Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Na Tchajwanu vznikla IoT Aliance, cílí na podporu aplikací ve všech oborech

IoT je jedno z popularnych zaklinadiel dnesnej doby. Predpokladam ze tento rok bude vrcholom kedy nas vyrobcovia zavala kopec sprostostami ale kazda bude IoT ready.
Ale fakt by som rad prijal nejaky clanok ktory jasne vysvetli co to je ale nie teoreticko-technickej rovine ale z pohladu obycajneho koncoveho uzivatela. Co mu to vlastne prinesie. To ze mam povedzme smart hodinky prepojene s mobilom cez bluetooth? Ale to som mal aj minuly rok a bez nalepky IoT. Fakt by ma zaujimalo co si vlastne pod tym predstavuju prave velke firmy ktore to chcu teraz vo velkom tlacit.
Tak nejak mam pocit ze to bude vsetko a nic. Dost asi bude zalezat kto dany produkt, alebo jeho cast predava. Pre Intel to budu rozne SoC s podporov nejakej konektivity, v zasade asi aj pre vyrobcov roznych ARM SoCov. Pre vyrobcov/dodavatelov SW asi nejake metriky zbierajuce spiclovacie funkcie. No a zvysok budu rozne fitnes, health a dalsie senzorove hracky a podobne zbytocnosti ktore sa budu ponukat ako pohlad do buducnosti. Aspon tak to vydim. A ostatne systemy ktore tak nejak pod IoT spadaju a ktore sa dodavali doteraz sa budu tak isto aj nadalej akurat sa na to asi nalepi ze IoT Ready, alebo IoT Inside, no a samozrejme sa prida od 20% do nekonecne% na marzi.
Alebo sa mylim ?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Smart hodinky jsi mel propojene s mobilem pres bluetooth i predtim, ale teprve s IoT bude to spojeni moc jit pres cloud. Ta vec co dneska chybi do IoT je totiz to I, neboli ze kazdy kus toho srotu bude nejen pripojeny do site, ale primo do Internetu, s globalne unikatni IPv6 adresou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V smarfone sa ten intenet nejako ocakava, takze by som ho do IoT nezaradil. Jedna sa skor o "gadgety" v domacnosti, dielni, zahrade, aute... ktore vedia reportovat svoj stav do cloudu cez nejake univerzalne API (OCF?) a nasledne cez nejaky konfigurovatelny a personalizovany frontend ich vies sledovat, konfigurovat. Ako priklad si zober "inteligentnu domacnost", kde bude nejaky hub a zariadenia budu cez neho reportovat. A nemyslim zrovna "hardwired" ako osvetlenie, zaluzie, klima; ale prave mozno umyvacka, kurenie, zavlahy, exterierove cidla.
Ale tiez v pricipe suhlasim, ze je to precenovane a z mojho osobneho pohladu casto zbytocne. Co sa (ne)bezpecnosti tyka, to radsej nekomentujem :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takze ked doteraz to bolo s bezpecnostou firmwarov a celkovo sw skor biedne a clovek sa mohol obavat (napriklad nedavne hacky automobilov) tak teraz sa budem bat aj vysrat sa na zachode, lebo novy hypermoderny hajzel napojeny na cloud, v pripadne ze ho hackne tak ma kludne vcucne. No super. Npotrebujem nic ine aby sa s moju chladnicku/tv/hocico pohravali nejake script kiddies. Ze to ale nemusim pripojit k inetu, oblubeny to argument?! No obvam sa, ako je v poslednej dobe trendom, ze bez pripojenia na inet sa tie zariadenia odmietnu nakonfigurovat, rozumej vobec zapnut.
Myslim ze tak za 10-15 rokov bude na aukciach okrem umenia mozno v kurze aj "dumb" pracka/chladnicka/auto.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mě by zajímalo co to tady bylo dneska za kolaps?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Připojené pračky a splachovací hajzly ucapaly internet

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To bude prave IoT. Nejaky vyrobce tech IoT mel deravej firewall, hackli ho rusaci a pripojili se na milion IoT zarizeni co mel na skladu ;) Spravili si z nich botnet a levne ho pronajimaji ;) hadam ze pan Jezek nekoho svym clankem o cenzure mirne nas**l, tudiz si dotycny pronajal ten botnet na par hodin ;)

(trochu vic srsly: uz se "tesim" na tu zaplavu sr**ek. Protoze jestli je historie vyrobcu routeru relevantni, tak vsichni ti vyrobci IoT placnou na sve zarizeni nejakej prastarej linux nebo BSD a updatu vydaji zhruba presne nula...)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

IoT je dost precenovany. Ukazky toho jak misto vypinace na zdi sahnete po mobilu a tam po cvhilce tukani vypnete nebo stlumite svetlo.
Bezdratove technologie maji velky bezpecnostni problem(wifi, platebni terminaly), caste zaruseni pasma, obsazeni kanalu. Doste techto IoT pouziva prave bezdrat. Sice IPv6 resi pocet stanic na siti ale co ten trafic dat ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sak to je presne o co se podobne aliance snazi ....... abys nemusel hledat "spravny" telefon se "spravnym" OS a spoustet "spravnou" aplikaci, ktera bude samozrejme pro zarovku od samsungu fungovat, vypadat a ovladat se zcela jinak nez pro zarovku od tesly ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem pochopil, tak Asia IoT Alliance byla nejaka jednodenni konference pred 14ti dny. Jinak IIC se zda byt mrtve nebo jeste hur - redundantni, zvlast kdyz je tu http://openconnectivity.org/news/open-connectivity-foundation-brings-mas...
Nicmene zda se, ze vsichni klicovi hraci jsou v obou, takze je to asi fuk, nejhorsi by bylo, kdyby vznikaly dva "standardy". Ale jak se zda, ten OCF je zivy a asi na tom makaji.
A http://openconnectivity.org/about/membership-list dava znat, ze nejde jen o nejaky kvazistandard par pomatencu nekde v asii ...... asi proto nastesti nepribrali do debaty gugl ani apple, kteri by jiste radi svet prznili dalsim elektoodpadem zamknutym na jedno zarizeni, idealne s vlastni zcela nestandarni nabijeckou atd:)
Kazdopadne podle toho, co clovek semtam spatri v obchode (kde potrebuje specialni dalsi nekompatibilni zarizeni se specialnim softem k ovladani debilni zarovky, radoby chytrych hodinek, ci jineho svinstva), tak je vcelku jasne, ze standard je potreba jak sul a uz mel byt na svete davno!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ok, ale stale plati otazka, k comu to je ? Ako na dialku stlmujuca ziarovka je dobra akurat tak pre 20-25 rocneho kanca co sa potrebuje ukazat pred nejakou samickou ktoru zbalil v bare, ze aha z postele stmavym svetlo svojim mobilom. Vecsina domacnosti nebude vyhadzovat 20,30 alebo viac eur za ziarovku ktora aj tak za par mesiacov odide.
Asi to cele ma zmysel niekde vo vyrobe, technologickych procesoch a podobne na prepojenie roznych senzorov, snimacov a riadenia. Lenze tam to uz aj tak davno je a je to nejak vyriesene. To ze to prinesnie znizenie ceny mi pride skor ako kontraproduktivne pre dodavatelov podobnych rieseni.
Ale pre beznych ludi a domacnosti mi to stale pride viac ako gimmick nez nieco prakticke.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak muzes tu zarovku integrovat do nejake vetsiho systemu ...... to nebude, ze to budes moct ovladat z mobilu. Muzes ztlumit svetlo, nepotrebujes specialni knoflik nekde na zdi ...... muzes mit knoflik prilepeny jak na zdi, tak vedle monitoru .... pustis film/porno, automaticky ti pohasne svetlo:o) Nebo zmeni barvu. Vis, ze za 10 minut prijdes domu, zapnes si troubu, abys tam mohl hodit pizzu (resil jsem dneska a analogovou cestou, ze nekomu reknu, at ji zapne, je v 2016 trochu out:o) ..... dat varit vodu na caj ..... elektrickym merakem vody zkontrolovat, jestli ti neproteka hajzl .... nastavit si rozinani svetel kvuli zlodejum, kdyz odjedes na dovolenou .... bezpecnostni kamery ..... moct si u pracky vyrobit vlastni praci program ..... moci na dalku zkontrolovat, zes vypl troubu nebo televizu ..... tohle se mi proste libi.
Ale soucasna situace je jak v dobach DOSu 1.0 ..... kazda ta chujovina ma vlastni protokol, pochybne zabezpeceny .... vlastni aplikaci nekompatibilni se vsim ostatnim .... to je OBRI problem a je treba vsechno sjednotit, udelat maximalne bezpecne a hlavne univerzalni protokol ...... pak kdyz budes mit pocitac s architekturou XY a operacnim systemem AB, ale bude podporovat protokol IoTv1.0, tak k tomu proste pripojis univerzalne kavovar, chytre hodinky, telefon nebo radiobudik .... vse se ukaze, ukaze se ovladani, zakladni spolecne prvky a vlastnosti a vse bude 100% kompatibilni a bude funovat. Ne, ze si koupis nejaky NEST domaci system od guglu ..... kde to komunikuje pouze s nejakou mizerii s androidem a jeste konkretni verze .... a oni prijdou a reknou, ze za mesic vypnou servery a uz to nepujde pouzit .... jako vubec pouzit, ani offline .... coz se prave mimochodem s NESTem stalo:) Pak zarovky od huawei, co jedou jenom s androidem ..... nebo termostat, co jede zas jenom s iphonem ...... bezpecnostni system, co jede jenom na XPckach ..... a ke vsemu specialni aplikace ..... TO JE PROSTE VSECHNO STRAAASNE SPATNE a je potreba, aby se ty nejvetsi firmy domluvily na standardu, coz se, zda se, nastesti uz deje .... ale je za minutu dvanact ... (ehm, teda divam se na hodiny, za 3 minuty dvanact;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já vidím výhodu IoT v nové formě "dynamických kurvítek" . Doteď výrobce ledniček věděl, že se díky zabudovanému kurvítku výrobek pokazí někdy v rozmezí 2 až tří let. Ale když se lednička připojí do internetu, nepotřebuje mít zabudovanou životnost. Prostě až se výrobci začnou plnit sklady, vydá povel vybraným kusům, aby se "pokazily", a bude se prodávat dál. Druhý význam je v tom, že dnes sice majitelé slevových karet u pokladen hlásí, co a kdy koupili, už se ale nikdo nedozví, co s tím zbožím udělali. Lednice připojená k netu může hlásit, že zakoupené potraviny byly doneseny až domů. Popřípadě ke komu domů. Zkrátka využití bude obrovské ... výrobci tohoto zboží se už jistě těší. :-) :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Vybranym kusum"? Podpora vasi lednicky byla ukoncena. Kupte si novou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.