Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Navi 14 vypadá na náhradu Radeonu RX 570

Tak tohle mě opravdu zajímá. Konečně po dlouhé době novinka od AMD pro lidi jako já, kteří nedají za grafiku více jak 5000Kč, spíš méně..
Jako Polaris je fajm, jen už je značně fousatý.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak. Velké plus je potom nové UVD/VCN, co si poradí s aktuálními video kodeky jako je VP9 atp.
Tyhle karty stávaly většinou $99 a $149, tak uvidíme, jaká bude realita :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě velké zklamání, čekal jsem, že AMD upřednostní Navi 20 a místo toho vydají ještě nižší lowend. Naopak proti Jakubovi Lindauerovi nehodlám mít doma ořezávátko do 5 tisíc kč a tím pádem si musím ještě počkat. A ačkoliv bych si hodně přál GPU AMD tak pokud NVidia vydá něco výkonnějšího tak se na AMD vyprdnu a koupím zase NVidii.

Tímto zdlouhavým odsunováním vydání High-End GPU si AMD háže sama klacky pod nohy, protože lidi jako já kupujou Nižší High-End a High-End a pokud mi AMD nenabídne něco rychlejšího dřív než NVidia tak vezmu samozřejmě to co bude v dané době na trhu lepší.

Jsem naštván.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

jaky odklady? mi prijde, ze se tu furt dokola opakuje, ze hi-end bude az dalsi rok.. vic jak pred rokem tu byl clanek, ze budou vydavat 1 gpu rocne.. takze kdyz letos vydali navi 10, tak asi navi 20 nebude taky letos..

loni v listopadu.. '' Navi 20 je označena jako „opravdový high-end“ a k vydání má dojít koncem roku 2020 až v roce 2021. '' https://diit.cz/clanek/navi-12-s-2560-sp-vykonem-vega-56-pry-bude-vydana...

letos v lednu.. '' Navi: Mainstream a low-end v létě, high-end příští rok '' https://diit.cz/clanek/navi-mainstream-low-end-v-lete

letos v breznu.. '' Navi, podobně jako Vega, se chystá ve dvou vlnách. První na letošní rok, druhá - v podobě většího GPU - na rok 2020. ''

tak mi rekni kdo ti kde slibil navi 20 na tenhle rok, ze tu mluvis o nejakym zdlouhavym odsunovani..

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo mi ho neslíbil a já netvrdím, že ho slíbil, ale prioritně AMD vydá opět nepoužitelný lowend krám namísto pořádné GPU. A odsunování je myšleno prioritně vydat Low-End ve kterém už tak AMD vede, proboha proč ? Tak měli vydat Navi 20 tento rok a ještě rok by si lowend kupovali RX570 a RX580.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

fakt nevim, jesli jsem tak genialni, ale kdyz fiji byla hi-end, polaris stredni trida a vega hi-end, tak mi vychazi, ze dalsi bude zase stredni trida (navi 10) a po ni zase hi-end (navi 20).. jednou za pet let se stane, ze tu neco vychazi logicky, sedi to s rumors, sedi to i s ofiko prohlasenim firmy.. a kdyz na to fakt dojde, tak se presto najdou lidi, co nevychazej z udivu.. (:

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

> A odsunování je myšleno prioritně vydat Low-End ve kterém už tak AMD vede, proboha proč ?

Práve preto, Platí totiž hysterézia- Pokiaľ nie je rozdiel v parametroch na danom podtrhu dostatočne veľký, tak zákazníci neprejdú dosť rýchlo od konkurencie, aby tá nestihla zareagovať.

Príkladom je Epyc 1. generácie vs Xeon, ale pri Epyc-u 2. generácie je to už iné..

>Tak měli vydat Navi 20 tento rok a ještě rok by si lowend kupovali RX570 a RX580.

To nedáva zmysel

Polaris/Vega/Navi majú číslo XY, kde X je číslo generácie a Y číslo modelu, pricčom nová generácia nevyjde nikldy v roku vzdania predchádzajúcej.

moentálne máme OEM Polaris 3x.
Vega 2x a Navi 1x. O rok by mali byť

Polaris 4x, Vega 3x, Navi 2x a "post Navi" 1x, ak niečo y toho nezrušia ako zastaralé..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je kategorie, nižší high end, high end... Osobně rozlišuju low end, midrange a high end. V současném stavu nabídky grafických karet, výkonový highend tvoří RTX2080Ti a RTX Titan, Midrange jsou obě RX5700 a zbytek RTX řady, cokoli pod výkon RX5700/RTX2060 už považuji za low end. I když třeba na CZC umí RX550 říkat střední třída, jenže oni mají jen tu střední třídu, vyšší třídu a herní špičku.

Jinak chápu že AMD chce zatlačit spíše v nižších kartách. High end dlouhodobě neměli dobrý, nemají v něm takovou pozici a předpokládám že Polarisy za současné ceně jsou grafiky s extrémně malou marží, však taky cena klesla téměř na polovinu startovacích cen.

Tady se trošku bojím cen těch grafik, které je nahradí. Jestli tady bude náhrada RX570 na 7nm tak se asi nebude prodávat za 120 dolarů jako teď.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Týjo, takže low-end dneska stojí už 9000Kč? :)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jakých 9 tisíc ? 1660Ti je karta za 280 USD tedy cca 7,5 tisíce 9 za ni dávat netřeba a pokud ano, příplatek akceptuješ, byť mi to u tak slabé grafiky za tak nízkou cenu přijde nesmyslné.

Nicméně uspořádej rodinný nedělní oběd v restauraci v zemi některého z majoritních trhů, udělej to dvakrát a máš grafiku. V US je normální dát jen za rychlý oběd pro dva v nějaké obyčejnější restauraci 50 dolarů. V Německu za to dám 40€ ani nemrknu ve švýcarsku mě velice obyčejné hlavní jídlo s nealko pitím v levném hotelu vyšlo na 30 Franků a kafe to go na 10 Franků. Grafika za 7,5k CZK je vajgl

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

No já jen, že si psal cokoli pod 5700/2060, no a ty startují na 9000Kč ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to Polaris a GTX řada, Vegy nahradily Navi, takže výprodejové karty neřeším, stejně jako staré Pascaly.

A v tomto případě se bavíme o kartě za max 279 USD MSRP. Že si někdo tu samou kartu koupí v nějaké prémiové edici za 340 USD MSRP, tak to je daň za ten prémiový model, výkon bude stejný.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Mas drobnou chybikcu v uvaze..ze bez jidla pojdes hladem, bez graficke karty nikoliv ;)
LowEnd urcite nestoji 280E...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale abys nepošel hladem nemusíš brát rodinu do restaurace a za oběd dávat 150, vezmeš ji do fast foodu za 20, hlady nepojdeš a ušetříš 130 dolarů. V tom je právě pointa, v fast foodu baštíš celý týden a v tu neděli si to chceš udělat víc sváteční, investuješ tomu víc času, dopřeješ si lepší servis, dáš si k tomu třeba lahev vína...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Hele, zase fabulujes, v Nemecku si zadny obed ve dvou za 40E s flaskou vina neporidis. To by jsi musel jit jist nekde k turkovy hodne za levno. Jidlo stoji co stoji, kdo pracuje, musi i jist a kazdy si doma nevari. Takze stejne utratis penize za jidlo. Psat ze lowend jsou karty, ktere stoji 280E muze jen nekdo, kdo nema potuchu o beznych financnich moznostech a ochote utracet beznych lidi..ale jinak si te NV vycvicila kvalitne, protoze to je presne to, co chteji, aby si zakaznik myslel.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Dělení na low-mid-high endy bude vždy problematické. Jediné skoro-jistoty jsou nejvýkonnější a nejhorší karta, ostatní je v šedé zóně. Budu segmenty dělit na třetiny, 60:30:10 (nejsou 2, slovy "dvě" karty málo na celý "high-end"?) nebo třeba 25:50:25? Podle modelů karet, výkonu, zastoupení na trhu, nebo nějakým hybridním způsobem s váhou jednotlivých kritérií? A vůbec, jak budu hodnotit výkon? Ze snímkové frekvence, syntetických testů nebo technických parametrů? A budu klást důraz na hrubý výkon, nebo na krásu obrazu a fíčury kolem? A vůbec, budu počítat i čistě multimediální karty na kterých se i hraje, nebo jen ty, které jsou určené na hry?

Problém je v tom "Osobně rozlišuju...". Nemá smysl se hádat o "endech", pokud má každý jinou definici těchto kategorií. Jako první ptám na kontext použití, protože tyhle kategorie jsou příliš subjektivní, aby na jejich základě někdo doporučoval a vybíral kartu. Proč bych se ptal, jestli chce někdo mid-range nebo high-end, když pro tyto pojmy máme skoro jistě jiné definice? To se pak budeme bavit jako slepý s hluchým.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„V současném stavu nabídky grafických karet, výkonový highend tvoří RTX2080Ti a RTX Titan, Midrange jsou obě RX5700 a zbytek RTX řady, cokoli pod výkon RX5700/RTX2060 už považuji za low end.“

To je asi stejně použitelné jako dělit města v ČR podle obyvatel na velká, střední a malá, přičemž „velké“ je Praha, „střední“ Brno a Ostrava a „malé“ všechno menší než Ostrava.

Vymezit tři kategorie, kde dvě mají úzký rozsah a není tam skoro nikdo, zatímco třetí pokrývá několik řádů a jsou tam skoro všichni, nemá smysl.
(Pro srovnání, aktuálně by na Steamu bylo v kategorii hi-end asi 0,4 % lidí, midrange kolem 8 % a zbývajících ~91 % low-end.)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jsou v tom i integrované karty, ty bych do toho nebral, bavíme se o dedikovaných, tam by to šlo o trošku více, ale ano, aktuální high end má jen minimum lidí.

Vymezil jsem se na 4 kategorie, přidal jsem entry level který vidím jako karty, které už bych pro FHD hraní nedoporučil - RX560/GTX1050 a slabší. Skutečně aspoň trošku herní karta je právě ta GTX1650/RX570. Některé hry na tom sviští dobře, některé se "sotva hýbou" no a na druhé straně tu máme tu RTX2080Ti/RTX Titan.

Vzít tedy to nejslabší a to nejsilnější a nějak to rovnoměrně rozdělit, ale ne na modelové řady, ale dle relativního výkonu, bohužel nemůžu za to že ty 2080Ti s Titanem o tolik ujíždějí čemukoli dalšímu

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to nenazval High End ale Overkill .. Pohybuju se v normálních částkách GPU do 20k kč a to vychází na High End RTX 2080 a Radeon VII .. hned pod tím potom RTX 2070 Super a 5700XT.

Použitelný lowend je pro mě RTX 580 a GTX 1660.

Cokoliv pod tuto hranici je podle mě nepoužitelný krám a hráč si pořádnou grafiku na takovém GPU neužije a pro pracovní PC kde GPU není potřeba tady máme integrované grafiky.

Nepoužitelný Trash - 0-4000Kč
Lowend cca 4000-7500 Kč
Střední třída - 7500-13000
Dostupné GPU Vyšší třídy - 13000-17000
High End - 17000-22000
Overkill - RTX 2080 Ti + Titan RTX

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle dělení už je trošku lepší, akorát že ten údajně nepoužitelný výkon spokojeně používá víc než polovina hráčů :-) (podle Steamu).

Ale už by to stačilo jen přejmenovat a někam se dostáváme :-)
Trash → low end
Lowend → nižší střední třída
Střední třída → vyšší střední třída
všechny nad tím → hi-end

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, asi 10 % hráčů (na Steamu) má Intel (iGPU), ale to jen podtrhuje nesmyslnost toho rozdělení.

Jinak podle mě karta, která zvládá aktuální hry ve full HD

A pak je vtipné mít kategorii hi-end v podstatě pro jeden model (a Titan, který skoro nikdo nemá).

„Vzít tedy to nejslabší a to nejsilnější a nějak to rovnoměrně rozdělit, ale ne na modelové řady, ale dle relativního výkonu“

Podle mě udělat škatulky lineárně podle výkonu není dobrý přístup, resp. má přesně ten háček, o kterém tu mluvím.
Důvod je, že výkon není mezi nejlepším a nejhorším modelem rozložený lineárně.
Šlo by to ilustrovat s procesory: Desktopové procesory jsou aktuálně 2- až 64-vláknové.
Takže 40+ vláken = hi-end, 20-40 = mainstream a pod 20 = low-end?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CPU moc neřeším, tam v zásadě existuje mainstream platforma a HEDT/TR, pak laptopy, servery, různé minipočítače, mobily, tablety... Navíc podle jader bych to rozhodně nedělil. Není jádro jako jádro.

Kdybych nehrál hry a nelítal s letadly, tak si vystačím s notebookem s nějakým Pentiem/i3 a jeho integrovanou grafikou a to nejen doma, ale i v práci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože tento segment má větší násobek [zisk z prodeje jedné karty] * [počet prodaných kusů] než high-end.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to bude mít výkon 570 a 3/4 její ceny, tak to půjde na dračku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že RX570 jsem kupoval za 2900Kč a byla to spíš karta ke 2 hrám zdarma než 2 hry ke kartě zdarma, tak vážně pochybuji...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to bude mít dobré provozní hodnoty, na karty dají 8GB a cenu střelí na cca 4-4,5k tak by se s tím dalo souhlasit. Osobně bych pak tuto kartu bral jako ideál na FHD hraní a ať si taky borci píšou cokoliv tak je holým faktem že násobně více lidí hraje stále na FHD a důvod ke změně namají a nebudou mít.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Intel by se už měl vzpamatovat, nebo tu za chvíli budeme mít monopol AMD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:DDDD

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme jak dopadnou reálné testy ve hrách a reálná spotřeba. Byť ty syntetické testy ukazují pár procent dolů. Na low endu a mid range mají imho víc manévrovacího prostoru jak se vyblbnout na efektivitě procesu a neutopit v tom moc peněz než kdyby to zkoušely na highendu kde půjdou už skoro na jistotu co si mohou dovolit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Současný stav HW je takový, že výkon je už našponovaný v podstatě na únosná maxima a je jedno zda AMD, Intel, NV... dělají to všichni.Nebál bych se toho že ten nový AMD low end nebude pracovat na možném maximu, ono taky proč by měli už tak málo výkonný HW škrtit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hardware jde taky ruku v ruce softwarem. Pokud je to pravda co říkáš, no tak budou ladit ovladače :) a pořád lepší když si s tím budou hrát na tomhle než na Navi 20 od píky.
Ale úplně to pravda nebude co říkáš. Každá karta se bude chovat jinak do takové míry, že to ovlivňuje Jiné napájení jiné teploty. Jinak se to bude chovat i s jinym chladičem. Takže ladění bylo ,je a bude...u grafik rozhodně. U Intelu můžou maximálně lepit díry Herkulesem a možná to bude lepší

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.