Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nástupcem jádra Golden Cove (v Alder Lake) bude Redwood Cove (v Meteor Lake)

Už sa neviem dočkať tých malinkatých Gracemontíkov v kombinácii s klasickými veľkými jadrami Golden Covmi v platforme Alder Lake na tretej generácii 10nm SuperFin s podporou pamäti DDR5 a podporou PCIe 5.0.

Konečne zmena paradigmi v x86 v high-ende s inovačno namiešanou alchýmiou dvoch nových veľkýchMALÝCH x86 microarchitektúr nielen asymetrického multiprocessingu v doteraz čoraz nudnejšom vývoji navyšovania identických x86 jadier/vlákien (samozrejme až na Centaur CHA, ktorý obsahuje AI deep-learning co-processor).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Change for the sake of change...

Pokud to k necemu bude, proc ne. Ale imho to nebude k nicemu, poradny scheduler bude peklo a potreba aby to vubec jakz takz fungovalo, delaji se kompromisy co se tyce vybavenosti jader, vykon to prinest uz z principu nemuze a spotreba v desktopu se neresi v miliwattech, ktere to usetri :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tralalák chce ušetřit 3 watty na procesoru a zároveň touží po PCIe 5.0:). A to je ještě z generace, která byla matikou-logikou-fyzikou celkem políbená....

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To jako když se někdo učí matematiku fyziku, tak se mu někde v mozku sepne okruh logika? To asi těžko. Kdyby tomu tak bylo, tak všichni s titulem nebudou vymýšlet blbiny, včetně vlády.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já radši 16 velkých jader než 8 velkých a 8 malých. Navíc natolik zkriplených, že budou blokovat rozšířené instrukční sady velkých jader. A to nemluvím o schedulleru, který jakýkoli výkon zabije (hlavně ve Windows, který měl i problém se 128C256T servery z 2x EPYC).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé je, že windowsový scheduler takhle bojuje s Epycem, ale nemá problém ukočírovat 8x28 jader Intelu, tedy 448 vláken.
Linux s heterogenními jádry pracuje už dlouho, nebál bych se toho. Zatímco u Windows je implementace na libovůli Microsoftu, v případě Linuxu si Intel i AMD podporu můžou dopsat sami, kdyby se jim něco nelíbilo.

Za sebe bych dal přednost raději méně jádrům a vyššímu výkonu na jádro. Přijde mi, že se svět zbláznil, a všechno, čím se procesor hodnotí, je počet jader a IPC. IPC je přitom informace o ničem, když k němu není frekvence, a to, že se mi 15 jader fláká, mi jednovláknový fyzikální engine ve hře prostě nezrychlí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To bude asi tým, že majú inak číslované fyzické jadrá a logické HT jadrá

Ak sa nemýlim

Intel
0- fyzické
1- logické na 0. fyzickom

2- fyzické
3- logické na 0. fyzickom

AMF 8 jadro
0-7 fyzické
8-15- logické jadrá 8 k 0, 9 k 1....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen lehká oprava, na sdělení vašeho příspěvku to nemá vliv, ale jsem alergický na to, že "HT vlákna nejsou plnohodnotná". Nejsou tam dva druhy jader, jedno skutečné a jedno virtuální, je tam prostě více vláken na jedno jádro.
Popsal bych to jinak, jako (0,1),(2,3),(4,5)... kde se ta jádra v závorce perou o prostředky.
V případě AMD by to pak bylo (0,8),(1,9),(2,10)...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Milion nicneříkajících názvů CPU. V tom aby se prasopes vyznal.
PR Intelu začíná tvořit něco, co připomíná licenčního politiku Microsoftu. Prostě něco, v čem se pomalu ani sám nevyzná.
Zdar Max

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

to je výhoda megakorporace, vždy mají na výběr několik variant, menší firma jako AMD obvykle sází na jednu kartu, max jedna záložní varianta a když to selže tak bojuje o holou existenci. Zato pro podnik typu Intel je to pouhá patálie, viz. P4+PenD a AMD prakticky položila jedna ne moc povedená arch. BD-PD...
Takže spousta názvů a spousta možností, je jen na vedení Intelu co aktuálně použijí a co ne, mají obrovský manévrovací prostor. Za ty prachy si mohou dovolit platit ty nejnadanější a tvořit do rezerv.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD nepoložila jediná nepovedená architektura, ale fakt, že se z ní nedokázali vyhrabat - tehdejší vedení nepodporovalo vývoj. Dnes mají v plánech skoro tolik krycích jmen jako ten Intel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to, že v AMD nemají dva, ale rovnou 3 týmy pro vývoj CPU. Dnes možná i víc.

architektura (chief architect)
Zen/Zen+ (M. Clark)
Zen 2 (D. Suggs)
Zen 3 (M. Evers)
Zen 4 (?)
Zen 5 (M. Clark)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevíš náhodou, kde se vzala informace, že Zen 5 vyvíjí M. T. Clark? V roce 2019 se ještě uváděl David Suggs.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Architekt Zenu zmínil vývoj Zen 5
11. 4. 2018
Mike T. Clark, šéfarchitekt Zenu, v rozhovoru uvedl, že již pracuje na Zen 5. Jde vůbec o první zmínku o architektuře páté generace, která od AMD přišla
https://diit.cz/clanek/architekt-zenu-zminil-vyvoj-zen-5

Možno je to ako s Alpha EV5

21164 (EV5), 1995 - John Edmondson (lead during design), Pete Bannon, and Jim Keller (lead during advanced development)
https://people.cs.clemson.edu/~mark/architects.html

Clark to navrhol a vo vývoji pokračoval Suggs

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mozu prestat pouzivat te redardovane nazvy?

Neslo by to zmeni na

Mobil CPU Gen 50
HEDT CPU Gen 69
Desktop CPU Gen 999

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ono by z toho vylezlo Gen 47 Mark III ver. 2.85. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dlužíte mi novou sadu na čištění LCD.
Smíchy jsem si poprskal monitor ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zííív

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

velke plus autorovi, ze sa v tom este vyzna, ja som sa stratil v prvej vete :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Proto si dělám ty tabulky :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

¨Vybírám teď 17" notebook a horší downgrade jsem ještě nezažil. Jakákoliv novinka od KOHOKOLIV je vítána. Intel je sice zoufalý, ale dnešní nabídka ještě víc. Mám chuť dočasně doporučit tablet+klávku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyzerá to tak, že výrobcovia na 17" NB kašlú. Nedávno som porovnával 15,4" a 17" NB: 15,4" - 2 sloty na RAM, 17" - 1 slot. 15,4" s IGP, 17" bez (i7-xxxxF). Musieť teraz ísť do DTR, tak si to neviem predstaviť. i7 s RTX GK by som nechcel, ale ani i3 s IGP a 1 slotom na RAM, takže pre mňa výber fakt minimálny. Ešte, že mi stačí desktop, kde môžem mať aj R9 5950X s GT 1030 a 5 diskami (príklad).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už ani nevím jestli je to jen tou dnešní situací, kdy se za draho prodá notebook jen s 8GB RAM, nebo je to trend. Ten notebook je pro člověka, co skoro nepotřebuje výkon a já mu můžu „doporučit" maximálně tak předražené herní MSI apod. overkilly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc nechapu co resis. 17ky jsou momentalne v nejlevnejsi kategorii vyprodane/nedostupne. V principu jsou k dostani za 20+. Pokud ten clovek nema vysoke naroky (coz vyplyva z tveho popisu) tak mu kup v principu cokoliv, akorat, ze si to tak o 5k preplati, oproti 15kovym alternativam.
Acery zcinaji na 20k na alze
https://www.alza.cz/levne-notebooky/18842920.htm#f&cst=null&cud=0&pg=1&p...
Nejlevnejsi sunka (byt ja bych ji asi moc nechtel) co je udajne skladem, tak mas tady
https://www.digifit.cz/asus-vivobook-17-m712da-stribrna-2/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Laciný dvakrát placený. Psal o 8GB RAM jako o shitu a ty mu to doporučíš. Malé nároky na výkon neznamenají malé nároky na LCD a velikost RAM. Taky bych dnes ani nenáročnému uživateli nedoporučil nic pod 12GB RAM a IPS LCD (notebookové TN je někdy tak strašné, že už se nechci spálit). Tihle týpci totiž mají notebook, dokud se nerozpadne a tvoje uvažování je jim cizí. Mají malé nároky, tudíž si za ně nechtějí připlácet.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Doporucovat muzes neco v momente, kdy je z ceho doporucovat. Pokud neni narocny, vystaci si v principu s cimkoliv. Problem je hlavne v tom, ze 17ky jsou momentalne predrazene. Jednak ja mu nedoporucuji, jen pisu, ze pod 20k krome jednoho webu nic nekoupi. Za druhe, pro bezne lidi je 8GB naprosto dostacujici, minimalne do doby, nez prijde novy "Win11". V okoli jsem nakupoval pro lidi nekolik ruznych notebooku s touhle velikosti a pro jejich potreby, naprosta spokojenost. Nikdo ani jednou nemel v tomhle ohledu zadne pripominky.
Co se tyce LCD, ja nikde nepsal, ze si ma koupit TNko. To jsi si vybasnil sam. Kdyby jsi si ty linky aspon otevrel a zamyslel se dele jak 2s co pises, tak by jsi videl, ze jak Acer na Alze, tak ten nejlevnejsi Asus maji "IPS"ka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se o stroji za cca 20 tisíc, takže by měl vydržet co nejdéle.
„minimalne do doby, nez prijde novy "Win11"
To je vončo, nikdo neví, na jak dlouho bude to dnešní minimum stačit a 8GB jsou minimum. 4GB jedině s tučňákem a znalejším uživatelem.

Odkazovaný ASUS VivoBook 17 M712DA nemá IPS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty si nejspis rad povidas sam se sebou, co? :))
V mem prispevku neni nikde o 4GB ani carka.. a pokud by jsi misto zbytecneho psani otevrel aspon ty linky, zjistis, ze ty notase maji min 8GB RAM.
Ale chapu, ze je jednodussi si povidat sam se s sbou, nez napsat smysluplny prispevek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4GB jsem uvedl jen pro představu. Z textu jasně vyplývá, že kritizuji nadčasovost 8GB RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no kritizovat klidne muzes, ale to je asi tak vsechno, protoze to tak odpovida tomu, co by jsi nenarocnemu uzivateli doporucil :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim proc by mel clovek cekat na na nejaky Cove cili Lake kdyz si dnes muze zakoupit skvele Zen III procesory od AMD, Comet Lake byl jiz propadak pri uvedeni, Rocket Lake je jiz zprasen rovnou z masek(8/251W), jeho nastupce ma pak mit 8 velkych a pak malych 8 pojebanych atom jader, na to lidi muzou otevrene srat, v te dobe jiz bude 6nm Zen III+ a pak prijde 5nm Zen IV s tim ze se nebude delit na ta velka a ta mala.

Po paste, fw ojebu v roli cipsetu, frekvencich a TDP bude ojeb s poctem skutecne vykonnych jader dalsi porce od intel-u, tahle firma je definitivne za zenitem, radsi si koupim Zen II procesor a i kdyz bude mit mensi IPC o 40%, stale to bude lepsi protoze skutecna jadra sou/prinesou vic nez ta mala atom jebana.

Atom nebyli nikdy skutecne procesory ale jenom osrane pamflety, jeste ted bleju.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si myslel, že ty názvy jsou podle nějakých skutečných zátok a jezer, ale ono možná ne a jsou jen vymyšlené?
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_lakes
- žádné Intelí jsem tam nenašel

Doufal jsem totiž, že jim někdy dojdou, ale asi marně. ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tolik názvů pro jedno a to samé Intel jede.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.