Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Navi prý čeká odklad na podzim

žeby "Chemikáliostrofa" zasiahla aj 7nm u TSMC a nie len 14/12 nm?

28 Jan 2019 at 19:37
Fab 14B. Image: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

Taiwan-based chip maker TSMC said on Monday that its chip production has been adversely affected by a bad batch of chemicals at a manufacturing facility that provides components for other chip makers.
https://www.theregister.co.uk/2019/01/28/tsmc_chemical_blunder/

29 January 2019
TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) had its chip making borked after receiving imported chemicals that weren't as pure as they should be for semiconductor manufacturing, leading to chip wafers getting contaminated and rendered unusable.

Some reports suggested that TSMC has been forced to halt its chip making, which included manufacturing semiconductors based on the 16 nanometre and 14nm process nodes, which are used by the likes of Nvidia and MediaTek in their GPUs, and by AMD in its accelerated processing units (APUs) for the Xbox One X and the PlayStation 4.
https://www.theinquirer.net/inquirer/news/3070062/chemical-calamity-bork...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD nebyla ve výčtu dotčených firem, který TSMC zveřejnila. Pokud tedy od té doby TSMC výčet nerozšířila.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Veď na to narážam, 7nm nemalo byť dotknutých, ale ak bolo tak to vysvetľuje ten odklad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nevím celou dobu jsem si myslel, že přijde září-říjen s problémy možná později ( o možnosti releasu v létě jsem ani nevěděl :) )

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

+1 jsem na tom stejně, taky jsem se domníval po všech těch zprávách, že Navi bude na podzim, teď otázka jestli spíš čtvrtý kvartál ve skutečnosti firmou AMD bez ohýbání zdejšími fandy není myšlen jako těžká zima, prosinec-leden 2020. AMD už nejednou vydala svůj produkt poslední den kvartálu, aby dodržela svůj slib.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„Když AMD hovořila o 7nm produktech na CES, zmínila, že o Navi uslyšíme více v létě. V následném rozhovoru Lisa Su dokonce při otázkách na adresu Navi naznačila, že nějaké informace vypustí AMD zanedlouho. “

A odkdy uslyšíme více v létě znamená, že v létě půjdou do prodeje? Uslyšíme více v létě může znamenat cokoliv (uděláme nějakou hezkou prezentačku).

Jak se dá odložit něco, co nemělo žádné termíny uvedení?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„A odkdy uslyšíme více v létě znamená, že v létě půjdou do prodeje?“

Kde něco takového tvrdím?

„Jak se dá odložit něco, co nemělo žádné termíny uvedení?“

WTF?
https://diit.cz/sites/default/files/amd_roadmap_radeon_2016_2017_2018_po...
https://diit.cz/sites/default/files/amd_polaris_vega_navi_roadmap_high-r...

AMD prošvihla termíny, které sama zveřejnila ve svých vlastních roadmapách, takže je spíš otázka, jak by se o Navi dalo mluvit jinak než o odloženém produktu(?)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Roadmapa na několik let dopředu je závazná? Roadmapa je termín uvedení? Odkdy?

Ti lidi si dávají zatracený pozor na to, aby nikdy žádné termíny uvedení neslibovali.

Kdyby to nebylo aspoň v každé z těch patiček na obou slajdech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Roadmapa na několik let dopředu je závazná?“

Opět se zeptám stejně: Kde něco takového tvrdím? Roadmapu má samozřejmě každý výrobce právo změnit, ale to zase nic nemění na faktu, že jde o zveřejnění nějakého konkrétního časového úseku, který výrobce volí na základě vlastního rozhodnutí a k jehož zveřejnění ani konkrétní podobě ho nikdo nenutí. AMD opakovaně zveřejnila, že Navi vyjde v roce 2018, tzn. nejpozději ve čtvrtém kvartálu 2018. K tomu nedošlo, takže o Navi můžeme oprávněně hovořit jako o zpožděné generaci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak, na rok 2018 je „naplánovaná“ na roadmapách z roku 2016. Už na roadmapách z roku 2017 je prdnutá neurčitě někam mezi rok 2017 a rok 2020.

https://www.anandtech.com/show/11404/amd-updates-gpu-architecture-roadma...

A už v lednu 2018 se o Navi psalo tohle:

https://digiworthy.com/2018/01/09/amd-roadmap-7nm-vega-desktop/

Tak jestliže jako AMD fakt „odložilo“, tak už před pár lety a tahle zpráva má trochu zpoždění. :D

Že nějaký red gaming tech plácne, že má z důvěryhodných zdrojů, že AMD v létě uvádí grafiky, a pak z někoho jiného vypadne, že to bude v říjnu, tak tohle fakt neberu jako „odklad ze strany AMD“.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hele, nevim jak sledujes novinky, ale nepsalo se o navi cely lonsky druhy pololeti jako o produktu, kterej se odklada na rok 2019? jako jesli fakt vyjde az q4 2019, tak je to odklad o celej rok..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Klasika AMD, odklady, sliby a hordy pacientů, co budou budou vypisovat na fórech, že čekají na Navi :-D nemůžu se dočkat

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

..a pak jeste jeden pacient, co se tu zaregistroval aby tady vsem moh rict, jaky jsou pacienti a poradne jim to natrit.. ((: ses velkej machr!! jen tak dal.. husty (:

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak někdy se člověk zaregistrovat musí, že:-D Ale dobře, diky za názor!
Přeji hezké věčné čekání.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz nekoho nazyvas pacientem, nenapada te, ze presne prispevek jako je tvuj, neco takoveho signalizuje?
Napsat normalni komentar musi byt asi fakt tezke v dnesni dobe..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, ze ses ozval ty zrovna:-D Kde mas svého nadřízeného tynyta?
A já se nevysmivam AMD, já jim přeju, ať se zvednou, jestli nvidia nebo AMD je mi jedno, smeju se lidem jako ty, tedy rudé juntě, která je brání jak o život!

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Chapu, ze si s necim jako je prirozena inteligence hrajes na schovavanou..co je mi zahadou, proc to musis jeste trousit kolem sebe..
V mem komentari byla jedna obhajoba AMD za druhou, asi stejne, jako tvuj komentar nebyl jako od pacienta, ktery si prisel vyblit svuj emocionalni bordel, protoze je to bukvice..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Maudit, alebo hnizdo? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tipl bych si nekdo jiny...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

#WaitforNAVI

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

#WaitingForAnythingGood #WithHDMI2.1 #under550bucks #RIP

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

#DisplayPortMasterRace

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

#IwantDisplayPortForTV

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Klidne at to odlozi o rok, ale az to bude hotove, at to stoji za to. Dost bylo paberkovani, chceme poradnou grafiku!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

když to odloží tak to už ani nemusejí vydávat...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nejdrsnější na tom je, že Navi aká Polaris2 odkládají téměř o rok, ale gtx1660Ti už jde do obchodů včetně nereferencí... ach jo, je mi to líto, ale fakt to musím napsat: "Ať už tu grafickou divizi prodají Samsungu", tohle je fakt trápení. Mě není líto AMD jako takové, mě je líto vás fanoušků AMD. Je vidět jak do toho dáváte srdce, jak se snažíte, ale AMD vám tu lásku prostě neopětuje a nechce vás vyslyšet. Fakt chápu tu lítost a bezzubost fandů, které hrdina zklamal. Je to něco jako by superman začal vraždit a ničit celou planetu spolu s batmanem a predátor začal hrát šachy s alienem. Fakt je mi líto těch všech lidí, kteří pořád čekají a doufají, že konečně bude za pár korun AMD karta, která bude mít alespoň o 10FPS víc než nVidie a pořád nic. Je to špatný, chápu vás, ale takovej je život. Nic s tím nenaděláte vy ani já.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale jaroušku, 1660 je pouze "ořízlej" turing, takže tam toho moc k práci zřejmě nebylo. Z prodeje RTG divize samsungu by asi radost neměl nikdo, vzhledem k tomu že se AMD zadařilo na poli CPU a je třeba něco začít přelévat i do RTG a vývoji nového GPU, což nebude lusknutím prstu a to věřím že víš i ty :)

Jinak z veky jako takové až tak zklamanej nejsem, v době vydání to v podstatě konkurovalo tehdy "výkonu nadávkovaným nV jako herní hi-end", aby pak vytáhli plnotučnou variantu jako 1080Ti, té už to konkurovat nemohlo. Spotřeba toho čipu/karty je hodně podhodnocená, ideální to rozhodně není, člověk si s tím musí pohrát a pak dostane něco, co někde 1080 předčilo, někde ne. To dlouhodobé sucho je výsledkem toho dlouhodobého podfinancování RTG, takže to berme tak, že se to skutečně dělo/děje a máme tak dokázané, co jirka minulý rok (myslím) zde zveřejnil.

Co ovšem relativně fail je, tak R VII. Nejde ani tak o ten výkon, cenu, fíčury, ale že je to opět takové "DoDo" řešení, osobně by se mi moc nelíbilo (jako potencionálnímu kupcovi), že po sundání chladiče budu muset řešit i tu teplovodivou podložku, protože se tu hodně práší a i skrze filtry se mi časem uvnitř kysny stejně nějakej bordel usadil, a pak nezbývá nic jiného, než celou GK rozdělat. Je to šité horkou jehlou a vidím tam přesně ty samé porodní bolesti, co jsem měl s vodní V64 a čekal bych, že je po roce na novém produktu vyřeší (seriozně, žádnej trolling). Nebýt těchto dvou "nešvarů", pak by nebyla tolik ustřelená spotřeba, pravděpodobně by to nepadalo (kouknul jsem na hodnocení JayZtwoCenta), dalo by trochu pohrát s chlazením a výsledný produkt by vypadal mnohem lépe. Takhle je to spíš pro znalé a hračičky, BFU (ve smyslu chci to koupit a ihned začít používat, co tam je, mě nezajímá, chci produkt co mi nabídné udávaný výkon i paměť a okamžitě jej používat).

Co je zajímavé, u polarisu takové problémy nebyly (co jsem tak sondoval), takže to AMD umí, ale u veky se to nějak podělalo. V co fakt doufám, tak aby byla stabilita SW/HW na podobné úrovni, jako kdysi, u veky si takhle musím dávat pozor na mnoho scénářů, jinak mi vyhnije celej OS. A je to jen s HW, kde je veka. Možná je to i kombinací mého HW/SW, ale když jsem to před rokem a něco řešil, mělo to vícero lidí a někomu to lépe chodilo na server HW a podobně.

Jinak mimochodem, co dokáže shodit celej systém, tak pokud se vzdáleně přes RDP připojím a začnu cokoli dělat v browseru. Dřív či později prostě dojde ke kompletnímu pádu systému. Samozřejmě musím mít nahozený vlastní profil v driveru, jinak by mi to vyhnilo na kdejaké blbosti.

Fakt doufám, že s navi, nebo té následující generaci, budou vycházet z jiného produktu, než z veky. Klidně z polarisu, ten evidentně je stabilní, byť má své technologické limity. Takhle i jako "power user" musím hlídat, co na tom chci dělat, aby to nevyhnilo. BFU by to reklamovalo/vrátilo, zhejtilo by to AMD jako takovou a nazdar.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problem chladice Radeonu 7 ma reseni a tim je nereferencni vyrobce. Pokud by byl, tak ani Sapphire to tak nezvohni, natoz MSI.

Jinak co psali ostatni, tak nevim, kam porad spechate, za rok dva planuje grafiku Intel. AMD do dvou let taky neco bude mit urcite, do toho se momentalne nedari NVidii, Volta se jako herni vubec nepovedla a tak ji nevydali, Touring se taky neukazal jako cesta vpred, takze taky za rok dva uvidime, jak se s tim NVidia popere. Jednoduse, to ze je momentalne trh grafik zastaveny, preci neznamena, ze tomu tak bude vecne. Holt to jeste chvili vydrzime na super povedenych Pascalu, nekdo na Polarisu a uvidime co se casem vyvrbi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu kde bereš ten optimismus? nVidia jede, má obrovské množství telemetrie od Pascalů i Turingů, takže může krásně optimalizovat. Zapracovat na zjednodušení, navíc za rok tu bude spousta titulů co budou umět RT, takže AMD i intel budou v následující dekádě jen dohánět co teď ztrácí.
Zapomínáš že Turing je na 16nm ? převedením na 7nm zas získá na efektivnosti a ploše... +30%... ufff no to už bude běhat 4K i s RT jak z praku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RT me vubec nezajima, klidne budu mit RT efekty ve hrach vypnute, nepotrebuju to, lepsi hratelnost to neprinasi a grafika mi staci i ta dnesni. Chci si koupit druhou generaci VR, jakmile vyrobci zapracuji na uhlu rozhledu FOV 170 stupnu a na to budu potrebovat hruby vykon. A ten mi dneska neda nikdo ani NVidia s jejich Touringem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, místní blázen by Samsungu prodával z AMD už jen grafickou divizi. POZOR, něco se děje... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj ryzen se povedl, tam klobouk dolů, u CPU se AMD vrátila tam kde si ji pamatuji jako vždy levnější a výkonější než intel. U grafické divize to je nějaké začarované a něco je fakt špatně, po odchodu Koduriho ta setrvačnost je furt velká.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

produkty se vyvíjí mnoho let i přesto, že vychází ze starých základů ... tohle se prostě nezmění dokud nepřijde schopná AI (počítač bude navrhovat počítač od A po Z :D) a nebude už potřeba lidský zásah nebo jen minimální ...teď je ještě pořád nutná velká porce lidské práce a u obvodů které už jsou za hranicí lidského chápání to začíná být problém ... (pak se není čemu divit, že na vývoji se podílí hordy vývojářů
)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

už to mají v podstatě hotové určitě to bude aspoň o trochu lepší a o dost levnější než VEGA (takže spláchnout to do záchodu a vyrábět dál VEGU by bylo kontraproduktivní) a navíc už jen kvůli závazkům (SONY,MS) tuhle kapitolu by jen tak uzavřít nemohli ;) NV si tohle mohla dovolit jen kvůli tomu, že se Pascal(Maxwell) prostě povedl(jsou i bohatší) a neměli konkurenci (takže mezikrok v herním segmentu přeskočili a přišli rovnou s první generací RTX)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a prvni generace RTX stavena na nepovedene Volta generaci, kterou radeji splachli do zachodu, taky neni zadny zazrak a dost lidi uplne odradili od nakupu nove herni grafiky. Crha a spol. akorat furt hejtuji AMD, ale pritom NVidia ma uplne ty same problemy vyjma jedinne vyhody, ze mohou lehce zit z predchozi veleuspesne generace Pascal, ktera jim hodne vydelala. Nakonec ale AMDecku Polaris taky vydelal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.