Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Navi 24 (Radeon RX 6400/6500) vznikne rovnou na 6nm procesu

Linky 7nm boli prerobene na 6nm, tak že asi ťažko sa niečo ešte bude dať vyrabať na 7nm linkach keď už niesu. Preto aj konzole CPU GPU proste všetko čo sa vyrabalo na 7nm linkach prechadza na 6nm vyrobu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

7nm linky nejsou? Největší část výrobních kapacit TSMC tvoří 7nm linky, které jsou zodpovědné skoro za třetinu příjmů celé společnosti. 6nm proces není kompatibilní se 7nm, takže návrh produktů určených pro 7nm výrobu je potřeba pro nasazení 6nm procesu přepracovat, což u 90 % produktů vyráběných na 7nm linkách nemá ekonomický smysl (objemy výroby nejsou takové, aby se finančně vyplatilo přepracování návrhu a výroba masek pro 6nm proces). Přechod se může vyplatit tak u konzolí, které se prodávají v milionech.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To že si napisal totalnu sprostosť ma neprekvapuje, ale že aj ostatny si to myslia, to ma trošku zaraža. Mrkni sa na stranky TSMC, tam to maš jasne napisane že linky 7nm s 6nm su plne konpatibilne bez nutnosti večšich uprav pri prechode, maš to aj jasne znazornene v tom peknom grafe. Poviem ti tajomstvo ktore vie cely svet okrem teba dokonca aj 4nm je kompatibilne s 5nm vyrobou :) Ako pisali o tom všetke IT denniky divne že si si taky detail nevšimol už sa to pise od maja 2019 skoro všade https://www.techpowerup.com/255097/tsmc-expects-most-7nm-customers-to-mo...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Promiň, ale mícháš tu hrušky a jablka. Že lze přestavět linku, neznamená, že jsou kompatibilní procesy. Nejsou. Kompatibilní jsou v tomto případě pouze nástroje. EUV procesy TSMC ale mají jinou architekturu než imerzní procesy a vyžadují nové masky. Ty jsou nejdražším prvkem zahájení výroby na novém procesu od nástupu FinFET tranzistorů. Proto od roku 2019 nevyšel jediný produkt, který by přešel z N7 na N6. Většině zákazníků se nevyplatí platit nové masky, pokud jim to nepřinese nějaký citelný benefit. Proto jsou všechny dosud ohlášené 6nm produkty nové návrhy, které na trhu neexistují v 7nm verzi. Jednou z mála výjimek mohou být ty konzole (protože tam jsou objemy výroby takové, že ~17% navýšení denzity a tím mírné zvýšení objemu výroby může vyplatit) a druhá pak shrink Navi 22 a 23, protože na 5nm procesu nebude z hlediska kapacit prostor pro čipy nižší cenové relace.

4nm proces do toho nemá smysl tahat, protože je - stejně jako 5nm, o jehož derivát jde - EUV, navíc s plnou zpětnou kompatibilitou (lze použít návrh i masky pro 5nm proces beze změny).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, tak ono stačí, aby výrobce udělal nový stepping a potřebuje nové masky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano i ne. Na nový proces jsou zapotřebí kompletně nové masky. Pokud ale nový stepping znamená např. jen změnu v jedné vrstvě, může se většina původních masek používat dál. Druhá věc je, že snad krom x86 procesorů se nový stepping u čipů, které se dostaly do sériové výroby, téměř nedělá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od jiste doby debilita AMD s OEM v nejnizsim segmentu je nepochopitelna... :( Posledni karta bez napajeni byla RX550 a od ty doby nic... Vse jen pro OEM... Chci levnou kartu s HDMI 2.1... :) Je to takovy problem? JE!! :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale ved oni ponukaju co ziadate, len sa Vam tam, na dnesnu dobu, omylom priplietlo slovicko 'levnou' ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

>debilita AMD s OEM v nejnizsim segmentu je nepochopitelna..

Ona je práveže strategická. Ak si získate OEM partnerov, tam máte istý príjem na dlhé roky. A ako si získate OEM partnerov?
Exkluzivitou na produkty....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba Radeon Pro WX 2100?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a cemu vadi kdyz ma karta ext pcie napajeni nemas kabely u zdroje nebo co ? Nebo ti vadi ze si vezme vic nez 75w tvl to jsou problemy :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neponukaju, neb v retailu to nesezenes... Omylem nepripletlo... Levnou beru oproti vykonnejsim produktum... Jasne ze v teto dobe nekoupis GPU za 50EU... :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koupíš. Záleží jakou... :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2VoDa: Víš, to bude asi tak, že lidi co chtějí grafiku bez přídavného napájení si koupí APU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Další novinkou je, že AMD od Navi 24 počínaje plánuje uvádět i efektivní datovou propustnost se započtením vlivu Infinity Cache. Pro Radeon RX 6400 to bude 216 GB/s a pro Radeon RX 6500 232 GB/s"

To měli udělat hned i u hiendu, ušetřilo by to v diskuzi řadu " vysoce inteligentních" komentářů o tom, jak mají "Navi malou datovou propustnost a nějaká keš to přeci nemůže zachránit"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tyhle komentare meli mozna tak fanousci NV, ostatnim po otestovani bylo zrejme kolik % dosahuje hitrate cache a ze jim ty predikcni obvody pomerne dobre funguji a hlavne je to chytre a energeticky usporne reseni, NV zadna inovace ddr6 je malo narvem tam ddr6x super drahe, zerou ale vykon bude :-D No myslim ze ted uz i jim je jasne ze tohle cestou to dal nepujde. Energeticky je 6000 rada vyrazne lepsi nez NV 3000, nevim jestli to az tolik mrvi vyrobni proces samsungu ale treba na tezbe je o generaci starsi 5700xt proti 3090,3080 skoro o 30% lepsi na spotreba/vykon, tady ale IFC nehraje roli to je ciste vec designu cipu a kvality polovodice. 6000 rada s IFC s obycejnymi pametmi jeste 16GB dokazala uplne v pohode vykonem dorovnat 3090 ktera stala min o 50% vic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před pár dny jsem si všiml NVIDIA T1000 (nástupce P1000)
- Má mít 896 CUDA Cores, takže výkon bude oproti 768 (RX 6400) pravděpodobně vyšší
- Propustnost paměti 160 GB/s oproti 112 GB/s (RX 6400)
- Existuje i v 8 GB verze
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/t1000-8-gb.c3842
- Jediná výhoda RX 6400 je HDMI port

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takovyhle grafiky stejne nejsou moc zajimavy to je tak na FHD pro socky.. uz rx6600 je podle me tak akorat a FHD bez rezerv. Na HDMI port sere pes, ten se da pripadne udelat pres reduci z DP, pripadne i DVI pokud je potreba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.