Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Na světě je vzorek 10nm Cannon Lake. Má 2 jádra, 15 W 2,2 GHz a žádnou grafiku

Když se k tomu připočte ještě očekávané zpomalení patchem aktuálně zveřejněných chyb procesorech Intel, tak žádná sláva. :-)

http://www.abclinuxu.cz/zpravicky/spectre-a-meltdown-bezpecnostni-chyby-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumím tomu, proč tu ještě o tom není článek? Je to docela velká věc, ne?

Jsem zvědavý, jestli patch v linuxovém kernelu bude nakonec zpomalovat jen Intel, nebo bezdůvodně šmahem vezme i AMD, protože zatím to tak, zdá se, vypadá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Patch se u AMD nepoužije. Nicméně myslím, že teď máme tak dva dny, kdy můžeme na Intel dělat vtípky, ale co jsem četl ty papíry, tak útok je natolik obecný (a jednoduchý!), že by musela být fakt haluz, aby to nezasáhlo úplně všechny, včetně ARMu nebo Poweru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani AMD z toho nevyšlo bez úhony. Útok Meltdown se týká pouze Intelu a Armů, útok Spectre funguje i na AMD CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U POWERu zatím snad není jasno, ono ostatně i původní Itania od Intelu jsou víceméně z obliga (ale koho to dneska zajímá, žejo). Jo, vypadá to na hodně významnej průser, byť z hlediska dopadu na fps ve hrách na to asi můžeme dlabat, ostatně ani ta bezpečnost není ve srovnání s tím, co umí Windows 10 / NSA vlastně od počátku a co možná umí Intel ME, nijak zvlášť víc kompromitována :-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj.
Proc je to vyznamnej pruser, kdyz sam priznavas, ze bezpecnost neni az zase tak kompromitovana. Podle me je to nafoukla bublina, kterou chce Intel vyuzit ke zpomaleni PC a nutnosti nakupu novych, aby se neprepocital a lidi nenakupovali RyZeny.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

chce Intel vyuzit ke zpomaleni PC a nutnosti nakupu novych ?
akych novych ???
podla vsetkeho aj najnovsie Coffee Lake su postihnute a nic novsie cely rok nebude...
tvojou logikou by tymto nutil kupovat prave len tie Ryzeny

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nafuknuta bublina? Kamo, ked si user proces moze citat pamat kernelu rychlostou 1.5kB/s na 99% serverov sveta, tak je clusterfuck ako svet.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, podle mě tady něco takového ještě snad ani nebylo, nebo jo? Vždyť na exploit systému stačí pár byte kódu, které jdou spustit skoro i přes prohlížeč na vzdálené stránce...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no vypada to ze se mi splni prani a macbook 12" dostane AMD CPU i GPU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HNUS VELEBNOSTI !

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"A to i když vezmeme v potaz možnost, že vzorky mívají o trochu nižší takty než finální čipy."

Tie procesory boli pôvodne plánované na 2015 (potom preložené na 2016 a opäť na 2017...). Takže čo sa architektúry a layoutu týka, tak by mali byť vyladené. Preto sa už nemôžu vyhovárať na to, že by to bol príliš ranný vzorok. Teraz to je už len chyba výrobného procesu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

architekturu ma intel-dementel tu istu od roku pana 2009 (ked to riskol so serverovskym nehalemom), len ju vyladuje a zlepsuje v podobe najprv vseliakych mostov a dnes vseliakych kristovych jazier

die-shrink 32 nm nehalem-based procakov (naprv na 22 nm potom na 14 nm a potom na 10 nm) tej istej architertury je vzdy lahsia vec jak uplne zbrusu nova architektura (AMD FX vs. Zen) + k tomu este uplne novy vyrobny proces 28/32 nm vs. 14 nm + k tomu este uplne nova platforma (spatne nekompatibilny socket AM4 ktore nepojme procaky pre AM3+/AM3/AM2+/AM2 sockety + uplne novy chipset a nie len upravene/vylepsene predosle chipsety)

keby to takto vsetko spravil intel-dementel, ze ma naraz nove uplne a absolutne vsetko naraz, tak tie fosne by zakaznikom ani nePOSTovali !!! ved prave preto ze intel sa chce vyvarovat toho ze nechce hento vsetko robit naraz, vymyslel pred mnohymi rokmi strategiu tick-tock (ktora uz davno neexistuje, pretoze delenie je uz ovela jemnejsie, momentalne tick-tock-tack-teck a zrejme nas caka aj tuck)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ved prave preto ze intel sa chce vyvarovat toho ze nechce hento vsetko robit naraz, vymyslel pred mnohymi rokmi strategiu tick-tock (ktora uz davno neexistuje, pretoze delenie je uz ovela jemnejsie, momentalne tick-tock-tack-teck a zrejme nas caka aj tuck
***
no skor na zakaznikov maju nazor ze zozeru vsetko.
:-) inak ten tuck by som vymenil t za f :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ma redakce nejake informace ohledne toho ze v procesorech intelu je silna bezpecnosti chyba a dana pripravovana aktualizace OS snizi jejich vykon o 5 - 30% dle aplikace, pry samotny update mikrokodu nestaci?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, informacia je taka ze aktualizacia je uz od vcera vonku a znizuje vykon od 0-1%. Cize nic, resp. niekde je aj naras vykonu.
Nepatrny pokles je zaznamenany prio IO operaciach na najrychlejsich NVMe diskoch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možno hlúpa otázka ale opravuje tá aktualizácia všetky tri chyby? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Tick-tack-teck-tock… tuck? Pokud je ovšem ve vaší fantazii prostor pro hodinové kyvadlo, které vykresluje pětiúhelník“

Pobavilo :). Ale mám k tomu asi vyvětlení. Ono dodnes není jasné, jakou dráhu vlastně to kyvadlo opisuje. Ještě nedávno to byla úsečka, pak trojúhelník, čtyřúhelník, teď pětiúhelník ... dost možná to může být i tak, že to kyvadlo ztělesňující Intel jako takový bloudí v kruhu a i přesto, že se za normálních okolností kruh uzavírá, tak tohle kyvadlo už taky klidně nemusí nikdy „tick“ vyloudit, protože těch hran je v kruhu nekonečné množství.

Nic, to byla taková nadsázka ;).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Třeba je to římský dodekahedron.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díváš se na to přežitým trojdimenzionálním prizmatem, evidentně za to můžou gravitační vlny ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.