Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Neomezená těžba na GeForce RTX 3060 je důsledkem omylu Nvidie

Prý je ten ovladač nastaven tak, že těžbu blokuje jen když je karet v PC víc než 1 kus. Aby si hráči mohli přivydělat, ale nemohly vznikat těžební stroje nacpané kartami.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže výsledek toho bude, že těžaři budou skupovat nejen grafické karty, ale i základní desky, procesory, paměti...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No tak si na to nainstaluju proxmox a do každého vm zpropaguju jedno GPU.

Problem solved.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen to uz asi nepobezi na celeronu, ze?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Proč by nemělo?
2) I kdyby, tak při dnešní ceně grafik je případná nutnost investice do běžně dostupného 6-8 jádra s deskou pro těžaře naprostou marginalitou...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hele a posrali to fakt omylem nebo to tak planovali od zacatku?? (:

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Vetsina tezby stejne jede na linuxu kde jsou ovladace jako opensource ne ? Takze by si s tim omezenim jiste velmi rychle nekdo poradil. Navic by sama NV byla pitoma kdyby v nejvetsim tezebnim boomu v historii omezovala svy karty na vykonu a darovala tento mega trh konkurenci, slo jen o zacpani huby remcajicim deckam co nemaji na cem hrat hry. Holt si deti pockaj na pristi leto, to uz by mela byt situace klidnejsi a kurz krypta dole.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nvidii samozřejmě vadí, že se karty prodávají za trojnásobek :D Ty karty přece byly pro nás, gamery, ale zlí těžaři...

Jediné, co by jim opravdu mohlo vadit je, že vyhodili tolik prostředků na propagaci raytracingu a stejně teď nikdo nehraje.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No ano nVidii to vadit moze. Sice teraz mozno zaraba ale tazba je skor kratkodoba zalezitost. Nikto nevie povedat ako dlho ta horucka bude trvat a kedy sa trh saturuje.Cize nVidia bude zarabat mozno rok,dva a aj to nezaraba viac, tie vyssie ceny si nastreluju priekupnici. Zato zvysny trh je vyprazdneny a nastvany a to sa netyka len hrcov. A moze to dost vyrazne poskodit meno nVidie ale hlavne to otvara obrovsky priestor pre konkurenciu. Staci sa pozriet do historie, vypadok na 2 roky moze kludne sposobit, ak by sa niekto iny nasiel, ze zaberie cast trhu. Minimalne povedzme pre bezne pracovne desktopy, lebo ani tam nic nie je. Je fakt ze asi ziaden rozumny vyrobca gpu okrem amd a nvidie asi aktualne neexistuje, ale boh vie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tezba je kratkodoba to mi vysvetli ?:-D Tezi se porad, naopak v obdobi kdy je nizkej kurz je to mnohem zajimavejsi protoze je vyrazne mensi obtiznost (sezoni mineri to vypnou), jen to v dane chvili neni profitove nebo malo a na prodej musis cekat treba 2 roky, ale kdyz si pockas na kurz a az pak prodas je to 2-3x ziskovejsi nez tezit ted :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim ze ji(Nv) to vadit muze a asi vadi ... protoze na herni komoditu je navazany i dalsi odvetvi ( vyvoj her, platforem, obsluzneho sw i hw ... proste trh co ted existuje) pokud se herni karty nebudou dostavat k hracum , za cas nebudou firmy vyvyjet hry- blockbustery pro highend karty a dalsi s tim spojene zminene veci .... ( pro rejpali nejsem zadnej paran - hraju jen sem tam WoT na APU R7 4750Pro ... a moji poslední highend byla X1900 XTX, tak me soucasna situace nikterak osobne nepali )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak predevsim jim asi vadi, ze z tech premrstenych cen moc nemaji. Pokud se nepletu, nvidia dodava za stanovene ceny. Tedy pokud tady neni nejaky vedlejsi kanal primo k tezarum. Takze jedinej kdo na tom ofiko bohatne jsou predevsim distributori a dealeri.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opensource ovladače nVidie na Linuxu nejsou od nVidie, ale komunity, a fungují fakt napytel. Pro starší karty zvládají roli zobrazovadla, pro hodně staré umí i jakousi 3D akceleraci. Pochybuji, že by se s nimi dalo těžit. Se vší úctou k vývojářům Noveau, kdy je pro mě naprosto nepředstavitelné psát ovladač pro tak komplexní čip bez jakékoli dokumentace.
Na Linux nVidia, mám pocit že jako poslední z velké trojky výrobce GPU, má ovladač proprietální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak funguje 3d akcelerace na linuxu nevim, ale rekl bych ze v dnesni dobe ovladace funguji dost dobre jak amd tak nv na linuxu, navic na tezbu nepotrebujes uplnej ovladac ale staci ti funkcni openCL nebo cuda modul. Vetsina rigu bezi na hiveos, smos atd a to je vsecko jen nadstavba Ubuntu ;) A funguje to velmi dobre.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš se zeptat sám: bdelrizzo@nvidia.com :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemelo to nahodou byt omezeni i v BIOSu? Aby to prave hackem driveru neslo obejit? Pokud ano, tak jaktoze to dane verzi driveru nevadi? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chápu to tak, že i omezení na straně BIOSu má nějaký backdoor, který zná Nvidia a umí ho využít (omezení deaktivovat) přes ovladače. Což přesně dělá tato verze ovladače.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jedna rada karet sem, nebo tam. Vzdyt je to jedno. Cim driv to nabobtna do obludnych rozmeru, tim driv se to zacne resit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak prý už BTC dosáhl cca 120 % spotřeby ČR. 750 kWh za transakci taky nezní úplně vtipně. https://digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption/

Koukám, že tam mají i ethereum, což zní pro GPU relevantněji a je to jen necelá půlka spotřeby ČR, tak je to asi zatím v pohodě - https://digiconomist.net/ethereum-energy-consumption

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ta spotreba nebude za TX ale za blok spise :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak jste na to přišel? Pokud roční spotřeba je kolem 130 TWh a nový blok přibývá v průměru jednou za deset minut, pak spotřeba za blok je nezbytně kolem 2,5 GWh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ten sposob a postoj nVidie je nebezpecny. Radsej keby sa snazili alokovat viac kapacit na vyrobu, aj ked chapem ze je to problematicke. Ak zacnu riesit nejake sw riesenie na obmedzovanie a budu to chciet dotihanut do pouzitelneho konca, tak nam mozne vzniknut DRM v GPU ktore bude obmedzovat funkcnost karty podla nalady nVidie. Inak povedane kupim si zakladnu kartu a ked si priplatim tak mi v ovladacoch odomknu nejaku dalsiu funkcionalitu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Musíme se na to dívat pozitivně - třeba vývojářům her dojde, že grafiky už asi nikdy nebudou, tak začnou optimalizovat své výtvory někam na úroveň IGP. Náhodu to není úplně špatné hraní - stejně za poslední měsíce trávím čas tak akorát v FTL, Into the Breach a přemýšlím o replay Papers, please. Pak tady máme Heroes III, Trackmania Nations Forever, Portal I a II, zájemci o FPS mají CSko nebo Half-Life. Jo a Minecraft a Roblox - který mi teda přijde divný, ale prý to hraje skoro půlka světové populace mezi 10 a 15 lety.

Ti šťastnější z nás mohou zvážit vyrazit od počítče do přírody.

Myslím, že to nakonec nějak přežijeme. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vývojářům maximálně dojde že to lidi i tak koupí při současných cenách protože se to vyplatí i tomu hráči který nehraje víc jak cca 16 hodin denně, protože když nehraje tak se logicky stane také těžařem a na tu grafiku si vydělá.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To bych neřekl. Já třeba netěžím, přestože mám celkem těžařskou grafiku (RX570) i levnou elektriku (D55d), a to čistě kvůli akustickému pohodlí doma - ne každý chce mít v pokoji / obýváku nonstop vysavač.

Kdybych chtěl být hračička, tak si udělám odbočku z primáru u tepelného čerpadla a mám v podstatě nekonečnou zásobu chladiva - aktuálně někde okolo 1°C na vstupu - a to si těžbou ještě vlastně přitopím, i když neefektivně. Ale nevím - pro jednu grafiku to nemá cenu a kdybych jich měl víc, tak už jsem spíš regulérní těžař.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nojo proto, abych si koupil herní grafiku budu muset těžit nějakou kriploměnu. Proto, abych si mohl koupit auto, budu muset o víkendech taxikařit. Proto, abych si mohl koupit byt, budu ho muset pronajímat, když budu na dovolené...
Tvá vize je, slušně řečeno, celkem úchylná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Situace je davno vysvetlena. Zase no-X taha ty sve blesknovinky tyden pozde.

Je naprosto ukradene, jaky tam je ovladac. Ochrana je implementovana v BIOSu karty a ten nikdo neprorazil (zatim). Akorat to NVidia vyresila salamounsky tak, ze se ochrana aktivuje jen v multiGPU zapojeni, takze pokud mate jen jednu kartu, tak tam neni zadne omezeni ani na etherum.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

meles kraviny..

je uplne jedno jesli mas jednu kartu nebo deset karet, s timhle driverem to bezi bez omezeni se vsema.. stejne tak kecas s tim biosem.. bios jenom checkuje digital signature na driveru a kdyz tam je, tak nic nedela.. no protoze je tenhle driver od nVidie, takze ma originalni signature ale chybi kod pro ethereum-throttling, tak to jede naplno..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Není jedno, jaký je tam ovladač! Težba ETH funguje na RTX 3060 12GB pouze s ovladačem 470.05 (o žadném jiném funkčním nevím). Ověřeno na vlastní sestavě.
Karta musí být navíc zapojená do x16 slotu(nelze s extenderem x1 nebo x4) a nejpšíš k ní musí být připojený i monitor (bez monitoru jsem ale nezkoušel).
S jinou verzí ovladače je těžba ETH na polovině ve stejném zapojení na stejném HW.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Chlapi, uz to tu psal maximumspeed. Kdyby to melo zalezet na driveru, tak proste pouziju open-source ovladac Nouveau a mam po problemu. Musi to resit primo BIOS karty, protoze jestli ne, tak je to omezeni zcela nesmyslne a nemuze a nikdy nemohlo fungovat.
Jak to tam je, priznavam, nevim, ale udiv nad tim, ze to nemuze fungovat na urovni ovladace, ktery v clanku no-X predvedl, je vazne usmevny.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ve clanku je to dobre, kraviny meles sam.. (: si precti rozbor co vydali nemci nebo anandtech a netrep tu.. dyt vubes nechapes o cem je rec..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Za to Tom Buri ten presne vi, na kterem radku kodu to v te NVidii zvrzali. Nebud blbej a nabidni se NVidii, takoveho machra by platili zlatem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.