Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Navi 12 vypadá na konkurenta GeForce RTX 2080 (Super)

:) tohle je, ale pecka
"NVIDIA @ SIGGRAPH 2019: NV to Enable 30bit OpenGL Support on GeForce/Titan Cards"

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/studio-driver/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ach jaj...to čo prezentuje nVidia na tých obrázkoch zapadájúceho slnka nieje 24bit vs 30bit, ale 16bit (cca 65536 farieb) vs 24bit (16,7miliona farieb)...aj keď tam píše, že sa jedná len o nasimulovanie rozdielu, tak pekne zavádza...medzi 24bit (TrueColor, 16.7mil. farieb) a 30bit (DeepColor, 1.07 mld. farieb) ľudské oko nerozozná rozdiel, pretože vie rozlíšiť zhruba 10 miliónov farieb.

Je to dobré iba pre dobrý pocit, pokiaľ mi z grafickej karty ide 30bit (10bit na farbu RGB) výstup a monitor vie zobraziť 30bit farby (1.07 mld. farieb), tak možno niekde na rozmedzí zeleno-žltých odtieňov (na ktorý je oko najcitlivejšie najcitlivejšie..cca 555nm) subjektívne pocítim, že vidím odtieň, ktorý tam dovtedy nebol...také PLACEBO.

Ale hlavný rozdiel je v kvalite monitorov..rozdiel farebného gamutu medzi monitorom za 100€ (24bit) a nejaký EIZO (30bit) za 1000€ nieje spôsobené grafickou kartou, ale použitým panelom.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

30bit se hodí jen pro použití násobného postprocessingu, kdy se neztrácí tolik informací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- :) co se namísto povzdechů odpoutat od "demo" obrázku a uvědomit si, že NV uvolnila pro tvůrce obsahu omezení funkcí, které jsou dostupné jen pro profesionální karty (Quadro, Radeon Pro) a rozhodně to není pro lidi, k teří si chrochtají s TN 6bit HI-FRC panely, ale i tak z toho mou mít užitek

- btw problematika schopností vnímání je natolik komplexní i individuální a nelze vyjádřit korektně schopnosti vnímání "digitálně" (bity a pixely atd.)
- jop a proto méme monitory s 16-bit LUT, protože oko nepobere víc jak 8bit ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Teď do toho ještě umřel ten nejchytřejší pesík na světě, co uměl 1024 bytů...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

na com to budu predvadzat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne aby ta NAVI 12 vysla v kratkem case, ceny RTX karet sou totiz jedna svinarna(mainstreamova RTX 2060 Super za 440€!) a RT se DLSS-AA prinaseji zakaznikovy pekny ukazkovy prd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fakt, mě 2070S přišla jako lepší hodnota než RX 5700XT, která mi krom nižšího rasterizačního výkonu nic nepřináší, kdežto Turing architektura mi dává věci navíc, takže koupě 2070S byla jasná vobla bez jakýchkoli pochybností

Rozdíl mezi 2070S a 5700XT je i s DPH asi 2800 korun, člověku ta karta bude sloužit typicky několikl let. takže ho ta 2070S bude stát jedno pivo měsíčně proti Navi, z toho se fakt někdo posadí na zadek.

Navíc taková karta poběží v počítači s cenou mezi 30-40 tisíci, kde těch 2800 je nějakých 6-9% cenového rozdílů, po započtení perfierií to bude ještě výrazně méně. Přitom podobný výkonnostní rozdíl ty karty mezi sebou mají, takže s celou sestavou mají obě karty stejný poměr cena/výkon. Nebo hrajete hry jen na grafice, bez desky, pamětí, disků, procesorů? Já k tomu potřebuji i TV/monitor, myš, klávesnici, případně nějaký herní ovladač... sluchátka/repro

Ale budu za výkonnější Navi rád, to zas bude u červených chvilku ticho když to našponují na 600+ dolarů, přitom ještě před pár měsíci opěvoval 700USD Radeon VII a dnes nadávají na výkonnější 2080S za stejnou cenu...

Jen nechápu proč nenadávají že AMD používá nepokrokové, zastaralé GDDR6 místo úžasných HBM2, nebo že téměř stejně výkonná RX 5700XT má jen 8GB paměti, přitom na začátku roku 8GB lecajkému rudému nestačilo ani na FHD a 16GB je nutnost. Také má naprosto nedostačující 256bit sběrnici, dyť před 4-5 lety mělo v midrange AMD 512bit a byla to přece nutnost k tomu aby ty karty aspoň trošku šly.

Někdy by to chtělo být aspoň trošku konzistentní

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

2700S oproti 5700xt je momentálně v průměru o 9% rychlejší a přitom o 27% dražší. Za peníze té 5700XT se prodáva 2060 super! Takže asi tak....

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

- kterou věc navíc ti dává ?
- cca 3000 korun rozdíl a ano jsou lidé, kteří se z toho posadí na zadek a co ti lidé co nekonzumují alkohol ? :) a to když kupuji nové GPU musím kvůli tvým nainvním představám koupit komplet nové PC i periferie ? :)))
- v nejpoužívanějších app má VII kolikrát i drtivě lepší výpočetní výkon i přes mizernou optimalizaci a nikdo tu kartu nebral "vážně" jako herní ač herní výkon má velmi slušný (od počátku ji lidé brali jako "závod" o to kdo vydá historicky první herní 7nm GPU )
- jestli High-end NAVI přijde s cenovkou kolem $600 a bude tomu odpovídat build kvalita i výkon tak se nikdo rozčilovat nebude a jestli to bude zklamání, tak si to pěkně vyžerou (ostatně jako vždy, ale jen díky NV mají větší prostor s cenotvorbou a pořád budou vypadat jako ti dobří)
- je rozdíl u High-endu nacpat 16GB HBM2 a u mainstreamu pouhých 8GB kde NV v podobné situaci snížila kapacitu z 8 na 6GB ;) a u high-endu nechala 8GB, když předešlá generace s obdobným výkonem měla o 3GB VRAM víc ( nevnímáš nebo nechceš vnímat ten rozdíl ? ), ale ty to budeš obhajovat do rozthání těla ..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud má někdo 30+ na HW, pak potřebuje SW a další perierie, dá za to 40+, hry také nejsou zadarmo, že, tak z toho fakt bude tak na větvi? Nevěřím,

Leckdo kupuje celé PC, doslouží za pár let a koupí nové. Nicméně ty komponenty do toho tak jak tak koupit musel. To je jako počítat cenu ježdění autem jen na základě spotřebovaného paliva, ale servis to potřebuje, pojištění to potřebuje, dokonce to auto někdo musel koupit a časem i nájezdem jeho hodnota klesá, mnohdy je pro hodně lidí lepší si auto pronajímat (opreativní leasing) než kupovat.

A co mi dává Turing?

- ansel, občas si rád zaexperimentuju s filtry, někdo jiný si třeba svého oblíbeného hrdinu chce ve vysoké kvalitě vytisknout v životní velikosti... se super resolution screensoty má možnost.
- NVENC, lepší kvalita než na předchozí generaci
- CUDA, jednou za čas dělám konverze desítek tisíc JPG do DDS, s RX kartou mám smolíka a celé to oddře neefektivní CPU, grafika to dělá výrazně efektivněji.
- RT, hraju hry pokud možno v max detailech, jde mi o realističtější podání herní grafiky, HW akcelerace dělá hry s podporou RT hratelné se slušným výkonem, bez něj je výkon výrazně horší. Pardon, na AMD kartách přesně nulový.

a ještě co mi dává NVIDIA jako taková: výrazně lepší grafický výkon v X-Plane 11. V tom třeba Radeon VII běží hůře než GTX1650, v zásadě každá AMD grafika tam funguje bídně díky velmi špatným OpenGL driverům s vysokým CPU režijemi

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

- pokud pokud mám i7 a 100% budu nejdřív upgradovat grafiku a dost lidí to má obdobně i5/i7 Ryzen 1/2/3 generace se slabou GPU a kvůli tvým představám vymění celou sestavu a opět mnoho lidí má jediné legální hry co dostanou jako promo k HW a nebo zdarma v akci či formou paušálu (zbytek valí nestoudně warez a torrenty nebo xx let staré hry za pár korun)
- v zahraničí je operativní leasing oblíbený (pro ty co opravdu hodně jezdí) a taky se kvůli podmínkám ve smlouvách podvádí a stáčí průběžně najete km a navíc mnoho lidí kupuje levnější ojetiny nebo obyčejná auta v základní výbavě ;)

- podle loňské ankety skoro 93% Ansel nevyžaduje ani nevyzkoušelo a skoro 8% si to vyzkoušelo a 0% to používá pravidelně (patřím do té většiny) >> ok jsi minoritní případ ohledně Anselu, kde závisí na vývojáři jestli ho implementuje
- vše až na herní RT má i AMD a jestli jsi ohledně DDS fixnutý na jednu APP, tak to taky beru, ale opět jsi naprosto zanedbatelná minorita a není to vina AMD, že používáš zrovna APP, která to neumí jinak a opět jsi naprosto okrajový případ
- jestli ti jde o maximální detaily, tak hraješ ve 4k bez RT a nebo trhanici ;) kolik takových RT her si už dohrál a jak dlouho máš RT grafiku ;) vsadím se, že máš určitě nějaky 4k BFGD, když ti jde o tu nej. grafiku !! ty jsi prostě jiná liga

- tvůj problém není, že máš naprosto atypické a velmi okrajové potřeby (které vyzní negativně pro AMD ač kolikrát přehlédneš, že to samé umí i AMD), ale že své potřeby prezentuješ jako majoritní věc + to tu celé roky omíláš jak kolovrátek, protože nic jiného nemáš a přitom se to týka max 0,01% uživatelů :) a o zaostalosti a špatné vyladěnosti X-plane ví snad každý i tom, že OpenGL AMD moc nechutná, ale např. na Doomovi je vidět, že to jde i bez drastických propadů jako u X-Plane 11..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"mnoho lidí má jediné legální hry"

Nj, tak když si mohou takoví ukrást hry, tak si přece můžou ukrást i HW a proč budou krást méně výkonný HW, když mohou ukrást výkonnější?

"podle loňské ankety skoro 93% Ansel nevyžaduje ani nevyzkoušelo"

a jak to mění fakt že já ho vyzkoušel, používám a beru to jako feature grafiky, kterou beru jako konkurenční výhodu?

"jestli jsi ohledně DDS fixnutý na jednu APP, tak to taky beru, ale opět jsi naprosto zanedbatelná minorita a není to vina AMD, že používáš zrovna APP"

Ano je to jedeno konkrétní udělátko, nahradit to by znamenalo to custom řešení kompletně pochopit (nedělá jen samotnou koverzi, ale generuje spousty dalšího), takže stovky hodin práce, za to bych si mohl pořídit počítač s RTX2080Ti jen pro tenhle účel. A chyba AMD? Proč by to měla být chyba AMD, AMD s tím nemá nic společného. Jednoduše využívám CUDA a proto je to pro mě důvod pro NVIDIA kartu.

"jestli ti jde o maximální detaily, tak hraješ ve 4k bez RT a nebo trhanici ;)"

4k mám ale nepoužívám, neexistuje grafika která by to utáhla tak abych měl svých 60FPS v 1% low. Používám 2560x1080.

"když ti jde o tu nej. grafiku"

Mě nejde o nejlepší zobrazení, naopak v tomhle jsem nenáročný, však jsem víc jak rok u počítače používal 40" 4k telku za pár tisíc, základní monitor v té době stál trojnásob. Podstatné je že stín vypadá jako stín, že nekoukám na zapečené stíny v texturách, že koukám na dynamické odlesky, glbal illumination atd.

"ale že své potřeby prezentuješ jako majoritní věc"

Já psal o svých reálných důvodech proč volím NV a ne AMD. A často kontruji přesně jednoznačné názory, jako třeba že "tohle koupí jen idiot", "stojí to víc", "tohle je k ničemu"... to je ten zaslepený pohled a nevidí i jiné. Osobně nikde netvrdím že neexistují i jiné požadavky, naopak to tady pravidelně opakuji.

"o zaostalosti a špatné vyladěnosti X-plane ví"

Ví, a co mám dělat, uživateli je jedno zda za to může AMD nebo Laminar Research, on to chce jen používat jak nejlépe může a koupí si HW, který mu poskytne lepší výkon.

"že OpenGL AMD moc nechutná, ale např. na Doomovi je vidět"
Já si všiml hodně podobného rozdílu, Doom běžel pod OGL skoro o polovinu hůře na AMD než na srovnatelných kartách NV. Až s Vulkanem AMD karty v té hře podávaly výkon, jaký by se od nich očekával. Mimochodem X-Plane peče implementaci Vulkanu, možná příští rok vyjde, ale jelikož je to jen engine který se extrémně moduje, tak může být problém s doplňky, které dnes neřadí požadavky skrz scheduler X-Planu, ale volají přímo OGL, takže budou obě verze. Počítám až XP12 někdy v roce 2021/22, bude mít výhradně jen podporu Vulkanu a bude optimalizovaný na multithread renderování. Holt na samotném enginu pracuji 2 lidi, což je polovina aktivních vývojářů X-Plane :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- ano ukrást digitální kopii je ve stejné rovině jako ukrást něco co bude chybět fyzicky (ty už nevíš co plácáš) a kdyby to bylo tak jednoduché tak všichni mají minimálně 9900K s 2x RTX Titanem, protože AAA+ hry se normálně "kradou" ve velkém ;)

- nijak to nemění ten fakt a ani ti to neberu(pokud jsi pochopil co jsem ti napsal), že si děláš xx GB velké "típáky" obrazu pro postprodukci a tisknutí bilboardů :D , ale jak jsem psal jsi 0.01% minorita, ale dlouhodobě prezentuješ své potřeby jako kdyby se to týkalo drtivé většiny (a dost často se i všeobecně většinou oháníš ;) )

- psal jsi jen o DDS a ne o něčem velmi specifickém pro tvůj simulátor a nemohu potvrdit tvých stovky hodin (benchmark jsem nenašel ) >> ty jsi tvrdil, že na AMD nejde převádět DDS a ono to jde jen ta tvá app u které řešíš ještě další featury to neumí bez CUDA a přepne na CPU akceleraci a to je rozdíl :) a nějak se mi nezdá, že by nebyli už hotové balíčky ke stažení

- tak, ale je plno her, které bez RT šlapou na 4k@60 fps a s RT mají problém udržet i 1% low i ve FHD, tak už nevím jaké hry hraješ, když ti jde o tu špičkovou kvalitu a dobrovolně se o ni připravuješ
- zapečené stíny ? Tobě už chybí jen radiozita viď ;) (kvalitu současného pojetí RT a FHD už ti vysvětlil kolega )
- o nekvalitě Xplane a potřebě konkrétního HW víme, ale roky do 9/10 diskuzí nepíšeme jak je AMD HW k ničemu (většinou bez konkretních důvodů) a pak se postupně dozvíme, že jde o minoritní "závislost" na konkrétním produktu a ekosystému kolem něj, který běhá hůř na AMD, ale stálě běhá obstojně
- DOOM má sice taky pokles, ale nechová se tak drasticky špatně jako Xplane

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"NVENC, lepší kvalita než na předchozí generaci"
Mám tu nvenc z předchozí generace i tu novou, plus obdobu od AMD ve vega 10. Zkoušel jsem rozdíly a všechny tři ve výsledku vyšly kvalitou +- nastejno a to i co se týká rychlosti převodu.
1070 má dvě jednotky a umožňuje dvě nazávislé úlohy naráz nová generace má ale jen jednu (teoreticky efektivnější) i když taky umožňuje dvě úlohy naráz tak výsledek je nula od nuly pojde. Jo ještě jsem nezkoušel na té vega 10 pustit dvě úlohy naráz, to už by byl vrchol pokud by ta integrovaná vega zvládala to samé....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"- RT, hraju hry pokud možno v max detailech, jde mi o realističtější podání herní grafiky, HW akcelerace dělá hry s podporou RT hratelné se slušným výkonem, bez něj je výkon výrazně horší. Pardon, na AMD kartách přesně nulový."

Chlapce, chlapce, protirecis si skoro v kazdem slove.

RTX technologie od nVidia se v tuhle chvili pripo vylucuje s hranim v maximalnich detailech. I tvurci BF5 priznali, ze museli omezovat detaily aby hybridni rendering rozpohybovali. Takze pokud se nic nezmeni, pak zapnuti hybridniho renderingu (at uz se to v nastaveni jmenuje jakkoli) zpusobi degradaci detailu. A to na zakladni urovni, jako treba pocet castic, komplexity povrchu atp. Vubec uz nezminuji to, ze musis hrat na nizsim rozliseni, kde pribiva artefaktu a musis zapinat AA (ktery na 4K uz temer nerozpoznas), coz ti zase redukuje vykon, a tim padem pozitek ze hry.

Jo a Ansel to je slusnej haluz. Potrebuje to podporu ze strany hry a nevi o tom ani naprosta vetsina vlastniku nVidia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Netuším o čem je řeč. Z toho co jsem viděl tak BFV vypadá velmi dobře a běží zcela hratelně. Ale je mimo můj zájem, stejně jako Metro, stejně jako to Japonské MMO či co to je a Quake, až tak velkou potřebu retro hraní nemám.

Tzn zůstává jen SotTR, ale to je přesně ta hra která mě donutila si RTX grafiku koupit, GTX1080 to neutáhne tak aby mi hra přišla hratelná, ona to pořádně neutáhne ani bez RT. RT akcelerace je pro mě po samotném výkonu karty kritérium s nejvyšší váhou. Zapnutí RT detaily nesnižuje, naopak kvalita a realističnost stínů se zlepší. V kombinaci se skvělými volumetrickými efekty je to úžasná podívaná.

No a když jsem to k té kartě dostal tak se pustím do Controlu až vyjde. S RT on hra vypadá jako z jiné dimenze - https://www.youtube.com/watch?v=QjOpYKsZRwg Vypadá to na zajímavou hru netypickou herní mechanikou. Uvidím zda mi sedne

I toho Wolfensteina zkusím až dostane RTX patch, tady bude zajímavé sledovat výkon s RT, bez něj hra lítá 150-180 FPS kompletně namaxovaná v 2560x1080 na obyčejné 2070 Super, co teprve na high endu.

Z připravovaných her mě pak možná zaujme Watch Dogs, teoreticky Doom a hlavně pecka příštího roku Cyberpunk.

Ansel - high resolution screenshoty nebo free camera mód potřebuje podporu hry, ale game filter nikoli. A že o tom spousta lidí neví, to je jejich věc, já o něm vím od prvního dne, kdy byl představen a je to jeden z důvodů proč jsem vybral NVIDIA a ne AMD kartu. I když zrovna Ansel při tom výběru nemá tak velkou váhu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

- SotTR je ten titul, který tě dostal ? Kde byl největší rozdíl vidět na promo materiálu od NV RT ON krásné barvičky s RT OFF zašedlý hnus a přitom to ve hře vypadá uplně jinak (obdobný fake jaký předvedli s BF V)
- detaily jsou horší (a nebo si killneš FPS a zkus si porovnat 4K vs FHD s RT a jestli nepoznáš rozdíl, tak musíš mít aspoň 6 dioptrií :) ) rozdíl mezi RT a standardem je vě většině lokací naprosto zanedbatelný
- prezentovat opět NV demo, když víme, že realita je trochu jiná (tím že to víc obarví a přidají odlesky normálního člověka neoblnou) a podovné fičurky jsem viděl v omezené míře i ve starém Batmanovi (2015) ;)
- sice mám NV kartu(AMD jen velmi starou), ale nemá taky nějakou formu overlay, která umí mimo jiné podobné věci jako Game filter (obojí je mi celkem ukradené)?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Po řadě

- Ano TR série je má oblíbená. Rozdíl s RT vidím a kupodivu nekoukám na prezentační materiály ale na reálnou hru. Vnímáte to jinak? Řiďte se svým pocitem, tak jako já.

- Je to váš pocit a může se lišit od mého. Fair enough.

- Ano u Controlu uvidíme, zda bude vypadat stejně nebo jinak. Tady už ale není prostor to jakkoli ošulit. Hra už je v tuto dobu de facto hotová. Rozdíl z videa s on a off... daleko větší "immersion", ale o to vám zřejmě nejde nebo máte jinou představu, takže opět, každému co jeho jest.

- jakou máte kartu je vaše věc, stejně zda máte/nemáte, používáte/nepoužíváte game filter.

Každý máme nějaké požadavky, máte je odlišné než já, to je přece naprosto v pořádku, vy si kupujete HW dle toho co chcete/potřebujete/vyhovuje vám, já kupuji HW podle toho co chci/potřebuji/vyhovuje.

Co by mě ale zajímalo jakou roli hraje rozlišení v tom jakým způsobem bude vygenerovaný stín.

Pořád totiž mluvíte o kvalitě zobrazení (4k je logicky na stejné ploše jemnější/kvalitnější než FHD), nemluvíte ale o kvalitě v jaké reprezentuje realitu.

Modelový příklad:
Mám dva objekty, třeba postavy stojící proti sobě. slabý svit měsíce nad nimi, a za každou z těch postav (myslím v levé části a v pravé části obrazu) svítí třeba pochodeň. Kolikrát jste v rasterizaci viděl velice slabý stín u nohou obou postav, který vzniká zářením měsíce a zároveň ty postavy vrhají na sebe stín vzájemně která je způsobený těmi pochodněmi za nimi. Když tam těch pochodní bude víc, třeba i v jiné vzdálenosti či výšce, budou postavy vrhat více stínů z různých úhlů a různé intenzity a vzájemně se budou ovlivňovat, tam kde se setká více stínů najednou bude výsledný stín zřejmě tmavší.

Když to bude rasterozované, tak tam v lepším bude jeden stín spočítaný z několika fake umístěných zdrojů světla, který nebude reflektovat fyzické zákony

Tomu prostě 4k nijak nepomůže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- ano pocit je důležitý někomu se libí detailnější modely a textury a někomu méně detailní obraz s neznatelně odlišným nasvícením a odlesky (obzvlášť v zápalu hry je ten rozdíl naprosto nepostřehnutelný )
- ehm Control vs BF V, SoTR atd. veškeré demo ukázky s logem od NV se rozcházeli s realitou RT ON vs RT ON i RT OFF vs RT ON , tak jakýpak neošulitelný prostor pro změnu ? Doteď to šlo a u Controlu to ošulit nejde ?
- ano je jedno co používám, ale nebudu prezentovat svůj výběr HW a vytvářet dojem jako by to jiný HW neuměl ;)
- takže jsme si to ujasnili raději horší grafiku s méně detaily, ale s mírně odlišnou hrou světel (o realitě nemůže být stále řeč)
- když porovnávám konrétní hry, tak rozdíl je naprosto zanedbatelný a ve výsledku záleží na implementaci vývojářem a se vůbec divím, že hraješ takovou hrůzu jako je letecký sim a intenzita stínů je proměnná i bez RT, ale chápu nejde ti o hru a vizuál jako takový a v podstatě tvrdíš, že může být horší jen když tam budou reálnější stíny, kterých si máš čas všímat jen když se nevěnuješ plně hraní .. btw ty "fake" světla se tam musí dát tak jako tak, ale následný výpočet scény probíhá jinak a že je teď RT spíš korektněji vypočítaný naleštěný prd, aby vynikl rozdíl tak to realismu moc nesvědčí .. a v hrách kde se snaží držet "reality" je ten rozdíl nepostřehnutelný s brutálním dopadem na výkon a nutnost hrát v nižším rozlišení a to v době 240Hz a 144 Hz až 4K HDR monitorů nevyzní moc dobře, protože se díky nedostatku výkonu odkláníme od fotorealistické grafiky na úkor korektnějších výpočtů světel a stínů
- ano plný souhlas fyzickým zákonům 4k nijak nepomůže :)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tie nove GPU čipi od AMD su zaujimava vec, o NAVI 12 sa hovori že može mať 4000jadier a vykon 1,6 nasobku NAVI 10 (5700)
AMD vraj do profi oblasti pripravuje GPU s 8100 jadrami, ale bez 3D podpory len vypočty.
Datum prichodu NAVI 12 je otazny, alebo pride s novimi 16 jadrovimi CPU v septembri cca 2 mesiace, alebo až buduci rok čo by bola velka chyba, lebo teraz by proti nej Nvidia stala s 2080Ti 12nm Nvidia realne 16nm proces, čo by NAVI 12 strčilo do vrecka, ale ked až buduci rok to už Nvidia bude mať od samsungu 7nm čipi na EUV a tam si ani NAVI 12 neškrtne a bude musieť hrať na cena/vykon...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hans Mosesmann

Great, And can you give us a sense if you can on 7-nanometer high-end Navi and mobile 7-nanometer CPUs, if you can? Thanks.

Lisa Su

Hans, you asked the good product questions, I would say they are coming. You should expect that our execution on those are on track and we have a rich 7-nanometer portfolio beyond the products that we have currently announced in the upcoming quarters.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

AMD už v prvním pololetí konstatovala, že rychlejší herní grafiku než je Radeon VII, letos nevydá. Je potřeba počkat, než bude 7nm proces ve stavu, ve kterém se bude rentovat výroba většího čipu než je Navi 10. Pokud nepůjde Navi 12 přes 400 mm², pak by mohla být dostupná někdy na jaře. Pokud by se vešla do 350 mm², pak snad i v prvním kvartálu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zase pro úplnost, Radeon VII dle stejné logiky vyjadřování neměl vzniknout že... všichni čekali mainstream Navi a ejhle highend vega.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Podle jaké logiky? Ona AMD někdy někde prohlásila, že na Vega 20 nepostaví žádnou herní grafiku? Ono by bylo poněkud zvláštní vyvinout produkt s 256 texturovacími jednotkami a 64 ROP, a pak ho používat výhradně na výpočetních čipech, kde nedojdou využití.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě došlo k nepochopení.

Loni AMD prohlašovalo že letos nedojde k vydání high ednové karty, že dojde k vydání karet v nižších segmentech. Voila, začátek letošního roku a zničehonic se objevil Radeon VII o kterém se AMD nezmiňovalo. Následně AMD tvrdí že letos vydávané grafiky budou výkonově pod úrovní Radeonu VII.

Jelikož loňské prohlášení "letos nevydáme high end" neplatilo, tak nemusí platit ani "letos vydáme jen grafiky slabší než Radeon VII".

Takže kdyby letos výkonnější grafiku AMD vydalo, tak by mě to nepřekvapilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jsi si jistý, že to bylo řečeno přesně jak to prezentuješ a že to byla reakce ohledně NAVI nebo VEGY ?
a pokud vím, tak Lisa ke konci minulého roku tvrdila (ač velmi neurčitě), že se chystá něco na 7nm co bude konkurence schopné High-endu od NV a to už byla releasnutá RTX generace a když se o NAVI říkalo, že přijde nejdřív menší "mainstreamová" verze, tak logicky si z toho mohu vyvodit, že asi veděla o VII ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A letos také tvrdí že se něco highend na 7nm chystá, ale nikde není nic konkrétnějšího, stejně to bylo s VII., možná někdy, něco.

Radeon VII byl docela překvapení, čekaly se Navi, ne tohle. Takže při podobné rétorice, nebude hypotetické letošní vydání něčeho vyššího než RX 5700XT takovým překvapením.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ty se točíš jak vítr v bedně a plácáš páte přes deváté :)

Lisa ve spojení s letošním High-endem o NAVI/VEGA neřekla ani fň, ale o Navi se vědělo, že přijde nejdřív mainstream (celou doby i vývojáři mluvili o malém čipu) to, že si pak někteří domysleli něco co nebylo vyřčeno a fabulují o 106 není problém AMD ;)

takže jaká podobná rétorika ? btw sám si tvrdil, že AMD neplánovalo Highend = nepravda a pak zase vymýšlíš další bludy ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Lisa ve spojení s letošním High-endem o NAVI/VEGA neřekla ani fň"
"sám si tvrdil, že AMD neplánovalo Highend = nepravda"

Přesně a přesto vyšel Radeon VII

A to je o čem jsem hned v úvodu psal.

Plánovalo AMD veřejně letos vydat high end? Ne, Vydalo letos high end? Ano

Plánuje veřejně letos AMD vydat další high end? Ne. Může vydat ještě letos další? Může

Právě na příkladu VII bych se nevymezoval tvrzením že letos už high end nevyjde. Klidně může, stejně jako mohli pustit do světa R VII.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jsi kardinální ultra blb a lhář (no offense)

tvrdil jsi >> "Loni AMD prohlašovalo že letos nedojde k vydání high ednové karty" = z tvé strany lež jak hrom, protože Lisa říkala, že uvedou High end, který bude konkurovat NV a za pár měsíců přišla VII

a pak to zabiješ další lží, kterou popřeš své původní tvrzení >> "A to je o čem jsem hned v úvodu psal." >> opravdu jsi o tomhle nepsal ;)
"Plánovalo AMD veřejně letos vydat high end? Ne, Vydalo letos high end? Ano"
ANO (viz. prohlášení Lisy ) - ANO (viz. VII na 7nm)
- co víc má být víc veřejné než prohlášení CEO ? asi by to musela odvýsílat ČT a pak bys to akceptoval jako veřejné prohlášení ?

"Plánuje veřejně letos AMD vydat další high end? Ne. Může vydat ještě letos další? Může"
nevím/ nejspíš ne, (i když by asi rádi jsou limitovaní cenou i kapacitou výroby a možná i smluvními vztahy s Google/MS/SONY ) - ANO zajisté by se to stát mohlo

ten příklad s VII je právě pěkne hloupý, protože o High endu pro další období na konci roku 2018 řeč byla ..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"CEO Lisa Su reassures everyone that the red team is not giving up on the high-end gaming GPU market that easily. AMD is currently in the process of developing high-performing quality products, and the first cards are expected to hit the market in 2020." ve stejném kontextu dále "These GPUs are rumored to be launching in 2020"

Takových typu - článek datovaný k 31 říjnu 2018 - https://www.notebookcheck.net/AMD-planning-a-comeback-in-the-high-end-ga...

"that should be the true high-end GPU built on the 7nm node and as things stand right now, you are tentatively looking at it landing sometime around 2020 – 2021." datováno září 2018
https://mightygadget.co.uk/high-end-amd-navi-20-gpus-may-not-arrive-2020...

A letošní reakce na Radeon VII
"AMD made a rather unexpected announcement at CES 2019" - Anandtech
"The surprise announcement of CES 2019 in core components" - PCMag.com
"AMD’s Radeon VII announcement was a bit of a surprise to everyone." - Toms Hardware
.....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no vidíš samé převzaté info plné hypotéz postavené na tomto nekonkrétním vyjádření "We will be “competitive in high-end graphics,..”
a přitom ke konci roku 2018 byla trochu odvážnější, ač byla stále tajemná, tak mluvila o následujícím období :)
Teď babo raď, jestli si to mám vyložit jako rok 2019 nebo 2020 a nebo dokonce 2021, když sama nesdělila konkretní datum, kvartál, rok ..

to že si nějaký pisálek nebo JirkaK něco domyslí opravdu nic neznamená ;) , ano překvapení to zajisté bylo, ale nic v rozporu s tím co řekla, ale jen v rozporu s tím co si domýšleli ostatní ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je takový GPU bulvár... Vzal bych si deset deka Navi 11 a dvacet deka Navi 13... ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bude to bomba! Navi 12 bude mozna i rychlejsi nez RTX 2080S v dobe, kdy NVidia bude mit na trhu o 35% rychlejsi RTX3080. Proste AMD jedeeee. :-D

Jinak ja jsem nevdecnik, RyZen jsem si nekoupil, za to uz posilhavam a setrim na RTX2070S, protoze za tu cenu je fakt SUPER.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Napíšem Vám to najhnusnejšie ako som ochotný sa na webe vyjadrovať: "Táhnete do p*r*d*e*l*e s vašimi plánovanými nákupy" Fakt to už nikoho nezaujíma. Básnite tu najprv viac ako rok že čakáte na ten bájny produkt od AMD, a keď prídu s až šokujúcim Zen2/Ryzen3000 a veľmi milo prekvapujúcim GPU NAVI RX 5700 XT (dorovnáva, resp. občas aj prekonáva 1080Ti/2080) tak vy napíšete že radšej idete kúpiť RTX2070S. Ako sorry ale už si fakt (prepáčte za výraz) s*e*r*i*e*t*e do huby.
Ja som neváhal, nahradil Haswellovský Xeon E5 1620 v3 minulú jeseň Ryzenom 7 1700X a vie čo? Je to výkonnejší procesor za polovičnú cenu. A najneskôr v jari na 100% prechádzam na 3900X alebo 3950X (to bude záležať od aktuálnych cien). Pri GPU jediné čo mi chýba pri tých nových NAVI je model s 16GB RAM, ktoré by som pri práci v DaVinci Resolve ocenil.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja jsem cerpal z dostupnych materialu, ktere RyZen 3000 vykreslovaly v ruzovych barvach, tak myslim neni az tak nic hrozneho, ze jsem z toho byl nadsen (a abys mi musel nadavat). Jenze ted kdyz vidim realitu, tak proste do toho nejdu, je to studena sprcha.

Takze kdyz zaroven vidim, ze i7-6700 furt nevykryva ani tu GTX1080, tak uvazuji, ze nekdy na podzim pujdu do RTX2070S, ktera teda dle recenzi vypada opravdu paradne. Ze by to byly i tentokrat jen ruzove bryle nasazene fanousky pisicimi na web si nemyslim, RTX2070S uz je realne na trhu a ohlasy jsou velmi dobre.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Už konečne priznajte ako chlap že ste nikdy žiaden produkt AMD nemali a ani mať nebudete lebo ste jednoducho Intel-Nvidia fanboy. Ja narozdiel od Vás používam CPU ako AMD tak Intel a u grafických kariet tiež mám ako AMD tak nVidiu. A poviem Vám rovno: nie všetko čo sa píše na internete je až tak pravda. Napr. s tým predchádzajúcim Xeonom som mal často problém s načítaním kariet Blackmagic, pri Ryzene zatiaľ ten problém nemám

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doma jedu ciste na Intelech, AMD jsem sice taky stavel, ale ne pro sebe domu. Presto si nemyslim, ze jsem fanboy Intelu. Kdyz bude AMD lepsi, tak nemam problem jiti do nej.
Grafiku od AMD jsem taky nikdy nemel, ale zacinal jsem a dlouho fandil ATi. Prvni moje karta byla Ati Rage II, koncil jsem potom na ATi Radeon X850XT. Od te doby me oslovuje jen nabidka NVidie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, takhle je to v pořádku - alespoň to jsi schopný (teda až po přímém dotazu) říct na plnou hubu a to se cení ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tu studenou sprchu by to asi chtělo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně aby to pak nedopadlo tak že se AMD bude přethovat o druhé místo s intelem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

I tak to muze byt. Nemyslim, ze by to nekomu vylozene vadilo.

V CPU svete se take AMD s Intelem pretahuje o druhe misto. Intel si pro sebe tedka to druhe misto ale vcelku slusne zabral a zda se (alespon podle roadmap, vyvoje trhu, atp.), ze na tom 2. miste jeste dlouho vydrzi :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pánové mě docela obdivují lidé Redmarx ,Crhla, JirkaK
Já nevím ale mít pod každou diskuzí mínuska ,tak mi asi dojde že něco dělám špatně a snažil bych se nad sebou trošku zamyslet. To jsou ti lidé opravdu takoví hlupáci ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli to třeba jen nehrají.
Nicméně osobně si myslím, že hloupý člověk nemá kapacitu na to, aby poznal, že je hloupý.
Spíš si myslím, že hloupému připadá, že jsou všichni proti němu. A to i přesto, že on má zaručeně pravdu. A jak pozná, že má pravdu? No přece proto, že si to myslí ON ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozna to berou jako metaly.

Treba pevne veri, ze az prijde <jezis/cthulu/odin/...> tak to jejich "utrpeni" bude vykoupeno a oni budou mit status proroku, kteri byli nepravem kamenovani :D

Casto kdyz ctu jejich prispevky, vzpomenu si na hlasku z Battlestar Galactica a rikam si, ze na ne to plati: “You have an amazing capacity for self-deception."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.