Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Na Slovensku už také problém s MP3 vyřešili

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Začátkem září jsme psali, že v Německu už vědí, jak na digitální šíření zvukových i obrazových nahrávek. Prostě se všechno, na co se dá MP3 uložit, zatíží daní, která půjde ko kapes kameníků. Ale jak nám napsal MVS, na Slovensku již takový zákon mají, a je dokonce platný (od 1. srpna 2000).

Začátkem září jsme psali, že v Německu už vědí, jak na digitální šíření zvukových i obrazových nahrávek. Prostě se všechno, na co se dá MP3 uložit, zatíží daní, která půjde do kapes kameníků. Ale jak nám napsal MVS, na Slovensku již takový zákon mají, a je dokonce platný (od 1. srpna 2000). Jak MVS uvádí: "dovozca alebo vyrobca audiovyzualnej a vypoctovej a vypoctovej techniky je povinny odvadzat autorskym organizaciam (u nas LITA, SOZA a nejake dalsie) 3-6% z predajnej ceny prislusneho zariadenia alebo media. Patria sem scanery, faxy, kopirky a pocitace, pricom z pocitacov su to CDcka a CD-ROM mechaniky, harddisk(!), ZIPka a ZIP mechanika(!!), 1,44
diskety a disketove mechaniky(!!!) a pamete RAM(!!!!). Jedna sa aj o MG, CD-R, CD-RW, MD, VHS, a pamete do MP3 playerov. Taktiez aj radia s MG, CD-rekordery (aj napalovacky), videa, MD-rekordery, DVD-rekordery a MP3-rekordery."

Slovensko tedy zase jednou vykročilo rázně do Evropy a všechny dokonce předehnalo. Ještě že u nás jde ta legislativa tak pomalu! MVS také uvádí, že za znění tohoto zákona je odpovědný pan Kňažko, toho času ministr kultury. Kňažko se tedy činí, zatímco náš pan Dostál stahuje zákony z jednání, nehodnuvše se s kolegy v jejich partaji. Proto ještě jednou opakuji, ještě více olova, ještě více žabomyších válek v socdem.

Vsadil bych se, že prodejci výpočetní techniky na Slovensku o této "novele" nemají ani tuchu, a budou určitě velmi překvapeni z prvních pokut, které jistě brzy přijdou. Doufejme jen, že u nás zvítězí rozum nad hamižností kameníků (no moc se mi tomu teda věřit nechce).

Diskuse ke článku Na Slovensku už také problém s MP3 vyřešili

Žádné komentáře.