Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Navzdory mrzkým imperialistům představujeme PC AT s Windows 1.01!

2 NECROMANCER) ... ja myslim, zze kdyz se chvili budet pidit ve svem IT okoli tak jiste najdes este i par pametniku co si na tehchle strojich susili ponozky a nebo s nima podkladali kola svych 105tek kdyz stali v kopci ;-DDD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je tam chybka. :-))
píše se o 20 milión datovém tvrdém chlebu, pardon disku, ale "about" obrazovka na konci článku ukazuje "Disk Space Free: ~600 MB"!

ale tím nechci říct, že by se mi tento humorný článek nelíbil, naopak! :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Steev, Richard a další: No a co je prosím napsané na konci toho textu? Kdo snad přehlédl, tak to zopakuju:
Hopla, medzi dalsich asi patrim aj ja :-) , tento text mi dorazil asi 5x mailom, cital som ho uz na viac weboch, takze na koniec som sa nepreklikal, ospravedlnujem sa :-)
BTW. ak niekto nevie - Digi-foto.sk a mix.sk = ten isty autor

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nedelak: Skolske mikroprocesorove dosky boli vsetko 8080 based (PMI 80, TEMS 80 ci tak nejak).. pokial sa niekto protekcne nedostal k devizovemu a kapitalistickemu originalu jednodoskoveho pocitaca od Intelu. Pamatam sa, ako v r. 1987 som videl ako veelku vzacnost rusku kopiu i8086, nehovoriac o znamych PP 06 apod. ;-)
Slusovice si za socializmu z autorskych prav tazku hlavu nerobili, pod svojou hlavickou pokojne distribuovali DOS aj ine softy ;-) ale devizove prostriedky si musel platit predom, ked si od nich kupoval XT/AT..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu uz jsem asi duchodce :)). V te dobe jsem chodil na stredni a cetl VTM a podobne casopisi takze je to blabol pro pobaveni. Lidi byli stejne inteligentni jako ted a clanky vychazely taky normalni, minimalne v technice. Samozrejme, ze se psalo o politice jinak, ale to s technikou nema nic spolecneho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Clanok podla autora vznikol ako prvoaprilovy fake v r 2001. Nasiel som to na jeho webe ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze jiz samotna uroven stupidity clanku zpochybnuje jeho autenticnost ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hola,hola,tak mě tento článek inspiroval k prohlídce šuplíkových zásob a dokonce jsem našel jednu 286ku.Na procesoru je následující:HARRIS  CS80C286-20  A50004  N9235 INTEL 82,85,pokud si vzpomínám,tak běžel do poslední chvíle bez problémů a má úctyhodných 68pinů,ono to fakt fungovalo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kecy, nekdo si zase hraje, neverim, ze to vyslo, dokazte to...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uplne suhlasim so Steev-om, je to ucelove zostaveny clanok - mozno povodny, prerobeny.
Je az priliz silne proti-kapitalisticky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Wow!
http://electronics.mysteria.cz/gama192cz/index.htm
DNESKA jeste nekdo vymysli upgrade pro Didaktiky. To je sila!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam, myslim, jeste doma starou elektroniku, ze bych si znova pocet :). Pamatuji na oslavne clanky a vykrik techniky 10 MB HDD! Clanecky na pokracovani o jazyku Karel a pak ten jazyk, nooo, jak se to..., lezla v tom zelva po obrazovce :). Jo to byly casy, slintali jsme nad obrazky prvniho Sinclaira ZX 82 s gumovymi tlacitky. Bratrancovi byl konecne v roce 1986 dovezen Sinclair ZX Spectrum+ z Nemecka, ty vole, to bylo delo, procak na plnych 2,5 MHz. Hlavne jsme na tom parili hry, protoze se s tim nic jinyho poradne delat nedalo (leda tak ucit se pascal nebo basic) - nemelo to disketu, jen kazetak. Siroko daleko nebyla rodina, ktera by mela dost penez koupit si za 150 000 - 200 000 Kc PC IBM kompatibilni, o tech jsem citaval jen v elektronice  i o pocitaci CSL vyroby, ktery nikdy nebyl prodavan, myslim, ze se jmenoval Ondra nebo tak nejak. Na gymplu jsme vzteky busili do novych stroju IQ 151, klavesnice des bes, ale zato se na nich dobre ohrejvala svacina ;-). Pozdeji jsme se seznamili s vykrikem cenove dostupneho slovenskeho pocitace PMD 85-2, ty voe to byly casy :oD.
Ale ted je to stejne lepsi, nemusim povinne na ruzny akce a taky uz mladez nezustava za trest po skole, kdyz se jako vybrany dobrovolnik nezucastnila nejakych pochodu apod. :-/ (i kdyz prazaci mi tyto zkazky moc neveri, holt komunistickej venkov nebyla relativne volnomyslenkarska Praha).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad Kratas a Deefha: Samozrejme ze som neobjavil Ameriku! Islo mi o ine: Totiz ten clanok sa siri po Slovensku Mailami (ja osobne som ho dostal uz minuly tyzden) a vela hlavne mladsich ludi ho povazuje za skutocne autenticky, pretoze v tej dobe mali tak 5-10 rokov a nevedia posudit, ci to mohol niekto takto napisat. Myslim, ze veci treba uviest na pravu mieru, pretoze potom starsia generacia je zu za komunistickych hlupakov!
Mozno by fakt nebolo od veci vytiahnut nejaky seriozny clanok napr. z VTM alebo Technickeho magazinu napr. tak okolo roku 1985 a fakt by sme sa aj pousmiali, ale nie na takych hlupostiach.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Este mi zislo na um: Niekedy v 1986 som dostal prve osembitove ATARI a to bolo nieco! Skvele prevedenie, kvalitna klavesnica (lepsia ako dnesne), 2x joistyck, kazetak (pre bohatsich Floppy 5,24"), ihlickova tlaciaren, 64 farieb, polyfonny 4-kanalovy zvuk a hralo sa na tom super. Myslim, ze niektore hry by este aj dnes mali mali uspech. Ziadne viry, ziadny drahy OS.  Mozno by niekoho aj zaujimalo predstavit dnes nieco take.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych tu komunistuickou lůzu pověsil za koule do průvanu. Zmrdy hloupý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ikstecko" ani prave "atecko" nevlastnim, ale na webu se daji windows 1.01 i 2.x stahnout a je to fakt peklo. Mam i Norton Commander 1.0 ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tento clanek je znamy fake

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nedelak: nemohl by si mi ten Norton Commander 1.0 poslat??? Uz mam vsechny Windows od 1.00 do 3.11 a i moje sbirka MS-DOS bude brzo komplet, ale tenhle kousek jeste nemam:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://216.239.59.104/search?q=cache:U41rWP14gNkJ:www.fdd5-25.net/shell....
-vsechny verze NC 1.0-350
Udelat kompletni sbirku DOSu asi nejde, jsou jich stovky. Uz jsem videl Olivetti ROM-DOS myslim 4.x (oem MS-DOS nahrany ve flashce) v subnotebooku Olivetti Quaderno a to v anglicky i italsky verzi (peklo :-) a podobne... Jo jo, tyhle italsky masinky uz jsem videl tri, ale tu moji rozbitou wift nejakym zahadnym zpusobem ztratil. Jo jo, 20MB HDD, DCGA (opravdu DCGA) grafika, CPU NEC V30 (upraveny 8086 s 3 rychlostnim turbem...
nejvetsi peklo byl ale "Skolni mikropocitac", to bylo XT na snad rucne vyleptane a opravovane desce postravene z 74xx integracu made in CCCP v keramickych pouzdrech. Videl jsem jen jeho zbytky.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je to za blbost ? - proč PC AT - snat XT - ne ? ..... v době ATéček byly snad už winy 3.11

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Cherubín: To si mel rict driv, jsem ho predloni i s joystickem a rozsy panym kazetakem vyhodil do popelnice i s 30 kazetama her a programu a v panelaku se takovy veci nedaj skladovat donekonecna.  Prece jen 16 let je uz pro pocitac prilis, i kdyz... Minutu ticha pliis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

d

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si zavzpomínal ... tenhle článek i diskuse jsou fajn dárky k mým dnešním narozeninám, díky!
 
PS: to: Jetset, Tom z KE & Steev - je to samozřejmě nadsázka, pěkně jste to zbaštili! Ovšemže se ve VTM tehdejší doby psaly články, které nebyly mimo mísu, dnes z nich sami citují technicko-historické zajímavosti ke konci každého čísla. Duch aprílového článku je však(bohužel) přesný a buďte rádi, že jste to už nezažili. Kdo tomu nevěří, ať zapátrá v tisku tak kolem roku 1955 anebo se poptá starších na kampaň proti mandelince bramborové - "daru"  imperialistů z USA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to steev: ja mel v roce 86 taky 8bit atari dokonce ho ma doted a doted funguje. Uz si ho asi necham mam to totiz komplet ATARI 800XE+Disk. jednotka asi 100 disket plnych programu a her . Jinak kdysi sem ho poustel aspon obcas, ale ted uz to mam vsechno v emulatorech takze to neresim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, tak jsem to nedočetl. A to proto, že pokud to nevzniklo opravdu za totáče, tak to vůbec nemá smysl číst - není to autentické.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FAKE nebo NE . Je to FAKE a steeve ma pravdu v tom , ze plno mladych lidi by to mohlo pochopit tak , ze je to sice srandicka, ale sranda je v tom , ze v te dobe to tak opravdu bylo a ne , ze to nekdo zmenil pac plno lidi v te dobe bylo ve skolce nebo kdo vi kde :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, když jsem u těch starších počů, tak já jsem u nás doma na půdě našel zaprášenou bednu, kterou jsem identifikoval jako IQ 151 (pokud to teda ještě někomu něco říká :-) )!!! Zbylo to tam po původním majiteli domu a netuším, jestli by to mohlo ještě fungovat, i když vypadá zachovale. Také jsem četl, že dnes tato mašinka patří k absolutním sběratelským klenotům, protože kdysi byly tyto mašinky ve velkém likvidovány a nahrazovány lepšími. Zachovalo se jich jen mrzký počet. Btw. nevíte o nějaké stránce, kde bych se dočetl nějaké fakta o počítači IQ 151?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci vám kazit radost, ale tohle nasal někdo až teď, tedy nedávno, určitě to není původní článek z té doby.  Ale to jste asi pochopili ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak na této sestavě jsem se učil před 5ti lety, můžu říci nejleší hrou bila nejznámější Gorilla psaná ve Quick Basic

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak chcete vidieť originál tak je na http://www.mix.sk/zabava/windows-11.php - v úvode má pôvodný autor toto: "Akože som to napísal 1. 4. 1986, v dobe hlbokého socializmu, z pohľadu vtedajšieho žurnalistu (a režimu) na počítače. V skutočnosti vznikol 20. 3. 2001 k prvému aprílu... :-)"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jiste ze je to fake - je to z roku 2001 - na tom serveru je takovejhle clanku mnohem vic. A pozor - Windows 1.01 NEPODPORUJOU MYS

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když už jsme u těch postarších počítačů. Nevíte čirou náhodou někdo o někom, kdo by opravil Didaktik M? Mám ho doma jako svátost, je v jinak "perfektním stavu", ale bohužel se mi nějak pok....l. Teď se mi, místo toužebně očekávané vítací obrazovky (bílý obdélník s černým psaním dole), objeví černý obdélník s různobarevnými čtverečky. Zatím se v tom ještě nikdo nevrtal, takže doufám, že půjde spravit. Já vím, že zachraňovat takový stroj nemá objektivně cenu, ale váže mě k němu silné citové pouto.
Dík Cherubín

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten clanok je podla mna obycajny podvrh. V dobe ked bol udajne clanok napisany som mal 30 rokov a intenzivne som studoval vsetko, co sa o PC pisalo. Tak naivnym a idiotskym sposobom by nikto ani v dobe komunizmu o PC nepisal. Myslim si, ze niekto pouzil clanok z niektoreho casopisu z tej doby a doplnil tam niekolko "faktov" a vyrazov. Nikdy som nepocul vyraz "tvrdy disk" skor sa pouzival vyraz Winchester, "Viliam Brana" to Bill Gates, "milion dat" namiesto megabyte, atď..
Uplnou hlupostou je cast: "Súdruhovia. Položme si však v tejto chvíli otázku, prečo práve myš má ovládať bežca? Čo je toto za logiku? Veď myš parazituje na našom poľnohospodárstve! To by marxisticko-leninská dialektika veru nezniesla. Prečo nie niektorý kvalitný a tiež užitočný produkt družstevnej živočíšnej výroby, ako sliepka-nosnica? Alebo pokrokový symbol žatevných prác, ako kosák alebo znak priemyselnej revolúcie viacúčelové kladivo?" Takyto slovnik sa pouzival v 50-tych rokoch a nie v rokoch 80-tych kedy uz bola situacia uplne ina. Malokto v tej dobe pochyboval o uzitocnosti pocitacov a o ich buducnosti.
 
CFele je to proste jeden podvrh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teda, málem jsem ten slovenskej text nepřelouskal, to je děs. Už i anglický text mi dělá menší problémy, je to se mnou špatné :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

steev to teda rozlousknul. boze, jak ja tomu cloveku zavidim! chtel bych mit jeho dar okamzite rozpoznat vsechny podvrhy... ale ta ztrata smyslu pro humor, kterou za to musel zaplatit, ta by mi asi vadila. ovsem steeve, jen tak dal! tvuj prispevek me pobavil mozna vic, nez celej clanek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dzouk je to dobrej, ale mozna bysme se vic nasmali u autentickyho clanku. Skoda, ze jsem casaky z ty doby vyhazel do sberu. Jeste nedavno se mi tu valel manual od KN-DOS, coz byl castecne prelozenej MS-DOS prodavanej firmou Kancelarské stroje. Pochopitelne bez vedomi Microsoftu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Článek je FAKE, který se jednou za čas objeví vždy na nějakém webu.
Ale bohužel některé myšlenky jsou v něm racionální. Ještě v roce 1987 jsme na tehdejších ČSD (Československé státní dráhy) vedli těžkou diskuzi, jestli jsou slušovická PC-AT (10 MHz, 512 kB paměti, 10MB Winchester, MS-DOS 3.01, to vše za cca 200 tisíc peněz) vůbec k něčemu dobrá. Vedení odboru techniky a rozvoje bylo proti - sálové počítače tady byly jsou a budou a takovéhle hračky jsou na prd. PC jsou nedostatkové, jako terminál je to drahé (stačí 8mi bitové TNSky taky ze Slušovic), operační systém ani programy nejsou počeštěny, Slušovice dodávají systém uzavřený a dovoz doplňujících komponent z kapitalistických států nepřichází v úvahu. Jiná PC od jiného dodavatele jsou dodávána pouze s devizovou spoluúčastí a to také nepřichází v úvahu. Závěr: neperspektivní, devizově náročné, výkonově předimenzované, nekupovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K NEKRMANOVI-
 
Jestli chces podrobnosti o IQ151 tak mi napis mail na talar@atlas.cz. Ja tento užasný multifunkční počítač též vlastním. Já ho dostal na prumce kdyš ho nesli do popelnice. Mam pdf soubory oněm kde se dozvíš bodrobnosti. Multifunkční je proto že je vážně pravda co pamětníci o něm říkaji. Nejen že vykonáva proceůry dle daného OS (ve vědšině je to BASIC-G) ale je schopen vytopit malou místnost či lze na něm ohřívat třeba kafe. pozn. písni jaké karty má v zadu zasunutý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tomu textu. 80 léta jsem zažil jen tak ve školce a v první třídě ale dobře si pomatuji jak starší kluci spřádali na Didaktiky a ZXka. Na základce jsem viděl "modré psací stroje" později jsem zjistil že to byly PMD 85ky. Mam doma stará čísla časáku ABC a tam uš bylo rušno o počítače či přílohy ze zdrojáky.
80 léta byla o osmibitech a lidiček kteří tvořily divy v 48kb prostoru. Ten text je jen sranda a kdo si mysli že je to pravda tak pro fetky zatracujci to co bylo (kromě komáru). 80 patří amatérum-programártorum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je jen tak mimochodem důkaz, před 15 min. můj IQ 151 vyfotografovaný na půdě :-). http://www.tableta.cz/images/iq151.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, vy sberatele, jestlipak se vam ale povedlo Windows 1.x rozbehnout?
Neni to tak trivialni, jak by se na prvni pohled mohlo zdat... Instalovat jdou jenom z disket (ovsem jen z disket 360 kB nebo 720 kB), navic ne na ledajakou verzi DOSu... I kdyz, ta verze DOSu se da obelstit pomoci SETVER...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tharas: Asi jsi to nečetl pořádně. Podívej se na samý konec, pochopíš ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jezyn: 286ka asi nebude XT

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Evzen: Jo, Windows 1.01 jsem rozjel na VMWare 4.05, jen ta podpora mysi moc nefunguje ;-)

Jezyn: PC XT maji CPU 8086(zakladni freqvence 4.77MHz),PC AT ma 80286 a vyssi(zakladni freqvence 10MHz,alespon myslim)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A navic 3.11ky prisly o dost pozdejc, v 92. To uz tu byly snad i 486ky. V 87, dobe 286ky, prisly na trh Win 2.0.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Instalace je jednoducha: staci to zkopirovat do adresare C:\WINDOWS ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak kecam, 286 byla na trhu pry uz od 81, 386 od 86.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no lol :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Steev: A to jste si myslel, že to je jako věrohodný článek. Všichni včetně redakce ví, že je to joke. Nic jiného. Jedná se o satiru, proto ty překlady. Navíc je to dost staré. Vaše rozhořčení jsem nepochopil :-DDDD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro bystre hlavy, co na to prisly... Samozrejme, ze je to "fake", "ucelove sestaveny clanek" apod. Taky je to na jeho konci naznaceno, ale to byste museli moc klikat, ze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FAKE nebo NE: oaobne si myslim, ze ten clanek je autenticky... Skuste se mrknout nekdy na CT, kde vysilaji zpravy z komunisticke ery, tento clanek je tomuto zpravodajstvi dost podobny... Zajimalo by mne, kolik je chlapeckum, co tu pisi, ze tomuto clanku neveri? Rekl bych, ze se narodili az po revoluci a nebo za socializmu jeste tahali nekde kacera kolem baraku...
Vzpominam si, ze na skole jsme meli pred revoluci jen superpocitace IQ151 s BASICem nebo PASCALem... Ja jsem pak poridil si domu svuj prvni osobni pocitac DIDATIK-M, ktery se tennkrat zacal po revoluci vyrabet na slovensku ve Skalici, je to ekvivalent ZX-Spectrum 48k... Myslim, ze nektere hry napsane pro tento pocitac jsem do dnes neprekonane, z nostalgie vzpomenu jen: Colony, Nether Earth, ale spousty a spousty dalsich....
Nicmene dneska je jina doba a srovnavat tehdejsi pocitace s dnesnimi je hola utopie a myslenka, ze by dnes nejaky vyrobce uspel na trhu s prodejem osmibitovych "srotu" je rovnez hola utopie. Jak by taky mohli, jen pamet a vykon me graficke karty (RADEON 9600 - 128 MB) je 100x vyssi :o) O pocitaci samotnem ani nemluvim... O kapacite 320GB na HDD a 1024 MB pameti a datovych tocich 12-40 MB/s si muzou tyto stare stroje jen nechat zdat :-D

Nicmene jsem temto prukopnikum vdecny :) Proto prosim minutu ticha za osmibity..
HOWK

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Steev, Richard a další: No a co je prosím napsané na konci toho textu? Kdo snad přehlédl, tak to zopakuju: "Autorem textu, který vyšel k 1.dubnu 2001 je Miro Veselý z WEBU Digi-foto.sk. Za jeho svolení k vydání u nás tímto děkujeme."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Cherubín: Vypadá to na jednu ze 3 nejběžnějších závad:
1. ROM-ka či RAM-ka vylezlá ze soklů ... stačí sundat kožich, pokud možno neurvat kabely od klávesnice, a zkusit potlačit všechny šváby zpět do soklů.
2. Vadná RAM-ka ... pokud jsou v soklech, tak zkusit postupně vyměnit, pokud né, jedině odpájet s odsávačkou, osoklovat a zpět na začátek tohoto bodu ...
3. "Vyhnilá" (EEP)ROM-ka .. stává se tu a tam ... :-(( ... pak jedině od někoho sehnaty kopii nové ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Kass:
Gorilu jsem si zrovinka nedávno (je to asi měsíc) zahrál na DOSu a na PII 350 MHz. Jen jsem jí musel trochu poupravit zdroják, páč to PeCko bylo na ni moc rychlý :-))).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.