Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Návod: Jak rychle a snadno obnovit ztracená data z pevného disku či flashky?

Známe to všichni. Stačí jedno nevhodné ukliknutí a pošleme své soubory do vzduchoprázdna bez mezipřistání v koši, ať už se jedná o prostý delete, zformátování disku nebo přímo jeho poškození. Naštěstí existují rychlé a efektivní metody, jak své soubory získat zpět.

Pro úvod se hodí poznamenat, jak vlastně funguje zápis dat na naše disky, ať jsme všichni na stejné vlně. Jejich smazáním vše teprve začíná. Systém už tyto soubory sice ignoruje a svědomitě vám tvrdí, že na disku máte místo, ale prakticky jsou na něm data stále uložená. Jsou jen označena za nepotřebná a na disku vyčkávají na chvíli, kdy je systém přemaže novými soubory. Pokud máte štěstí, můžete je z této propasti ještě vytáhnout.

Na výběr v takovém případě máte dvě možnosti. Pokusit se o obnovu dat svépomocí např. skrze Stellar Data Recovery, který si dnes otestujeme, případně disk okamžitě vymontovat ze skříně, odnést jej do servisu, vysolit tučnou částku a pak pár dní čekat. Většina z nás se uchýlí přirozeně k první možnosti. 

Odnést pevný disk do specializovaného servisu je přirozeně lepší, což nijak nepopíráme. Ale k této cestě se nejspíše většina z nás uchýlí pouze v případech, kdy je ztráta natolik bolestivá, že byste si pro jejich obnovu nechali i koleno vrtat a pár tisícikorun vás nerozhodí. Ve většině případů však hledáme řešení, které je rychlé a náš provoz nijak neovlivní. Tak se pojďme mrknout, co s takovým softwarem dokážete. 

 

TIP: Netroufáte si na obnovu dat sami?

DataHELP

Obraťte se na nás, jsme DataHelp, jednička v Česku na problematiku obnovy dat. Pošlete nám své porouchané médium na bezplatnou diagnostiku.

dataHelp_logo.png

 

 Kdy a proč

Všechny programy na záchranu dat fungují více méně stejně. Datový blok s vaším souborem buďto přepsán už byl nebo nebyl. Liší se nicméně rychlostí, celkovou zátěží na systém a pak samozřejmě ovládáním a funkcemi. Při obnově ztracených souborů se totiž počítá každá sekunda, jelikož počítač pracuje konstantně na plné obrátky a datový blok může kdykoliv přepsat třeba novou aktualizací Windows, byť by byla jen do foroty. 

Prakticky tedy chcete co nejodlehčenější program, který stihne za dobu své činnosti nadělat co nejméně paseky, s intuitivními funkcemi, přehledným průzkumníkem souborů a s možností náhledu, ať už písniček, fotek, videí nebo rovnou dokumentů. V tom je Stellar Data Recovery skvělou volbou.

Nutno říct, že to nejmenší, co chcete při obnově souborů dělat, je instalovat nové programy. Proto doporučujeme si program stáhnout preventivně ještě teď, dokud ho vlastně ještě nepotřebujete.

Pokud přeci jen stahujete software na poslední chvíli, doporučujeme jej nainstalovat na jiný disk nebo úložiště, než na kterém se nacházely vaše soubory. Sáhněte klidně po flashdisku. Ostatně nejlepší prevencí je ukládat datové soubory (fotky, filmy, dokumenty) na nesystémový disk, jelikož systémový disk je neustále v provozu a šance na záchranu drasticky snižuje. Tato rada platí dvojnásob pro všechny, jejichž systém běží na SSD, které jsou většinou opatřeny funkcí TRIM. Ve volném překladu funkcí, která se okamžitě zbavuje datových bloků, jakmile nejsou používány. 

Postup záchrany dat se Stellar Data Recovery

Při spuštění Stellar Data Recovery se program s ničím nemaže a jde okamžitě k věci. Jaké soubory si přejete obnovit? Znáte i jeho koncovku? A kde si myslíte, že se nacházel? Čím konkrétnější informace programu předáte, tím rychlejší vyhledání, a tudíž větší šance na záchranu. 

Na vyhledání svých souborů už stačí jen zvolit dvě možnosti skenu, rychlý či důkladný. U všech našich souborů, které jsme se pokusili z hlubin vylovit, stačil rychlý sken a pravděpodobně to bude první cestou, ke které se většina uchýlí. Vytáhnout se nám podařilo i několik let staré fotografie, ale v těchto případech je každý scénář silně individuální. Obecně však platí, že čím větší soubor, tím menší šance. 

Škála souborů, se kterými si program poradí, je vskutku široká. Mezi nejčastějšími pak jsou: 

  • Dokumenty ve formátech DOC, DOCX, PPT, PPTX, XLS, XLSX, PDF...
  • Obrázky ve formátech JPEG, BMP, PNG, RAW i koncovky Photoshopu, GIMPu...
  • Audio ve formátech MP3, WAV, AIFF, AAC, OGG...
  • Videa ve formátech MP4, AVI, WMV, 3GP…
  • Zabalené soubory ve formátech RAR, ZIP, ISO… 

Důležitou funkcí je možnost náhledu souborů, abyste svůj soubor vůbec poznali, například pokud si jeho název úplně přesně nepamatujete. Je to také vhodná funkce pro ty, kteří by rádi věděli, zda je program vůbec schopen daný soubor zachránit. Pokud funkce náhledu je totiž k dispozici, máte víceméně vyhráno, a naopak. Nakouknout můžete klasicky do obrázků, videí, ale i hudby, dokumenty, prezentace, excelové tabulky a další. 

Samotný sken je pak otázkou několika minut a cesta k obnově ztraceného souboru je už jen maličkostí. Stellar Data Recovery je dokonce vybaveno funkcí, na kterou většina podobných programů zapomíná, a totiž nutnost obnovy souborů pouze na jiné médium. Je to drobnost, ale někteří si nemusejí uvědomit, že obnovovat soubor na totéž úložiště je vcelku kontraproduktivní. V praxi je to jen formalita, stačí do kompu píchnout flashdisk. 

Stručné zhodnocení

Stellar Data Recovery je skvělým a jednoduchým řešením, které se hodí i pro méně zdatné uživatele. Apelujeme však na všechny, aby s programy na obnovu souborů neotáleli na poslední chvíli a raději jej měli připravený v počítači preventivně pro strejčka Příhodu. Bezplatnou verzi stáhnete zde

Tagy: 

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Návod: Jak rychle a snadno obnovit ztracená data z pevného disku či flashky?

Pondělí, 12 Srpen 2019 - 09:31 | sandis | Tiez mam dobre skusenosti s GDB
Pondělí, 12 Srpen 2019 - 09:20 | Anders | jj, přesně
Neděle, 11 Srpen 2019 - 23:54 | WIFT | Mně teda fascinuje ta schýza člověka, co pro DIIT...
Neděle, 11 Srpen 2019 - 10:46 | jirikubala | Co tenhle: GetDataBack. Sice placený, ale....
Neděle, 11 Srpen 2019 - 10:24 | roob | presne, su nepouzitelne. Recuva ak aj nieco...
Neděle, 11 Srpen 2019 - 00:25 | Anonym | Které programy? Znám jen 3. Recuu. Stellara a...
Sobota, 10 Srpen 2019 - 15:18 | odb | Bohuzial bezplatne programy ako recuva alebo...
Sobota, 10 Srpen 2019 - 09:09 | Kazaxx | Stellar jsem mel na macu. Asi tak před 7 lety....
Sobota, 10 Srpen 2019 - 08:56 | tombomino | Ja jsem s Recuvou nekolikrat obnoval treba...
Sobota, 10 Srpen 2019 - 06:44 | nobloch | Potřeboval bych obnovit soubory s příponou .esa (...

Zobrazit diskusi