Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nadělte si místo harddisku pod stromeček paměti

Ked sa nasyti trh tak sa neda cakat nic ine ako znizovanie cien aj produkcie. Celkove je svetovy trh PC/NB uz davno dostatocne nasyteny>Kto chcel PC tak ho davno ma. A nejak nieje dovod na vymenu/upgrade 2-3 rokych stareho HW.Vykonu to ma stale dost. Obmienaju akurat fimry kde maju pevnu politiku obmeny raz za 4-5 rokov.Preto rastu iba predaje lacnych tabletov a smartphone.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že už nemám volný sloty...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vyhodiť malé moduly a kúpiť väčšie kapacity

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, já mám třeba ve čtyřech slotech 4x4GB. To vyhazovat nebudu. Škoda, kdyby měla deska ještě dva, tak bych přikoupil. Navíc 8GB moduly nejsou už tak výhodné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja napríklad 4x2 GB, takže uvažujem o prechode. Však tie staré Corsair XMS3 DHX sa stále dajú predať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj tiez rozmyslam podobne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

víc než 4GB se teď asi kupovat nevyplatí, 8GB už jsou celkem drahé

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tady se sešli samí masochisti :). Já mám v pc 2x1GB a navíc jsem přešel (nerad) na Win 7 64bit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je mi jasne, ze sa najdu ludia, co RAM vyuziju, no vecsina ludi si vystaci s 4GB s prehladom, no pri cene 8GB/2x4GB/ je to vazne za Babku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

W7 x64 chutna 8GB, 4 je na beznou praci malo, kdyz uvazite ze prohlizec vam bez problemu sereze 2GB jako predkrm. Ja mam nyni 16GB (vypnuty swap) a ty debilni widle strejne porad hrabou na disk kdyz loaduju pozici ve hre, ktera se cela vbejde do RAM i s rezervou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To asi nebude problém widlí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prohlížeč 2GB? To máte otevřeno sto oken? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je přesně ono, upgradoval jsem z 2x4 na 2x4+2x2 a rozdíl nelze poznat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Původně jsem si myslel, že mi 2x2 bude stačit, ale nebyla to tak docela pravda. Upgradoval jsem na 4x2 a rozdíl byl docela poznat. I negativně - v mezičase totiž Kingston udělal drobnou změnu v časování a programy celkem často padají při povoleným XMP.

Pro Bunika - třeba Firefox se na 2GB po čase rozleze, ani netřeba sto oken. Stačí tak 30 a počítač hybernovat. FF postupně nabobtná, začne mít pomalejší reakce a nakonec třeba i spadne. Po restartu "Pokračuj, kde jsem skončil" se vrátí na normální velikost a melodie se opakuje. Ale když se člověk probírá katalogem a otevírá si vlastnosti zboží do nových panelů/oken/záložek/tabů pro porovnání, tak se bez problémů na 2GB dostane i s Operou nebo Chromem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jojo... no na prohlížeč 1 GB počítat minimálně (jinak IE je na to ještě horší), něco na systém, něco na další spuštěné programy, něco volného, ať wokna neswapují a pak pár GB na práci (i třeba hra), přece nebudu kvůli tomu všechno ukončovat a pak zase natahovat... Takže 4 se sice dá, ale je to těsně... 8 ale pro většinu lidí je myslím pohoda, to normálně nevyčerpáte. Víc pro věci náročnější na RAM, pro nějaké workstation využití.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale pravda, že kdybych teď kupoval nový počítač, při dnešních cenách si tam dám ještě víc... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tiez mam 16GB na Win7 x64, ale neviem, ci vypnut swap
teoreticky by sa mal swap zacat pouzivat, az ked dojde pamat a k tomu mam daleko, takze by to nicomu vadit nemalo
v praci na Solaris serveroch swap nevypiname, system s nim pracuje logicky, ako je to vo Win7?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Swap klidně vypnout můžeš, ale některé programy údajně existenci swapu vyžadují pro svou činnost (byť máš paměti dost) - slyšel jsem to třeba o Photoshopu. Osobně jsem to ale nezkoušel, tak to nevím jistě :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to ze ho vypnut mozem mi je jasne, otazne je, ci to prinesie aj nejake pozitiva
ak sa swap bude pouzivat inteligentne (t.j. az ked nebude RAM, alebo menej ako 500MB), tak by to kludne mohlo ostat zapnute
Photoshop mam iba Lightroom, na moje amaterske fotky sa investicia do Photoshopu neoplati

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Experti radi swap uplne nevypinat i kdybyste mel 32GB RAM. Uvolnena pamet (to co se soupne do swapu) se totiz vyuzije jako disk cache, pripadne pro SuperFetch - spousteni aplikaci je pak mnohem rychlejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tihle experti zřejmě swap na windows vypnout nezkusili. Všechny desktopové edice windows, co znám, pracují se swapem dost zvláštně a swapují i když je volná pamět, což zdržuje. U W7 se tvrdilo, že mají fungovat lépe, ale nepozoroval jsem to. Já swap vypínám kde to jde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohl by jsi trochu rozepsat termín "běžná práce"? Mám 4G, permanentně počítám BOINC (cca. gigo), a když začnu pracovat (což za běžnou prácí fakt nepovažuju - netbeans (případně jedit), prohlížeč, grafický editor, databázové nástroje (jsou dost rozežrané) + pár klasik jako winamp a spol), tak mám pořád cca. gigo volné a swap se nijak nezvětšuje.
By mě zajímalo, kde se v lidech vzala ta představa rychlejšího počítače s větším (extrémně velkým) množstvím paměti. Neříkám, že nejsou lidi, kteří to využijí, ale je jich po čertech málo - v poměru s normálníma uživatelama.
Btw. přítelkyně má na ntb s W7 64b Home Premium se 2G a nezaznamenal jsem, že by si někdy stěžovala na nějaké problémy způsobené nedostatkem paměti. Když se podívám na monitoring prostředků, tak má pořád cca. gigo volné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja keď zatvorím prehliadač tak sa mi uvolní cca. 3GB RAM. Keď mám k tomu pustený ešte Photoshop/Lightroom a komp mi beží už týždeň, nie je problém sa dopracovať k výstrahe málo voľnej pamäte (SWAP mám zapnutý, ale obmedzený). Takže zaplniť 8 a viac GB RAM nie je problém ani pri bežnej práci a keď robíš niečo náročnejšie, tak ti nemusí stačiť ani 16-32GB. Asi pred rokom som skladal panoramatickú fotografiu z asi 13 fotiek, na kompe som mal pustený iba Photoshop a mal som problém s nedostatkom pamäte a to mám 8GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, už jenom prohlížeč (a to třeba i Opera, která je na tom pořád líp než třeba FF, který je typicky dost rozežraný) má dost velké nároky. Samozřejmě záleží na stylu práce, ale já mám permanentně otevřených dost záložek a nebudu je zavírat jenom proto, že se někomu zdá, že hodně paměti je zbytečnost :-). Navíc při těch cenách fakt není co řešit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wokna ukazují volnou paměť trochu zvláštním a matoucím způsobem, protože ony si udržujou část paměti jako jakousi rezervu a swapujou ve volnejch chvílich tak, aby si tu rezervu udrželi, tj. "nevyužitá" celá paměť neznamená, že by se nevyužilo víc. Navíc novější Wokna (7/Vista) už uměj docela rozumně využívat volnou paměť jako diskovou cache a také pro prefetch dat, který si myslí, že budou časem potřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Inu, práce s RAM je v moderních systémech pružná. Máte 2 GB, stačí, máte 4 GB, taky stačí, máte 8 GB a pořád ještě stačí. :-) Systém i aplikace by byly idiotské, kdyby tu RAM nějak nevyužily a když je jí 8 GB, šetřily s ní jako při 2 GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak.

Vyssi RAM se projevi pri intenzivni praci se soubory (diky velke diskove cache). Napr pri hraji her se po chcvili do cache ulozi datove soubory hry a pak nacitani dalsi casti hry je mnohem rychejsi. Dneska maji hry ulozena vsechna data v 2-8GB velkych souborech, aby Windows tak velky soubor cely nacachovali, tak je potreba mit sakra hodne volneho mista v RAM. Jinak se ten efekt neprojevi, nebo se projevi jen castecne.

Dalsi priklad, kde se to krasne projevi je treba kompilace velkeho projektu v C++ (to jsou i tisice mensich souboru), tam je efekt navyseni z 8GB na 16 GB velmi znat na zkraceni doby kompilace.

Jinak je mozne si predsravit i extremni pripad treba pro vasniveho parana, kdy si na pocitaci s 32GB RAM vytvori treba 18GB RAM disk a pak do nej nejdrive nahraje celou hru ( co ma treba 15GB) a pak ji spusti z toho RAM disku. Tim ziska naprosto nejrychlejsi reseni - zadne cekani na pomale dotahovani dat. Aktualne treba mapy v BattleField 3 se loaduji priserne dlouho, i takovy Skyrim by se dal urychlit (pri vstupu do budovy se loaduje, pri vystupu z budovy opet atd).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"aby Windows tak velky soubor cely nacachovali, tak je potreba mit sakra hodne volneho mista v RAM"

nesmysl, cacheovat se může i část souboru

"kompilace velkeho projektu v C++"

nesmysl, mám 12GB, projekt má asi 6 tisíc souborů a hlaví brzdou kompilace je HDD, s počítačem se nedá pracovat, generované soubory se při zápisu musejí asi flushnout a to vám jakkoli velká RAM nezrychlí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s RAMDiskem kompilace jela o dost rychleji, ale zase se tam nevešlo všechno, co jsem chtěl, řešením je RAID nebo SSD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RAM disk pouzivam pro prekompilovane soubory (programuju v Delphi, takze pro .dcu soubory), rozdil oproti zapisu na HDD je hodne znat. Krasne ale vystacim s 6 GB RAM, z toho 0.5 GB RAM disk, Win 7 Pro 64.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaký software používáte na RAM disk?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přítelkyně si obvykle nestěžují, protože mají dost trpělivosti. Někoho nerozčiluje, když při přepínání tabů nebo aplikací počítač laguje a tahá z disku. Mě to třeba vadí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikde o tom nic nevidím, ale všimli jste si, že ceny disků spadly až o poloviny navýšení cen? Tak třeba WD Caviar Black 1TB stával 1500 pak 4500 a nyní "spadl" na 3300 (ceny bez DPH). Pokud to takhle bude "padat" dál, tak jsme na původní ceně do konce roku ne?
(koukal jsem na graf na TS Bohemia)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja mam 4x2GB ADATA 1600 7x7x7x20, zvlastne je, ze sa taky typ uz nikde neobjavuje, nemaju ziaden predrazeny chladic a asi zbytocne by bolo ich menit za nieco co ani nemusi byt take vykonne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.