Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Návod: Jak zprovoznit hry, které se na Alder Lake odmítají spustit

Normálne som začal rozmýšľať, či nie je prvý apríl.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

To je navod jak na africky woodoo.

1. Obetujte kozu.
2. Smichejte rozpusteny vosk s jeji krvi.
4. Vyhotovte figurku Pata Gelsingera
5. Po zapadu slunce zapalte cerne svice.
6. Zacnete odrikavat "Intel je veliky. Intel je veliky."

A pak si stejne nezahrajete. :-)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to dobrá komedie. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Boha jeho!

Tak Intel se chlubí herním výkonem - což je zřejmě jediná zbývající věc ke chlubení - a není schopen zajistit kompatibilitu se hrami...

Než aby zkorumpovali kvůli recenzím kdejaký obskurní webík, mohli oblézt výrobce her a zajistit kompatibilitu přímo.

Času na to měli při zpožděném vydání habaděj.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Jako SW inženýrovi mi přijde divné, že by Intel v rámci testování procesorů na tom nehonil žádnou hru s Denuvo, kdy by se daný problém ukázal. Nicméně pokud už teď existuje workaround přes scroll lock, tak zřejmě už dopředu počítali s tím, že by režim s kombinací jader mohl v některých případech dělat potíže a zakomponovali do platformy možnost malá jádra vypnout.
Část hanby padá na QA Intelu, že problém neodhalili, a část na Denuvo, protože to je dementní SW.
Klidně je ale možné, že Intel o problému věděl, ale přišlo se na něj pozdě a nechtěli už dál odkládat vydání AL s tím, že si to Denuvo pořeší nějakým hotfixem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja to vidím asi na i5-12400 s čisto 6 veľkými jadrami. Ako upgrade z i7-8700
Zostane mi rovnaký počet jadier aj vlákien, ale výkon pôjde hore o 60%, možno aj o niečo viac.
Na doma to stačí. A vyhnem sa tak problémom s Windows schedulerom, s ochranou Denuvo a inými problémami. De facto taká stávka na istotu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem ja o tom cetl, tak ta finta se scrollockem teprve BUDE fungovat, az vyrobci desek vydaji BIOS s tou ficurou. Ted je to dostupne maximalne v nejake bete verze BIOSU.
Ten navod se Scrolllockem zverejnil nektery vyrobce moc brzy.

Zaroven na odtraneni problemu pracuji vyvovjari tech postizenych her ve spolupraci s Intelem.
A take na tom pracuje Microsoft ve spolupraci s Intelem - ti zase upravuji Windows11 aby se tomu predeslo. Sranda je, ze Intel oficialne oznamil, ze na stejne oprave pro Windows 10 zacne pracovat az v Q1 2022, coz mu vsichni vycitaji, co to jakoze je je bordel - proc se na tom nepracuje paraleln, nebo aspon v rozdilu par tydnu!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Právě že Intel na tom hry s Denuvo honil. To je ten důvod, proč v biosu vznikla položka "Legacy Game Compatibility Mode". Trapné, neskutečně trapné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zatím to řeší výrobci her - vyhazují z nich Denuvo. Takže je to vlastně všechno dobře, ne?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je, co s tym Intel spravit moze? Ten software si zrejme zistuje na akom procesore bezi cez vycitavanie family/stepping a to proste bude na Atome ine nez na neAtome (a snazit sa tvarit, ze to tak nie je by narobilo viac skody inde, nez pri nejakej bezvyznamnej dementnej DRM). Intel z pohladu vyrobcu HW nema moznosti cokolvek s vykonavanim tej hry spravit.

Kretenske DRM a podobne ochrany maju dlhu, predlhu historiu rozbijania doprednej kompatibility. Jeden z prvych pripadov boli asi proti-debugovacie ochrany, ktore prestali chodit pri prechode zo 486 na prve Pentia. Bol to samomodifikujuci kod, ktory bol zalozeny na tom, ze 486tky neinvalidovali obsah cache, ak sa zmenila pamat pre danu cache line tesne pred vykonanim (co bol v podstate bug) a Pentia to robili. No a tak vsetok software s touto "ochranou" proti debuggovaniu na Pentiach prestal chodit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muze udelat to, co udelal s Windows schedulerem: zasel za Microsoftem a vyresili to spolu.

Tudy je to podobne. Intel nepotreboval zajit za kazdym hernim studiem, stacilo zajit do firmy co vyviji Denuvo a vyresit to u nich.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Seznam her je možné vyvěsit online.
Tak bude zaručena jeho aktuálnost v každém okamžiku.
Ale tento dinosaurus jménem Intel asi neví co je to sdílení obsahu a komunikuje tištěnou formou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Někdy i elektronická forma narazí na své limity. Jako když před léty došly Applu v iTunes e-shopu skladby ke stažení.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ten seznam bude tak dlouhý, že nemá cenu něco takové tvořit, protože uhlídat co bylo opraveno a co ne by nikdo neudělal, stačil by rok vydání popř. použité technologie, se kterými to MŮŽE zlobit, víme o denovu
je to docela paradox, nejelpší herní cpu na kterým si spoustu her nezahrajete, stejně intel podle mě sází na to, že si to lidi budou ty malý jádra vypínat, aby nemuseli vůbec řešit tenhle shit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Seznam her je možné vyvěsit online."

Možno bude jednoduchšie ak spravia zoznam hier ktoré pod Alder Lake fungujú :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Trochu mi to připomíná moje začátky s PC. Kdy jsem měl omylem vypnuté turbo u 286ky. Až mi spolužák poradil že stiskem kouzelného tlačítka poběží PC rychleji. A opravdu se rozdíl dal poznat.
Co znám uživatele, tak mívají zapnutý scrollock ani o tom nevědí. Pak mi jen volají, že jin kurzor v Excelu nechce skočit na vedlejší políčko po stisknutí šipky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jen čekám, kdy se objeví první klávesnice, která bude mít na klávese místo „Scroll Locku“ natištěné ono „Turbo“, kdy se procesor po jeho aktivaci (někdy to bylo zapojeno naopak) zpomalí kvůli zajištění kompatibility se starými hrami, na které jsou ve výchozím stavu příliš rychlé. K tomu Alder Laku by měli místo fake wafferu přibalit raději správnou klávesnici s korektním popisem.

Intel si už asi chce zavzpomínat na staré dobré časy, kdy ho AMD tenkrát ještě nechtělo sežrat a kamarádili se spolu. To je nostalgie. Akorát teďkom se to nepodtaktovává, ale musí se vypínat část jader.

Jsem zvědav, kolik lidí to zas zapne omylem a třeba o této featuře ani nebudou vědět a pak se nebudou stačit divit, proč je to tak pomalé, třeba když se budou spoléhat na to, že se náročná úloha na pozadí při zapnutí hry začne chroustat jen na E jádrech a oni tak budou mít pro hry vyhrazené jen P cores... jenže nebudou. Stačí, až to výrobci začnou v BIOSech rovnou sami zapínat, aby pak do něj nemusel každý lozit a hledat to tam a fungovalo mu to rovnou, protože tento problém bude mít dřív nebo později skoro každý uživatel Alder Laku. Lidi aspoň přestanou třeba tak moc hrát a možná to některé donutí taky vyjít někdy ven, jakdybych už slyšel ty diskuze:
Potkají se 2 hráči her.
Pat: „Čau, co děláš venku, proč už nehraješ doma hry?“
Mat: „Koupil jsem si Alder Lake a...“
Pat: „Zapomněls zapnout Scroll Lock, že?“
Mat: -_-, „A proč ty?“
Pat: „Hádej!“

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou TURBO tlačítko by na tuto situaci sedlo. Tenkrát z důvodu kompatibility snižovalo takt CPU, aby byl kompatibilní i se starším SW. Tak dneska by toto tlačítko mohlo vypínat nekompatibilní kus procesoru, aby starší SW běžel korektně :-D Takže teď už jen donutil výrobce desek, aby tam dali header pro tlačítko a výrobce beden, aby tam dali tlačítko. Ty luxusnější bedny mohou přidat i segmentový LED display, který bude ukazovat aktuální funkční počet jader :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

DRM je zlo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozna. Ale tohle je smesne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A viete co je najlepsie? V kazdej recenzii sa ohanaju podrobnym opisom novej big.LITTLE arch, basnenim o E-cores a pod.

Ale ani jedna arch nezmerala realny prinos E-cores na desktope v lahkej zatazi.

Navrhujem tento test: majme budget 250Wh, merany nejakym fakt dobrym wattmetrom. A porovnajme ako dlho trva vycerpat budget na Alder Lake a napr. na Rocket Lake pri browseni vo Win11.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No, me se nejvic libili recenze na Youtube, uplne objektivni orgazmy a vubec-ne-clickbaity, Alder lake je uzasnej, AMD skoncilo...

.... a pak (tusim) vcera vydalo HardwareUnboxed video, pry jejich kontakty u IT velkoobchodu jim sdelili, ze Alder Lake se prodava naprd, Ryzen je porad nasobne ve vedeni. A pak stravili 15 minut tim, ze hledali duvody cim to asi muze byt :D

Nicmene jsem si 100% jist ze Scroll Lock Magic Spell intelu prida na mysterioznosti a zvysi prodeje, staci pridat intelackou Alchemist grafiku, a jste 100% pripraven na pekelnou jizdu :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvědav jak se tohle projeví na chodu procesoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, jaký bude mít jednou význam klávesa Scroll Lock.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Být výrobce klávesnic tak už bych objednával nálepky "AlderLake Ready" a rozjížděl kampaň :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Klavesnici s jednim tlacitkem SCROLL LOCK na USB? :-)

Neco jako trojtlacitkove CTRL - ALT - DEL pro WIndows...
https://www.deviantart.com/joneastwood/art/Microsoft-Keyboard-85850952

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidím, že jsem brutálně předstihl dobu, když jsem v roce 199x pro školu napsal TSR prográmek, který odchytával data posílaná jehličkové tiskárně a když byl zapnutý Scroll Lock, upravoval je tak, aby se tam jedno důležité číslo tisklo fontem s dvojnásobnou výškou a šířkou :-) (A dodavatel té aplikace nám nechtěl věřit, že to tiskneme opravdu z té jejich aplikace...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smutné je jak to intelu prošlo a jak si většinu recenzeru podplatil když nikdo v recenzích na to neupozornoval.
Ono asi to musí být pěkně hnusné podmínky od intelu když máte dostat HW před recenzí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mel jsem v umyslu napsat k clanku neco chytreho, ale vubec nic mne nenapadlo. Tak jen: NO TVL!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten Intel je každý deň vtipnejší. Pravdepodobne chce aby každý vlastník Alder Lake bol zároveň aj programátor.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Návod: nekupovat obskurní procesory :D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Takže tímhle trikem vypnu malá jádra? A jak je to po tom s tím dominujícím herním výkonem?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud hra v minimálních požadavcích má Alder Lake, tak bych požadoval vrácení peněz. Třeba pak vývojáři si rozmyslí, jestli malware jménem Denuvo do své hry implementují

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kombinace dvou bazmeků nefunguje, to je mi teda překvapení ;-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

V tomto pripade by som sa ale Intelu zastal. Intel ako vyrobca HW nema ziaden dosah ani moznost ovplyvnit to, co za kod si na jeho procesore kto spusta, alebo kto co dava do binariek. Ked bol raz niekto v Denuve kreten a vymyslel si takuto "ochranu", tak holt smola. Treba ist plakat tam. Na druhu stranu ked si to ten kreten v Denuve vymyslel, nemohol vediet, ze to raz nebude fungovat. Aj ked teda mali dost casu na to, aby sa prisposobili, ved ak je tam DRM, asi sa to cele vie z netu updatnut a toto mohlo byt patchnute uz davno. Cize spravny hrob na ktory treba ist plakat je Denuvo.

Je to podobny princip ako u AMD, ktore v principe veci nema vplyv na to, ako rozmrdane si Microsoft implementuje scheduler v OS.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

hele, to je vec intelu ze si dal do procaku dalsi black-box (thread-director) co se nechova ocekavatelne a jednou pri spusteni posle hru na maly jadra, podruhy na velky a nikdo nevi proc..

s amd to nemuzes srovnavat, to si pri posranym scheduleru od microsoftu (coz fakt neni totez co ochrana co dela problemy v par hrach) udelalo vlastni fix.. tady intel nic neresi a nechava to na autorech hry..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

The best gaming CPU!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

GOG, a problem je vyrieseny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohli ten legacy mód zavolať klávesami FuCk :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preferujem nekupovat divne hybridy a radsej si kupim Vcache amd variantu. Dik za clanok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.