Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Na trh míří nová Nokia 216 Single i Dual SIM

Já říkám hloupé telefony všem, které lze připojit k internetu. Ty zbývající jsou dost chytré na to, aby se nenechaly zavirovat. Nebo zneužít k něčemu, co nechci. Sám jsem si před víc než sedmi lety koupil hloupý telefon za asi 5 tisíc a první co jsem udělal, tak jsem mu přidal rozumu zakázáním veškerého datového provozu. A kupodivu telefonuje a posílá SMS dodnes. Prostě jsem ze staré školy. Nějak nemám potřebu kupovat nové modely každého půl roku. Ona ta životnost nových přístrojů asi o moc delší nebude. Nebo že by ta dnešní mládež byla tak nešikovná, že je do půl roku nechtěně rozbije?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

" zakázáním veškerého datového provozu."

Tak to si na tom úplne rovnako, ako moja 92 ročná babička :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chápu že jsme na počítačovém blogísku, ale co se týká "tlačítkových" ("hloupých" je zavádějící název) mobilů, tak si představte, že jsou lidé, kteří preferují s mobilem telefonování, jsou pro ně veškerá srovnávání s "chytrými" telefony a aktualizací software BEZPŘEDMĚTNÉ!
Ano telefon by měl mít alespoň 2.0Mpix fotoaparát a nějakou tu paměť, když jste někde na stavbě a potřebujete něco vyfotit a nemáte zrovna fotoaparát u sebe. Bluetooth je taky fajn, ale sakra proč do toho zase cpou nějaký operační systém, kterej zbytečně žere energii? Mám telefon na telefonování, nabíjel jsem ho naposledy minulej týden a všehny ty operační systémy nepotřebuju! Doufám že se Nokia nebo Ericson vrátí a začnou vyrábět zase "normální tlačítkové" mobily.
_______
Přidám malé zamyšlení: tímhle tempem za chvilku bude mít i záchodová mísa připojení k internetu a formou EET bude napojen na ministerstvo financí, který Vám bude vyměřovat daňový základ přímo úměrný velikosti a váhy vaší stolice.
Vážně si myslíte, že aktualizací software bude záchod líp splachovat a spotřebovávat míň vody?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kupoval jsem u nás na "venkově" zrcadlo. Nějakých 1500,- Kč. Takže nic extra, na ty rozměry vlastně to nejlevnější, co tam měli. Chvíli jsem se do něj díval a pak jsem se zeptal prodavačky, jestli má za tu cenu i připojení k internetu. Jestli si ráno při čištění zubů budu moct přečíst mejly. Dívala se na mě jako na idiota. Musel jsem jí vysvětlit, že to byl vtip. Pointa pro všechny, co sem chodí: Pořád ještě existují "normální" lidé, kteří umí žít i bez internetu. A telefon je pro ně prostředek k tlefonování. A to, že od něj nevede drát, je dost velká vymoženost, nic víc nepotřebují. Jo, a tý prodavačce fakt nebylo 92 let.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Normální" lidé co dokáží žít bez internetu se většinou neobjevují v internetových diskusích. :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"proč do toho zase cpou nějaký operační systém"

Každý telefón aj ten "hlúpy" má v sebe operačný systém. OS totiž nemusí byť len Android, alebo Windows.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Než operační program bych ho spíš nazval ovládacím programem, který jde jen abstraktně srovnávat s operačním systémem, reálně už ne. Má ovladací program, který je přímo výroben na ten mobil bez žádného balastu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"a všehny ty operační systémy nepotřebuju! "

Ja bych vsechny ty operacni systemy zakazal, jenom to vsechny otravuje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý postoj, používat označení „chytrý“ na základě toho, že to neumí něco, co umí ostatní.

Taky bude dost problém dneska najít telefon, který skutečně není možné připojit k Internetu.
V mém případě šlo k Internetu připojit všechny telefony, které jsem kdy měl; Dokonce i můj úplně první telefon, Nokia 6210 (ne Navigator, ale ta původní z roku 2000, https://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_6210 ), datové přenosy uměl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pripojím ešte jednu príjemnú vlastnosť starých "dumb-phonov": vedia zachytit signál aj tam, kde smartfony ani ťuk. Tedá sú idealne na chalupy, na turistiku, kde sa nedá často dobíjať batéria.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lepším se. Už podle nadpisu dokážu poznat autora článku :))) Nakonec - kdo by taky o takovém pro svět IT zásadním a přelomovém výrobku psal jiný, že ? ;))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uz mi chybi jen porovnani s iphonem, ktereho je autor jiste schopny...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- iphone je 50x dražší
- iphone je zoufale křehký
- iphone je odporně velký
- iphone vydrží s bídou 1 den, maximálně pár dní
- iphone obtěžuje funkcionalitou nesouvisející s telefonováním
- iphone nemá USB
- iphone nemá jack
- iphone nemá hw klávesnici
- iphone nemá podporu microsd karet

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Davide mohl byste mi to prosím převést na Fabie a fotbalová hřiště ? ;))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

- iPhone stojí totéž co ojetá Fabie, Nokia stojí totéž co pytlík rohlíků.
- iPhone je křehký jako čerstvě upečený rohlík, Nokia je křehká jako Fabie.
- Nokiema za 1 milión Kč pokryješ fotbalové hřiště, iPhonama za 1 milión Kč pokryješ brankoviště.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano děkuji, teď už je recenze kompletní :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- iPhone se vám pravděpodobně poškodí i při pádu na fotbalové hřiště, při pádu Nokie možná poškodíte na fotbalovém hřišti trávník
- Baterie v iPhone nevydrží nabitá cestu Fabií z Prahy do Varšavy, Nokia se nevybije ani cestou z Prahy do Ulanbátaru.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

- iphone nema FM radio
Diky, subjektivni, ale vycerpavajici.
Microsoft to nakonec nedela tak spatne, zda se...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyka toho komentare tady o OS, tak kazdy telefon ma operacni system, akorat je u nekterejch tak jednoduchej, ze se mu rika firmware.
To prostredi Series 30 je zhruba na pul cesty mezi jednoduchym firmwarem a operacnim systemem.
---
Osobne teda telefon jedine s OS, vyuziju to jako takovej mobilni pocitac, nicmene mam i hloupou Nokii a pouzivam ji na sport, pokud zrovna nepotrebuji GPS. V podstate chci byt na prijmu a zaroven poslouchat mp3, takze dulezitej je pro me audio vystup a starsi Nokie maji audio vystup velmi podobnej jako specializovane mp3 prehravace a pritom je taq Nokie kolikrat i levnejsi. Levne smartphony ala "cina" se absolutne nechytaji. Zajimalo by me teda, zda toto neustale plati nebo zda nedoslo ke zhorseni audio vystupu u techto poslednich Nokii pod taktovkou Microsoftu?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono vůbec není na půli cesty. Series 30+ je totiž něco jiného než bylo kdysi Series 30, nemá to s Nokií nic společného, celé to psal Mediatek a Microsoft tomu dal jen vzhled podobný Series 30. Jistou dobu se k systému válel na internetu celý development kit, dalo se pro to psát v C a do telefonu přidávat další funkcionalitu. Bohužel po pár měsících to zmizelo, i tak lze ale stále najít fóra s desítkama jednodušších prográmků, které stihly vzniknout.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha tak to jsem nevedel, ze Series 30+ je neco jineho a teda uz to taky stoji za ...?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidi, které znám a kteří předtím měli Series 30, si asi nejčastěji stěžují na to, že menu je vždy ikonkové místo seznamu (jen 1. úroveň) a pak taky systém (záměrně) postrádá některé věci, které Nokia dříve uměla - třeba BT neumí žádný audio profil, je tam jen kvůli přenosu hudebních souborů z/do telefonu. Já neměl Nokii od dob 6300 se S40 a tak to pro mě jako druhý telefon je úplně v pohodě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V úterý jsem si šel koupit Nokii 130, bohužel v časovém limitu, který jsem na to měl, jsem si nestihl v prodejně vystát frontu. Když jsem na CDR potažmo tady viděl oznámení dalšího Series 30+ telefonu, tak jsem si říkal, jestli to není znamení koupit si právě novější model a ono není. Sice to má Operu Mini (N130 ne) a lepší displej, ale udávaná bateriová výdrž je o 30% nižší, než u N130. Na časté nabíjení mám ajfoun, tlačítkový telefon si kupuju proto, abych se o něj nemusel starat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to zase nahrává takovým těm odolným telefonům jako CATerpilar, Evolveo apod... ty vydrží i měsíc bez dobíjení, ale na internet to není.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"jsem si nestihl v prodejně vystát frontu"

To ako vážne, alebo to myslíš ironicky ? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bez ironie. Cestou z práce na vlak jsem se chtěl stavit v nejbližší kamenné prodejně a koupit to a zrovna jsem si vybral Vodafone, kde bylo asi dvacet lidí přede mnou. Samozřejmě napodruhé to vezmu online a nebudu fronty vůbec řešit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ta Nokie 130 ma svy drobny mouchy, jako treba absence automatickych profilu ktere se aktivujou a deaktivujou v zavislosti na denni dobe, jakoze si nemuzes nastavit opakovany tichy rezim na pracovni kontakty v nocnich hodinach. Ale zase za pet stovek, je clovek vdecnej, ze to aspon drzi pohromade a 14 dni nemusi nabijet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli je to u telefonu za šest stovek moucha. Tohle neumí v základu ani některé telefony s nulou navíc na konci cenovky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neplanujes udelat recenzi? U tehdle obycejnych se blbe shani nejaky udaje z pouzivani, proste to neni iPrd, aby se o tom psalo 3x denne. A kdyz clovek potrebuje nekomu vybrat uplne obycejny telefon, tak je problem sehnat informace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plánuju, jen jsem si nebyl jist zájmem, neb poslední diskuse podobného telefonu od Davida tady způsobila nemalé diskusní exploze. Ale je-li zájem, pak není problém.

(Na rozdíl od původně plánované recenze aplikací od BlackBerry pro Android, kteroužto nenapíšu, protože než Android, rozhodl jsem se pro Nokii 130.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak az to budes psat nezapomen i na ten audio vystup a jeho srovnani s mp3 playerem i nejakyma drazsima founama, jestli je snace to porovnat. Dik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za ostatni mluvit nemohu, ale ja bych zajem mel. Dokonce bych asi vymyslel i nekolik zvlast potouchlych otazek, ktere by vyzadovaly vyzkouseni (jmeno typu akumularu, v cem se exportuji kontakty na kartu a jak je na pc editovat, seznam veci v menu, atd), kdyby se ti s tim chtelo drbat. A lidi, co budou drzkovat se najdou vzdycky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ty dve stejny kamery jsou parada :D

- Sefe ti blbci nam tady nechali sklad s milionem VGA kamer, jak se toho zbavime ??
- To je prece jednoduchy, udelame foun a nacpeme do kazdeho kamer co se vejde... dejte se do toho hosi..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Poslední dobou čtu na tyhle levné Nokie/MS dost nadávek. Nedají se do toho pořádně dostat kontakty, BT je prý očesané a nefunguje s HF v autě... Žádný software s tím nespolupracuje, což bude asi problém toho, že je to SW úplně něco jiného, než ty staré Nokie, jak píše o Martin Kukač.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

co bys chtěl od osekané verze win10 ? :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A uz to ma konecne LCD pozicovany spravne nebo je porad otoceny o 90° a clovek tak vidi obraz jednim okem tmavy a druhym svetly?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna v úterý jsem si toho všiml, displeje 128x128 (Nokia 105) mají polarizaci správně, všechny obdélníky (třeba N130) ji mají o 90°. Proč tohle někdo dělal?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Toto je labutí píseň - poslední Nokie od Microsoftu. Konec, šlus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To urcite bude vecsia tragedia ako 230. Dufal som, ze to bude slusny "blby" telefon ale ta 230 je az prilis blby telefon. Ak by si MS dalo trochu prace, tak 230 by mohol byt hit. Zakladne veci tam chybaju, dokopy nic sa neda nastavit ale hlavne, ze je tam selfie, facebook,twiter a ide blbosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za nokiu 230 sa urcite neoplati si priplatit. Je to katastrofalny telefon, v skutku ten najhorsi aky som kedy vlastnil. So starymi 10 rocnymi mobilmi sa neda ani porovnavat.
- Prave tlacitko pod displayom je na Selfie a neda sa zmenit
- Telefonny zoznam = Meno + jedno cislo
- Kvalita prijmu signalu - uboha
- Kvalita audia - uboha

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.