Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nástupce Intel Ponte Vecchio bude Rialto bridge. Déjà vu?

Nvidia odhalila Hopper jakožto novou generaci, AMD vydala cenově dostupnější Instinct MI210 a jistě by bylo něco špatně, pokud by shodou okolností neuniklo také něco o výpočetním řešení Intelu…

Ne tedy jen o Ponte Vecchio alias Xe-HPC alias dlaždicovém akcelerátoru složeném z křemíku Intel 7, TSMC N7 a TSMC N5, který ještě není na trhu, ale který už oproti novinkách Nvidie a AMD ztrácí na lesku - ale rovnou o jeho nástupci.

A tak se na YouTube kanálu Moore’s Law is Dead objevila informace, že Intel pracuje na nástupci (Ponte) Vecchio, který ponese označení Rialto (bridge).

Ponte di Rialto, Benátky

Intel je mosty vyhlášený, ale Rialto (Rialto bridge, Ponte di Rialto) je kódové označení, které se již ve světě IT objevilo. Dokonce i ve světě grafických akcelerátorů. V roce 2005 jej totiž ATi použila pro označení PCIe-AGP můstku, kterým na přelomu éry těchto dvou standardů označovala řadič, který dokázal propojit PCIe GPU s AGP sběrnicí, případně opačně.

Kdy přesně Intel plánuje Rialto pustit do světa, není jasné. Redakce webu VideoCardz mluví velmi opatrně o éře 2022-2024. Letos to však nebude zcela jistě a troufám si říct, že i první pololetí 2023 by byl příliš optimistický odhad. Intel se sice ve slajdu o Ponte Vecchio chlubil sloganem „From an Idea to Silicon in 2 Years“, česky „Od myšlenky ke křemíku do dvou let“, nicméně o Ponte Vecchio Intel veřejně mluví od listopadu 2019, takže uteklo téměř 2,5 roku a produkt dosud nebyl vydán (nemluvě o tom, že datum prezentace projektu jistě nebylo datem oné myšlenky). Jakýkoli dřívější termín než konec roku 2023 se ve vztahu k vydání Rialto jeví jako nereálný.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Nástupce Intel Ponte Vecchio bude Rialto bridge. Déjà vu?

Pátek, 25 Březen 2022 - 13:40 | BaboonCZ | Nikdo vám nedá to co my vám umíme slíbit.
Pátek, 25 Březen 2022 - 12:17 | Tom Buri | teda nevim jak se meri dva roky u intelu.....
Pátek, 25 Březen 2022 - 10:11 | danieel | From idea to silicon bylo splneno - vzdyt...
Pátek, 25 Březen 2022 - 10:05 | TyNyT | "Jitrnice, jakou svět neviděl!" :-D

Zobrazit diskusi