Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Navi 12 a Navi 14 prý vyjdou v říjnu

AMD do toho celkem šlape nové grafiky,threadrippery bude z čeho vybírat.
Mohla by se jen zlepšit dostupnost.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Premyslim o nahrade sve GTX1080, koukal jsem na AMD a nenabizi pro me vubec nic. Nahrazovat GTX1080 chci z toho duvodu, ze bych chtel neco co ma vykon alespon o 25% vyssi.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Trochu mě chybí info, proč vlastně odpovídáš na ten komentář, nerozumím tomu. To, že AMD nevydá nový High End v tomto roce už víme snad půl roku...
Četl si vůbec tento článek?
A jak to koliduje s tím, že AMD se snaží vydávat nové věci?
Raději ještě počkej :o)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To neřeš, on si jen potřebuje minimálně 2x denně něco nekoupit.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

...klasickej shopabstinent

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Počkaj na veľké Navi, alebo novú Nvidiu, ja tiež plánujem na budúci rok vymeniť Pascala

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

https://www.guru3d.com/articles-pages/msi-radeon-rx-5700-xt-gaming-x-rev...
MSI RX5700XT gaming je u guru 25-30% rychlejsie, ako gtx1080 - sup sup rychlo nakupuj

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

u (DD)guru je vždy všechno rychlejší než jinde :-D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

vsichni su gogo :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak v nějaké HP sestave už se objervil AMD Radeon RX 5300XT , takže to fakt vypadá na brzský nástup Navi 14 ;) :
https://www.guru3d.com/news-story/amd-radeon-rx-5300xt-with-4gb-gddr5-an...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky myslim, ze ted bude jen lowend a highend se da cekat az v pristim roce. Akorat moc nechapu k cemu je lowend na urovni RX570, kdyz dneska se v podstate smysl rozdil v cene RX570 a RX580 a tedy se stale vyplati poridit vykonejsi RX580, dokud teda bude ve skladech k dispozici. Opet teda je zrejme, ze me tvrzeni, ze Polaris je drzak bylo pravdive, ac me za nej priznivci AMD minuskovali.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vážně nechápeš na co je lidem dobrý lowend s výkonem stávajícího "midendu"?
Ale podle mně nejlíp uděláš, když nic nekoupíš a počkáš...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Low-end, high-end a mid-range. Žádný mid-end neexistuje, protože z podstaty věci nemůže byt uprostřed nabídky nějaký konec :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já taky nepsal nic o nějaké mid-endu ale o "midendu" ..... A tvrzení že uprostřed nemůže být nějaký konec taky není pravda, může tam být konec toho středu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš několik produktů v celém (např. cenovém) spektru, které na jednom konci začíná a na druhém končí. Uprostřed spektra není žádný "end". To byla jen technická, dále toto téma rozvíjet nemá cenu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To že tu něco neznáš neznamená že to neexistuje. Máš například střední část cenového segmentu a i ta má svůj začátek a konec, má dokonce svou horní polovinu a spodní polovinu a i ty mohou mít svůj konec kapišto? Ale máš pravdu nemá cenu tohle řešit protože to stejně "nevokecáš".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Konce střední části jsou snad vyšší/nižší střední třída. O koncích "-end" se však v tomto případě nemluví.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Filosofická otázka... má střed konec? V případě černé díry ano.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mid-end je presně mezi koncem začátku a začátkem konce. Podle druhé definice je přesně tam, kde končí slušná a klidná diskuse o tom, jestli karta patří důle nebo hore :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nízká spotřeba a Hw pro VP9.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

zapomínáš na notebooky, tam by se takové GPU určitě užilo ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podpora pro Navi 10 byla přidána do jádra, přesněji do modulu amdgpu, před necelými 4 měsíci, aby byla v jádře 5.3., které vyšlo před pár dny. Mesa 19.2 ještě vydána není a firmware pro Navi 10 dodali teprve včera. Po síti kolovaly různé verze, evidentně ještě něco v AMD ladili.

Já bych to spíše viděl na to, že se AMD snaží eliminovat prodlevy mezi vydáním grafik a podporou v Linuxu. V minulých letech byly tyto prodlevy v řádech měsíců, také roku, což bylo často kritizováno. U Navi 10 to zřejmě budou 3-4 měsíce, což je v kontextu veliký pokrok. Ale to se bavíme jen o nás, kteří používáme distribuce založené na průběžných aktualizací. Ti, kteří instalují distribuce využívající stabilizované repozitáře k určitému datu (říká se jim stabilní distribuce, popř. LTS), si počkají mnohem déle. Vzpomeňme na nářky po vydání prvního Skylaku nebo prvního Ryzenu, které trvaly do vydání další verze té dané distribuce.

Je možné, že se slabší Navi objeví v příštích týdnech, ale nehledal bych rovnítko mezi zasláním kódu do kernelu či mesy a vydáním hardwaru. Kód rozšiřující podporu o Ryzen 3000 přišel do jádra několik měsíců před jeho vydáním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je o aké vzdanie ide

jadro:
AMD Posts Open-Source Linux Driver Support For "NAVI 14" GPU
Written by Michael Larabel in Radeon on 2 July 2019
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-Open-Source-NAVI-14

Mesa:
AMD To Land Support For Navi 14 Into The Upcoming Mesa 19.2 Driver Stack
Written by Michael Larabel in Radeon on 27 August 2019
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-Navi-14-For-Mesa...

alebo toto, ale to bude v 19.3....
AMD Linux Graphics Driver Stack Cutting Down On PCI ID Table Duplication
on 24 September 2019

AMD has been working to centralize their PCI ID list within the DRM/KMS kernel area and to then expose the needed device and description/family bits to user-space that should be the basic information needed by the likes of the RadeonSI Gallium3D driver for managing the support rather than having to keep replicating these lists.

That Mesa work includes no longer using PCI ID lists within Mesa for the AMD graphics hardware and changing around the chip identification. So that's all getting squared away for ensuring with future GPUs only the PCI IDs will need to be added to the AMDGPU kernel driver and not throughout the stack,
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-Reducing-PCI-ID-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když vyjde nová architektura GPU nebo třeba CPU, tak jsou postupně přidávány fce a opravovány chyby. Dělají to tak všichni, stejně jako se snaží, aby byla zásadní podpora k určité verzi. Ve verzích dalších pak dolaďují, aby pak v dalším LTS jádru měli ideálně vše v pořádku. U mesy je to stejné, byť logicky LTS mesa není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Střípkem do mozaiky by mohlo být datum vydání GTX 1650 Ti (snad 22.10.? https://www.cnews.cz/nvidia-geforce-gtx-1650-ti-vydani-udajne-22-rijen). nVidia určitě bude mít dobrý přehled kdy se jaký konkurenční produkt chystá na trh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem na mysli především to, že původní autoři měli tendence vyvozovat závěry z něčeho, co je v Linuxu naprosto běžné - dodávání kódu před vydáním, často několik měsíců.

Slabší Navi se očekává na podzim, čili klidně může přijít v říjnu či na přelomu října a listopadu. Myslím si, že dorazí "něco jako 570" a "něco výš než 590". To nakonec uvidíme :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Článek je moc hezký, ale nesouvisí ta "zamotanost" s tím, že AMD už nepojmenovává podle síly/cílovky ale jen podle toho, kdy ukončilo toho čeho vývoj? Pak bychom měli třebas jedno GPU pro desktop a druhé jen do notebooků (a obě klidně zatím jen pro OEM), protože i tak jsou 7 nm linky zasekané a je sebevražda uvádět lowend už na 7nm... (pokud nemají už kapacity rezervované teda).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

GPU jsou číslována v pořadí podle zahájení jejich vývoje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to kachna. Můj commit jsem označil "important and urgent" proto, abych zdůvodnil, proč jsem něco commitoval do Mesa bez toho, aniž by se na to někdo podíval and odsouhlasil to. Data vydání GPU neznám. I tak mi působí velkou radost, jak se tyto věci šíří internetem. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.