Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Na Zen 5 vznikne minimálně 11 procesorů [přehled]

who cares...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Jestli neumíš přispět do diskuze ničím pro ostatní užitečnějším, než tímhle už opakovaným výkřikem, tak bys měl možná raději mlčet.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

tiez zdielas nazor byvaleho intel CEO? neberte ohlad na vykon, benchmarky, spotrebu jak hummer iduci do kopca, ale "zazite ten pocit"

hlavne je, ze budeme mat intel kóre ultra

takze neber ohlad na to, ze to bude sracka, ale "zaži ten pocit", ved predsa bude to kóre ultra

uz chapes jak si na smiech?

to woni si aj sudruhovia v inteli v 1Q 2017 (ked vysiel prvy Zen) povedali "who cares" a vysledok je ze su v prdeli: spotreba, multiT vykon, servery ma AMD na 20% (predtym zlomok %) .... proste total v prdeli (jedine co intel drzi nad vodou je 1T vykon velkych jadier v tych ich hybridnych cpu, ale neni to ziadna nakladacka, intel tam ma proste o 10% navrch, neni to proste 2-nasobok 1T vykonu ako pri AMD FX vs. Intel Haswell, proste Intel NEMA 4000 bodov v 1T v Cinebench23, neni to 2x drtiz 1T vykonu ako Haswell drtil FX)

uz si to pochopil ze dnes su neni casy 2011-2017, ked stavebne stroje FX boli neskutocna tragedia a ked vyvoj CPU neskutocne humusne stagnoval, lebo nebola ziadna konkurencia?

4C8T staci v desktope naveky kazdemu (od Core2Quad 2007 az do 2018)

6C12T bol tzv. "HEDT", ktory neskor povysil na 8C16T za 1300 $ CPU a nakoniec 10C20T za 2000 $ CPU ... v 2018-2019-2020 Zen kosil cely intel jak jarnu travu a Intel HEDT musel ist do 12-14-16-18 (velkych) jadier .... NEPOMOHLO, intel HEDT segment pred 3 rokmi uplne vykapal, pretoze nedokazal uviest nic nad 18 jadrami kometoveho jazera

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

ne to je názor že za takový štěk nelze dělat článek, to udělá fakt jen fanoušek, shrnout by se dal obsah do jednoho souvětí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

to je mozne, ale podstatou existencie portalu, magazinu neni mat clanky, kde je jedna veta

ci uz sa jedna o amd alebo intel

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak že ZEN5 bude na 4nm procese a niečo lepšie najskôr v 2026...
Vyzera to realne že TSMC ma problem s 3nm procesom, lebo aj intel s neho vykorčuloval a AMD s nim počita až po 2026.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud AMD zvládá udělat víc než konkurenceschopný procesor na starší litografii, tak je pro ně asi lepší dělat procesory na něm, než se přetahovat o omezené kapacity na nejnovějším a tudíž drahém procesu s Nakousnutým jabkem. Koukám, že ty 3nm použijí až později u serverových Epyců, kde se vyšší cena křemíku v ceně ztratí.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomen, ze AMD dela v kazde rade i refreshe starsich architektur.... Takze na 4nm muze byt treba Zen 4 nebo i treba Zen 3.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Spíš se naopak mluvilo o nových architekturách na starších nanometrech. Zasírat drahou výrobu nějakým Zen 3 nedává smysl. Opačně to smysl dává, protože s nejnovější architekturou nejsou nutné nejlepší frekvence a výrobce má zájem na co největším rozšíření té nejnovější architektury a ne pořád držet při životě staré verze.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Řídit vydávání nových procesorů podle Intelu? To je nějaká blbost, tím by dobrovolně Intelu přenechávali vedení a taky by se mohlo stát, že nevydají nic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak ono je nic netlaci, intel ani tenhle rok nebude mit odpoved na zen4 tak by si zen5 konkurovali sami sobe

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano i ne, kdyz AMD v ramci rady vydava nekolik architektur. Z jedne strany je to fajn, jsou treba refreshe stasi architektury na lepsim procesu a v nove patici, ale i zasveceny uzivatel musi podrobne zkoumat, o jaky ze presne model jde, nestaci jen kouknout na radu.
Ja bych odhadoval, ze AMD se stavi spise proti Apple na poli uspornych stroju. Treba i Win uzivatele dostanou pekne pasivne chlazene hracky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to bych asi netvrdil. RTL sice neni neco, co bych soobne v PC chtel, ale konkurence to je, byt s mouchama. I prodeje v retailu ukazuji, ze se ta CPU prodavaji rekneme podobne nebo ted uz mozna o neco hur nez Zen4. Mne osobne z toho vyplyva, ze pokud ma AMD moznost uvest Zen5 driv, urcite by jim to pomohlo sebrat Intelu dalsi cast minimalne retail trhu, kde jsou prozatimni prodeje RTL a budouciho RTL refresh.
Servery jsou samozrejme uplne jina story, tam AMD Intel valcuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Desktopový Zen 5 musí vyjít několik měsíců před ArrowLakem (ARL), aby si udrželi pozici inovátora a lídra trhu. Jestli má ARL vyjít cca v září-říjnu 2024, tak bych čekal ohlášení začátkem července jako kdysi u Zenu 2.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

hehe Mendocino... :-) maj u AMD smysl pro humor. Po kolika letech expirujou ochranné známky? (Jsou vůbec interní codenames přihlašována jako ochranné známky?)
https://en.wikipedia.org/wiki/Celeron#Mendocino
a pak samozřejmě taky
https://www.youtube.com/watch?v=29wlE14S1QI (prvních asi 30 sekund)
https://en.wikipedia.org/wiki/Mendocino_(album)
(Tyjo, to jsem netušil, že Pražský výběr vezl v roce 1984 ve videoklipu rakev na střeše na zahrádce - ale opravdickou :-) To byli borci...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kódové meno nie je chránené

a ani nemohlo byť, keďže je to názov obce
https://en.wikipedia.org/wiki/Mendocino,_California

či názov pesničky
https://www.youtube.com/watch?v=-plaj45liKY

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.