Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Napster před soudem se zatím drží - horké informace přímo z jednací síně!

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Začátkem týdne začalo slyšení ohledně soudního sporu Napster vs RIAA. Rozhodnutí soudu se nedá čekat během pár hodin, bude to spíše několik dnů. Zatím došlo k vyslechnutí obou stran. O čem byla řeč vám proto nyní předkládáme.

Začátkem týdne začalo slyšení ohledně soudního sporu Napster vs RIAA. Rozhodnutí soudu se nedá čekat během pár hodin, bude to spíše několik dnů. Zatím došlo k vyslechnutí obou stran. O čem byla řeč vám proto nyní předkládáme.

Na přetřes přišla mimo jiné causa Sony Batamax vs filmová studia z roku 1980. Ano, zdá se, že se jedná o podobnou záležitost. Betamax tenkrát vyhrál a tak videorekordéry můžeme dnes používat v téměř každé domácnosti. Podobnost není vůbec náhodná. Jde o to, zda se má soudit technologie, nebo její obsah se kterým nakládá. V případě videa to dopadlo pro spořebitele dobře. Už jen to, že soudci o této cause začali sami, dává Napsteru jistou šanci k úspěchu. Důležité bude prokázat, že Napster není jen nástroj pro piráty, ale může sloužit i pro legální používání. Zde se asi opět narazí na problém, jak rozpoznat co je chráněno copyrigtem a co ne, což prostý uživatel Napsteru nemá šanci poznat.

Soud také prohlásil, že není možné říci na základě jedné zkušenosti (Metallica a další) jak je tato technologie použita dnes. Což značí, že i slovutní soudci nechtějí jen tak Napster odsoudit, ale hledí i do budoucna. To, že se za skladby na Napsteru neplatí majitelům autorských práv přece není chyba Napsteru ale chybou celého hudebního průmyslu, který takříkajíc zaspal dobu a digitální technologie ho tím pádem staví do pozice poškozeného už jen z pricipu.

Soud navrhl oběma stranám, aby se zkusily dohodnout. Tato jednání nyní pokračují, ale představitelé nahrávacích společností se k takovému řešení staví skepticky a dohodu víceméně nepřipouští. Zajímavé ale určitě je, že Napster se už snažil s žalujícími společnostmi nějak vypořádat a to jak finančně nebo i obchodně! Navrhovalo se vytvoření obchodního modelu, kde by uživatelé platili například měsíční paušální poplatek za přístup k jeho službám. Napster uvažoval o částce cca 4,95U$. Tak by mohl společnostem platit v roce 2001 až kolem 500 milionů U$ ročně!!! Ovšem tato nabídka nebyla přijata. Hank Barry (šéf Napsteru) prohlásil, že mu připadá, že nejde ani tak o peníze, jako o kontrolu nad Napsterem.

A jak celá věc může dopadnout? Jsou v podstatě jen tři možnosti. Napster zavře krám, nebo bude přinucen filtrovat skladby tak, aby nebylo možné stahovat autorsky chráněné písničky. To se jeví jako víceméně technicky nemožné, uzavření celé služby se tak jeví jako jediné řešení. Druhou možností je připustění podobnosti s causou Betamax a pak by byl Napster vlastně vítězem. Zde je více než pravděpodobné, že by došlo k soudnímu příkazu implementovat do Napsteru nějaký systém platby, ze kterého by byla část odváděna nahrávacím studiím, podobně jako se platí poplatek třeba z kazet. Třetím řešením je navrácení celého případu nižšímu soudu k opětovnému projednání. A právě tato třetí možnost se odborníkům jeví jako nejvíce pravděpodobná.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Napster před soudem se zatím drží - horké informace přímo z jednací síně!

Žádné komentáře.