Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Navi 31 alias Plum Bonito s 12 288 stream-procesory nese 1 GCD a 6 MCD

Pravděpodobně tím důvodem byly možné problémy spojené s použitím dvou samostatných výpočetních čipletů (GDC) související se vzájemnou synchronizací a přenosem dat a také složitější SW podpora tak, abys se z hlediska software a herních developerů jevila tato GPU jako "monolitická" Přece jen GPU není CPU a tam to ani zdaleka není až tak triviální jako u Ryzenovských čipletů propojených přes IO die.

de facto to bude souboj monolit vs "monolit" a dle těch dosavadních specifikací to vypadá, že Lovelace na tom bude s výkonm lépe než RDNA3

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebo možnost, že varianta s dvojicí GCD byla pojistkou, aby dosáhli cíleného výkonu i kdyby dosažitelné takty a výtěžnost 5nm procesu TSMC nebyly ideální - a varianta s jedním GCD ekonomičtějším řešením pro situaci, kdy budou výtěžnost i dosažitelné takty optimální.

Pokud by GCD neobsahovalo front-end, multimediální obvody, výstupy, rozhraní (PCIe) ap., pak by při 12288 SP na 5nm procesu mělo mít méně než 400 mm². Naproti tomu u 15360 by to bylo 500 mm² pro oba čiplety dohromady + by se plocha čipletů navýšila o rozhraní k jejich vzájemnému propojení - možná na zhruba 550 mm² (tzn. 400 mm² vs. 2× 275 mm²?).

Tohle mě ani tak nezaráží, spíš mě překvapila 384bit sběrnice s 384MB IC namísto 256bit sběrnice s 512MB IC. Ale možná je motivace stejná jako u jednoho GCD namísto dvou - úspora křemíku. TSMC už potvrdila další zdražování, takže pro ně možná bude výhodnější širší rozhraní s nižším objemem IC (křemíku).

„de facto to bude souboj monolit vs "monolit"“

Ne, podle dosavadních informací by šlo o monolit vs. (minimálně) sedmičipletové řešení.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

@no-x: mno, minimálně to nebude čipletové řešení dle púvodních informací, tedy skládající se ze dvou oddělených výpočetních bloků ale naprosto odlišné řešení.

PS: proto tam byly ty úvozovky .-)

https://videocardz.com/newz/amd-navi-31-gpu-now-rumored-to-feature-384-b...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, rozdělení je jiné, ale stále čipletové. Tato varianta dává prostor ještě pro další optimalizace (otázka je, jestli by bylo ekonomické je využít): Ke zmenšení plochy MCD by bylo možné integrovat do čipletu pouze paměťový řadič a paměťové rozhraní, přičemž samotná Infinity Cache by mohla být navrstvená na této základně jako V-cache. Netuším ale, jestli by rozdělení do dvou vrstev nebylo u 6-7nm procesu dražší než křemík navíc (který by byl potřeba, kdyby vše bylo v jediné základní vrstvě rozmístěné vedle sebe).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Môže niekto vylúčiť ideu: "GCD bude 3D stackované z dvoch čipletov"? Prostredníctvom TEC by to asi išlo a boli by to Twins/Gemini...

AMD patents Peltier cooler on chip
October 21, 2004
https://www.legitreviews.com/amd-patents-peltier-cooler-on-chip_114554

AMD Files a Patent for Cooling of 3D Stacked Memory
Jun 28th, 2019
https://www.techpowerup.com/256902/amd-files-a-patent-for-cooling-of-3d-...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že se to dá vyloučit celkem spolehlivě. Vrstvení logiky (křemík v plné výšce) je u ~400W GPU vyloučeno, spodní křemík by se upekl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale na odvod tepla by tam bol TEC s nejakým heat spreader-om.

Prípadne ma napadá 1 ks na jednej strane dosky plošných spojov a druhý na opačnej strane PCB.

Iná vec je, že keby to bolo celé zrkadlové (a leaker videl len jednu stranu PCB) tak by to bolo

2 GCD a 12 MCD monštrum..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

TEC ma uplne mizernu ucinnost radovo v jednotkach %. Ani nizsie frakcie 400W TDP tym chladit nechces. To je LTT na uchladenie niecoho co robi par W tepla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Petier-Siebeck-ov effekt sa používa na "presun" energie na miesto s lepším chladičom...

A ten patent AMD na TEC v SOI bol taký, že každý tranzistor na čipe mal svoj TEC "chladič"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano stále půjde o čipletové GPU, ale v úplně jiném smyslu a významu. To zásadní o čem se mluví už léta a tím je rozdělení výpočetních bloků GPU (shaderů) na několik samostatných částí a k tomu fungující softwarová stránka věci, tak aby se dotyčné GPU chovalo jako monolitické to zde v případě NAVI31 nenastalo. A důvody jsem už popsal v prvním příspěvku.

Není až takový problém takto rozdělit GPU určené výhradně pro výpočty, ale herní GPU to je stále docela oříšek a AMD v případě NAVI31 raději zvolila variantu s jedním monolitickým GCD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No upřímně řečeno taky jsem z toho trochu zklamaný, že to je nakonec v této podobě, dost mě zajímalo jak to budou mít udělané a jak dobře to bude fungovat, ale toto využití chipletů ještě není to, na které jsem sám čekal. Tak třeba se dočkáme až s RDNA4, kde to má stát na využití chipletů ještě víc a odladí to snad nějak líp, ať se to nebojí použít, ale teď prostě použili ještě rači „klasiku“, dalo se čekat, že sestavit chipletovou HERNÍ grafiku s 2 výpočetními chiplety nebude zas tak jednoduché, aby to spolu fungovalo hladce.

Tak ale pokud to beru z pohledu běžného uživatele/hráče, kterého toto nezajímá jak je to složené uvnitř, je mu samozřejmě úplně jedno, pokud to bude mít ten 2,5x vyšší výkon, jestli toho dosáhli tak nebo tak, ale prostě nebude to tak zajímavý technologicky počin, jaký se od toho čekal... škoda no, ale než mít z toho nějaký nefunkční křáp, který mi pak kvůli tomu bude neustále házet nějaké šílené dropy ve výkonu, tak to rači takto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako výkonově lépe v tepelném výkonu... to rozhodně, pokud to měříš ve wattech. Ten 600W bobek má být 2,5x výkonnější než RTX 3090, RX 7900 XT má být 2,5x výkonnější než RX 6900 XT. To na o moc vyšší výkon nevypadá a RTX 4090 Ti dorovnává za cenu o hodně vyšší spotřeby... opravdu o hodně s 400W.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aj v pripade pouzitia API Vulkan je vyvojar stale hodne daleko od toho, aby videl priamo na to, ako je HW zorganizovany fyzicky. Nepovedal by som, ze monolit vs. ciplet je pre koncoveho pouzivatela nejako zasadny rozdiel. Ale je mozne, ze vyvojari driverov s tym vedeli mat problemy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zase nám chtějí dát co nejméně křemíku a co nejvyšší takty :-(. Chci přesně opak

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to bude 400 mm² GCD a 6× ~41mm² MCD, tak jsme na ~650 mm² a to ještě za předpokladu, že tam nebude žádný IO čiplet (tzn. že se jeho funkce se podaří nacpat do 400mm² GCD, spíš to vidím na ještě ~100 mm² křemíku navíc).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

škoda té navi 33 že nemá 192bit sběrnici té by tak slušelo 12 GB paměti

docela překvapivý změny, evidentně těch návrhů bylo víc a něco se cestou pokazilo
když psal kopite, že je sklamán z rdna3 tak asi tuší že to nebude tak růžový jak se zdálo ještě před měsícem

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No tak nějaký damage control musí být, o AMD neví nic a nikdy nic o nich neleaknul, ale je zklamaný z něčeho co ještě ani není... taky pěkný. Pořád se mluví o 2,5x výkonu RX 6900 XT, pořád nějak nechápu, co podle tebe nevychází, jestli to má 1 nebo 2 výpočetní chiplety může být ve finále asi každému úplně jedno, netuším, proč by to jako někomu mělo vadit a myslím si, že výkon je furt víc než slušný i s těmito horšími specifikacemi a na konkurenci to bude stačit.

Jediné + Nvidie je v tom, že to dostanou o dost dřív na trh a naštěstí 450W platí opravdu jen pro RTX 4090, pro 4090 Ti potom holt těch hrozivých 600W a zaplať pán bůh, že snad už padlo těch šílených 800W, to už bychom museli montovat asi takto: https://preview.redd.it/amwjoy0ie3661.jpg?width=640&crop=smart&auto=webp....

Prostě dokud se neusadí RX 7900 XT, bude bohatě stačit zatím vydat jen slabší RTX 4090 a 4090 Ti přijde zas později až poté.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

v podstatě to jsou úplně jiné čipy, které před měsícem byly
snížil se počet shaderů, zvýšila se frekvence (což se ladí až na konec, takže těžko říct) zvětšila se jim sběrnice, změnšila cache, ze dvou modulů se stal jeden, takže tvrdit s jistotou že výkonnový cíl 2,5x NAVI21 je stále na stole jde dost těžko, ale rád se nechám mile překvapit
btw. dokonce se posunulo datum vydání NAVI31 už to není konec 2022 ale začátek 2023 a NAVI32 je už jaro 2023 ne Q1 2023
3D center ještě potvrdilo kopiteho tweet ohledně parametrů, že se změnili https://videocardz.com/newz/amd-navi-31-gpu-now-rumored-to-feature-384-b...
takže kopite i když sám moc neleakuje amd věci tak pokud je blízko nvidie, tak nvidia moc dobře ví jak to teď amd má, stejně jako to věděla s RDNA2 takže dali do 3080 už rovnou GA102 čip, možná nvidia jenom čekala s lovelance, až se dozví tyhle informace, aby upravili karty tak aby vypadali dobře a nemuseli řešit super edice viz turing

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„takže tvrdit s jistotou že výkonnový cíl 2,5x NAVI21 je stále na stole jde dost těžko“

~75 TFLOPS je stále ~75 TFLOPS, ať jich daná architektura dosáhne kombinací X SP × Y GHz nebo 0,8X SP × 1,25Y GHz. Totéž platí pro kombinaci kapacity Infinity Cache a šířky sběrnice. Co se děje, je zjevně výběr cenově efektivnější konfigurace v rámci ± stejného výkonnostního cíle.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslím že levnější výroba, možná i levnější cena s +- stejným výkonem není špatná volba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kopite s největší pravděpodobností zklamáním myslel dobu vydání kde nVidia bude mít karty venku o dost dřív a na radeony se bude čekat do listopadu/prosince/ledna?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

snad do rijna, ne? jinak teda 600w grafika na leto, to je fakt vyhra.. (: btw. kopiteho predchozi leaky o amd byly dost mimo, takze bych resil jen co pise o nVidii..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bude jen N33, pokud chceš saunu, tak u AMD asi moc nepochodíš... ale to nepochodíš ani tak potom... oproti 600W je 400W N31 pořád úsporná user-friendly GPU.
... ale vážně, plán, kdy nejdřív vydám mainstream a až pak high end je opravdu velice neobvyklý, spíš je výhodnější začít tím nejlepším a nějací nedočkavci si třeba připlatí, ať už něco mají dřív, i když by normálně sáhly až po tom mainstreamu, co bude později, pokud by jim stačil, ale ty chiplety to prostě asi opravdu holt zdržely a jelikož už bude mít Nvidie novou řadu dávno venku, asi usoudili, že se jim to už vyplatí vydat takto s takovým skluzem, když to zdrží, tak neprodají nic a všeci prostě pudou akorát do Nvidie, takto kdo bude chtít něco slabšího/levnějšího, budou mít už aspoň tu N33.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja som len rad, nech sa vsetci nahrnu na kupu tych nvidii, aspon mne zostane jeden volny radeon :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba nás doba drahých chipů dostane opět na začátek 80-tých let, kdy se počítače (ZX Spectrum) osazovaly RAM chipy, které byly až za půlkou kapacity chybné (využívala se z nich pouze první polovina). ;-)

Je škoda, že jsou pryč doby kdy výrobci GK měli svobodu osazovat i nižší modely přehnanou (často nesmyslnou) kapacitou VRAM, dnes v době rozmachu GPGPU by mohly být zajímavé i mainstream modely GK s velkým framebufferem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Do vidania je ešte pol roka, ešte vela krat sa zmenia špekulacie o NAVI31 :) čo je jasne že infiniti cache tam bude ovela menej ako na NAVI21 ktora zabera 50% čipu obrovske plitvanie kremikom, ktore si u draheho 5nm a kapacitne obmedzeneho procesu pre AMD nemôžu dovoliť.
Asi to urobia po vzore CPU a všetko čo sa da premiesnia na iny čip (6nm) a na 5nm ostane len to podstatne vypočetne. Ja si osobne myslim že NAVI 31 sa velmi od MI200 nebude lišiť.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tos na to kápnul, však to dají rovnou MI200, akorát se to bude jmenovat RX 7900 XT, nebude to mít ani obrazové výstupy, však na co, jako správní AMDčkáři budeme hrát pěkně s trvalým black screenem, my ten obraz stejně nepotřebujem, hlavně ať tam je POWAAAA!!!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

---

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.