Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nástin budoucí mobilní platformy AMD

AMD Smarter Choice logo

Nebude to trvat už moc dlouho a AMD nás obdaří svými novými procesory na bázi „K8L“ (poslední dobou se jim stále častěji říká „K10“). To však bude nejprve pro serverový a záhy i desktopový segment. Na ten mobilní si ještě nějaký čas budeme muset počkat, nicméně i sem se jednou „K8L/K10“ dostane. Ještě před tím nás zanedlouho čeká 65nm „Tyler“.

Nová mobilní platforma po „Tylerech“ však ještě nebude to, čemu se dnes říká „Fusion“, ačkoli to k němu pomalu spěje. Procesory z rodiny „Griffin“, které očekávejme příští rok, budou částečně postaveny na bázi „K10“, avšak navrženy rozdílným způsobem od dnešních Turionů 64 X2. Dříve u AMD optimalizovali serverové a desktopové procesory pro mobilní segment, „Griffin“ na to půjde údajně jinak. Giuseppe Amato z AMD hovoří o „Griffinech“ tak, že například takový mobilní procesor nepotřebuje úplně celou FPU jednotku z mikroarchitektury K10. Vedle toho bude umět „Griffin“ zcela vypínat v případě potřeby druhé jádro.

Ještě před příchodem „Griffinu“ se však setkáme u AMD (prý letos na podzim) s jednou zajímavou vychytávkou a tou je jakási „hybridní grafická část“. Trik jednoduše spočívá v přítomnosti dvou grafik, jedné integrované v čipsetu a druhé oddělené, ta bude výkonnější. Mezi nimi bude možné přepínat za chodu, ovšem nikoli fyzickým přepínačem, jako to známe třeba u jednoho „staršího“ Prestigia Nobile, ale automaticky podle toho, z čeho je právě notebook napájen (ono to samozřejmě půjde konfigurovat, kdy se použije grafika integrovaná a kdy přidaná). V roce 2008 však bude i integrovaná grafika určitou odnoží v květnu očekávané řady R600, tedy asi ne tak výkonná, ale schopná nativního provozu DirectX 10 a vybavená UVD s hardwarovým dekódováním H.264 a dalšími zajímavými vlastnostmi.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nástin budoucí mobilní platformy AMD

Pondělí, 23 Duben 2007 - 23:09 | Peter Fodreknickfotob | Mne tam chyba uz len Flash od Spansion s...
Pondělí, 23 Duben 2007 - 17:24 | Anonym | Tak jen doufám, že notebook osazený těmito novými...

Zobrazit diskusi