Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nad volným internetem se stahují mračna

Je to tak, nečtěte to, zkazí vám to náladu :o(
Ale jedna řečnická otázka - je lepší žít v nevědomí? Rozhodně ne!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

normalne po docitani clanku mi je z toho zle, co nas to caka...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ja se opet ptam, kdy se konecne lide ozvou. S volbama si nedelam iluze, nebot tam odevzdava vetsinu hlasu dav lidi, ktery o nicem takovem nema ani tuseni. Jedine funkcni se mi zda koordinovany postup lidi, kterych se to tyka. A jednim z velmi ucinnych prostredku je bojkot.
Bojkot nahravacich spolecnosti (resp. jejich produktu) a tedy i jejich "zastupcu", aby konecne prestali prosazovat pouze svoje zajmy a sedli ke spolecnemu jednacimu stolu a domluvila se pravidla rozumna pro obe strany. Tedy pokud je pro ne prijatelne pouze "zaplat, drz hubu a nech si vsechno libit", jako je to nyni, tak asi neni o cem mluvit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šlo by na to reagovat technologicky? (Nový protokol či celá síť)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doufejme, že Klaus nezměkne a že ho jen tak rychle nikdo nenahradí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až dojde na lámání chleba v ČR, Klaus zcela jistě podpoří majitele "autorských práv".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

stačí sa pozrieť na situáciu ktorá nastala na slovenskom iserialy.sk kde cpufilm.cz napísala ostrý list prevádzkovateľom servrum že pokial nezmažú časti simpsonovcov podajú podnet na súd. Oni tak spravili a další list ktorý prišiel obsahoval mená 20 spoločností ktoré zastupujú a ktoré seriály majú zmazať. Celý list je tu: http://iserialy.sk/novinky/iserialy-sk-a-ceska-protipiratska-unia/ Ak by niekto vedel ako sa dá táto situácia vyriešiť a či majú vôbec právo zasahovať do záležitostí na Slovensku kontaktujte ma prosím alebo stačí ak to hodíte sem do komentov

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no což. vidím to mádledovně. v nejbližším roce se asi nic moc proti tomuto trendu nestane. ale až bude více lidí odstřihnutých, případně popotahovaných po soudech, přestanou lidi shánět obsah na internetu a začne se zase více pálit a půjčovat. Pro studia a společnosti to bude mít ten dopad (pokud sami nepřejdou na internetový prodej - s možností náhledu/poslechu díla), že budou prodávat ještě méně než dnes. To jsem zvědavý, na co to pak svedou.
A při dalších a dalších volbách bude jen přibývat poslanců z tzv. pirátských stran, až se jazýček na vahách začne překlápět (pokud se ovšem tito nedají převálcovat penězi).
No a samozřejmě internet jako takový bude stagnovat. Howg, to jsem se ale rozepsal.. fuj...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jé, to slušivý žlutý triko mám taky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě si k tomu přidejte tohle, to je snad ještě mnohem horší:
stručně v CZ: http://www.zive.cz/bleskovky/velky-bratr-na-slovensku-kontrola-webovych-...
původní článek v SK: http://www.inet.sk/clanok/8135/ministerstvo-vnutra-navrhuje-zakazat-pouz...

A nakonec jako třešinku na dortu http://pocitace.sme.sk/c/5040221/unia-bude-spehovat-ulice.html

Závěrem citát Edmunda Burke: "K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to smutny, ale ja si myslim, ze presumpce viny je nutna za okolnosti, ze dochazi k masivnimu porusovani zakona. Presumpce neviny je nastavena na to, ze vetsina lidi se chova slusne. Soucasny pravni rad neni nastaven na to (ekonomicky a kapacitne), aby byl schopen resit masivni porusovani zakona. Udrzet poradek nejakym zpusobem je nutne, a tohle je celkem prirozeny vyvoj, ktery se dal ocekavat. Budoucnost ukaze, zda je to dobre nebo ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na takovýto masivní tlak se dá reagovat už jen ústupek z beznadejnych pozic ... argument svobody už nemá žádnou váhu tlak je příliš silný ... jesenická velký protokol padl .. bittorrent jednoduchý, nezabezpeceny, nesifrovany a neanonymni, sázel na to že přežije v otevřené konfrontaci a vždy ochotně vykládá všechny informace o svých uživatelích komukoliv .... tento jednochuchy protokol který se soukromím svých uživatelů zabýval tak málo, či vůbec je doufejme už na cestě na věcnost kam už nějaký čas patří .... vše nyní záleží na to jak q kry se prosadí nová generace anonymních p2p síti a daleko daleko sofistikovanejsich i náročnějších protokolu které se zaměří na ochranu svých uživatelů ... i kdyby přenos jednoho mb měl vyžadovat datový tok petinasobne vyžší anonymita bude prioritou c.1 .. neresme to politicky řešení je v technologii

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@eee: Pravni rad, pri kterem dochazi k masivnimu porusovani zakona vetsinou spolecnosti, je nesmyslny - takovato norma neni pravem v moralnim slova smyslu, protoze ji lide takto proste nevnimaji. Takoveto zakony se zcela miji svym ucinkem a cim masivnejsi bude represe, tim vetsi bude odpor proti takovymto normam. Pokud se zakonodarci konecne nevzpamatuji a neprestanou si futrovat kapsy uplatky "umelecke" lobby, tak to muze nepekne skoncit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V pondělí byl v TV Strejček z OSA - usmíval se nad tím, že Google bude platit za klipy, které budou vysílány přes Youtube - čili další peníze do kapes těch zasraných zlodějů. Kdo má peníze, ten bude lobovat a jasné kde. Takže Česká pirátská strana má můj hlas. Všichni se ohánění terorismem a bojem proti ním... Je mi na zvracení, jak mediální společnosti směřují demokracii tam kam podřebují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee: kez je ti internet bezduvodne odpojen...

lidi se od nepameti rvou za to, aby meli aspon trochu spravedlnosti, a pak prijde nekdo a rekne, ze ustavni prava jsou na ho*no a ze by je zrusil... pletes si pojmy, masivni porusovani zakona a hlavne ustavy je to, co pecou lobbisti s politikama, ne to, ze lidi stahujou filmy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presunkce viny tu uz bola. Za cias inkvizicie ked sa niekto oznacil za carodeja tak musel dokazat, ze nie je. Napr. zviazany clovek hodeny do vody ak prezil je carodej a bol upaleny ak neprezil tak bol obycajny clovek. Ak sa nemylim, tak prezunkcia neviny vznikla koli tomu, aby sa sudca musel presvedcit o vine. Lebo ak je niekto pred sudom presvedceny ze si vinny tak je 90% pravdepodobnost, ze nebude nestranny. tot moj nazor.
 
Uz vidim ako sa zacnu stracat weby tipu zvedavec, europske narody a podobne. Nech zije mynisterstvo pravdy!!!! Nová doba temna zacina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

že já vůl to dočetl do konce takhle po ránu....a je po náladě

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bu bu bu. Teď jsem se lekl. Kdo má čisté svědomí, ten se nemusí ničeho bát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@ukulele: Odpoledne k tobe prijdu udelat domovni prohlidku. Mas ciste svedomi, tak se nemusis niceho bat, ne? Jo, a napichnu ti telefon a mobil, mas prece ciste svedomi, tak se nemusis bat. A do loznice ti dam kameru, stejne nemas co skryvat, vzdyt mas prece ciste svedomi, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ukulele: zdá se, že ti to zcela nedošlo, můžeš mít čisté svědomí, ale když na tebe ukážou, tak to budeš stejně ty, kdo musí dokázat svojí nevinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz sa tesim, ked zacnu odpajat ministerstva a ine zlozky statnej spravy. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

gerge: Řešení je pouze v té politice. Jakkoli šifrovaný a promyšlený protokol bude k ničemu když ho vyfiltrují přes poskytovatele, nebo začnou trestat samotné jeho používání.

Omezování svobody internetu je "jenom" trochu viditelnější případ lobbyingu bohatých firem a investorů, který je tak rozšířený, že ho považujeme za samozřejmý a normální.
Je třeba zcela zakázat lobbysmus a prosazovat politiku, která nezlikviduje tržní prostředí, ale vykáže firmy tam kam patří, patřičně je zdaní a za nepovolené aktivity bude jejich majitele tvrdě trestat. Potíž je, že v současnosti neexistuje ani politický směr, který měl něco takového v programu.
Socialisté jdou velkým firmám na ruku (např. Švédsko). A pravice hájí zájmy bohatých už zcela otevřeně v duchu návratu do 19. století (viz. Sarkozy).
Asi to bude tím, že bez bohatých sponzorů se nedá udělat pořádná oblbovací kampaň a vyhrát volby....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

gerge: Bohužel, nebudou potřebovat žádné důkazy. Kouknou na provoz, najdou protokol, ukážou prstem a je po připojení. A to je přesně to, co mi na tom vadí.

Co takhle ve Francii podat podnět na všechny lidi v celém národě? Použít ovcovitost jako zbraň.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V UK to maju podobne, chystaju sa odpojovania aj tam, tak ako to predklada jeden poslanec to znie dobre, ale aka bude prax?
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8328820.stm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vyborny nastroj na totalni cenzuru netu, pokud bude jakykoliv blog/news/page otravovat vladni garnituru, zjisti se souvisejici ip adresy a prask... astalavista baby, uz nebudes otravovat nasi nadhernou socialne spravedlivou Evropu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

weepy: ano, lidi se od nepameti rvou za rovnost a pravni stat. A kdyz to maji a vsichni mohou byt v klidu, tak si toho nevazi (tyka se mladsi generace) a z chamtivych sobeckych a povrchnich duvodu (chteji se bavit a nechteji za to platit) tyto zakladni prava (pravo na odmenu za praci) narusuji v masovem meritku. Zakonodarci nemohou ustoupit z techto zakladnich vydobitych prav, nemohou rict, ze si nejsme vsichni rovni, ze autori maji nizsi status a lid je muze beztrestne okradat, to by bylo ciste bezpravi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Média manipulují masou, ať chcete nebo ne. U nás to bylo pěkně vidět na kampani kolem mýta a bodového systému (nic nevyřešili). Další oblibenou fintou českých politiků je zakryvání problému jiními kauzami (nejčastěji někdo navrhne snížení platů poslanců). Všimli jste si jak rychle vyšuměl návrh současné vlády na jednu daň, zahrnující i sociální pojištění? Masy by konečně pochopili jak moc je stát sdírá z kůže a byla by tu další revoluce.
Někdy si řikám že lidé žiji spokojeně v nevědomosti, nebo si maximálně koupi lživé noviny typu Blesk a skutečná realita je vůbec nezajímá. Má pravda vůbec nějaký význam, když ji lidé nechtějí slyšet?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

XxXxXxX @ 88.100.199.253 - dnes, 29. října 2009, 07:31:

tvrzeni, ze pravo na odmenu za praci neni moralni, protoze to lidi tak nevnimaji je hodne silne. Lide s takovym smyslenim si presumpci neviny ani nezaslouzi, jen at ochutnaji bezpravi na vlastni kuzi. Jeste budou litovat, ze si pro zaslepenou chamtivost nevazili relativne spravedliveho pravniho radu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee: Zrovna u autorských práv, kde jde často o právo na mnohonásobnou odměnu za jednu práci, bych to s normální odměnou za práci nesrovnával. Všude jinde totiž platí jednou vyrobím - jednou je zaplaceno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Icask přesně tak ... už tehdy se presumpce viny osvědčila .. tehdejší statistiky hovoří o jasném úspěchu ... podařilo se upálit stovky tisic čarodějnic které zpusobovaly v té době obvyklá suchá a nedostatečnou úrodu . A zvláště zákeřné carodejnice (poznaly se podle toho, že na tváří měly to čemu dnes jaksi omluvně říkáme znaménko krásy) zpusobovaly mor a mohly uhranout ...... pokud čarodějnické procesy za svých necelých 300 let něco dokázaly .. tak je to dokonale zostuzeni církve ... doufejme že něco podobného čeká sarkoziho a jeho hadí noru hadopi. A sna# to nebude trvat 300 let nemluvě o obetich ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No,vzdyt se deje jen to,co si masy zadaji...Cely svet se riti do komunismu,a ted to konecne bude ten poradny komunismus,ne ten slaby odvar,co tu bylo predpar desitkami let..
Problem toho,proc toto muze vznikat je v tom,ze tak cca 95% lidi je "castecnymy komunisty" I takovy Wift trebas,i kdyz neni cistokrevny komunista,tak je castecny komunista.A jinak muze byt zcela normalni....vetsina z vas,co cte tento komentar,jsou take castecni komunisti - minimalne obcas kazdy z vas kvituje s povdekem nejakou regulaci,nejake "spravedlive rozdeleni penez" , nejakou restrikci,nejaky zasah statu.Jednou to je schvalovani ruznych dopravnich buzeraci,jiny zase schvaluje vetsi dohled nad bankama,dalsi schvaluje vyssi dohled nad internetem...A ve finale ty skupiny,ktere komunismus prosazuji, vedi,kam zatlacit...Klasicky priklad jsou ty dopravni buzerace,ktere schvaluje velka vetsina lidi...A pritom to je nenapadne zavadeni komunismu do praxe,omezeni,nad kteryma jsme rvali pred 10 lety nam dnes prijdou neskodna,protoze tu jsou 100x horsi...no a pockejte za 10 let,to nam bude nejaka cenzura internetu pripadat jako uplna volovina...
Takze : Kazdy se podivejte do zrcadla a reknete si : Souhlasil jsem nekdy v posledni dobe s nejakou restrikci od statu?Tleskal jsem,jak to ty policajti tem smazkam nandali?Tleskal jsem,jak zatocili se silnicnima piratama? ..... Je alespon 1x odpoved ano? Potom VY muzete za to,ze za 10 let budeme zit ve Svazu socialistickych republik evropskych a vzpominky na Ceskou republiku budou nemoralni,misty az trestne.
Bohuzel,lid si to preje....tak dobre vam tak,vsem,co si to prejete....Ja se nakonec uzivim za kazdyho rezimu....
Jen lituju nase deti...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jirka1: to je pomyleny pohled. Vyroba jednoho alba je nakladna, je to nekolik clovekoroku prace, vyrobni prostredky jsou docela draha technika, k tomu nakladna reklama. Kdyby sis mel takove dilo skutecne koupit (aby na tebe presla majetkova prava), stalo by te to miliony korun. To si normalni smrtelnik nemuze dovolit. Proto je zde obchodni model jiny. Zakaznici se o naklady deli a kupuji si pravo dilo uzivat, nikoli majetkova prava jako takova. Takze dilo jako takove neni prodavano opakovane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Jirka1: tak tak a nikdo jiny si nevynucuje pravo na odmenu zmenama zakonu tak aby to bylo vyhodne jen pro nej a proste se ridi poptavkou a poptavka po kopiich audio/video je v soucasne dobe rovna praci na zhotoveni kopie, proste je to tak! "Indiani" uz prokoukli a nechteji sve tezce vydelane zlato menit za bezcene koralky a zrcatka...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee: Pán očividně nechápe, autorský zákon jako takový staví autory nad ostatní lidi a přináší jim neopodstatněné výhody a v tom je zakopaný pes. Jeden příklad za všechny, jsem technik, vymyslim sebedokonalejší stroj, ale od státu nemám zajištěnu žádnou ochranu, pokud si chci něco patentovat tak musím investovat velké peníze do patentového řízení, autoři to z nějakého důvodu mají zdarma a ještě 70 let po smrti, divne ne. Mě za můj geniální nápad zaplatí jen jednou. Podobně tomu bylo v minulosti u autoru nebo máte dojem, že Mozart dostával nějaké prachy za to, že hráli jrho hudbu v kostele, dostal zaplaceno za noty pokud si je u něj někdo objednal a následně dostal zaplaceno za to, že někde hrál, tedy za koncert? Jinak řečeno, platí se jen zaoriginál nikoliv kopie 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lojza_suchanek ? 62.24.82.xxx - dnes, 29. října 2009, 09:18:

ja myslim, ze tebou prezentovany anarchismus je stejny extremismus, jen z opacneho konce spektra :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee: pokud si to normalni clovek nemuze dovolit, tak jak to ze spousta tech umelcu to tak dela a jsou to predevsim ti kteri nemaji milionovou poptavku???
Jinak To ze je to jiny model nesouvisi s tim ze je nenormalni dostat za jednu praci opakovane zaplaceno. Normalni je maximalne tak "dostat podil z kazdeho zisku ktere uvedene dilo" prineslo. Ale i to je pochybne (vzhledem k casove neomezenosti ala 70 let po smrti) vemte si, ze postavite dum a prodate ho, no a kdyz ho nekdo dalsi proda dvakrat draz tak po nem budete xtit podil, protoze vydelal na vasi praci? A budete si to hlidat jeste 70 let po sve smrti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee-> Ale ja vubec nejsem anarchista...ja jsem jen skalni pravicak,priznivec teoretie,ze se o sebe pokud mozno chci postarat sam,a stat mi nema stat v ceste.Mam si sam urcit,jestli chci ci nechci byt zdravotne pojisten,a kdyz nebudu a budu umirat,povazuji za zcela spravne,ze me nechaj umrit,kdyz nebudu mit na to,abych si to zaplatil...Ale stat tu je od toho,ale garantoval ZAKLADNI lidske svobody a rovnost pred zakonem pro kazdeho.Podle me by se zakonik mohl smrsknout na par desitek stranek,typu nesmi se : Zabijet dalsi lidi,krast,podvadet,znasilnovat..A zbytek,at si clovek uz zaridi sam.Neco takoveho,jako bylo kdysi v americe,jeste za dob Lincolna a spol.No,ale to bude jeste dlouho trvat,nez se vrati...
Problem soucasneho lidstva je v tom,ze se lidi maj az moc dobre,a nemusej pro to skoro nic delat.Mam takovy nazor,ze zaciname mit mene prav,nez meli poddani ve stredoveku...a bude hur.S rozvojem novych technologii lide maji cim dal tim vetsi pohodu,a tak zacinaji dumat,ze je nespravedlive,ze tu pohodu nemaji vsichni stejnou...A nakonec budou mit vsichni takovou pohodu,nikdo nebude nic vytvaret,ze se cely system zhrouti,par desitek procent lidi na tehle planete konecne vymre a provede se restart systemu...
Doufam....
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kkkk: to je opet nepochopeni, autori ke svemu dilu po 70 letech ztrati majetkova prava, podle me je i tohle bezpravi. ty ke svemu stroji majetkova prava neztratis nikdy. ale stroj neni dobry priklad, ten se brzy opotrebi, ale predstav si, ze bys postavil a pronajimal dum (to je blizke tomu co delaji autori se svym dilem, najemnici se deli o naklady za ten dum, ale nevlastni ho, maji jen pravo ho uzivat). a ted by tu byl dejme tomu stavebni zakon, ktery by rikal, ze majitel toho domu (ci jeho dedici), po 70 letech ztrati majetkova prava k tomu domu a ten zacne patrit vsem. jeste to tem autorum zavidis? a takhle si muzes predstavit i radu jinych trvalejsich majetku, treba pudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lojza_suchanek: no jo, ale ty, anarchista, co navrhuješ za řešení?

jen pro tvou informaci: "komunismus" není to, když se dodržují a dokonce vynucují obecně platná pravila. To je naopak znak demokracie. Demokracie totiž není anarchie, v nepřímé demokracii pak vládne (tj. určuje pravidla) skupina lidí volená na určitou dobu. Nic víc, nic míň. Lidé jsou lidmi proto, že udržují jistý "systém" sociálního uskupení. Kdyby toho nebylo, nebylo by nic, peníze, služby, obchod, jen jednotliví jedinci, neschopní téměř ničeho, snad jen velmi nuzného přežití (a to kdoví jestli).

Pojem "komunismus" jak se dnes běžně používá, je označení pro převzetí moci jakousi "sekularizovanou sektou" (obecně nazvanou Komunistická strana), která více či méně skrytě upřednostňuje své členy vůči zbytku populace, a to tím více, čím výše je člen v hierarchii této sekty postaven. Samozřejmostí je upření rozhodovacích pravomocí nečlenům (tj. zrušení, nebo manipulace voleb) a naopak jejich "ovcizace" (což ovšem není vlastní jen této sektě, tento proces "výměny svobody za kus žvance" je vlastní i tzv. demokratickým stranám.

P.S.: ne, nejsem optimista. Ale taky nejsem anarchista. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lojza suchanek: zakladni lidska prava ti stat nemuz garantovat bez restrikci, prave, takze jde jen o to, najit jejich vhodnou miru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee toto právo výrobci například DVD nikdo nebere, nicmeně výrobce DVD nemůže mě jako uživateli brát právo si jeho výtvor nekoupit a pořídit si jeho kopii pokud to dokáži. Pokud toi dělá a ještě do dělá za peníze daňových poplatníků tak je něco špatně. Celá situlace vede k jedinému, fimový a hudemní průmysl pokřivil trh a právní prostředí z tohoto pokřivení jim řadu let plynuly nepřiměření zisky. Přinesly tyto zisky zvýšenou kvalitu jejich produkce, nikoliv spíše naopak, osobně si nevybavuji jediny film natočený po roce 1898, který bych chtěl vidět více než jednou. Poslední co jsme viděl byl Tobruk, prý to stálo 80M Kč, to tvol , ale asi má Marhoul započtené zakoupení letní sídlo v Alžíru protože natočit válečný film v kterém většinu času hraje jeden až tři lidi, kde znčná stopáž je na nějaké malé vybuchy na horizontu a kde za celý film nezhlédnete jediného nepřítele (němce) mi příjde docela ubohé a rozhodně odpovídá tam 8M než 80M.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

drk22 ? 147.229.43.xxx - dnes, 29. října 2009, 09:40

chyba v tve uvaze je ta, ze o tom uvazujes jako o prodeji domu, uvazuj o tom jako o pronajmu bytu tohoto domu a vsechno se ti vysvetli

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zijeme si jako v pohadce o pysne princezne. Dane mame uz snad na vsechno (nektere i vicenasobne), kral je zmatenej, pisnicky si budeme radeji zpivat mimo republiku (kam OSA nedosahne) a budeme cekat na prince co nas zachrani :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

karafa: pravo nekoupit dilo ti samozrejme nikdo brat nemuze, potud souhlas. Ovsem poridit si nekde kopii, aniz by ze to autor dostal zaplaceno, to uz kradez je. Kopii dila si tak legalne muzes poridit z verejne sireneho dila, ke kteremu dal autor souhlas, tedy napriklad z radia nebo televize. Autor dostane poplatek z media a od toho, kdo jeho dilo siri a komu dal souhlas. Pokud autor neda souhlas k verejnemu sireni dila, nijak se legalne ke kopii nedostanes. Vymenne site a warez nejsou legalnimi zdroji del.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Si vzpominam, jak me jednou spolubydlici na kolejich volal, at se jdu na neco podivat. Byl na Direct Connectu a tahala od nej jedna IPcka, ktera patri Parlamentu CR. Asi se poslanci nudili a potrebovali si zktratit cas nejakym filmem. Takze odpojime i Parlament ? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

XxXxXxX: Klidně přijeď, když budeš mít soudem potvrzené povolení. Jinak tvůj příměr s ložnicí vůbec nechápu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee: Ale není to nepochopení. Já jako technik ztratím práva ke svému stroji v okamžiku kdy jej prodám, vážně pak nemůžer přijít k majiteli mého stroje a nakazovat mu zda si můj stroj nůže nebo nemůže rozebraty a okopírovat. A představte si tento princit je ku prospěchu celé společnosti neb žene vývoj a pokrok kupředu. Příkladem budiž auta, platí, že jedním z prvních zákazníků automobilky u nových modelů jsou konkurenční automobilky, které si komkurenční model koupí rozeberou a co se jim líbí si prostě okopírují, zkrátka se učí z poznatků ostatních, celý tento proces všechny nutí být lepší rychlejší a  inovativnější zkrátka přijít s něčim novým a lepším dříve něž to stačí konkurence okopírovat/napodobit, vylepšít atd. Prospěch z toho mají všichni. Pokud bych aplikoval princip , který zde prosazujete tzn. ochranu autorství a pokud možno navěky tak první kdo vymyslel kolo by získal monopol na kolo a ostatní by kolo nemohli vyrábět tzn. dodnes jsem většinu věcí nosli v ruce, protože by nemoh vzniknouit ani trakař, který obsahuej kolo a na to bě měl monopol ten kdo ho první vymyslel a prodával jej za neskutečné prachy. Je to logické , je to přirozené?
Podobně, proč má mít autorskou ochranu autorka takového braku jako je Harry Plotr a proč né matematik, jehoř dílo všichni používáme, proč sakra každý kdo kdy letěl letadlem neodvání poplatky potomkům Mongolfieru za to, ze umožnili létání atd. Sakra všem jsou autoři toho co lidstvo k životu nepotřebuje tak výjmeční, že jim ti kteří vytváří hodnoty ze svých daní platí tak nadstandartní ochranu, která je proti zájmům celku?
Apropo darak se opotřebovává úplně stejně jako jakýkoliv jiný stroj. Vy naopak prosazujete myšlenku, že mě jako majiteli domu by měliplatit kolem jdoucí za to, že se mohou kochat pohledme na můj dům, kuypodivu je to jinak já jako majitel domu misím platit daň z nemovitostí jinak řečeno přispívat většině tj. kolemjdoucím za to , že nohou procházet kolm mého domu....?????

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kkkk: stale nerozumis, kdyz autor proda sve dilo, take ztrati prava, on ale dilo pronajima, kdyz pronajmes svuj stroj, jsi na tom podobne, akorat o ten stroj casem neprijdes, narozdil od autora.

a co se tyce plagiatorstvi, asi mas spatne informace

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee: no ale co maj rikat treba vedečtí pracovníci? Jednoduchý příklad: Pokud nějaký tým vědců pracuje a výsledkem jejich zkoumání, je zjištění jak vytvořit třeba supravodivý materiál i za pokojových teplot a vyšších, tak si musí (pokud z toho něco chtějí mít) dát svůj oběv patentovat (a za to zaplatí poplatky + jeste musí platit poplatky za udrzování patentu) a po 20ti letech maj smůlu může to využívat kdo chce. A jen tak mimochodem, vytvořit něco patentovatelného je určitě dražší i časevě náročnější než vydat třeba album.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za tuhle situaci můžou z velké části sami lidé (viz. Karafa) - první reakcí na vysoké ceny by mělo být NEKOUPIT, přitom většina lidí volí ZKOPÍROVAT. Kdybychom nekopírovali a nekupovali, průmysl má svázané ruce. Kopírováním podporujeme zájem o dané dílo a tím nahráváme hudebnímu průmyslu. Nejen, že OSA může řvát "Piráti!!!", ale když si 1000 lidí poslechne nějakou písničku z neoficiálního zdroje, jeden z nich si to pak koupí. Vždyť je to podobná situace jako u Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mračna stahují Slobodomurari, židovská chamraď - jediný vyvolený na tomto svete, ktorý chcu nadvladu nad celym svetom - New World Order...
viac na: http://truthbooks.blogspot.com

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee Já to samozřejmě chápu jen autoři a vy očividně nedokážete odpovědět na to nejzákladnější v čem je rozdíl mezi autorem románu a matematikem, podle vašeho pohledu na věc by oba mohli své dílo "pronajímat". Proč má pronajimatel hudby mít státem zajištěno a bráněno právo na doživotní a posmrtný příjem a ti kdo umožnili létání  nemají nic. Nebo jinak, co kdyby každý obyvatel a návštěvník ameriky platil potomkům Krištofa Kolumbuse řekněme 1 cent denně, že jim jeho dílo a činost umožnila užití jeho objevu (díla) ?
Poukazuji na to, že zde existuje naprosto flagrantní nerovnost před zákonem, která jde tak daleko, že když jdete večer z hospody a pořváváte si vlastnoručně složenou píseň zcela bez melodie tak se defakto dopouštíte trestného činu nedovolené veřejné produkce a za toto byste měl OSE zapaltit, to prostě není normáílní. Důsledkem je jediné Čína nás předálcuje a z nás se postupně stanou země třetího světa, kde se každý bude bát i uprdnout aby to náhodou nebyla nějaké melodie, ostatní se budou nesmyslně soudit a jako celek brzy zjistíme, že nedokážeme vyrobit ani ten trakař. Už dnes má Čína největší dolarové rezervy a v řadě oborů představuej technologickou špičkum kdežto my se z jednoho z největších vývozců zbraní stíáváme dovozci i tak hloupých věcí jako jsou pistole či OT. A tto celé do značné míry řídí kxindl z právnické fakulty v Plzni , fakt je zde radost žít

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee,kkkk: bohužel máte pravdu oba, částečně. Otázka je, jaký morální kompromis je přijatelný pro obě strany.
 
Autor by o "teoretická majektová práva" po 70 letech přijít nemusel. Na druhou stranu co brání někomu využít jeho dílo (i komerčně) pokud autor již dostal "jednou zaplaceno". Co je to ono kouzelné "zaplaceno"? Kde je ta rozumná míra?
 
Abych složil písničku, nepotřebuju techniku za miliony. Pokud nahrávám, můžu si jí pronajmout. Kdo všechno je "autor" a měl by podle eee dostávat "poplatky"? Autor textu,hudby,interpret, zvukař nebo najmutý studiový bubeník? Nikdo, jen já jakožto "producent" já jednou! zaplatím osatním a je to moje... fajn. A autor zas nedostane nic "navíc". Toto se IMHO původně snažil napravit AZ.
 
Stále tu srovnáváte barák s "dílem", ale pokud chcete tuto "rovinu", pak musíte přistoupit na její model. Jedna platba za jedno dílo. Jakákoliv další kopie je zdarma. Proč upřednostňovat autory hudby nad autory schodů či webové grafiky? Mohl by "barákový" model být uplatněn pro AV díla? Těžko.
Vyčíslete hodnotu jedné písničky: skladba trvala půl roku (než z toho vzniklo něco co se dá poslouchat),  měsíční plat řekněmě 6x30KKč + náklady. Teď to vynásobíme "konstantou kvality" řekněme 5. +- výsledek cca 1MKč. A teď se snažte to prodat.  "Barákovým" systémem bez větších šancí, jenže tu máme skvělý AZ a vy tu písničku prodáte ne jednou ani 2, ale třeba desekrát a stále chcete ještě.
Tento problém nelze vyřešit jednostraně. Neznámý autor se mezi masy dostane (a tím pádem z 0kč  na hodně kč) nejlépe způsobem, který "autoři" rádi označují za nelegální.
Sdílení není jenom prostý "zločin". Jde o jistou symbiozu, o nastavení "morální rovnováhy". O přenesení "plateb" na komerční kanály, reklamu, bonusový obsah, maximální zjednodušení plateb a přímou distribuci.
 
Jinak to bude stále o tom že: "Zloděj křičí, chyťte zloděje", ať už křičí kdokoli. A je jedno jestli tomu říkáme demokracie, anarchie nebo komunismus. Jde o to co je "správné", ne o to čím nás straší, nebo čím to maskují....
 
hawk, omlouvám se za dlouhý post.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kkkk: souhlas,  přesně si to vystihl
eee: " Kopii dila si tak legalne muzes poridit z verejne sireneho dila, ke kteremu dal autor souhlas, tedy napriklad z radia nebo televize."
 
bum, rána,  producenti padli :-) Trefa! Tak o tomhle přesně nechtějí "autoři" ani slyšet. Proč si nemůžu legálně zadarmo stáhnout kopii již jednou zveřejněného díla? (v rádiu). Proč to nemužů nahrát a zadarmo pověsit na net někam do archivu?
Krom toho nahrávka přímo z rádia je taky "dost na hraně" a jistě byjí rádi "autoři" zpoplatnili přímo. A ne jen tím, že uvalují poplatky na záznamová media aj, ... :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee: priklad s pudou neni uplne relevantni, protoze tam jsou taky zakony o vydrzeni, cili za urcitych okolnosti pravoplatny majitel skutecne o pudu prijit muze. Co se stavebni nehnutelnosti, to nevim .. ale pozemek pod nim je nadrazen stavbe. Je zbytecne vubec srovnavat .. protoze davno,davno jsou i v zakone ruzne ustanoveni .. je hmonty a nehmotny majetek, je majetek hnutelny a nehnutelny. Vsechno ma sve specifika, vzdy to bylo kazdymu jasny, jenomze dnes chteji nenazrani obchodnici penize na ukor i samotnich autoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lojza_suchanek: komunisticke zrizeni nikdy realizovano nebylo, byl jen socializmus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz 10 let nemam televizi. A to jsem byl na ni zavisly. Verim ze jednou nebudu mit ani internet a to jsem na nem zavisly. Komercni filmy,serialy, hudba vyvolava v lidech taky urcity druh zavislosti .. da se toho zbavit a zit hodnotny zivot i bez techto veci. Vsechen tento problem ma pricinu pouze v lidske hamiznosti..
Lidska rasa zde je rekneme maximalne 50 000 let.. z toho jen za poslednich 5 000 let bylo dosazeno 99% dosazeneho poznani. Pokud budu verit, ze lidstvo zde bude napriklad dalsi 1 000 000 000 let tak veskere toto politikareni je zbytecne a jediny smysl naseho zivota je pridat k vseobecnemu poznani skutecnosti svuj dil. Pokud ho nepridame zili jsme zbytecne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee - osobne mi na kulturne vyzitie na 100% stacia diela autorov ktori nikdy o autorskom zakone ani nepoculi. A z tych novsich - stacia ti ktorych si aj momentalne platim. Osobne ma slusne nas... ked moje dane su pouzivane na zabezpecenie nekrestanskych primov ludi ktori sami seba nazyvaju 'umelci' alebo zastupcovia umelcov (cez policiu podplatene sudy podplatene parlamenty podplatenych prezidentov...). Nech si svoje diela vytvoria trebars za miliardu - strcia do trezoru a premietaju a pustaju sami sebe - aby im to niekto neukradol. Ale na ich 'ochranu' nie som ochotny dat ani halier.

Ale nech neobmedzuju internet - nech nezneuzivaju svoje kampane proti tzv piratom na obmedzovanie slobody a nielen na internete a nech zaujmu miesto ktore im patri. Niekde na okraji mesta ci dediny - a kto sa pride pozriet do sapito .. tak aj zaplati.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JSK to je přesně to očem zde mluvím. Současná sitlace defakto degraduje a poškozuje i to co zdánlivě chrání. Umělec by měl být placen za svou produkci tedy zpěvák především za koncerty , bohužel situlace, která umožnuje žít jen z kopii mimojiné vede k tomu, že značná část ne-li většina "umělců" dosahuje takových kvalit, že defakto živě a veřejně vystoupit nemohou a žiji jen z studiové a především digitální úpravy toho co vyprodukovali, kdo je zde umělcem já bych řekl, že ten kdo setěl u PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

preydivka1: taky uz asi 5 let nesleduju televizi, stejne tam nic krom reklam neni. za poslednich 60 let clovek vytezil 80% zasob surovin teto planety pokud ja budu verit ze hmm.. smazu tech tvych 6 nul radeji 7 a bude to realnejsi. hamiznost par jedincu co parazituji nejen na ostatnich ale na vsim na co se podivaji nas vede jen jednim smerem. planeta si potrebuje od toho parazita jmenem clovek odpocnout a nebude to dlouho trvat. hamiznost ostatnich nas zahubi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JVc - Ty jseš taky všude, uf.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HADOPI je něco jako lidový soud s Rolandem Freislerem.Rozdil je jenom v tom, že se zatim ještě nepopravuje, ale co není muže být.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednou budu volit stranu, která ve svém programu bude mít:

- zatočit s lobisty - zavést jasné regule
- podívat se na ústavnost věcí jako jsou poplatky z prodeje médií. Dalo by se to napadnout z pohledu presumpce neviny?
- podívat se na to, jak jsou tyto poplatky rozdělovány - kde ty peníze vlastně končí? U kterých firem/umělců? Zlegalizovat zveřejnění tamtiémů
- zrušit nebo významnou měrou omezit absurdity OSA, jako že chodí po hospodách, počítají repráky, stanovují poplatky za "možnou veřejnou produkci"
- ditto pro lokální/obecní formuláře, kdy při pořádání akce rovnou vyplňujete jeden pro OSA
- cílem tohoto všeho je navráti reálnou hodnotu "práce" umělce. Umělec není žáden speciální živočišný druh - míra příjmu by měla být rovna míře vydané energie/práce - to je fyzika, tak se tady nesnažme zavádět jiné zvyklosti :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

UZ niekto na svete vymyslel novy sposob downloadovania, tak aby mi neodcvakli kablik>? Aby sa nedalo dokazat a vidiet co posielam?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A hlavně nezapomeňte, že jakmile projde Lisabonská smlouva tak budou mít mnohem jednodušší schvalování v řadě věcí a vsadil bych ponožky, že i v této otázce. Nehledě na to, že se mnoho věcí změní a EU nám bude kydat a rozkazovat do všeho, čili koho tady u nás volíme nám stejně nepomůže, Brusel nařídí a Praha udělá... Myslím, že je ideální čas začít plánovat nějaký občanský převrat nebo něco....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

raddo:Na co to, oni ti nepotřebují dokazovat žes něco stáhl, prostě tě obviní a odpojí, bez ohledu na to jestli si něco "nelegalniho" stahl nebo ne.Pochopte už konečně že tady jde o kontrolu netu jako takového a ne o nějaký stahování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rrrrr: Takhle to tady ovšem funguje odjakživa. Nejdřív nás řídil Sovětský svaz a teď USA s Evropskou unií. Jsme bohužel nesvéprávný národ, který si sám nic nedokáže prosadit a pořád musíme někomu lézt do prdele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ukulele: Jestli se nepletu, tak jsme zatím poslední zemí která neodsouhlasila Lisabon, bohužel nátlak (a šikana jediného jakžtakž rozumného prezidenta) je tak maximální, že k tomu stejně dojde. Každopádně to jasně ukazuje, že lidi jsou blbí všude, a nejvíc v zemích kde to odsouhlasili aniž by vůbec měli možnost (tzn. lokalizovanou verzi) vědět, co to je. Jinde zase tu možnost měli, ale "co je z Bruselu to je svaté" a tak všichni slepě naskákali do vlaku záhuby. Mno, dobře to nedopadne, to je jisté už teď.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lisabonská smlouva, Evropská unie,... Evropská unie, Lisabonská smlouva. To je pořád dokola, jenomže ani LS ani EU za tohleto nemůže. Nepopírám, že to tentokrát hrozí 'shora', ale zaděláno je i bez EU. HADOPI si na sebe ušili Francouzi sami. A u nás už roky žijeme s debilitami , jako je výpalné, nadiktovanými samozvanou Osou. Nejsem zrovna příznivec LS, ale její přijmutí nebo odmítnutí podobné věci rozhodně neovlivní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Arccos: přesně tak. Jde jen o to "mít koule" a tlačit na své volené zástupce. Ale v téhle zemi je bontonem jen nadávat po hospodách, jak nás všichni utlačují a nic proti tomu nedělat. A naši volení zástupci jsou jen odrazem naší společnosti - bohužel.

Navíc LS umožní i případné vystoupení z EU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

doplněk: a vzývat toho senilního ješitu, agenta KGB, může opravdu jen člověk nacházející se zcela mimo realitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pořád se zapominá na jednu věc. Všichni chtějí zaplatit a když se nějaký soft. kouše nebo něco nejde tak Vás akorát pošlou někam. Tak proč bych měl za to platit, když nemám záruky ani servis? A jak si mám program vyzkoušet. Obvykle je jediná možnost a to si ho ukrást.

Spousta firem včetně Microsoftu nabizí software zdarma. Tedy ořezanou verzi. Super věc, vyzkouším, naučím se s tím dělat, ověřím v praxi. A když přejdu na jinou úroveň tak si koupím vyšší verzi. Pokud chtějí SW firmy, aby lidé nekradli, tak nám musí něco nabídnou. Ne jenom brát peníze a vymýšlet nesmyslné zákony.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten priklad s pronajimanim baraku je moc peknej, ale presto na nem neco nesedi. On nam totiz kolega "eee" jiste jen neumyslne nerekl, ze ten pomyslnej autoruv barak ma nekonecne mnoho mistnosti, a tak to celou vec stavi do trosku jiny pozice, nez kdyz pronajimam fyzickej barak, jehoz kapacita je omezena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lojza> Sorry, ale ja vam skalnim pravicakum proste neverim. Ano, hromada vasich nazoru ma hlavu a patu. Ale zrovna ten, ze pokud nebudu mit na doktora, tak pujdu uvedomele chcipnout nekde do strouhy, nedava smysl. To naprosto odporuje lidsky prirozenosti. Muzu mit hrdost jakou chci, ale az mi pujde o kejhak, budu kvicet jako prase, at me nekdo zachrani, protoze je to soucast pudu sebezachovy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebude lepší počítače rovnou zrušit? Tahle packanina akorát sebere spoustu peněz, ale nic tvůrcům nevydělá...Ten kdo do kina nechodí, chodit nebude, kdo originálky nekupuje je kupovat nebude...maximálně to pár dalších lidí odradí od podporování tohohle odvětví průmyslu, díky této opičárně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rrrrr & ukulele: Nechápu váš pesimismus, pánové. Jestli ten dodatek neprojde, tak to bude znamenat jenom to, že celá idea odstřihávání od internetu úředním rozhodnutím bude ponechána na členských státech. Tedy méně diktátu z Bruselu a více svrchovanosti v české kotlince. Je zřejmé, že my si svá práva ochráníme mnohem lépe, náš parlament nějaké HADOPI přeci nikdy neschválí, o to se báťuška Klaus postará, óóólééé!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Borowitz: A ty bys už měl konečně pochopit Borowitzi,že ti nejde o nic jiného,než o zadara sosání z webu a oháníš se zde vznešenými ideály!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>Sob01
Nikto ti nekáže uvedomelo zomrieť, kľudne môžeš kvičať, žiadať, prosiť a vyhrážať sa. Ale nemáš mať právo na to, aby ti ostatní MUSELI pomôcť. Pravicový názor nie je to, že máš zomrieť, ale to, že ti majú pomôcť tí ľudia ktorí ti pomôcť chcú z vlastnej dobrej vôle, nie preto, že k tomu boli donútení. Tak sa zabezpečí, že budeš mať ďaleko menšiu motiváciu ubližovať druhým ľuďom - riskuješ totiž, že keď budeš v núdzi, obratia sa ti chrbtom. No a povinné zdravotné poistenie je presný opak - tj. môžeš byť grobian, zlodej, vrah, poslanec, nemusíš sa starať o druhých, atď a aj napriek tomu ti bude poskytnutá zdravotná starostlivosť. To je choré.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

viky - uvedom si, ze vsem jde o penize...jak tomu kdo stahuje, tak ten kdo nechce aby se stahovalo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Michal123 @ 83.208.20.97 - dnes, 29. října 2009, 13:36:

musis neco udelat, nebo te okradu => trestny cin vydirani a kradeze

spravne to ma byt takto: musis neco udelat, nebo si tvuj produkt nekoupim

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

viky: O tom, kterak jde o "zadara sosání z webu" se muzes docist zde: http://www.guardian.co.uk/music/2009/oct/06/edwyn-collins-sharing-music

Ve zkratce: majiteli autorskych prav bylo zabraneno sirit jeho vlastni dilo, zatimco Warner Music Group kterym prava uz vyprsela ho vesele siri dal.

Kazdemu kdo ma alespon pulku mozku muselo uz davno dojit ze o autory tady vubec nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sob01 ? 213.211.47.xxx - dnes, 29. října 2009, 13:56

a co se tim mneni?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste dodam...nechapu jednu vec, ac je filmovy a hudebni prumysl v takove obrovske krizi, tak se toho toci a nahrava cimdal vic...(casto jsou to uplne slataniny)...vim, ze stahovani je spatne, ale premyslel nekdo nad tim, jak by to vypadalo, kdyby se nic nevypalovalo, nestahovalo? Mel by umelec vubec potrebu prichazet s necim novym, kdyz by nemel zadny strach o obzivu? Myslim, ze takhle se filmova a hudebni branze musi mnohem vic snazit, aby byla uspesna...a kdo na to nema, at jde makat k pasu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Delihc:Surely ale nepotřebuji si to zdůvodňovat něčím jiným.Prostě "BERU V ŠERU" a je to můj problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zakazat internet! :-) Jeste mam nekde ve sklepe stary modem - zalozim si BBS! Pamatujete jeste nekdo FIDOnet?
Ale vazne - pokud se 50 000 clovicku octne bez pripojeni (cemuz neverim) tak zcela jiste vznikne nejaky "wifi-roofnet" s "bezpecnym" (rozumnej zahranicnim) gatewayem do inetu. A tam se bude sdilet 10x vic, jednoduseji...
Akorat to bude domena velkych mest, sorry vesnicani, pro soft musite ke kamosum do mesta...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee> Prave ze docela dost. U hmotnych veci spociva problem kradeze v jejich omezenym mnozstvi. Kdyz ukradnu auto, uz ho nemuze mit nikdo jinej. Kdyz jedu nacerno busem, uz se tam nevejde platici zakaznik. Kopii empetrojky si muzu udelat nekonecne mnoho a stejne ji autor muze prodat komukoliv dalsimu. Ale to uz tu zaznelo stokrat, takze zkusim pridat neco novyho.
Podle me je treba rozlisovat koncovou spotrebu a komercni vyuziti. To jde ukazat na jednoduchym priklade. Franta si u truhlare objedna nejakou super-hyper-bomba zidli. Samotna vyroba neni prilis slozita, nejslozitejsi je pocatecni vyzkum, jak to vlastne udelat (tj. dusevni prace). Do toho se nam vlozi Pepa a cmajzne truhlari hotovou dokumentaci a vyrobi si podle ni zidli sam. Pokud si ji necha pro sebe, tak o nic nejde, protoze truhlar tu svoji proda Frantovi a svoje prachy dostane. Pepa se sice obohatil, ale truhlar o nic neprisel. Pokud ale Pepa proda svoji zidli Frantovi, tak sice stale truhlarovi nic hmotnyho nevzal, ale uz mu zpusobil skodu, protoze ho pripravil o zakaznika. A stejny je to u empetrojek. Ti kdo koupit chcou, koupit muzou. Ti ostatni by stejne nikdy nekoupili, tak je uplne jedno, jestli se obohati zdarma nebo ne. Jedinej existujici problem spociva v demotivaci platicich zakazniku ("proc ja blbec platim, nekdo druhej ne a oba dostanem to samy?").

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No,tak musim zase trosku reagovat...
Za 1 - nejsem anarchista.Chci mit urcita pravidla,ale chci jich mit jen tolik,kolik je bezpodminecne nutne.Jak jsem psal : Trestne je vrazdit,krast,podvadet,znasilnovat...Kazdy clovek ma mit ochranu pred timto.Kazdy clovek ma mit automaticky pravo o sobe rozhodovat sam,kazdy ma mit moznost se o sebe starat sam ze 100% Nechci,aby se o me staral stat - cokoliv v mem zivote je rizikove,chci si sam rozhodovat o tom,jak to riziko zvladnu.Nedavno jsem se ucastnil docela zajimave debaty vedouci k zaveru,ze i hasici kdyby byli soukromi,clovek je neplatil z dani,ale proti pozarum se pojistoval,bylo by to ve vysledku levnejsi a pozaru by bylo mene - stavely by se napriklad domy,ktere by mely mensi horlavost,a to proto,ze pojistka potom by byla mensi.Kdo by pojisteny nebyl,a horelo mu doma,potom by mel sanci rict,ze to bud zaplati hotove,a nebo kdyz by nechtel,tak by se mu to proste nechalo shoret.Postupne,az by par lidem shorel barak,by ostatni meli docela dost informaci k tomu,aby se mohli dobre rozhodnout,jak to udelaji...(statni majetek by pojistoval stat...napriklad lesy a podobne)
Dale - ze pry nam pravicakum se neda verit...ze kdybych umiral,budu skemat o pomoc.Ale jiste,kazdej bude skemrat...Ale proste bud v tu chvili budu pojistenej,nebo budu mit dost penez na zaplaceni,nebo to za me zaplati napriklad nekdo blizky,a nebo proste mam smulu.Timto systemem by se usetrilo obrovske mnozstvi prostredku,ktere jsou vynakladane naprosto zbytecne.A obecne by vsechno toto naucilo lidi byt SAMOSTATNI.
Dale - k tomu komunismu.Ano,komunismus tu nebyl,ale pod vedenim slavne EU tu bude...pomerne doporucuju podivat se na http://dotsub.com/view/d25a9402-c339-4603-af2b-5449e4dd4d1b# , jak to v EU funguje.Urcita skupina lidi vydava rozkazy,a ostatni se tim ridej,a proc?Protoze se za to maj dobre...CEla Evropa speje k federalnimu statu,ktery nam bude VNUCEN a NIKDO s tim po podpisu Lisabonske smlouvy nebude moct nic delat.A pak nastane skutecne komunismus nejhrubsiho zrna.Zastanci EU nam tvrdi,jak HADOPI je vec Francouzu,jaksi je to jejich blbost,nam to nehrozi - ale prave ze HROZI,protoze kdo ridi EU ?Francie + Nemecko,vice Francie.Takze co si ve Francii vymyslej,to nam sem nacpou.Uz dneska je vetsina zakonu prijimana proto,ze EU to tak zada...a po Lisabonu to bude defacto 100% zakonu.
To,ze je clovek pravicak neznamena,ze je anarchista...Znamena to,ze se chce starat o sebe,protoze to UMI.Stalo se vam nekdy,ze vas okradl kapsar?Vykradli vam auto?cokoliv podobneho,potrebovali jste nekdy pomoc Policie?Ja ono,mnohokrat...delal jsem si carku pokazde,kdyz mi pomohli...Ani jednou pratele,ani jednou..Tak proc si tu policii platim,proc mi neni dana moznost vyresit si ty veci sam? V Americe sveho casu byli Pinkertoni MNOHEM obavanejsi mezi zlocincema nez nejake oficialni urady.A proc?Protoze byli soukromi,pracovali pro penize,kdyz svou praci neodvedli,penize nemeli...Takze tu praci delali SAKRA DOBRE.Ja osobne,az me priste vykradou auto,bych to radsi nechal resit takove Pinkertony,nez nasi slavnou Policii.Protoze u ni mam jistotu,ze nevyresi NIC.A takto je to proste se vsim.Staci se zamyslet,jestli skutecne potrebuju,aby me kazdy vodil za rucicku,jinak nepreziju...Ja to nepotrebuju a omezuje me to...
Bohuzel,lidsto jako takove je cim dal tim vice zdegenerovane,svoboda se stava sprostym slovem,a za par let si bez zakona clovek ani nebude umet spravne utrit zadnici...
Jak rikam,dobre vam tak....
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná myslíš že nejsi anarchista, ale tvé názory určitě anarchistické jsou. K té policii - nemůžeš čekat, že za tebou bude chodit policajt aby mohl hned odchytit kapsáře, který tě okradl nebo že bude policie hlídkovat u tvého auta. Já si myslím že na to jaký jsme zkurvený stát máme policii velmi dobrou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

delihc, viky: Ale právě tím pomáháte hudebnímu průmyslu. Jednak tím, že může křičet "Chyťte zloděje!!" a druhak tím, že ty tuny nových rychlokvašek zaplatí váš zájem o hudbu. Třeba z 1000 lidí, kteří si stáhnou hudbu si ji jeden rozhodne koupit. Tím generuje zisk nahrávacím společnostem. Kdyby neexistovalo sdílení hudby, neexistoval by ani zájem o ni - spousta "rádoby umělců" by musela skončit. A navíc by nebyly poplatky z prázdných médií, nebyla by digitální gilotina. Spousta lidí nechápe, že normální je nekoupit a nikoliv stáhnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hkmaly: To je jenom další důkaz toho, že ochráncům autorských práv nejde ani tak o umělce jako o jejich vlastní kapsy.
Jak již tu bylo zmíněno, zábavní průmysl potřebuje velkou restrukturalizaci, na vrcholu pyramidy bude stát ten umělec sám, který si bude najímat vydavatele, studia apod. Umělec sám si bude určovat, co se s jeho dílem smí provádět, bude se sám starat o svoji propagaci. Jinak řečeno musí dojít k tomu, že odpadnou různé parazitní články a mezičlánky.
Omezování, odpojování a cenzura internetu nikam nepovede. Vzniknou různé freenety a darknety. Budou vytvořeny vyspělejší protokoly pro P2P. Bude se víc kopírovat, vypalovat a půjčovat. Situace bude obdobná jako když tehdy v USA vyhlásili alkoholovou prohibici. Problém s alkoholem se nevyřešil, vyráběl se pokoutně nekvalitní alkohol, který mohl způsobit oslepnutí konzumenta.
Omezování, odpojování a cenzura internetu bude znamenat smrt internetu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozeram ze sa pomaly vraciame do ery ZSSR z rokov 1937-38 ked fungovala dokonala pezumpcia viny a svoju nevinu ste nedokazali ani na politickom a zmanipolovanom sude. Ak to takto v USA a EU pojde dalej tak lepsie a slobodnejsie miesto pre zivot bude o par rokov uz aj KLDR ci Afganistan. To je fakt sila. Na co potom vsetci ti debilkovia hulakali v 89-tom na namesti ze chceu slobodu a demokraciu, ked angloamericka demokracia je len Stalinizmus prevleceny do lubivych farieb. Je to proste hnus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myso: V 89 ľudia nechceli slobodu, len sa to tak hovorilo, bo povedať, že chcú proste materiálne statky by bolo málo idealistické. V skutočnosti chceli iba to, aby nemuseli stáť v rade na banány, aby si mohli kúpiť západné auto, televízor a podobne. Málokto skutočne stojí o slobodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

gofry,lojza> Dobre panove, ukecali jste me, pozastavuju svoji namitku a necham si to projit hlavou. :) Hlavne to gofryho vysvetleni zni fakt rozumne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Goro:Promiň ale opravdu nevíš o čem hovoříš.Bydlím v 80 tis. městě,kde bylo před 10 lety 5 prodejen cd,dnes tu není ani jedna.Tedy bez komentáře!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no uvidíme jak dlouho vydrží obchodní model "zavři svého klienta" byť možného

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na druhé straně je to možná tak, že regulace a cenzura internetu není moc dobrá pro tajné služby, jak pak budou monitorovat aktivity extrémistů a teroristů.
Navíc si myslím, že pokud bude ten zábavní průmysl pořád takhle zkostnatělý a bude pořád bojovat proti sdílečům a stahovačům, zajde dříve či později na úbytě. Radši by měl zapracovat na tom využívat nové distribuční kanály. Stálo by to určitě méně a určitě by výdělek byl. Úloha fyzických nosičů (CD/DVD/modrý laser) bohužel upadá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3 x sláva
Doufám, že v celé EU to bude zavedeno co nejdřív. (Soudruhům z CD-R unikla informace o tom, že i v Anglii jsou tomuto modelu velmi nakloněni, jak to přijmou i tam, atd...) No až to bude platit v celé EU, tak potom jsem zvědavej na to kolik "umělců" pojde hlady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee je pekny hovadko, nevsim sem si ze by mi stat, jakozto podnikateli, garantoval, ze za svou praci dostanu zaplaceno. Nevidim duvod aby jakkoli garantoval totez nejakym mamlasum pisicim kraviny. Je to jednoduche. Bud delam neco, co si lidi koupi nebo delam neco co si nekoupi. A kdyz si nekoupi, tak musim jit delat neco jinyho, trebas rubat do dolu. Tam by ostatne bylo treba nahnat vsechny chudacky umelce, aby zjistili co je to prace.

Mimochodem, napr CT si platime (+-) vsichni. CT MUSI za kazdy vysilany porad odvest poplatky => jakykoli porad odvysilany CT jsem si zaplatil a tudiz si muzu delat libovolne mnoztvi kopii a zaroven je sdilet s ostatnimi platci poplatku. Ja sem totiz spolumajitel CT a tudiz i spolumajitel zakoupenych del.

BTW: Jinak jedine dobre, komunikace se (konecne) prenese na sifrovane a anonymni kanaly a statni smiraci budou mit po ptakach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Eser: Neunikla, my o tom psali uz minuly tyden ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sob01: "...Pepa a cmajzne truhlari hotovou dokumentaci a vyrobi si podle ni zidli sam. Pokud si ji necha pro sebe, tak o nic nejde, protoze truhlar tu svoji proda Frantovi a svoje prachy dostane. Pepa se sice obohatil, ale truhlar o nic neprisel..."
No dobrý, ale máte tam klasickou chybu. Pepa taky chtěl tu (super) židli ...a má jí, aniž truhlářovi na oplátku dal něco za to vymýšlení, tvorbu dokumentace atd. a samozřejmě aniž by si sám dával s něčím takovým práci. Jinými slovy, Pepa je také potenciální zákazník truhláře, protože tu židli fakt chce. Ale díky jeho nekorektnímu počínání však truhlář o tohoto zákazníka přišel (a nic na tom nemění fakt, že Pepa tu částečně čmajznutou židli nikomu jinému nedá/neprodá).
Zcela jiná situace by byla kdyby si Pepa řekl, že ačkoliv by tu židli od truhláře chtěl, tak ji od něj nekoupí a buď si (kompletně) vyrobí svoji (jinou) židli, anebo se obejde bez židle (nakonec např. japonci taky tradičně "seděli" na zemi). Jenomže na to by Pepovi nesměla chybět čest.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee: Mas v tom ponekud chaos... :o)
"Ovsem poridit si nekde kopii, aniz by ze to autor dostal zaplaceno, to uz kradez je." - Neni to kradez a dokonce je to za jistych podminek u nas zcela v poradku. Dokonce ani kdyz tuto kopii nelegalne siris, tak to neni kradez, ale pouze nelegalni uziti.
"Kopii dila si tak legalne muzes poridit z verejne sireneho dila..." - Opet mimo. Kopii si muzes poridit ze "zverejneneho dila". Dokonce toto dilo nemusi byt ani zverejneno u nas (tato podminka v AZ neni), jak by si jiste prala a jelikoz prani je otcem myslenky, tak dokonce jednou i tvrdila pani Prchalova v nejake diskusi. Ono by to take bylo dost nesmyslem a krok zpet vzhledem k postupujici globalizaci. Jinak pro osobni potrebu zustava stale nelegalni "zhotovení rozmnoženiny dosud nezveřejněného díla audiovizuálního či hudebního."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lojza suchanek: Vase predstavy nejsou realizovatelne v jakekoliv moderni spolecnosti, nicmene jsou na svete mista, kde to funguje. otazka je kdo je ochoten se vratit par tisic let zpet na nejake odlehle ostrovy do doby kamenne..
Co se tyka treba toho pojisteni a hasicu, to je samozrejme nesmysl. hasici jednak existuji i jako dobrovolne slozky a druhak by si tezko nekdo zalozil sokromou stanici v miste s nedostatecnou hustotou pozaru (a co by se stalo kdyz by zkrachoval?). A ohledne toho pojisteni staci se podivat na USA, 15% lidi bez pojisteni, dekuji nexci.
No a jeste obvyklou prupovidku k podobnym recem. Nikdy nemuzete vedet, jetstli potomek nekoho z tech "nezodpovednych co by meli smulu" nebude nahodou novy mozart ci einstein. Smysl pro spolupraci a empatie k druhym lidem je cloveku vrozena a je potreba k jeho zivotu, uz male deti se chovaji solidarne a rozhodne to nemame v sobe pro nic za nic..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petr2> Pokud jde o klasicky chyby, tak si nemame co vycitat. :) Nas Pepa totiz na original zidli nema. Takze si ji bud nekoupi a truhlar z nej nebude mit nic, nebo si ji okopiruje a truhlar nebude mit opet nic. Pro truhlare zadna zmena, tak proc ho to ma stvat? Zato se nam tu rysuje jina moznost. Pepa je jinak poctivec, takze by truhlari rad dal aspon to, co si muze dovolit. Pro truhlare je to maximalni castka, kterou kdy muze z Pepy dostat a je to porad lepsi nez nula. U truhlaru to bude vec nezvykla, ale naproti u umelcu je to osvedcena tradice, platba az po predstaveni, vyse dobrovolna. Nebyla by tohle cesta? Opet zustava jen ten jedinej problem s demotivaci: "proc ja bych za to mel davat dve stovky, kdyz nekdo jinej dal jen jednu"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mib: jo to je obvykly jev, kdy vystupuji v TV zastupci OSA a podobnych organizaci a bezostysne lzou na kameru... (Naposled si matne vzpominam na tvrzeni o tom, ze stahovani AV dila je nelegalni a ze kopii si smite udelat jen z koupeneho nosice...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sob1: Proc bych mel davat 200 kdyz tamhleten dal jen 100? No znam spoustu presne opacnych prikladu, ve stylu "on dal 100 tak ja dam nejmin 200 at je videt ze na to mam" :0)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

drk22> Ano, ale je treba si priznat, ze tahle situace prodejci prilis vrasky pridelavat nebude. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sob01: A jak víte, že na originál židle Pepa nemá. Pokud Pepa neumírá hlady a žízní, tak na ni má vždycky - je to jen otázka priorit (na co a kolik peněz vynaloží) a času (za jak dlouho na ni našetří). Zkrátka, třeba si za svůj život bude moci koupit "jen" 10 těchto židlí. Spíš jde o to, jestli mu za to ty židle stojí nebo ne.
A nyní se dostáváme k podstatě vašeho omylu. Vy si myslíte, že Pepa je schopen obecně rozhodnout, zda by za tu židli těch X peněz dal nebo nedal. Jenomže aby k tomuto rozhodování skutečně došlo, tak tu židli ještě nesmí mít (ani nesmí mít možnost se k ní dostat jinak), teprve tehdy skutečně dochází ke zvažování potřeb, tužeb, možností, aktuální situace atd. (tedy k tomu co nazýváme rozhodováním). A tehdy také nakonec "něco" převáží a Pepa buď koupí, anebo nekoupí. Ovšem jakmile Pepa tu židli už má (protože ji čmajznul, popř. ví, že ji čmajznout může) tak ani sám Pepa nedokáže (upřímně) sám sobě říct, zda by ty peníze za ni dal nebo ne (protože k tomu rozhodování nikdy nedojde). A pokud si tohle neuvědomí, tak mu bude (zdánlivě) "jasné", že by ty peníze za ni nedal (...no, proč by je za této situace taky dával, že?) a že na tu židli vlasně ani nemá (...no, jakpak by měl na zbytečné vyhazování peněz za něco co může mít zadarmo, to raději ty peníze využije účelněji).
Jinými slovy, takhle Pepa vždy (zákonitě) dojde k tomu, že na tu židli peníze nemá a i kdyby měl tak by je za ní nedal - takže truhláře o nic nepřipravil. A pokud je Pepa dostatečně arogantní, tak truhlářovi řekne, že by mu měl být vlastně ještě vděčný za to, že mu na ní vůbec sedí.
To rozhodování, o kterém jsem mluvil je samotnou podstatou (lidského) obchodu. A pokud by (tak jako u Pepy) k tomuto rozhodování nemuselo docházet (rozumějte v hromadné míře), tak je s obchodem ámen. A ačkoliv se to možná nezdá (a někteří to považují obchod dokonce za něco zavrženíhodného), tak právě bez obchodu se lidstvo (myslím ve formě společnosti) rozhodně neobejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud začne být internet cenzurován, přesune se většina aktivit jinam a navíc SW firmy ztratí jakoukoli možnost kontroly nad tím, jak a kde je jejich SW využíván, protože bez účastníků, připojených na net ,,oficielně" zmizí výnosy z internetové reklamy a ztratí smysl instalace spywarů typu automatických aktualizací do SW. Takže nejen že se cenzurou nic nevyřeší, ale paradoxně bude crackování a kradení SW mnohem bezpečnější a jediný, kdo na to doplatí, budou právě ti, kteří po cenzuře internetu tak strašně moc touží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

petr: obavam se ze se mylite, to jestli na zidli pepa ma a nebo nema se prece da celkem dobre zjistit. Mame tu neco cemu se rika statistika a dokazem si spoustu veci vycislit. Navic AV dila patri do kategorie "pepa bez nich prezije (vetsinou lip nez s nimi), ale jejich "autori" xcipnou hlady"... Zidle zase naopak do kategorie "Kdyz bude nejhur vyrobim si nejakou sam".
Navic pokud by se vazne melo zamezit sireni zidli a mela se stanovovat cena az podle toho jestli bude pepa ochoten zaplatit byt vyssi cenu, nebo se dane veci vzdat, tak by dana "zidle" bud vubec nevznikla, nebo by pepa ani nevedel ze nejaka muze existovat... A autor zidli by jich prodal o dost min..
Musite si vybrat bud masovy prodej a lidova cena, nebo cena jakou si urci distributor, ale bez masoveho prodeje, jenze pani distributori by radi z obojiho jen ty plusy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vtip se zidli spociva v tom, ze na kazde zidli, na surovine ktera roste sama v lese, prida truhlar nejakou pridanou hodnotu v podobe prace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

drk22 -> vy jste nesvepravny? To,ze v americe neni pojisteno 15% lidi,nebo jine cislo,je zcela spravne , protoze ti lide se rozhodli a to zcela dobrovolne,ze se nepojisti a jsou si vedomi toho,ze v pripade problemu to budou platit na drevo.V cem je OMG problem? Vy jste natolik nesvepravny,ze byste se NEUMEL ROZHODNOUT,jestli se pojistite DOBROVOLNE,a nebo ne? Opravdu? A jak se vam prosim dari dychat,kdyz na to jeste neni zadny predpis ani zakon?
K hasicum - on nekdo rika,ze ti dobrovolni hasici by razem prestali existovat? A proc by to delali? Premyslejte proboha,nez neco napisete.V soucasne dobe existuje dost dobrovolnych hasicu,existuji lokality,kde na nich system pomerne stoji.Jakou ti hasici maji dnes motivaci?Penize to nebudou ... delaji to...napriklad proto,ze je to spravne.Proto,ze to kolektivu prinasi VYHODY - neshori barak sousedovi,a tak soused zase neco uzitecneho udela pro ne...je to princip volneho trhu,kdy z volneho trhu VSICHNI maji vyhody.Takze dobrovolnych hasicu by bylo mozna jeste vice,protoze to proste prinasi vice vyhod,nez nevyhod...
Tim,ze by se lide zacali chovat samostatne,by se pres noc vsichni nestali zvirata paneboze....tim by se jen vsichni zacali chovat RACIONALNE,a ne jak dnes,kdy platim 99% dani na veci,ktere VUBEC nechci,a vetsinu z tech veci by ozelel kazdy z nas...Tak proc to platime?Aby se nekdo mel dobre?Ano..proto...aby se urcita skupina lidi mela dobre.
Takze znovu - stat ano , pravidla ano,ale jen nezbytne nutna. Mimochodem - to,ze lidi maji mezi sebou soucit je hezka vec.Ale maji ho mit DOBROVOLNE,a ne VYNUCENE!!! Ja nechci soucit od nekoho ,komu jsem ukradeny a kdo je ukradeny me.To je pomerne falesny soucit...V dnesni dobe se uplne vytraci princip RODINY jako instituce,ktera drzi pri sobe,mladi pomahaji starym a ti je za to uci zivotni moudrosti.Neni to totiz potreba,neni potreba byt moudry - na vsechno mame zakon.A tak nas system vychovava k tomu,abychom byly tupe ovce jako drk22,ktery si ani neumi predstavit,ze by se musel dobrovolne rozhodnout,jestli se pojisti,a radsi na takto primitivni ukon potrebuje ZAKON.
Vazeny drk22....vase deti si uz bez zakona ani nedojdou na zachod,budete li je vychovavat tak,jak se tu projevujete....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petr2> Vim to proto, ze Pepa tu symbolizuje stahovace a zidle "vsechno, co stahne z netu". ;) A na to aby to legalne koupil, on skutecne nema. Ano, je nejjednodussi rict, ze to tedy nema mit.
Prichazi ale level 2 a prituhuje. Kdo zajisti autorovi jeho prava? On sam proti zbytku sveta tezko. Jeho jedinou sanci je domluvit se nejak se spolecnosti, aby jeho prava respektovala. Jenze pro spolecnost jako celek je mnohem vyhodnejsi se na nej vykaslat, nechat svoje prislusniky, at si rozeberou jeho dilo zdarma a penize jim zbydou na veci, ktery se tak snadno kopirovat nedaji. To ale samozrejme nema budoucnost, protoze za takovych okolnosti se na to autor vykasle a nebude co rozebirat. Stane se tedy to, ze se to ustali v nejakym rovnovaznym stavu. Autor dostane tolik, aby se mu vyplatilo tvorit a spolecnost bude neomezene uzivat to co vytvoril. A presne to se deje i dneska. Bylo to tak vzdycky a nevidim nikde zadnou silu, ktera by to mohla zmenit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lojza> Ja si tedy nemyslim, ze kazdej nepojistenej tak udelal zcela dobrovolne. Zalezi pochopitelne na definici dobrovolnosti. Pokud na tom budu mizerne a budu se rozhodovat mezi variantama "pojistit se a pak zrat uz jen travu" / "nepojistit se a mit aspon na chleba", tak podle nazoru mnohych to s tou dobrovolnosti moc zhavy nebude.
Podobne s pomoci v nouzi. Pokud nemam na osetreni a nenajde se nikdo, komu by na me zalezelo, tak zemru. Nakonec mi nemusi ani nic byt, muzu uplne obycejne zemrit i hlady. Z hlediska prirodniho vyberu je vsechno v poradku. Ale lidi maj snahu se povazovat za neco vic, nez pouhy zviratka. A takovi neberou moc dobre, kdyz se jim to nekdo snazi nabouravat. A tim ze nejakej nelida Lojza rekne, ze je mu uplne ukradena smrt nekoho ciziho, tak presne to dela, nabourava jim tu predstavu, ze jsou neco vic. A Lojza ztraci body. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je zase vesela debata o Pepovi a autorovi zidli :o))) Jaky je tedy zaver ?
Autorovi zidli se zrejme... a to i za podminek, ze existuje nejaky Pepa, ktery vesele kopiruje... stale moc dobre vyplati tyto zidle delat, jinak by se na to zrejme davno vyprdnul. Nebo snad neni divne, ze autor zidli doposud nechcipnul hlady ? Ono totiz existuje stale dost Pepu, kteri si zidli nejprve zdarma doma vyzkousi... a nasledne si ji, v pripade spokojenosti, treba i koupi.
Jinak je docela jedno, jesli Pepa na tu zidli ma, nebo jestli si ji jen za tu cenu odmita koupit. Samozrejme by bylo idealni, kdyby se to ustalilo v nejakem rovnovaznem stavu, ale to by tu musel fungovat trh, coz bohuzel nefunguje. Ono totiz kdyby fungoval trh, tak by se autor zidli musel sakra snazit, aby si Pepa zidli koupil a nezustaval sedet na zemi, ale zaroven aby Pepovi nestalo za to, delat tu zidli doma. Musi ho tedy presvedcit kvalitou a cenou. Nicmene autor zidli na to jde uplne opacnou (dle meho zvracenou) cestou, kdy spoleha na nadstandardni ochranu spolecnosti a navic se snazi prolobovat represe u stavitele domu to, ze stavitel bude Pepovi omezovat vyhled z okna, aby Pepa nahodou neokouknul nejakou zidli a pokud mozno... pro jistotu... sedel ve tme.
Spolecnost se na prava autora zidli muze uplne s klidem vykaslat, protoze neni moralni hajit prava autora zidli, kdyz se stejnym zpusobem nehaji prava autora stolu, skrini... atd. Autor stolu si totiz sam musi najit a cenovou politikou uhajit sve misto na trhu.
Takze bych rad vzkazal autorum zidli... prestante prudit se zabednovanim oken. Dum bez oken nema budoucnost. Radeji hledejte cestu jak nabidnout Pepovi co nejpriznivejsi ceny na zidle... tak jako to musi delat ostatni. A pokud je to autorum zidli stale proti srsti, tak at se na zidle radeji vyprdnou a jdou delat treba postele... 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lojza_suchanek: Výsledkem takovéhoto zřízení by bylo něco jako divoký západ. Právo má ten silnější, na dobrovolné rozhodování není moc místa.
Mě vždycky fascinuje, že ti, kdo jsou echt pravicoví jaksi zapomínají na to, že pokud je někde možný zisk, tak ho někdo bude chtít dosáhnout. Výsledkem je, že onen soukromý detektiv sice možná najde zloděje rychleji, ale pokud mu zloděj zaplatí víc, tak nemá důvod ho hledat (a je to na rozdíl od státního policajta legální). Stejně tak můžu být pojištěn, ovšem po zjištění diagnózy pojišťovna vypoví smlouvu. A samozřejmě, pokud vydělávám minimum, jsem bez policie, zdravotního pojištění i těch hasičů. A i když pravicová poučka říká, že každý svou snahou může zlepšit své postavení, jaksi zamlčuje, že všichni toho dosáhnout nemohou. Jednak proto, že by pak ve fabrikách neměl kdo dělat a také proto, že i inteligence lidí se řídí Gaussovským rozložením.
A jen pro informaci, tvé představy by se daly označit jako extrémní liberalismus, což není jediný druh pravicové politiky. Jiná pravicová politika je vláda oligarchie, což je naopak to, co nám předvádí tento prolobovaný zákon. Úzká skupina lidí majících ekonomický zájem si díky svému vlivu prosadí pro většinu naprosto nevýhodné zákony a nařízení. Neoznačuj to jako komunismus, v něm se znárodňuje a komunisté se cpou do vedoucích funkcí. Tady se neznárodňuje, jen si jistá skupina z titulu své finanční moci vydržuje ve vedoucích funkcích poslušné šašky - politiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sob01: "...Pepa tu symbolizuje stahovace a zidle 'vsechno, co stahne z netu'. ;) A na to aby to legalne koupil, on skutecne nema..." Ale samozřejmě, že "čmajznout" si může mnohem více židlí (souborů), než by si jich mohl koupit. Ovšem Pepa si musí uvědomit, že nemůže mít vše co se na světě objeví. A pokud si to neuvědomí a bude se toho silou domáhat, tak dojde ke konfliktu.
"Stane se tedy to, ze se to ustali v nejakym rovnovaznym stavu. Autor dostane tolik, aby se mu vyplatilo tvorit a spolecnost bude neomezene uzivat to co vytvoril" A jak chcete ten rovnovážný stav najít?Kdo určí kolik má tedy autor dostat? V situaci jakou popisujete již obchod neexistuje a tedy ani tržní hodnota. A to co se "dneska děje" je právě zmiňovaný konflikt. Pepové prostě jdou a židle (soubory) si vezmou (jdou na to silou). Autoři a spřízněné strany tedy jdou a prosadí např. výpalné (taky na to jdou silou). Pepové zefektivní a lépe organizují své počínání např. pomocí Rapidshare. Druhá strana vytasí HADOPI. A tento konflikt je čím dál více eskalován. Zdá se vám to jako dobrý přístup?
Z dlouhodobého hlediska Pepové prohrají. Židle ani cokoliv jiného nemůže být opravdu zdarma (jak jste nakonec psal i vy). Buď se na to autoři vybodnou, budou se živit jinak a Pepové nebudou mít co stahovat (to by byla ta lepší varianta, ale to se nestane), anebo se peníze budou vybírat nepřímo (první vlaštovkou budiž výpalné). Samozřejmě, když nejdou peníze přímo od Pepů, tak půjdou jinudy. Už vidím jak se měří internetový traffic (obdobně jako se měřili daně při zahraničním obchodu) a platit se to bude z rozpočtu Ministerstva kultury. Pepové budou moci "zadarmo" stahovat a naivně si budou myslet že vyhráli. Avšak prohrajeme všichni (že nás to bude všechny stát mnohem víc snad ani nemusím říkat), zvlášť pokud se tento přístup rozšíří i do jiných oblastí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MiB: To je omyl. Autoři nemohou Pepovi nabídnout žádnou cenu, která by pro Pepu byla dostatečně nízká. A s lidmi, kteří si něco poslechnou a pak si to koupí na mě nechoďte. Jednak to nejsou Pepové a jednak by jim nevadilo, kdyby to nemohli stáhnout, ale třeba jen poslechnout (jak to ostatně vždycky v prodejnách s hudbou bylo). Prostě Pepa to nezaplatí i kdyby jste se postavil na hlavu, ostatně proč by to dělal?
Navíc takový Pepa nezaplatí nejen hudbu, ale ani software ...proč taky, vždyť to jde stáhnout, ne? A ani tam to nekončí. Proč by třeba platil v městské hromadné dopravě? On se přeci jen sveze, takže nic nikde nechybí. A stejně by tudy ta tramvaj jela, tak žádnou škodu nezpůsobil. A pokud by se takovýto přístup začal být společensky přijímaný, tak by to postupovalo samozřejmě dál a dál.
Vy si to tady neuvědomujete, ale ono nejde o nahrávací společnosti. Ty kdyby už zítra všechny zanikli, tak se nic moc nestane. Tady jde o postoje a chování lidí. Zdá se vám hudba drahá? A kritizujete jak nahrávací společnosti nemorálně hrabou? Možná hrabou. Tak jejich hudbu nekupujte. Ale pak nemůžete jít a jejich hudbu poslouchat, to je pokrytectví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petr2> Beru zpatky, trvale existujici rovnovaznej stav je blbost, vsechno se neustale meni.
Co se ale nemeni, je zakladni vzorec, podle kteryho kazdej clovek funguje. Evolucni strategie, ktera ma mnoho podob, ale porad stejnou zakladni myslenku. Je treba byt uspesnejsi nez ostatni, bez ohledu na to, jakym zpusobem se toho dosahne. Kdo vyhraje, prezije, ostatni maji smulu. Pokud se na to podivame takhle, tak s vseobecnou podporou neomezenyho dusevniho vlastnictvi je to velmi bidny.
Jak asi dopadl praclovek, kterej jako prvni pridelal kus sutru na klacek a vyrobil ostep? Zijou dodnes jeho potomci z licencnich poplatku? :) Ani nahodou. Ziskal pouze kratkodobou vyhodu. Ostatni ho poplacali po zadech, dali mu extra porci u vecere a tim to nejspis zhaslo. Postupne se doslo k tomu, ze je vyhodny podporovat dusevni praci, protoze to tlupe muze prinyst nejakej novej vynalez a naskok pred ostatnima. Ale vseho s mirou, jakmile by meli jako celek pocit, ze naklady na vedatora jsou vetsi nez jeho prinos, tak by letel. Mnohem pozdeji, kdyz uz vynalizani vyzadovalo vetsi nasazeni, se objevily patenty. Spolecnost zjistila, ze je pro ni vyhodny garantovat vynalezci nejakej cas exkluzivni prava na jeho vynalez. Ale opet ne neomezeny, jen po nezbytne nutnou dobu, aby se mu to vyplatilo delat. Nema cenu si nic nalhavat, nejsou za tim zadny vzneseny idealy, jde porad o sprosty vyuzivani, maximalni zisk s co nejmensi investici. Proto taky nikdy nemohla vzniknout vseobecne uznavana norma, ze vynalezce ma trvaly pravo rozhodovat o vyuziti vlastniho vynalezu. Evolucni vyhoda, kterou by tim on osobne ziskal, by prevazila nad prinosem pro spolecnost a ta by ho radsi znicila.
A podle stejnych pravidel jedeme dodnes. Jednotlivec neznamena nic. Pravicackej raj, kde kazdej bezvyhradne respektuje prava vsech ostatnich, je naprosto stejna utopie, jako idealistickej komunismus (ten co rika "kazdy podle svych moznosti, kazdymu podle jeho potreb"). Vzdycky bude tolik lidi, kteri to budou kazit, ze to nejde uskutecnit. A kde koneckoncu zastanci kteryhokoliv zrizeni berou jistotu, ze zrovna to jejich je to pravy? Neni nakonec nejlepsi a nejspravedlivejsi to, co tu ted mame, proste proto, ze se to tak vyvinulo? Kdyby existovalo nejaky lepsi, tak to soucasny prece nemohlo vyhrat. Ano, vzneseny idealy dostavaji tezce na prdel. Ale na druhou stranu, branilo snad lidem neco v tom, aby se kdykoliv v historii dohodli, ze se zacnou vsichni navzajem respektovat? Oni vlastne ani nechcou. Ale to uz jsem se mozna nechal trosku unyst.
Pepove neprohrajou. Prohraje cela spolecnost. Vyvoj jednoznacne smeruje k placeni umelcu z dani. Jak si dneska platime urednika, kterej nam planuje cyklostezky (a kteryho v prumeru vlastne vubec nechcem), tak si budem platit zpevaky a filmare (ktery taky v prumeru vubec nebudem chtit). Jenze celej soucasnej boj s piratstvim je v tomhle kontextu naprosto bezvyznamnej. Tenhle trend uz je rozjetej v jinych oblastech a nejde zastavit. A bude to cimdal horsi, az jednoho krasnyho dne zjistime, ze uz toho platime tolik, ze na to neni kde brat a cely to krachne. Pak si teprve uvedomime, ze cela spolecnost stoji na tom opovrhovanym zemedelci, kterej ji dodava na stul kus zvance. Zemedelec bez zpevaka prezije. Zpevak bez zemedelce ne. Kdyz se to tak vezme, tak cim driv to prijde, tim lip.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sob01 -> Ale vzdyt to co mi vyvracite jsem jiz vysvetloval - NIKDO by nemel byt NUCENY k tomu,aby byl s nekym solidarni.Napriklad ja osobne jsem solidarni zcela dobrovolne s nekolika malo lidma ve svem okoli,vetsina dalsich lidi je mi "ukradena" , tedy mam k nim zcela neutralni vztah,ktery by se nejak vyvinul v pripade rekneme krizove situace,at jiz smerem k solidarite,nebo smerem od ni,to by zalezelo na okolnostech,a pak jsou lide,ke kterym bych solidarni nebyl,ani kdybych musel.A nestydim se za to.Ano,existuji lide,kteri kdyby za mnou prisli,ze umiraji na rakovinu,a jestli jim nedam 1000kc,tak nebudou mit na operaci a umrou,tak bych jim tech 1000kc nedal a nechal je klidne umrit.Napriklad proto,ze je nemam rad...Vetsine z tech,kteri mi jsou ukradeni bych tech 1000kc nedal take.Zato bych dal i 1000x vice tem,na kretych mi z nejakeho duvodu zalezi.
To,ze lidem je VNUCENA solidarita zpusobuje situaci,kdy si nikdo nesnazi tuto solidaritu ZASLOUZIT!!!! System tegy generuje vychcanky,o ktere se VZDYCKY nekdo postara,i kdyz by si zaslouzili chcipnout za to,jak jsou vychcani.Pokud mi reknete,ze takove lide neznate,ani jednoho,nebudu vam verit...
Tedy - solidarita je uzasna vec,ale ta uzasnost tkvi v tom,ze se mohu rozhodnout,jestli budu solidarni nebo ne.Proc asi jsou jednotlive pripady,kdy se napriklad dela sbirka na nejakou necekanou akci typu povoden,a obvykle se vyberou opravdu velke prostredky?Proc asi dobrovolnici jezdi po povodnich pomahat,zadarmo?Z donuceni snad???Ne...delaji to proto,ze chteji.A TOHLE je ta sprava solidarita.Nevynucena,dobrovolna...Ale ne ta,kdy z mych dani se plati spokojeny zivot par set tisicum flakacu,kteri delat nebudou a zijou si zvesela na podpore...A kdo toto nechape,nema cenu to dal resit...
Dale tu byla myslenka,ze by se detektivb dohodl se zlocincem,ze by pojistovna neplnila smlouvu atd...Ano,to je mozne...na 2 stranu by to bylo asi to posledni,co by dotycna organizace udelala,protoze kdyby se to lide dozvedeli,jiste by sluzbu takto pochybne organizace nikdy nevyuzili.Klkasicky priklad jsou ty Pinkertoni,kteri skutecne byli MNOHEM obavanejsi mezi zlocincema,nez statni organy.Nehlede na to,ze pokud by pojistovna odmitla plnit,ci neopravnene vypovedela smlouvuy,dopustila se podvodu,za coz ji hrozi vyrazny postih,viz co jsem psal na zacatku tech par veci,ktere zakon chranit musi,a podvod byl jeden z nich.Naopak bych v tu chvili podvody trestal jeste prisneji nez dnes...Ale tak jako tak,toto by vyresil trh.Myslim,ze by se pojistovne nevyplatilo zkrachovat kvuli 1 cloveku.Ovsem dneska se ji to stat nemuze - dneska clovek MUSI byt zdravotne pojisten.takze NAOPAK dnes si pojistovny muzou delat co chteji,sve zakazniky maji JISTE.Coz by ve volnem trhu nemely a musely by se o ne snazit.
Tady na tom svete ubyva lidi,kteri obchod chapou tak,ze se jedna o akci,pri niz OBA dva subjekty dosahnou sveho cile,a svym zpusobem OBA subjekty vydelaji.Ja si jdu koupit boty.Obchodnik mi je proda se ziskem,ten vydelal penize,a ja mam boty,a vydelal jsem,ze nebudu chodit bos.Tento zisk ve me prevysil hodnotu tech bot,a proto jsem si je koupil...
Nejak mi nejde do hlavy,co je na tomto nepochopitelneho....A nebo nepredstavitelneho....Fakt lidstvo uz je pekne zdegenerovane :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že autoři za tuhle presumpci viny chcípnou nějakou hnusnou smrtí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petr2: Ale vubec to neni omyl... takova cena realne existuje. Podivej se na cenu DVD v trafikach, kdy si vetsina stahovacu radeji koupila original a dokonce se naslo i par takovych, kteri uz meli kopii, ale poridili si film znovu v lisovane podobe z duvodu delsi zivotnosti media. Za techto podminek (nizka cena a snadna dostupnost na kazdem rohu) se Pepum v naproste vetsine vyplati film koupit. Jiste, bude vzdy existovat mensina, ktera kupovat nebude, ale to bude nevyznamny pocet, ktery proste nema ani smysl resit. Dalsi moznost je online prodej... ale to by muselo byt tak za cenu 1/3 ceny DVD z trafiky, protoze neplatis odmenu trafikantovi a zaroven naklady na distribuci a pripadne zalohovani na medium se prenasi na onoho Pepu.
Klasicky prodej v kamennem obchode je v dnesni dobe prezitek, protoze trendem uz nejakou dobu je nakupovani online. To, ze "kamenikum" ujel vlak je jen jejich problem. A takovy poslech v prodejnach s hudbou uz je vubec nesmysl... kdo na to ma dnes cas ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lojza suchanek: "NIKDO by nemel byt NUCENY k tomu,aby byl s nekym solidarni."
Budu vas parafrazovat clovece jste vy vubec svepravny??
Jeste jednou a pomalu. Clovek je tvor zijici ve velkych spolecenstvich, takkle zije jiz hoooodne moc let (moockrat vic nez mate prstu na rukou). Za tu dobu ho evolule zmenila natolik, ze se u nej vzvinuly nektere vlastnosti meyi nimiz hraje solidarnost a (cit pro spravedlnost) vuci ostatnim docela velkou roli. MATE JI VROZENOU NIKDO VAM JI VNUCOVAT NEMUSI!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MiB ? 77.104.207.xxx - včera, 29. října 2009, 20:08
'Jinak pro osobni potrebu zustava stale nelegalni "zhotovení rozmnoženiny dosud nezveřejněného díla audiovizuálního či hudebního."' - Toto som nedávno v autorskom zákone hľadal, ale nikde som to nenašiel. Takže myslím, že už to neplatí.

drk22 ? 195.39.74.xxx - včera, 29. října 2009, 22:07
"to jestli na zidli pepa ma a nebo nema se prece da celkem dobre zjistit. Mame tu neco cemu se rika statistika a dokazem si spoustu veci vycislit."
Na čom chceš tú štatistiku založiť, keď si každý môže plán stoličky ukradnúť a vytvoriť si vlastnú, tj. k predaju stoličky nikdy nedôjde? Ako chceš stanoviť cenu, ak nie pri obchodovaní? Bez obchodu žiadnu štatistiku mať nebudeš, takže musíš nájsť iné riešenie. Dokiaľ ho nenájdeš, ostáva obchod jediným systémom schopným odpovedať na otázku, či si niekto stoličku dovoliť môže alebo nie (proste tým, že ju kúpi alebo nekúpi).

Sob01 ? 213.211.47.xxx - včera, 29. října 2009, 23:16
"Ja si tedy nemyslim, ze kazdej nepojistenej tak udelal zcela dobrovolne." - Pokiaľ niekto peniaze na poistku nemá, musí sa spoľahnúť na dobrovoľnú solidaritu ostatných. Ak má zabezpečené, že na túto poistku sa mu musia ostatní poskladať, nebude sa jednak vôbec snažiť svoje postavenie zlepšiť a druhak sa nebude snažiť obecne byť slušným človekom. Prečo by mal, že? Nehovoriac o tom, že príde ti férové/slušné/správne/spravodlivé, že si nútený pracovať dajme tomu hodinu denne len preto, aby niekto iný nemusel pracovať na svoju poistku?

drk22 ? 147.229.43.xxx - dnes, 30. října 2009, 09:01
"MATE JI [solidaritu] VROZENOU NIKDO VAM JI VNUCOVAT NEMUSI!" Ale my dnes k solidarite nútení sme! Zákonom! lojza_suchanek netvrdí, že človek nie je solidárny, ale že každý človek je solidárny iba s niekým, nemôže byť solidárny so všetkými ostatnými ľudmi! A že človek musí mať plné právo si vybrať s kým solidárny bude a s kými nie. Ty si snáď solidárny so všetkými ľudmi? Koľko si teda peňazí poslal na obete tsunami v ázii? A koľko do New Orelans pri záplavách? A koľko krát si už bol v Afrike bojovať proti malárii?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

gofry> "Ako chceš stanoviť cenu, ak nie pri obchodovaní?"
A ono se snad momentalne neobchoduje, umiraji snad producenti hlady a lidi nemaji na co koukat? Mame snad malo dat kolik se ceho prodalo, kolik z toho bylo "padelku" a za kolik, jake jsou prumerne mzdy, kolik vydava obcan na kdejakou kravinu? Dat mame vice nez dost dobry obchodnik si svuj model najde a proda, ten kdo to videt nexce bude lobovat a krivit zakony.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

gofry> "Koľko si teda peňazí poslal na obete tsunami v ázii? A koľko do New Orelans pri záplavách? A koľko krát si už bol v Afrike bojovať proti malárii?"
Tohle to je klasicka demagogie. Prave na takovete pripady mame neco, cemu se rika stat a mezinarodni pomoc a platime si ji ze svych dani, kdyby bylo dle mr. suchanka a vas tak nez se nejaka pomoc sezene postizeni davno pomrou. Pokud jedinec neni vuci spolecnosti dostatecne solidarni tak na to nalezite doplati, pro spolecnost (a tim i pro kazdeho jejiho clena) je to totiz dulezite. Jestlize se to nekomu nelibi sam se ze spolecnosti vydeli. At se to nekomu libi nebo ne pro nas druh je spolecnost uz z principu dulezitejsi nez jedinec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

drk22> Nehnevaj sa, ale mám pocit, že pletieš piate cez deviate. Pokúsil som ti ukázať, že štatistiku (o určovaní ceny) môžeš robiť iba vtedy, keď už existuje obchod (dobrovoľná výmena). Tj. obchod je nutnou podmienkou aby si mohol použiť štatistiku. Lenže keď zavedieš štatistiku, tak obchod zmizne, prestane existovať. Ako dlho asi vydržíš s dátami, ktoré sú platné dnes? Deň? Týždeň? Na burze sa ceny menia z minúty na minútu. Potom ti tá štatistika bude úplne na nič, bude ti ukazovať iba to, čo bolo pred týždňom.

Jedine slobodným obchodovaním môžeš vôbec nejaké dáta na štatistiku získať. Až slobodný obchod nebude, nebude ani štatistika.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

drk22> Kecáš o niečom o čom nemáš ani páru. Vyhľadaj si niečo o tsunami v ázii a kto koľko prispel a potom tu píš o tom, kde by sme boli keby nebolo štátu. Napr. http://www.rozhlas.cz/tsunami/portal/_zprava/159979 alebo http://is.muni.cz/th/73850/esf_b/DMS_a3op0.txt.

Píšeš, že jedinec má byť "solidárny voči spoločnosti". Čo presne tým myslíš? Keď mi zákonodarca mesačne vezme zhruba 30000 kč a použije tieto peniaze tak, že niečo z toho ukradne sám, niečo rozdá kamarátom, niečo použije na zaplatenie tých, ktorí mi tieto peniaze berú, niečo rozdá ľuďom, ktorým sa nechce pracovať a prispievať tak k blahobytu spoločnosti a ešte sa z toho zaplatí zákonodarcova kampaň, aby mi bolo braných ešte viac peňazí aby ešte viac ľudí nemuselo pracovať. Toto je tá tvoja solidarita? Toto je podľa teba dôležité pre spoločnosť? Je to solidarita, keď platíme liečenia pre feťákov, alkoholikov, gamblerov a podobne? Ďakujem pekne, takúto solidaritu si strč niekam.

Ani nevieš ako rád by som sa z takejto spoločnosti vydelil spolu s ostatnými podobne zmýšľajúcimi a slušnými ľudmi. Lenže ouha, NEMÔŽEM. Pretože ľudia ako si ty mi to nedovolia a fyzicky ma prinútia, aby som bol členom vašej "solidárnej spoločnosti".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MiB: "...takova cena realne existuje. Podivej se na cenu DVD v trafikach..." Ale kdepak. Ty filmy v trafikách jsou většinou (hodně) staršího data, který už jsou dávno zaplacený (těma "vysokýma" cenama pro kina apod.) a tak je vlastníci (např. filmový archiv - pokud jde o české filmy) mohou prodávat s velmi nízkou cenou. Ovšem v trafice si Pepa obvykle nevybere (vzhledem k jeho věku pro něj budou ty filmy trapně starý a nudný). On by Pepa v té trafice chtěl "koupit" nově natočený film, který ještě neprošel ani kinama, tak za 10 Kč (ani tak nevěřím, že by ty peníze dal ...ale třeba za cigarety dá násobně víc bez mrknutí oka).
Zkrátka Pepa se bude stále vymlouvat a říkat kdyby oni (autoři, distributoři atd.) tohle a tamhleto... Ale dokud bude mít možnost stáhnout film (a cokoliv jinýho) na pár kliknutí zadarmo, tak za to prostě nedá ani těch 10 Kč. Nebo si snad myslíte, že zrovna Pepa je takovej filantrop?
Mimochodem, zkuste se nějakýmu Pepovi podívat na (ten plnej) harddisk a chtít po něm jen těch 10 Kč za skladbu nebo film (to rozhodně nebude malá částka). A jsem si jist, že by také začal říkat něco o přežitcích, zlých distributorech apod., ale nezaplatil by vám (v horším případě by vás rovnou poslal někam).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petr2: Taky 10kc za skladbu je dost predrazene. To tak za album, i kdyz jak ktere, na spouste jsou jen dve pisnicky co stoji za to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MiB, hkmaly: "...10kc za skladbu je dost predrazene. To tak za album, i kdyz jak ktere..." Tak teď už se musím vážně smát... vy (hkmaly) jdete jak na zavolanou.
Vždyť to říkám, že neexistuje cena, která by pro Pepu byla dostatečně nízká. A ještě nadává jak to za nic nestojí. Jasně, vy filmaři a muzikanti koukejte máknout (věnujte tomu víc času, lidí i peněz), ať to stojí za to, když už se s tím Pepa stahuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

gofry: opet snuska nesmyslu. Obchod NYNI EXISTUJE (a vzdy existoval) a z nej jde udelat statistika jedna basen, jestli mas dojem ze mmntalne neexistuje tak prestan brat fet a chlastat.
Pokud mas problem s fungovanim spolecnosti z hlediska jajich zakladnich principu, tak je to TVUJ problem lidstvo tu existuje snad milion let a jedinec se vzdy musel prispusobit podminkam spolecnosti, nebo zahynul, nikdy ne naopak. Je zajimave, ze pokud nekdo odmita byt solidarni, tak je do te chvile nez se jemu samotnemu neco stane, to pak najednou zacne natahovat ruku a volat po solidarnosti..
Chces vyuzivat vyhod spolecnosti, musis brat i nevyhody a to plati i o internetu. Chces rejzovat z vyhod internetu, musis pocitat i s kopirovanim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

petr2: Covece ze sem si nevsim ze by treba takova Madona mela onehda problem s tim ze by ji nekdo kopiroval koncert a ona neutahla naklady a pepove solili prasule za listky jak divy... Pritom si prece muzou stahnout z netu vsecko zadara... Taky sem si nevsim, ze by producenti filmu umirali hladem, pokud film za neco stoji vydela uz v kinech nekolikanasobek nakladu. A ti trotlove pepove sou tak blbi ze dou zacalujou petikilo za sebe a pepinu a dou na to koukat, proc to delaji, dyz podle tebe je to jinde zadara??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lojza> Ja se to nesnazim za kazdou cenu vyvracet, ta zakladni myslenka ma logiku. Kdyz kazdej bude pomahat jen tomu koho ma rad, tak by snad nemel zustat nikdo bez pomoci a pokud ano (= nikdo ho nema rad natolik aby mu pomohl), tak je predpoklad, ze si to asi necim zaslouzil.
Velka cast spolecnosti to ale vidi jinak. Ta prvotni myslenka podle me nespociva ve vychcanosti. Spis bych to videl jako (tezko rict jestli opodstatnenou) obavu, ze v uvedenym pravidle se muze neco posrat a v ty strouze bez pomoci skonci nekdo, kdo si to nezaslouzil. Na to pak navazuje idealisticka predstava, ze spolecnost jako celek je na tom natolik dobre, ze tomu muze zabranit. A protoze to povazujou za spravny, tak jim prijde logicky, ze by takovi lidumilove meli byt i ostatni. Potud bych to jeste bral. Problem je, ze se to obratem zvrhne..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

drk22>Čítaš ty vôbec čo píšem? Však ty reaguješ na veci, ktoré si si sám vymyslel. Kde si videl, že tvrdím, že obchod neexistuje?

Ale ja NECHCEM výhody dnešného "solidárneho" usporiadania spoločnosti! Bol by som veľmi rád, keby ma ta tvoja solidárna spoločnosť nechala na pokoji, lenže ona ma nenechá! Ona ma fyzicky núti, aby som makal na lenivcov a keď to robiť nechcem, tak ma trestá. Povedz mi, ako sa dá urobiť to, že má tvoja spoločnosť nechá na pokoji a na oplátku ja nebudem chcieť nič od nej. Ak mi to ukážeš, darujem ti môj ročný plat. A to myslím úplne vážne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sob01: Ve spoustě věcí s vámi souhlasím. Například s tím vzájemným respektem je to vážně bída (a od toho se vlastně vše odvíjí). Dále je jasné, že ideály a realita jsou něco jiného; a když dojde na "lámání chleba" tak více či méně přebírají vládu instiknty a nevědomí a ideály (byť zakořeněné i v podvědomí) jdou stranou. Ale já jsem (podle mě) neřekl, že společnost má být ideální (ať už v jakémkoli směru) - to by samozřejmě špatně dopadlo, protože my to fakt nevymyslíme lépe než to "vymyslí" ten náš svět. Avšak lisdtvo se bez ideálů, jejich sdílení (společného uznávání) a snahy o jejich dosahování neobejde. Až se k nim přiblíží, tak zjistí že ideál je malinko jinde, a znova mají směr (a "pevnou půdu pod nohama"). Bez nich by nebyl ani váš zemědělec (i on se potřebuje spolehnout na nějaké společenské a tedy i ostatními uznávané ideály) - všichni bysme totiž žrali kořínky a vzájemně si je rvali od huby.
Základním problémem je, že Pepovi se "láme chleba" už při (tak banální) potřebě poslechnout písničku. A ano, ono se to nakonec nějak vyvine (jak vždycky říkám, náš svět nemá slepé uličky), ale dost záleží na nás kam se to vyvine. A opravdu chceme, aby se všecho hradilo z veřejných rozpočtů (aby Pepové mohli mít pocit, že to mají "zadarmo")? Nakonec zase většina přijde na to, že ne. Ale možná (jak píšete) na to přijde teprve až to krachne. Nebo si ještě před krachem prožijeme zase nějakou "dobu temna" jakou byl naposled ten "úžasný" Socialismus. No, to radši ať to krachne dřív, doufám že si pak budou lidi déle pamatovat, že tudy (tj. mít vše "podle svých potřeb") cesta nevede. Nemusím snad zdůrazňovat, že potřeby Pepů jsou obvykle veliké a možnosti (pracovat) naopak malé.
V čem zásadně nesouhlasím je, že jednotlivec neznamená nic. Jednotlivec je stějně důležitý jako společnost. Pokud všem řeknete, že jsou naprosto nepodstatní a budete se v tomto duchu snažit utvářet společnost, tak se vám rozpadne ještě dřív než vznikne :-). Dokud lidé nebudou mít mentalitu mravenců tak to prostě nepůjde.
Jinak myslím, že tam taky trochu motáte autorská práva s patenty. Patenty vždy měli a mají omezenou dobu a jsou určeny k tomu (jak jse naznačil i vy), aby motivovali jedince (skupinky) k nějaké duševní činnosti. Avšak pouze patenty brání nikomu jinému udělat něco podobného (podle specifikace patentu stejného). Autorská ochrana tomuto nebrání, ta nechrání myšlenku/nápad, ale provedení. A tam není důvod omezovat dobu ochrany (proč by si někdo dával práci s nazpíváním písničky, která je "stejná" jako ta co už existuje?). ...jé, to je zase dlouhý, tak kdyžtak zase jindy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

drk2: "...nevsim ze by treba takova Madona mela onehda problem s tim ze by ji nekdo kopiroval koncert..." Kdyby si Pepové mohli stáhnout koncert i s Madonou domu, tak věř, že to udělají.
"...pokud film za neco stoji vydela uz v kinech nekolikanasobek nakladu..." Jenomže to toho kina nechodí Pepové, ti už ten film obvykle viděli ještě před premiérou a ti méně "zdatní" si rádi počkají až to budou moci odněkud stahnout snadněji. Kdyby byli všichni Pepové (a pokud by jim šlo o film a ne o večer s Pepinou) tak by žadný film v kinech nevydělal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

gofry> Reseni tvyho problemu jsou dve. Bud ty a podobne smyslejici prevazite nad ostatnima a vynutite si svoje idealni spolecensky zrizeni silou. Nebo se seberete a odejdete si ho budovat nekam jinam. Pruser dnesni doby je, ze uz je tu tak prelidneno, ze neni kam odejit.

Petr2> Ano, lidstvo se potrebuje shodnout na spolecnych pravidlech (idealech). Ale v oblasti autorskych prav zadna takova shoda neni a musi se teprve vyvinout. Vzdyt je to porad jeste zhava novinka. Ve vetsim meritku zacala tahle problematika vyplouvat na povrch snad az s vynalezem videa a poradne to bouchlo teprve s prichodem internetu. Stojime tak teprve na zacatku a je jasny, ze obe strany se snazi urvat co nejvic. Litani od extremu do extremu se tak nevyhneme.
S jednotlivcem jsem to myslel tak, ze se bud prizpusobi spolecnosti, nebo ho spolecnost prevalcuje, takze nema moc na vyber. Autorsky prava a patenty mozna trosku micham, ale ono to souvisi. U ochrany autorskych prav neni otazka "proc ne?", ale "proc ano?". Spolecnosti jde zas jen o vlastni obohaceni. Proc by mela autorovi garantovat prava dozivotne, kdyz staci treba pet let, aby to pro nej stale byla dostatecna motivace k tvorbe? Naopak je to garance pro spolecnost, ze ho to bude nutit delat porad neco novyho a tim ji bude i nadale obohacovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petr2: Tak se podivej na statistiky prodeju v trafice :-) Pocet prodanych kusu je radove nekde jinde. Tedy samozrejme pokud v te trafice prodavany film za neco stoji. Brak je totiz neprodejny i za 1Kc a naleti jen malokdo. Mimochodem, ani Pepa neni hlupak jakeho z nej delas a tak vi, ze tech par kliknuti neni zadarmo... stoji to energii, kapacitu linky a cas na hledani a stazeni... dale neco stoji kapacita na HDD, nebo prazdne DVD, oboje s autorskym poplatkem a k DVD dalsi cas na vypaleni. Proto si vetsina Pepu radeji film koupi v te trafice. Co naopak Pepu od nakupu odrazuje jsou reklamy a varovani na originalnim DVD, dale treba omezeni na regiony, coz je v dobe globalniho trhu opravdu nesmyslny prezitek.
Nakonec mohu dat i realny priklad z tohoto tydne, Byl jsem v utery v kine na filmu 2 Bobule. V kine byla zaroven moznost zakoupit film Bobule za 20Kc. Vzhledem k tomu, ze tento film v sobotu vysilala TV Nova, tak mne docela prekvapilo, kolik lidi si tento film koupilo. Za 400Kc by to nekoupil nikdo.
Jinak kina jsou neco jineho, velke platno ma neco do sebe, zakaznik chape vyssi naklady s provozem a tak cenu vetsinou akceptuje. Dobry film se tedy zaplati uz v kine a spatny si ani zaplaceni nezaslouzi. Oddelilo by se zrno od plev, tedy kdyby nebylo zcela nadstandardni ochrany v zakonech. Pak by se prodej musel prizpusobit pozadavkum trhu, jak je obvykle u jinych oboru. Ono u spotrebniho zbozi, coz film na DVD je, je pro zakaznika rozhodujici predevsim cena. To je take jedina cesta jak ono "piratstvi" skutecne omezit. Jit formou represi proti vetsine svych potencialnich zakazniku je zcela zcestne... A to, co se snazi prolobovat ted, je uz uplny hon na carodejnice a pokus o nastoleni nove doby temna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

gofry: ale citam, pises, ze nejde delat statistiku pokud neni obchod a ze jakmile se zavede statistika obchod zmizi.. Vzhledem k tomu ze spoustu producentu "statistiku" zavedlo, tak dle tve logiky by mel uz obchod zmizet... Ja proste tvrdim (a kupodivu nejsem sam), ze momentalne se ceny neridi trhem, ale monopolem a pokud by "seda ekonomika" zmizela distributori udelaji vsechno mozne jen nesnizi ceny (to je jedina vec ktera ted funguje jako umela konkurence). Uz nam to tu predvadi dost dlouho (poplatky, "nahrady", nesmyslene vycislovani skod, nepodlozena jeednostrana tvrzeni atd...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyka vymluv typu, proc mam platit vysoke dane, kdyz je urednici rozkradou a platej s toho nefakacenka, na to je odpoved taky jednoducha:
Placete na spatnem hrobe, to neni problem solidarniho systemu, ale problem korupce, spatne kontroly a vychovy lidi ve spolecnosti. Prece nemuzete kvuli chybam V systemu system zrusit, nemuzte se spinavou vodou vylit z vanicky i dite.
Ty dane samozrejme neplatite kvuli nemakacenkum a urednikum, ale kvuli sobe (svym detem rodicum pratelum), nikdy nevite kdy vas nekdo okrade, srazi auto, nebo potrefi mrtvice a budete potrebovat pomoct. A skoro kazdy z nas se dozije stari (no ne kazdy, ale velka cast) a ujistuju vas ze jen malokdo stoji o to skoncit jako bezmocny chudak umrzly nekde na ulici.
Muzete nad tim dumat jak xcete, ale system kde se stara kazdy sam za sebe je o hoooodne horsi.... On si kazdy predstavuje ze to bude on, kdo bude az do konce zivota zdravi a bohaty, ze jeho se problemy netykaji, a takovy pak krici o pomoc nejvice....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

petr: "Kdyby si Pepové mohli stáhnout koncert i s Madonou domu, tak věř, že to udělají." To uz je trosku "mimo" ne? :0) Zakon zachovani hmoty nam snad bude fungovat i do budoucna. A koncerty jsou pro umelce moznost jak odpovedet na podobne problemy, tedy pro skutecne umelce (ostatni jsou spolecnosti vicemene ukradeni):0)
"Kdyby byli všichni Pepové (a pokud by jim šlo o film a ne o večer s Pepinou), tak by žadný film v kinech nevydělal." Takze tady se tvrdi ze pepove prooste nikdy platit nebudou (ja tvrdim ze to primo odporuje zakonum ekonomie, kdyz dam spravnou cenu pepa zaplati a ta cena neni rozhodne nulova), ok v tom pripade ale distributorum nema co ubyt kdyz pepa jim nikdy nezaplati.
Mimochodem proc si lide kupuji predrazene elektronicke novinky, kdyz staci pockat a koupit to za par mesicu za polovic, to by prece pepove nemeli delat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

drk22 -> cituji "Muzete nad tim dumat jak xcete, ale system kde se stara kazdy sam za sebe je o hoooodne horsi.... " No,klasicky komunista,ktery uz si ani NEUMI PREDSTAVIT,ze by mohl na svete existovat SVEPRAVNY clovek,ktery o sobe chce rozhodovat sam.Nejsmutnejsi je,ze takovychto lidi zacina byt na svete vetsina.
Ale zase pro planetu je to dobre...vzhledem k tomu,ze lidi je na svete az moc,tak az vsichni se stanou nesvepravnyma natolik,ze pri prvnim naznaku vyraznejsiho kolapsui systemu pochcipaj,bude se tu pak lepe zit..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ark22>> Toto je tvoj pôvodný príspevok o štatistike.
"obavam se ze se mylite, to jestli na zidli pepa ma a nebo nema se prece da celkem dobre zjistit. Mame tu neco cemu se rika statistika a dokazem si spoustu veci vycislit."

Potom píšeš, že "spoustu producentu "statistiku" zavedlo". Môžeš mi napísať, ktorý producent štatistiku v zmysle tvojho prvého príspevku zaviedol?

"Placete na spatnem hrobe, to neni problem solidarniho systemu" - Ale áno, je to problém systému, nie ľudí. Ľudia sú takí akí sú a snažiť sa ich meniť aby vyhovovali systému miesto zmeny systému aby vyhovoval ľuďom je nezmysel, ktorý sa nemôže podariť. Ja viem, že idea je, že sa bude platiť na tých, ktorí sa o seba postarať nemôžu. Lenže súčasný systém to nespĺňa, nefunguje. Vždy, keď bude niekto rozhodovať o cudzích peniazoch, tak nebude mať motiváciu rozhodovať sa obozretne a so zreteľom na prínos a riziká - pretože nenesie ani následky, ani zisky! Čo myslíš, ktorý človek sa bude rozhodovať najzodpovednejšie:
A) Z cudzích peňazí pre cudzieho človeka
B) Z cudzích peňazí pre seba
C) Z vlastných peňazí pre cudzieho človeka
D) Z vlastných peňazí pre seba
Dúfam, že netreba nejak extra vysvetľovať, že to bude osoba D. Osoba A to sú práve úradníci, ktorí rozhodujú o peniazoch, z ktorých sami nič nemajú, takže nemajú ani žiadnu motiváciu rozhodovať rozumne. Človek B si kúpi to najdrahšie čo sa len bude dať, pretože nenesie náklady ale zisk je jeho. Človek C kúpi to najlacnejšie, pretože nesie náklady ale nemá žiaden zisk.

A že si to platím kvôli sebe? To nemôžeš myslieť vážne. Príklad: Ak zarobím mesačne 100 000 kč, môžem mesačne minúť 100 000kč (na zdravotné poistenie, investovanie, okamžitú spotrebu, sporenie na dôchodok atď). Ale ak mi štát vezme 50 000 až 60 000, ako to robí dnes, tak jednak vyplýtva obrovské peniaze len na výber, na zaplatenie úradníkov a politikov, na autá pre nich, budovy, papier, počítače atď atď. Dajme tomu, že toto ho stojí 20 000. Ďalej predpokladajme, že celý zvyšok sa mi vráti. Ako presne to zvýši môje zabezpečenie, keď miesto 100 000 mám iba 100 000 - 50 000 + 20 000 = 70 000. Štát ma proste okradol a znížil môj blahobyt o 30 000 bez toho, aby vyprodukoval akúkoľvek hodnotu. No a teraz si tam ešte započítaj tú korupciu, zlodejinu atď. Nehovoriac o tom, čo tu bolo spomenuté už niekoľkokrát - ak niekto dostane peniaze bez toho, aby pohol prstom, tak sa na prácu vykašle a bude iba parazitovať. Na druhej strane musíš inému tieto peniaze zobrať - takže znižuješ jeho motiváciu pracovať - však prečo by niekto pracoval aby iní pracovať nemuseli? A samozrejme nehovoriac už vôbec o tom, že na to, aby som sa postaral o svoju vlastnú rodinu a svojich blízkych nepotrebujem, aby mi štát kradol peniaze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

gofry: kteri producent se dane statistice prispusobil? treba takovi "eva + vasek" dale vsecky edice z novinovych stanku...
Co se tyka rozhodovani o penezich. Tady porad vseci uvazujete z pozice cloveka co ma nadbytek penez a je zdravy, vtip je v tom ze tento stav netrva vecne a je znacne nestaly.
A predstava ze nejlip se vzdy budou o penize starat "z vlastnych penezi pre seba" je naprosta kravina nicim nepodlozena staci se podivat kolem sebe co s nedbytkem penez delaji jedinci kteri je vlastni, kolik procent z nich dokaze zit s nadbytkem penez zdrzenlive a ucelne a rozumne je investovat? Navic penize jsou jen prostredek smeny, neni to cil zivota, neni to zadna hmotna vec, bez spolecnosti samotne nemaji zadnou cenu!
Btw. Ja osobne se zodpovedneji rozhoduji pro rozhodovani o cizich penezich, kdyz prijdu o nejake penize sam za sebe je to moje blbost a nejak to preziju, kdezto kdyz pripravim o penize sveho zamestnavatele ci pritele ztratim navic v jejich ocich (stejne tak se pecliveji staram o cizi vec).....

suchanek: jo jasne kazdej kdo ma jinej nazor je nakonec komunista (jeste ze ne bolsevik)... Ale reknu vam novinu ve spolecnosti nakonec prevladne zajem vetsiny at se vam to libi nebo ne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

drk22: Takže Eva+Vašek a "edice ze stánku" používajú štatistiku k tomu, aby zistili, či si niekto ich dielo môže dovoliť a ak nie, tak mu umožnia si ho zadarmo stiahnúť, aby si ho napálil na vlastné cd?

"kolik procent z nich dokaze zit s nadbytkem penez zdrzenlive a ucelne a rozumne je investovat" - No povedz, koľko? Neprídeš s ničím iným než s číslom vycucaným z prsta a navyše nemôžeš mať ani páru o tom, čo je pre daného človeka účelné, zdržanlivé alebo rozumné. A tá posledná veta o peniazoch má aký zmysel? Že teraz môžeme bohapusto s peniazmi plýtvať lebo nie sú "cieľom života"? Nehovoriac o tom, že peniaze majú aj úplne iné významy než len prostriedok výmeny.

A prečo sem pletieš zamestnávateľa či priateľa? To sú podľa teba cudzí ľudia? Chceš porovnávať zamestnávateľa/priateľa, ktorých poznáš, denne sa s nimi stretávaš atď. s úradníkom, ktorý je desiatky/stovky kilometrov vzdialený a v živote ho neuvidíš a on ani netuší, že existuješ?

Nehnevaj sa, ale podávaš tak nezmyselné "proti-príklady", až mám pocit, že je stratou času ti to vysvetľovať. Snáď sa nad tým zamyslí aspoň niekto iný, kto túto diskusiu ešte číta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

eee: Tak mi to tak připadá, že uživatel eee je buď soudruh Janda nebo ta lesba z CPU podle toho jaké scestné plky zde prezentuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

francouzska vlada je primo povestna tim ze casto prosazuje velkolepe napady proste jen na truc vsem ostatnim, a rekl bych ze toto je ten pripad. to je duvod proc se jim rika zabozrouti mimo jine ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.