Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Napster vrací Metallice stejnou měrou

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Žaloba kapely Metallica na Napster zapříčinila, že byli zablokováni stovky tisíc uživatelů této služby. Seznam těchto uživatelů předložili právníci kapely s udáním, že tito nabízeli její skladby ke stažení (mimochodem toho bylo třicet krabic). Napster však využil zákonné možnosti a vystavil seznam všech 317 000 uživatelů, kteří byli odpojeni.

Žaloba kapely Metallica na Napster zapříčinila, že byli zablokováni stovky tisíc uživatelů této služby. Seznam těchto uživatelů předložili právníci kapely s udáním, že tito nabízeli její skladby ke stažení (mimochodem toho bylo třicet krabic). Napster však využil zákonné možnosti a vystavil seznam všech 317 000 uživatelů, kteří byli odpojeni. Desítky tisíc se tak s tvrzením, že nic takového nedělali, již ozvalo přímo Metallice ale i Napsteru. Finta je v tom, že žalující strana nyní musí do deseti dnů na tyto podat žalobu, jinak má žalovaná strana právo blokování uvolnit. Vůbec nejvíc pikantní je pak to, že právníci kaplely asi velmi těžko budou dokazovat opak. Samotné podání takové spousty žalob také není vůbec levná záležitost, zvláště pak, když výsledek není vůbec jasný. Dalším v řadě čekajících je pak Dr.Dre s výpisem 200 000 uživatelů.

Jestli se bude obdobně vyvíjet i vztah autorů hudby a nositelů autorských práv s Gnutellou, Jabberem a dalšími se zatím neví. (CNet)

Dovětek první: Na londýnské konferenci NetSounds prosáklo, že první žaloba z porušování autorského zákona na konkrétní osobu je na spadnutí. Na koho to slovo padne, ani kdo bude žalující strana není zatím známo, ale seznamy Napsteru jistě nabízí obrovské možnosti ... Osobně mě velmi zajímá, bude-li to nějaký prostý uživatel, který si stáhl MP3 z Ineternetu, jak bude probíhat dokazování, když samotná skladba v tomto (a mnoha jiných) formátu, informace o copyrightu nenabízí. Stále totiž platí kluzule o dobré víře. No, nechme se překvapit, třeba to je jen nějaký strašák. (ZDNet)

Dovětek druhý: Americký soud zamítl žalobu firem Paramount Pictures, Columbia Pictures, Disney Enterprises a 20th Century Fox na server http://www.2600.com/, který měl na svých stránkách odkaz na DeCSS. Soud jako zdůvodnění uvedl, že by tím byla omezena ústavní svoboda vyjadřování. Co s DeCSS bude zatím není jasno, protože soud doposud o něm, jako hackerském nástroji, nerozhodl. (Wired a NewsOnNet)

Dovětek třetí: Pod tlakem žaloby RIAA, ruší MP3.com všem uživatelům (více jak 500 000!) přístup k MyMP3.com. MP3.com se tak před dalším kolem soudní pře s RIAA (bude pokračovat 28. května) nejspíše snaží ukázat dobrou vůli a ubránit se obrovské pokutě, kterou od ní RIAA vyžaduje. Jde o 6 miliard USD, které RIAA požaduje jako odškodnění. MP3.com by prý byla ochotna zaplatit maximálně 100 milionů. Sama údajně disponuje hotovostí 370 milionů. (CNet)

Zdroje: 

Diskuse ke článku Napster vrací Metallice stejnou měrou

Sobota, 3 Duben 2004 - 13:17 | Anonym | Dokud nebude hudba dostatečně levna, neni o čem...

Zobrazit diskusi