Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nanoxia Deep Silence 3: Tichá elegance z Německa

Je to dcerina spolecnost Fractal Design nebo plagiat jejich beden? Jestli tohle nevyrabi stejna cinska fabrika, tak bych se moc moc divil.

Deep Silence mi prijde jako lacinejsi variace na Define R4. Je jinak udelany kos na disky. Celo je skoro stejne. Panel u poweru na prosto shodny se starou Define R2. I zaslepky maji stejne prostrihy a lisi se jen barvou lakovani. Otvory na strukturovanou kabelaz jsou taky shodne.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak no. Opálená Fractal Design, nic víc, nic méně. A vzhledem k ceně vůbec netuším, proč bych měl šáhnout po tomhle a ne po originále. Co tím výrobce sleduje jsem moc nepochopil ...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A zas bedna do ktorej sa nevojde Delta :(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No tak to ale musí být potom "serepetička a plastikový nesmysl" jak psal Behemot :)
Nicméně dokáže mi někdo v kostce popsat výhody těch dnešních skříní, které mají zdroj naspodu? Po hodně letech se starší lian-li (tak 10 let to už bude) přemýšlím o nové skříni. Hlavně z důvodu toho, že externího vodníka už nebudu provozovat a tak se mi bude hodit, když budu mít in-take a out-take větráky 12cm. A do budoucna tam taky možná nacpat delší grafiku, i když to teď není prioritou. Nakonec opět nějaký rozumný decentní design a ideálně hliník. Můj zdroj má ale krátké kabely do desky (pro rejpaly - je to taky Delta, ale protože je dělaná do HP sestavy, nemá ATX kabel zbytečně dlouhý) a nevím, jestli bych zdroj otočil větrákem na dno, ať si sbírá prach z podlahy, nebo větrákem vzhůru do kejsu, kde to asi proudění vzduchu nahoru k CPU moc nepomůže....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A od čeho je na spodu skříně prachový filtr? Asi pro srandu králíkům že.....

Kvalitní skříně umožňují montáž větráku jak větrákem dolů i nahoru. Pak jen záleží na preferencí uživatele.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně (prachový filtr taky mám a není to stopro), ale v čem je dobré mít zdroj nahoře? Koukal jsem, že to už jinak nejde :(

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

no většina výrobců, která to myslí vážně s tichostí a chlazením, už dávno začala dávat zdroje dolů. Asi to bude mít nějaký důvod ;-)

Především bych řekl, že to zlepší chlazení zdroje a tím jeho životnost. Pamatuji si, že dokud byly zdroje nahoře a používali se na vyfukování vzduchu ze skříně, tak vždy dost pekly, protože horký vzduch ze skříně moc zdroj neochladí...

A taky to určitě zlepší cirkulaci vzduchu. Větrák, který jenom vyfukuje vzduch ze skříně, bude mít určitě větší průtok než větrák ve zdroji (ve zdroji budou proudu vzduchu zavázet součástky zdroje)

Navíc zdroje mají ventilátor jenom na 1 straně. Takže se pak ve skříni tvořila slepá místa, odkud se nedařilo teplý vzduch vyfukovat (pokud jste měli přídávný ventilátor, tak slot pro něj byl většinou POD zdrojem... tudíž to nepomohlo akumulaci teplého vzduchu mezi zdrojem a CD mechanikami, atd.).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj nahoře je ve výkonnějších sestavách úplně uselles, proto jsem psal o skříních s možností osazení zdroje větrákem dolů i nahoru (nemyslím horní pozici, nýbrž orientaci zdroje v dolní pozici pokud jste to nepochopili).

Kapsy přehřátého vzduchu vznikají i v dolní pozici se 120mm větrákem. I ten Gold Seasonic se v určitých místech zahřívá víc, než by bylo zdrávo. Ale to s touto koncepcí ani jinak nejde udělat. U zdrojů s tepelným výkonem jako kamna se dělají ještě dodatečné perforace na sekundáru nebo za trafem. Teplotní zatížení by bylo jinak obrovské a někam ten vzduch musí proudit.

U dnešních účinnějších zdrojů se zadní perforace přestala dělat, ačkoliv i dnes vznikají přehřáté kapsy u nejednoho 80+ Gold zdroje. Proto je nejúčinnější stará koncepce s 80/92mm větrákem foukající skrz zdroj. Žádné kapsy, naprosto optimální airflow (a hlavně že vyznavači tohoto termínu mají klasický zdroj s airflow jak moje ponožky).

I když se může zdát, že menší větráky jsou z pravidla hlučnější, není to vždy pravidlo. Slyšel jsem opravdu uřvané 120mm větráky u klasických zdrojů. Pak vedle dám Deltu s 92mm větrákem a hlučností je na tom stejně jako dnešní Seasonici či další jiné zdroje. A teploty jsou taktéž na jiné úrovni.

A bavit se v roce 2014 o zdrojích v horní pozici.... ffs tak maximálně nějaké nenáročné HTPC nebo server. A tam pak zdroje se 120mm fanem svůj účel splní.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"nemyslím horní pozici, nýbrž orientaci zdroje v dolní pozici pokud jste to nepochopili"

všichni to pochopili, duh. Pouze jsem odpovídal na dotaz předchozího uživatele: "Nicméně dokáže mi někdo v kostce popsat výhody těch dnešních skříní, které mají zdroj naspodu?"

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
jinak přiřazovat kapsy přehřátého vzduchu ke zdroji je velká chyba.
Tepelné kapsy vznikají kvůli nedostatku místa ve skříni, špatnému designu skříně a špatně umístěným větrákům. Tohle nezáleží na zdroji (ať už použijete Gold 80+ nebo cokoliv)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Aha, díky za info všem, tak to ještě asi nechám ještě chvíli uzrát (a.k.a vykašlu se na to). Abych měl minimálně stejný level skříně, vypláznul bych 3 tisíce za http://www.czc.cz/lian-li-pc-60fnw_2/70596/produkt?q-category-id=8c410ps... a prakticky si v ničem nepomohl. Chápu tedy, že když mám zdroj dole, neplete se do cirkulace vzduchu a zdroj se lépe chladí, OK. Teď mám vzadu jeden 80mm větrák na 7V a nahoře zdroj a s přehříváním zdroje ani PC není problém. Po upgradu skříně by tedy nahoře vyfoukával teplo samostatný 12cm větrák a nevím, jestli bych nějakou změnu k lepšímu (ekvivalentní těm utraceným 3k) poznal. Zdroj se nepeče, protože je naddimenzovaný. Aktuálně krmí lynnfielda na 4GHz a GTX660 a jen si tak slabě fouká. A to krmil i užranější grafiky, každopádně R9 290 jsem zavrhnul, ač se teď dají sehnat za pěkné ceny a počkám zase na nějakou kartu, co bude mít stejný výkon jako dnešní high-end, ale budou žrát tak 150W max. Asi tedy spíš zkusím někdy kuchnout a nacpat dozadu místo 80mm větroně nějaký 12cm :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja osobne mam Fractal R4 ale tohle ma par zajimavych veci jako ze nepotrebujete zepredu otevirat cele dvirka ale jenom vrch. Nema to v bocnim panelu zadne otvory a pokud udelali betelnejsi vrchyni a spodni panel coz me nejvic sere na R4 protoze ten je ma super tenke tak tohle by mohla byt dobra skrin.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.