Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Navi 24: 1024 stream-procesorů, 64bit sběrnice, 16MB Infinity Cache

≤75 W

Pojd mi hop v pasivnim provedeni!

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle malé samostatné GPU jsou useless.

Tuhle 1024CU Navi24 mělo mít integrováno APU Cezane místo té plečky iVegy.
K tomu 4-channel RAM DDR4 by to vpohodě nakrmilo.

Takhle je Ryzen 5980HS graficky jak za M1, tak dokonce i za iGPU v Tiger Lake, což je ostuda. Na to že má AMD nejlepší celkový balík GPU+CPU technologií, tak toho vůbec neumí využít. Tradičně.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Neblabol.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Cezzane má plochu 175 mm2.... tahle Navi24 má 110 mm2.

Takže Cezzane s integrovanou Navi 24 by mělo cca 230 mm2 a bylo by to nejlepší APU na trhu. Silnější CPU než Xbox/PS5, ale s o něco slabší GPU. Prostě parádní APU do většiny notebooků.

AMD šetří na nepravém místě.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

A vsimni si, ze uz argumentujes o necem uplne jinem.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ale jinak mám pravdu, že?
A tebe štve žes na to nepřišel sám :D

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Zacnes hovadinou, ze tyhle karty jsou k nicemu...
...abys po dvou prispevcich zacal argumentovat, ze nejaky uplne jiny produkt by byl lepsi, kdyby se zmenil.

Pokud mne neco stve, tak ze tu neni moznost blokovat autory debilnich prispevku.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

"Tyhle SAMOSTATNÉ malé GPU jsou k ničemu"
Naopak to samé GPU integrované do APU by prostě byla bomba a ruce by jim utrhali.

Musíš lépe číst nebo lépe chápat, podle toho kde se u tebe stala chyba.

Bohužel pro AMD ta vedoucí manažerka z IBM nemá vůbec šajnu vocogou. Tím hůř jestli Apple M2 bude mít právě ten 4-kanál, který zároveň při rychlých LPDDR4X na 4200 MHz v pohodě nakrmí 2x silnější GPU z M1 (2,6 TFlops). Ono totiž 5,2 TFlop je polovina výkonu PS5.

A nepotřebují k tomu žádné zázraky, jenom používat mozek a mít trochu odvahy vytvořit nový segment na trhu - silné APU se 4-kanál RAM. O to smutnější že AMD umí 8-kanál RAM do serverový EPYCů, takže oni narozdíl od moštárny opravdu mají všechno, jenom to neumí dát dohromady.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

"Tyhle SAMOSTATNÉ malé GPU jsou k ničemu"

Ta karta je napriklad naprosto perfektni karta pro ty, co nehraji (moc) a nepocitaji na GPU (moc) a pritom chteji poradne CPU. Vykonu pro to ma na rozdavani, spotreba je OK a hlavne jde pripojit moderni monitory.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, Navi 24 je perfektní karta do notebooku kde nahradí tu hroznou iVegu.

AMD tak šikovně donutí zákazníky si připlatit několik tisíc za 4GB GDDR6, PCB a 110mm2 GPU.Kdyby to dali rovnou do APU tak těch 55 mm2 navíc by je stálo kolik, 10 USD navíc, na tom by neměli takovej vejvar. Takhle AMD prodá dva čipy z kterých mají větší zisky než z jednoho. JJ, to dává smysl.

Tahle vyjebávací mentalita ala Intel ovšem narazí v momentě až se objeví někdo kdo těch 10 USD obětuje a to velké APU udělá, přičemž si řekne o stejnou nebo nižší cenu jako za kombo Cezane+Navi24. A rázem ze snadné vaty jsou v mínusu. A budou čučet jak vyoraná myš (jako Intel).

Jenom dodám, že přesně z finančních a energetických úspor mají konzole tyhle velká APU. Jinak by jim AMD poskládala z CPU čipletů, IODie a GPU prakticky jakoukoliv výkonnější kombinaci kdyby chtěli.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že už současná AMD APU nejsou až tak limitovaná výkonem GPU, ale jsou limitovaná propustností RAM. Takže i kdyby tohle připlácli do APU, tak to furt bude mít stejný výkon jako Rembrandt (Cezanne nezmiňuju, protože to ještě má Vegu). A přidávat extra paměťovou propustnost je celkem drahý. A taky je otázka, co AMD kutí s grafikou u Raphaelu. V každém případě je třeba si uvědomit, že současné produkty ještě pořád byly vyvíjené v době, kdy AMD nemělo peněz na rozhazování a muselo si pečlivě stanovovat priority. Produkty "lepších časů" jsou právě až Rembrandt a Raphael

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je velmi dobrý postřeh. Zen 3 vývojově začal někdy 2015 kdy vyhodili Kellera, takže Cezane mohli začít skládat v 2017 a to na tom byli finančně ještě dost bídně. Ale stejně, u Renoiru bych jim to ještě odpustil, ale Cezane je už 3. generace APU.

Proto jsem zmiňoval ten 4-kanál řadič RAM. S tím by tam tu Navi 24 mohli vpoho dát. Kdyby to valili do NTB a pájeli přímo na PCB jako konzole, tak by odpadla i nekompatibilita se socketem AM4. Do AM4 by mohli valid zmetky se částečně deaktivovaným GPU aby nevadily jen 2-kanál RAM.

Raphael je myslím desktop Zen 4, takže zbývá jen ten Rembrandt.

Mě by se líbilo kdyby Rembrandt měl 64-bit GDDR6 a zároveň i 2-kanál DDR4 řadič. Pod heatpreaderem bys byla z výroby napevno 4-8 GB GDDR6 a DDR4 bys mohl přidat do slotů volitelně. Mělo by to super výkon na APU a bylo by to kompatibilní i se starým AM4 (2-kanál).

Prostě vymyslet něco inovativního, těch možností tam je strašně moc.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Uvědom si ale, že každý kanál je 260 pinů které je třeba někam nacpat (sice polovička z toho jsou napájení a země, ale musí tam být) a odpovídající vodiče které je třeba natáhnout plošňákem od socketu k RAM. Prostě to celkem dost zesložiťuje a prodražuje konstrukci. U malých litografií (7nm a míň) je pak ještě problém že ty čipy jsou prťavé a je problém na ně umístit všechny piny (prostě pin musí mít nějakou minimální velikost pod kterou nejde zmenšit takže jich na čip vejde jen určité množství - jo a umisťují se jenom po obvodu, doprostřed plochy dát nejdou)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tohle uměl nox počítat, já si to z hlavy nepamatuju jakou délky hrany potřebuje ta která sběrnice.

Ale když to vezmu selským rozumem, tak:
- Cezane s iVegou = 175 mm2 ... a vleze se tam 2-kanál 64-bit DDR4 + hromada PCIe linek
- Cezane s Navi 24 = 230 mm2 ... že by se tam nevešla jeden kanál 64-bit GDDR6?

A kdyby ne, tak přihodím další 4x CPU Zen 3 jádra (cca 40mm2) a se 270 mm2 už se tam vleze všechno. A jako bonus to bude mít brutálních 12-jader. Takhle si představuju solidní notebookový herní APU, to by byl Intel killer. A ne pouhých 8 jader s polochcíplou iVegou, kterou vyklepne aji Intelácká GPU.

Možná kvůli konzolím AMD nesmí dělat výkonná APU, aby pak nějakého číňana nenapadlo vytvořit PC konzoli a konkurovat Xbox/PS5, co já vím co mají ve smlouvách. Tohle umělé segmentování je nebezpečné, že pak přijde nějaký Apple nebo Qualcom a udělá přesně to. Dokud AMD mělo monopol na APU, budiš, ale Apple míří pomalu a jistě i do herního/konzolového segmentu.

Navíc se doteď nikde neobjevila ta speciální verze Cortexu A78C, normální non-C umí jen 4 velká jádra, ale A78C umožňuje 8x velký jader. IPC přesně mezi Zen2 a Zen3. Rumor je že Nvidia chystá herní APU, takže se nabízí že A78C vznikla na žádost NV. Uvidíme, ale na trhu je díra pro výkonné herní APU a může se stát že NV vypálí rybník AMD před nosem. Sám se divím že to Nv nenapadlo už před 3 roky když vyšel první desktop class CPU Cortex A76. V té Nv taky mají docela dlouhé vedení.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A uvědom si ještě jednu věc - kolik kusů by takový čip měl odbyt? Příprava jedné verze čipu na 7nm výrobu stojí cca 200mil dolarů. Ono technicky není problém to udělat. Ovšem vyšlo by tak draho, že by to nebylo rentabilní.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Čtyřkanál bych nedával, ale tříkanál ano. Pokud ne tříkanál, tak integrovanou HBM přímo vedle APU. Zvýšenou investici do desky nebo do HBM bych dal raději než do grafické karty, protože na grafice je všechno připájené a uživatelská volba chladiče mnohem těžší a omezenější. Výdaj navíc za tříkanál desku je tak skoro směšný, větší výdaj za HBM stále obhajitelný i za normálních cenových podmínek dedikovaných grafik natož pak dnes. Plus možnost, že bez vytíženého GPU by se zvedl výkon CPU. 3x4GB nebo 3x 8GB RAM ideál pro velkou skupinu zákazníků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačila by standardní AM4 deska a další čipy by mohly být integrované přímo na destičce CPU jako ostatní čiplety. Když se tam u 5900X vlezou 3x čiplety pro 2xCPU die a 1x IO die, tak se tam vpohodě vlezou 2x čipy s LPDDR4 každý po 8 GB, tedy celkem 16 GB. Nebo případně ta GDDR6.

Se podívej sem: 8GB LPDDR4 3200 MHz je jeden malý čip hned vedle CPU Raspberry Pi 4:
https://www.root.cz/zpravicky/raspberry-pi-4-ma-8gb-verzi-k-dispozici-je...

Sranda je že to ultralevné Raspberry Pi4 má 3200 MHz LPDDR4 což jsem ani doteď nevěděl že to má tak dobré paměti. To je větší rychlost než většina kancecářských PC od HP a Dellu (ty mají většinou 2666 MHz). Jestli nové Raspberry Pi 5 bude mít třeba 4x loňská jádra Cortex A78 s IPC skoro jako Zen 3, tedy 2,4x větší IPC než RPi4 a nějaké levné LPDDR4X 4200 tak to bude drtit výkonem většinu kancelářských PC s x86.

Dokonce by bylo super, kdyby AMD přímo na CPU dala rovnou LPDDR5 5200 čipy, to by mělo už hodně slušnou propustnost. DDR5 má dnes skoro každý mobil takže to bude levné a navíc by to šlo osadit i do starého AM4 a přidat levné DDR4 do slotů. Staré K10 Phenom prej taky uměl DDR2 a zároveň DDR3.

Něco jak měla revoluční Amiga, Fast RAM a Chip RAM a hromada špičkových akcelerátorů.

BTW: Nová zpráva že Samsung opravdu maká na výkonných APU na bázi ARM+ Radeon. Příští rok bude super pro koupi pořádného NTB s výkonným APU. Jen to asi nebude mít x86 CPU.
https://www.zive.cz/clanky/novy-5nm-cipset-samsung-exynos-pujde-proti-ap...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, a zas si to někdo představuje jak Hurvínek válku. Žádný ze současných paměťových řadičů neumí pracovat se dvěma druhy pamětí najednou. K10 sice uměla DDR2 i DDR3, ale ne najednou, buď bylo osazené jedno nebo druhé (a na netu možná ještě dohledáš příběhy některých neštastníků co přes varování výrobců osadili oba druhy najednou - výsledkem je čmoudík a nefunkční PC). Ani nejde zároveň používat DDR a LPDDR. A LPDDR má ještě tu nevýhodu že nemůže být ve slotu a na sběrnici může být jenom jeden čip, jakmile máš v mašině LPDDR, tak je to by design nerozšiřitelné.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co brání AMD tam dát 2 řadiče zároveň vedle sebe?
- 2-kanál DDR4 řadič
- 2-kanál LPDDR5 řadič

Nebo:
- 2-kanál DDR4 řadič
- 64-bit (1-kanál) GDDR6 řadič z Navi 24

Ještě pořád je to Hurvínkova válka? :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Co brání AMD tam dát 2 řadiče zároveň vedle sebe?"
.. treba to, ze maji rozum?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem již psal než jsem byl tak hrubě přerušen....

...nejsem gay a gayové mi nevadí, ale zkus se fixovat na někoho jiného. U mne ti pšenka nikdy nepokvete ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz ti tady nekdo napise, ze jsi pitomec, tak se hrozne osivas, jak ti tady vsichni "ublizuji". Takovy typicky ufnukanek. Jenom ze oni ti co tady diskutuji, nemuzou za to ze jsi hloupy. Dokazujes to nejen v tech nesmyslech, ktere tady dokola placas a u kterych clovek stavaji vlasy na hlave, ale dokazes udelat z jasne nesexualni narazky "ledovani kouli", ktera ti ma opet jen jinym zpusobem ukazat, ze by jsi se mel uklidnit a zacit trochu premyslet, nez napises dalsi kravinu, tak udelas nejaky nesmyslny "Freuduv homesexualni prispevek".
Pomatenec prvni kategorie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty mé genitálie nenecháš napokoji, jo?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

O nich a sve orientaci mluvis akorat tak ty..ja jsem ti pouze doporucil jejich ledovani vzhledem emocionalnimu pretlaku, ktery v tech diskusich vykazujes, coz ma pak a nasledek tapetovani diskuse nesmysly, ktere pak musi ostatni po tobe cist.
Nicmene si nedelam iluze, ze tenhle, stejne jako jine prispevky pochopis :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...nejsem gay a gayové mi nevadí, ale zkus se fixovat na někoho jiného.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Problem neni tva orientace. Problem je, ze placas hovadiny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No vzhledem k tomu, jak zdůrazňujete, že nejste gay, tak mi nepřijde, že by vám nevadili.
Ono vůbec v dnešní hyperkorektní době je dost nebezpečné tvrdit, že nejste gay. By se toho mohl někdo chytit a označit to za diskriminici.
I když zrovna ve vašem případě myslím, že gayům by úplně nevadilo, že nejste jeden z nich...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A jsme zas zpátky na začátku - technicky by se to dalo udělat, ale bylo by to tak drahé že by to nebylo rentabilní. Všimni si, že v každé generaci má AMD jenom jeden návrh čipu APU a ten je společný jak pro NB tak pro desktop a výkonnostně se to selektuje jenom deaktivovanými bloky, frekvencí a nastaveným TDP. I Apple má jenom jeden návrh M1, společný pro NB i desktop a opět to selektuje stejnými parametry. Ty mainstreamové 7nm a menší čipy se musí dělat minimálně v desetimilionových sériích, jinak to pohřbí fixní náklady. A pak je tu taková ta drobnost že z výkonnostních důvodů je frekvence RAM synchronní s frekvencí hlavní sběrnice CPU (tedy u AMD s InfinityFabric). Dá se to udělat asynchronně, ale má to výkonnostní penalizaci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1) Výkonostní penalta asynchronní RAM je dána horší latencí pro CPU, nikoliv propustností. Pro GPU latence nehraje žádnou roli, takže tohle vůbec nevadí. I tak ta penalta pro CPU je v řádu jednotek procent.

2) Jsem rád, že jsme se shodli, že to technicky je možné. EU superpočítač má kombinovat HBM2+DDR5, a co si budeme povídat to je mnohem drsnější kominace.

3) Fixní náklady tomu říkám argument, ono rozpustit 200 mega potřebuje minimálně 1 milion prodaných APU. Sony prodá 1,5 milionu PS5 měsíčně, což je cca 18 milionů za rok a to nestíhají dodávat, takže bůhví kolik by prodali nebýt těžařů. Plus si vem zhruba to samé Xbox. Cca 30-40 milionů APU pro konzole za rok a prodávat se to bude cca 3 roky. To mi neříkej že by se těch velkých APU neprodalo za 3 roky ani 10 milionů kusů (3,3 mil za rok). Já myslím že úplně vpoho, naopak v dnešní době by jim lidi za toto silné APU ruce trhali.

4) Ale dobře jim tak. Samsung, Nvidia, Mediatek, Microsoft, Qualcomm - ti všichni chystají na příští rok APU pro notebooky. A budou mít minimálně 2-kanál LPDDR4x na 4200 MHz, spíš DDR5 na 5200 Mhz. S tím můžou krmit iGPU na 3-4 TFlops. A to už je dost blízko tomu 5,3 TFlop Navi 24.

Aby v AMD pak nečučeli jak čučkaři až vyjde APU M2 s 6 TFlops GPU a čtyřkanálem LPDDR5 a vydrtí i tu jejich dedikovanou Navi 24 s pouhými 5,2 TFlops. O iVeze s 1,8 TFlops ani nemluvím.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

M2 už se vyrábí, za cca čtvrt roku vyjde, tak si pak řekneme jesti má čtyřkanál nebo ne (já osobně bych se vsadil že ne)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, uvidíme brzy :)
M2 = ve výrobě
M3 = už je tape-out / první 3nm samply
M4 = 2/3 hotovo
M5 = 1/3 hotovo
M6 = začínají vývoj

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kromě té M2 to máš celé vycucané z palce protože TSMC 3nm ještě není ve stavu aby se daly dělat samply (to půjde až v 2022), možná už jdou dělat samply na 4nm (i když report TSMC říká že až po pololetí)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Houby 2022, to už si pleteš s masovou výrobou. Riziková výroba samplů na 3nm začíná v druhé polovině totoho roku podle plánu. Jinak by nestíhali mít A16 v novém iPhonu. Riziková výroba zde:
https://www.macrumors.com/2021/03/01/tsmc-3nm-chip-volume-production-2022/

PA Semi koupili v 2008, kdy ve stejném roce přestoupil Williams z ARMu do Applu. O 4 roky později 2012 už měli v iPhonu první vlastní architekturu A6 Swift. Komplet vývoj 4 roky. Čistě architektura za méně jak 3 roky. A tak jedou rok co rok.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Však sám píšeš ýe nemáš pravdu :-) V jednom příspěvku píšeš že se 3nm už sampluje a v dalším že samply se začnou dělat až v druhé půlce roku. A jinak iPhone 13 bude mít A15 a ten je 5nm a u A16 ještě nikdo (mimo Apple) neví jestli bude 3nm nebo 4nm.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neslovíčkař jako Tombomino. Officiálně dle PR ano, ale neoficiálně už můžou být v předstihu s A16 na 3nm. V polovině září nemají jen vyrobených miliony čipů ale už hotové iPhony. Prostě mi to nesedí časově o 2-3 měsíce ty oficální informace.

Ale s tou M3 jsem to přehnal, IMHO napřed odladí A16 do nějaké funkční podoby a až potom začnou s tou obrovskou 16-jádrovou M3. Proto M3 bude IMHO zase napodzim jako M1, kdežto 8-jádrová M2 na bezrizikovém N5P by mohla dřív než iPhone aby stihla back-in school na konci prázdnin.

8-jádrová M2 s 8xALU a ARMv9 v srpnu bude bomba. K tomu 4-kanál LPDDR5 5200 MHz který utáhne GPU s 7 TFlops a přeskočí Navi 24 a začnou výkonem dotírat na PS5 s jeho 10 TFlops. Ruce jim utrhají za takovej NTB.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?
+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no tak podme sa zabavit s tymto trotlom troska. Nasadme jednoduchu matematiku.
Pouzime 32GB pamate.

Prenosove rychlosti ma vyssie az LPDDR4x oproti DD4. Konkretne je to teoreticky 68 vs 51GB/s: https://en.wikichip.org/wiki/amd/ryzen_7/4800h
Na tuto situaciu treba 4x 8GB LPDDR4x cip vs 2x 16GB DDR4 moduly
Dosiahnut teda mozno +~30% vykonu naviac.

Teraz, tebou spominane RPi4 2GB vs 8GB rozdiel v cene je ~50€ --> cena toho 8GB cipu je teda aspon 50€. Ovsem, a toto je kriticke, toto je LEN LPDDR4, ktore, ak spravne rozumiem, bude mat v 4-ch zapojeni taky isty peak transfer rate ako 2-ch DDR4-3200. Cize, na rovnaky vykon s LPDDR4 budeme potrebovat ASPON 200€. Hmmm, teraz si otvorim napr. ufonca, a zistim ze 16GB DDR4 modul stoji ~84€. ....

Takze si to zhrnme:
LPPDR4 32GB = 200+€, vykon v lepsom pripade rovnaky ako ~170€ DDR4 32GB
LPDDR4x je 30% vykonu nad DDR4 v tvojich vlhkych snoch, za cenu vysoko nad 200€.
DDR4 si mozem upgradeovat na 64GB,
nehovoriac napr. o vyrobnych benefitoch - mozem pouzit viacej mensich cipov na vytvorenie 1 DDR4 modulu, coz pri pripajanej LPDDR4(x) nebude mozne -> vyhoda vo vyrobnej logistike, napr. pri chybajucich dodavkach danych pamat. cipov mozem zacat vyrabat DDR4 pamate v inej konfiguracii, bez (tak) vyrazneho dopadu na vykon.

Ale tak co, vyzera to tak ze si gay, a bojis sa spravit coming-out, tak sa tu takto "prezentujes".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty asi nebudeš žádnej raketovej vědec co?

4-ch LPDDR4X 4266 MHz 4*34,13 = 136 GB/s
2-ch DDR4 3200 Mhz ........2*25,6 = 51 GB/s

I žák základní školy co umí dělit si spočítá že 4-ch LPDDR4 by měli 2,7x vyšší propustnost než to co má AMD a Intel. Co tě tak vytočilo? To že levné RPI4 má lepší RAMky jak tvoje PC? Mobily měli LPDDR5 5200 už v minulém roce. Ale možná tam k vám ještě mobily a GSM signál nedorazil, takže o tom nevíš. To by tě potom omlouvalo :)

Co to je ten coming-out? Víš jak, takovou gay-terminologii nemám v databázi. Napiš tombominovi, on o procesorech ví prd ale tohle bude určitě vědět. A můžete spolu skočit do vany a hrát si kdo najde ponorku, usrkávat bejlýs a mrskat sluhu bičíkem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

raketovy nie, ale stale lepsi ako ty :)
https://www.anandtech.com/show/16446/amd-ryzen-9-5980hs-cezanne-review-r...
prosim, napis to anandtechu, alebo idealne do amd, ze sa "pomylili" a ich transfer rate pri lpddr4x ma byt 2x taky. Alebo, zeby, hups, bol problem niekde inde? Napr. v tom ze minimalne tieto implementacie vyuzivaju iba 32-bit bus width s lpddr4 kdezto pri ddr4 pouzivaju 64-bit?
A taktiez, MHz nieje to iste co MT/s, ale tak nebudeme na teba moc narocni, ze by sme chceli aby si poznal rozdiel medzi jednotkami, ked ani citat nevies poriadne. https://www.hardwaretimes.com/what-is-the-difference-between-ddr4-lpddr4...

Aj by som ta poslal zopakovat si citanie a velku nasobilku, ale kedze tak dobre vies ze co je terminologia pre homosexualov, a mas teda problem s tym coming-outom, tak neviem ci by ti to nepripomenulo tie traumy z detstva, co si so sebou zrejme tahas - a neviem ci chcem byt az take hovado, i ked ty si to zasluzis :D :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Číst se učí na prvním stupni základky, angličtina na druhém stupni, kde vidíš že LPDDR4X má nižší propustnost díky 32-bit. Já v tom tvé článku z Anandtechu vidím že LPDDR4X je mnohem lepší než DDR4 což znamená že obě mají 64-bit na kanál:
"Cezanne systems can be enabled with up to 32 GB of LPDDR4X-4267 (68.2 GB/s), or up to 64 GB of DDR4-3200 (51.2 GB/s)."

Jinak levná destička Raspberry Pi 4 má dokonce čip LPDDR4 3733 MHz (ano zde jen 32-bit bus), to je větší frekvence než tady má většina čučkařů PC-čkařů, včetně mě. Sice benchmarky z toho vytáhnou jen 4 GB/s, což je zlomek teoretické hodnoty a ukazuje že řadič v RPI4 stojí houby. Mobily už dávno mají LPDDR5 na 5200 MHz. To je zaostalost PC jako prase.

Apple používá čistě plný 64-bit bus, takže M1 s 2-ch má těch 68 GB/s. Jinak by logicky nemohli mít nejvýkonější iGPU v APU s 5,2 TFlops.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ooooh, ano, pokracujeme s citanim :D :D

ak hovorime o AMD a jeho cipsetoch, tak na 68GB potrebujes LPDDR4x ;)
A kedze si vytiahol RPi, tak z neho som skusil odhadnut minimalnu cenu, ktora bude zrejme vyssia ako pri LPDDR4 ktore RPi vyuziva. Ale ked mas lepsi odhad ako toto (ktory btw nieje tak sialene od cien ake su napr. na mouser), tak ho daj sem, preco nie.
Ano, LPDDR4(x) je zrejme mozne pouzivat aj napr. v 4-ch + 64-bit zapojeni, netusim, ale minimalne to nieje take bezne, a dokonca to ani tvoj vlhky sen apple nerobi, kedze ma len 68GB/s. Ked vies ako to maju oni spravene, tak daj dokaz, ze aka je presna konfiguracia, i.e. ci napr. 2-ch+64bit a ci je m1 maximalne 2-ch alebo 4-ch, alebo 4-ch+32bit a kazde puzdro je napojene ako 2-ch. Ale minimalne niekde aj ten paaapple pokulhava, ked ma chudak len takych istych maximalnych 68GB/s ako smiesne amd.
Btw, uz zrazu 5.2 TFlops? vsak pred chvilou si pisal ze 2.6, dokonca to tvrdi aj apple o sebe, asi by si aj im mal napisat clovece :D

A znova, nerozoznas MT/s vs MHz, juj, smutne. Tu 3733, tam 5200. Nabuduce este napis ze apple vyraba 3nm tranzistory zatial co zvysni vyrobcovia pouzivaju zastarale, desiatky nm velke tranzistory :D

A anglictina? No, juj, google translate dneska nesiel dost dobre, ze? ked si tam dal len tuto 1 vetu a uz si nezistil ze v amd na 68GB/s treba 4-ch zapojenie vs 2-ch pri ddr4. Alebo odkaz na wikichip si radsej ignoroval uplne, lebo vsak ved relevantne odkazy vs tvoje bludy?

Ale dobre, stale lepsie ked si vylievas frustraciu a hladas kamaratov tu, ako keby si siel na nejake rasisticke/fundamentalisticke/podobne forum a planoval teroristicke utoky/vyhladzovania inych "ras" z tvojej neopatovanej lasky :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Příště až zase budeš tápat v 32-bit / 64-bit ohledně LPDDR4X tak se mne kdykoliv zeptej. Já ti to zase rád vysvětlím :D

Jinak Apple M3 na 3nm bude mít frekvence 3,8-4,0 GHz, takže se připravte na o +50% větší ST výkon jako Zen 3 na 5GHz. 16-jádrová M3 v notebooku bude výkonově drtit pracovní stanice 24c/48t Threadripper, nejspíš i 32c/64t serverové EPYCy :D

8-jádrová M2 při 35W TDP bude drtit všechny desktopové 6c a 8c Ryzeny 5800X, o notebookových 8c Cezane ani nemluvím, ty si nečuchnou vůbec. A jestli M2 už bude ARMv9 i s těma 2048-bit SVE2 vektory, tak i 12c Ryzeny 5900X občas dostanou naprdel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Jinak Apple M3 na 3nm bude mít frekvence 3,8-4,0 GHz, takže se připravte na o +50% větší ST výkon jako Zen 3 na 5GHz"
.. andeb staci se kazde rano bouchnout trochu do hlavy a hned tu mame vykon jeste nevydanych chipu. Mel by jsi to oznamit redakcim po svete, ze je zbytecne aby testovali. Staci zavolat Asciiho a vysledky jsou hned k dispozici ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vsadíme se, že M3 bude mít v ST o 30-50% vyšší ST výkon jak Zen 3?

O co?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych se spis vsadil, ze dochazis nekde minimalne na ambulantni psychiatrickou lecbu
:)
Nicmene bych ten svuj 'talent' nezahazoval a minimlane posilam CV do AMD nebo k nejakemu ARMu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prosim, vysvetli, odhal svoje imaginarne schopnosti. Pretoze si nic nevysvetlil, ani nevyvratil, ani nepotvrdil clovece. Toto je este horsie s tebou jak by jeden ani necakal :D

takze pod, ukaz mi velku nasobilku, ci 2. rocnik ZS je moc vela? ze kolko je (4×4267×64/8)/1024, jaksi to nebude sediet s tym ze by to malo byt iba ~68GB/s ako tu tvrdis. Ci vlastne to uz je delenie, to sa k tebe mozno ani nedostalo, prepac O:-) . Ci vtedy niekedy si si zacal uvedomovat ze ta pritahuje rovnake pohlavie? Vsak na tom nic nieje, neboj, ludia ta nebudu mat radi tak isto ako doteraz ked to priznas ;)

No a ako to je s tymi 5.2TFlops, to je este taka jedna z tych jednoduchsich veci co si mi nevysvetlil :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

68 GB/s s LPDDR4X 4266 MHz uvádí AMD u APU Ryzen 5000. Nechceš mi tu tvrdit, že AMD má v APU 4-ch řadič, že ne? Samo že to má 2-ch 64-bit. Prostě PC jsou zaostalé krámy a je to vidět ve všech oblastech. Zkus si položit otázku proč nevznikly DDR4X paměti pro desktopy?

Hele jestli jsi partner tombomina, tak jak říkám nejsem homofob a přeji vám lásku až za hrob. Jen proboha zkuste mne vynechat z vaší péče o mé genitálie. To bych byl opravdu moc rád. Děkuji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Apple M1 má fyzicky pouze DVA čipy RAM. To mi chceš říct že stíhá krmit 2,6 TFlops GPU s pouhými 2x 32-bit LPDDR4X a tedy jen 34 GBs? To je samozřejmě blbost. iPhony měli a mají 64-bit 1-ch, a tablety s A10x, A12X měli vždycky 128-bit (2-ch 64-bit).

To že LPDDR4X mají větší flexibilitu a umí 32-bit a 64-bit režimy (pomocí 2 virtuálních 32-bit kanálů) nic nemění na tom, že Apple M1 má 128-bit membus na 4266 Mhz se 68 GB/s. Já bych do toho virtuální kanály netahal. Ikdyž uznávám, že někdo by mohl osadit 4 čipy a zapojit je v 4-ch 32-bit režimu. Apple to ale nedělá, ten má 2 čipy každý s 64-bit bus.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ale no taaak, to ze si gay predsa nieje nic zle. Neboj sa to priznat. To ze ti pan farar, alebo kto navraveli ze je to pekelny hriech je rozpravocka aby kaplo do zvonceka - ci uz fararovi, alebo fasistovi.

Taaakze, co ma amd spolocne s tym ze ako to zapojil apple ze sem tahas apple po tom ako si pisal ze amd ma 64-bit na 4-ch?

A i ked tak, tak preco to technologicky sialene napred apple sa rozhodlo pouzit pripojenie len 2-ch a neslo rovno do 4-ch, ked zjavne, amd dokaze spravit 4-ch, ale z roznych dovodov sa rozhodli ist na "len" 32-bitov, a nakoniec teda maju rovnaku priepustnooost....

no pooood

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože platnáš dohromady virtuální 32-bit kanály s fyzickýma 64-bit kanálama. Jestli u LPDDR6 udělají virtuální 16-bit kanál, což spoustě ULV zařízení bude bohatě stačit, tak v tom bude mega bordel.

Prostě 1-ch je standardně 64-bit. Je jedno z kolika virtuálních kanálů se skládá.

M2 tudíž může mít 256-bit (4-ch) LPDDR5 5200 ve 4 čipech což by mohlo být až 64 GB RAM s propustností 136 GB/s. To je víc jak má tato Navi 24 s 64-bit GDDR6 (112-128 GB/s), která má solidních 5 TFlop (iVega 1,8 TFlop).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no vidiiis, takze si bud blb, nevies citat, pocitat, alebo len proste gay a hanbis sa to priznat. Vsak ved my to tu vsetci vieme, len chceme aby si si prestal ublizovat a zacal sa mat raaaad takeho aky si. Mozno odist od maminky a tatinka pomoze.

Ale aby sme si pripomenuli tvoje pocty, troska na zasmiatie sa na starych dobrych casoch:
4-ch LPDDR4X 4266 MHz 4*34,13 = 136 GB/s
vsak tolko ani ten apple nad ktoreho obrazkami orgazmujes kazdy vecer ked si predstavujes tych 5.2TFlops nedava ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

*** ASCII left the chat ***

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nieeeee, toto nam fakt snad nespravis. To vazne chces odist?
To akoze sa nam uz ani tu, ani v ziadnej inej teme nepriznas?
Neodchadzaj.
Nasilie nieje riesenie. Pan farar/iman/nacek/populista-politik ta iba vyuziju (alebo niektore casti tvojho tela ;) ) ale nikdy ta nebudu mat uprimne radi. Nieeeeee!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, kdyz o tech svych genitaliich mas potrebu neustale mluvit a zduraznovat ze "nejsi" gay, tak tady hod aspon nejake obrazky. No-X k tomu prida tvuj email a treba se tady na to pak nekdo chytne :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už loudíš moji fotku jo?
Panebože, ty jsi na 100% 4% :DDDD

Nejsem homofob, jenom opakuji že jsem hetero a nechci se s tebou ani s nikým jiným seznamovat :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Už loudíš moji fotku jo?"
.. nikoliv, jen ti dokola ukazuji, jaky jsi pitomec a retard ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To už nezakecáš. Pana Freuda a podvědomí nejde obelstít.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pana Freuda mozna ne, ale pitomce jako je ASCII velmi jednoduse. Freud nemuze za to, kdyz se na nej zacnes svou blbosti odkazovat..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Je to o rentabilite a ekonomice vyroby. Chipy by byli vetsi, klesla by výtěžnost, zvedla cena, atd., pritom pro vetsinu trhu, je to zbytecne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

čtyřkanál je do mainstreamu zbytečně naddimenzované akorát by to zdražovalo levnější desky a ničilo segmentaci. Ale takový kompromis co už jednou měl Intel - tříkanál by byl optimální, to už by tu iGPU živilo solidně a přitom příliš nezvedlo cenu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A co tak ten třetí kanál mít jako GDDR6 a RAM čip přímo na destičce společně s CPU? Propustnost jako 4-kanál a bylo by to kompatibilní s stávajícími levnými AM4 deskami.

AMD by tak mělo suveréně nejvýkonější APU a jako bonus by měla marže z prodeje GDDR6 pamětí, které normálně shrábnou výrobci grafik.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

proti mluví navyšování náročnosti desky a víc komponent a materiálů kterých je nyní nedostatek který jen tak neskončí. Proto i ten standartní tříkanál by byl velký pokrok.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Levné Raspberry Pi 4 má vedle CPU hned 8GB RAM čip s LPDDR4. Neříkej mi, že na destičce APU pod heatspreaderem by to byl nějaký problém. Desktopové verze tam mají 3x čiplet.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nastesti AMD nedela sve produkty podle rad odbornika zacinajiciho cislem 65.
Mozna to bude znit jsko novinka, ale pro trh, pro ktery je APU s Vegou urceno, je naprosto dostacujici. Lidi, kteri oceni vykonejsi integrovane reseni je minorita. Co by mohlo davat smysl je spec chip s vykonejsi grafikou, ale jestli se vyplati nebo ne, bude vedet AMD.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nooo... ani moc ne. Kdybys to takto spojil, tak máš řekněme 75+35W, to je nějakých 120W (plus ty 2 paměťové kanály navíc) - ne že by to nešlo, ale nevidím pro to moc velký smysl. Do notesů je to už jednoznačně příliš mnoho a v desktopu je výhodnější diskrétní grafika.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono to ma jeste jeden hacek. I kdyby AMD jeho vysnene hyper APU vyrobilo, muselo by presvedcit OEM vyrobce, aby pro nej udelalo uplne novy design, navrhlo nejakou radu a zacalo vyrabet. V dobe, kdy OEM jsou roky zajeti v designech, maji produkty rozsegmentovany trh, by to asi nebyla uplne hracka. Dalsi vec je, jestli by se naslo do kupcu, kteri by dali tehle kombinaci prednost pred klasickym CPU+GPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak v dnešní době nedostatkových grafik si tohle představit dokážu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Predstavit si to taky dovedu, ale AMD nejspis ne, jinak by se takovou cestou nejspis uz pustilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@ASCII: A už zase to debilné Apple M2. Človeče Ty si posadnutý. Asi sa ti poskladáme na exorcistu.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A co teprve ten zbrusu nový Phoenix od Qualcomu-Nuvia příští rok. To bude ještě větší pecka protože to CPU je vyvinuté ex-apple inženýry a budou to mít notebooky. Pojede na tom Linux a Win10. To bude konečně pořádnej masakrální ARM notes s Linuxem.

Plus Mediatek s GPU od Nvidie taky chystají NTB čip. A Samsung zase kutí s něco s GPU od AMD. Příští rok bude na trhu 5 výrobců APU pro notebooky. To bude brutální nárůst konkurence a ceny půjdou rapidně dolů.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Protože nabídka není omezená katastrofálním přetížením FABek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to uměle vyvolaná vlna, která dříve či později opadne. Ekonomika je cyklická záležitost. Příští rok se může stát, že opadne ta těžební šílenost a rázem bude všude hromada GPU a nevytížené naddimenzované výrobní linky stlačí ceny na historické minimum.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"protože to CPU je vyvinuté ex-apple inženýry a budou to mít notebooky" jaj tak to bolelo, to je argument jako noha.
Nejste vy náhodou Crha líznutej horizontálně přenesenými geny od RedMarxe?
Totiž strašně melete jako Crha a navíc jste takovej uplakánek, jako RedMarx :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

64bit sběrnice a 4GB je docela málo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak na co. Nezahrajes si, ale na akcelerovany desktop s prehledem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na obyčejný zobrazovadlo je to v pohodě, ale na to stačí iGPU.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Myslis to iGPU na Threadripperu nebo vlastne jakemkoli vykonejsim CPU dneska? ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

OK, tak jinak. K TR mi jako zobrazovadlo stačí třeba GT710, co tam máš dál?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

- je to nvidia, takze polofunkcni drivery
- nejde k tomu pripojit moderni monitor

Ale jinak asi fain karta :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proto jsem psal "třeba".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to někdo chce na video, tak GT710 neumí hardwarově novější kodeky (VP9, HEVC, AV1).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se budu držet nastoleného scénáře, tak to zvládne softwarově levou zadní ten TR, pochopitelně pokud si někdo nepořídí TR primárně na přehrávání videí a testování všech nemožných kodeků (minimálně jeden mě napadl, ale ten si TR koupí až tak za 6-7 let). Na všechno ostatní je tu iGPU nebo APU. Druhá věc je cena. Pokud by byla taková, jak se zde v diskuzi spekuluje, tak bych to jako laciné zobrazovadlo nenazýval. A ano nevylučuju, že si někdo koupí nonAPU 8c/16t Ryzena a tohle k tomu a časem zjistí, že na Youtube sice dobrý, ale u LCD s větším rozlišením než fHD ty (i poměrně nenáročný) hry nejsou ono.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

presne.
Na druhej strane mi na GT710 bez problemu funguje OpenCL pod linuxom

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak ze nezahraje? RDNA II + 4GB GDDR6 a kdyby i pětky(+IFC) tak to bude slusnej vykon, za 70 - 120€ to beru.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jmenuj tři hry, které na tom v FHD se středními detaily pojedou výrazně hůř, než 60FPS. Mně napadá jenom Teardown, což je ale prasárna by design.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cyberpunk
New World
Ashes of Creation

Mám pokračovat?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jestli to bude mít výkon kolem rx570 tak se na tom dá hrát skoro cokoliv, kromě nějakých 3A titulů, což většině stačí, hlavně aby to bylo skaldem za rozumnou cenu

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Čekal bych vyšší než dvojnásobnou efektivitu oproti Polarisu, takže i vyšší výkon.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jj ty parametry vypadají strašidelně, ale jde o novou technologii takže ta 64bit by měla dorovnávat na klasickým postupem dělanou 128bit. A na fHD to nemusí být tak špatné. Opět otázka ceny, za nějakých 100€ s daní by to nebylo marné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za 100 éček, by to špatný nebylo, ale vidím to bledě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jsem zvědavej na msrp cenu, saphire rx570 4gb pulse se prodávala 2 roky nazpět za necelé 4k, tohle nemůže stát víc jak 3k

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S ohledem na dnesni situaci na trhu odhadem tak 199,- USD v plne polni, 149,- v orezane verzi.
Tudiz v CZ asi 4500,- resp. 3700,- CZK.

Ale mozna jsem moc pesimisticky, a bude to o 50$ mene...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vo verzii s pasívom by to mohol byť perfektný lowend, ktorý snád nebude zaujímavý pre bitcoin mániu. Tak AMD, šup s tým na trh, nech je v obchodoch aspoň niečo. Ale 6600+ka bude pravdepodobne výrazne lepšia voľba... Tak uvidíme či sa v obchodoch skutočne niečo objaví.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, doufejme že při své nízké spotřebě bude mít špatný poměr těžební výkon/spotřeba.... skara, proč mi na té předchozí větě něco strašně nesedí? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

už aby to bylo a za normální ceny. Určitě lepší jak hrozná 1050Ti za 8 tisíc

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na alze jsem vcera videl skladove 1050ti po 5 tisicich

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ono i těch 5000,- je za 1050Ti strašně moc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je dobře. Proto jsem před cca 14 dny mohl prodat Quadro P2000 s 5GB za 7 tisíc :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bude tak malé, že by se to vlezlo i do obalu k Ryzenu. Doufám že to bude na 12 nm vyráběno u GF aby toho bylo dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na 12nm procesu by to bylo větší než Polaris, běželo to na polovičních taktech a žralo jak RX 580.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo ale kdyby to mělo 6xALU, tak máš jen poloviční pravdu ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co se barev týče, na Phoronixu jsem jednou od Michaela zahlídl zmínku, že ty zvolené barvy taky pasují do X11 barevné palety (a nebylo by to až tak od věci, když se tahle kódová jména objevila jen v Linuxu jako pokus maskovat, o které modely vlastně půjde).

https://en.wikipedia.org/wiki/X11_color_names#Color_name_chart

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude výkonově na úrovni RX 570, tak to můžou zabít jen nějakou přestřelenou cenou, čehož se reálně obávám. Naštěstí mám pořád RX 550 640SP v záruce a jakžtakž funguju. Díky bohu jsem nekoupil víc jak fullhd monitory a ani se na to nechystám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No-Xi dneska válíš. :-D
"i o Radeonu RX 6700 bez XT, ale o tom už nebylo velmi dlouho nic nového slyšet a je tak otázkou, zda nebyl potracen"
"Zpět od ichtyologie k IT."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.