Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nero nabízí zdarma nástroje pro AAC formát

Hmm, to je divné. Pro AAC je už hódně dlouho (aspoň rok) k dispozici kodek faad/faac (Dekodér / Codér) pod GNU/GPL. Když jsem se nedávno díval, co je to vlastně zač, tak mi neunikla ani informace o autorovi tohoto nástroje - Ahead software. Přišlo mi to celkem zajímavé, ale konec konců není to první ani poslední firma, která něco uvolnila pod GPL, říkám si.

Tím pádem mi není moc jasné, co má tato zpráva za význam. To jako faad/faac nešel přeložit pod Windows? Nebo je to nějaká "premium" verze? Nebo někdo přejměnoval faac.exe na nějaký lepší název?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MP4 zni velmi dobre na nejnizsich bitratech. Jakmile jde ale bitrate vys, kvalita nedrzi krok napr. s OGG Vorbisem. Ten povazuju za nejlepsi format na bitratech od cca 80 vys. Narozdil od vsech ostatnich formatu je navic kompletne free a zdrojaky na encoding/decoding jsou open source. Na OGG Vorbis nedam dopustit. Viz tez testy, na ktere odkazuji nize. Martin

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, jak je AAC srovnatelný s OGG Vorbis z hlediska technických parametrů? Počet kanálů, vzorkovací frekvence, bitrate a tak... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo si chce vyzkouset, jak dobry je AAC+, tak at zabrouzda na http://di.fm, tam jsou AAC+ v 24kbit a ja to nerozeznam od 128kbit mp3. A rika se ze 64kbit ogg vorbis je porovnatelny s 128kbit mp3, takze si zaver vytvorte sami.
 
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtěll by to nějakýho audiofila, kterej by porovnal AAC, MP3, OGG a MPC. Výsledky by mě dost zajímaly...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VLC jedine WinAMP je pre ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No pokud někoho zajímá můj soukromý výzkum, tak je to asi takto:

- MP3 - čím větší komprese, tím víc se toho ztrácí. Od 192kbit nepoznám originál, při 160kbitech jdou poznat změny ve výškách (ale musím si to pustit víckrát), 128kbit už výšky skoro nemá a středy jsou zkreslené, dál to nemá cenu hodnotit. Kodek Lame.

- WMA je jakoby MP3 s lepší kompresí, při 160kbitech nic neslyším, 128kbit jsou rozdíly ve výškách a 80kbit už je bída. Kodek MS.

- Vorbis zní jinak. Nejedná se jakoby o kompresi, ale o zahazování jednotlivých zvuků a jejich nahrazování jinými, jednoduššími. Čím nižší bitrate, tím víc si kodek "vymýšlí". Na čistotu zvuku to jakoby nemá vliv, vorbis má perfektní výšky i při 64kbitech, jenom jsou jaksi o dost jiné, než to, co je v originále, kodek si je prostě vymyslí. Ve zvuku se při nižších bitrate (pod 64kbit) obejvují artefakty, které tam prostě nikdy nebyly, ale celkový dojem je výraznější, než originál, což spoustu lidí dokonale zmate.

- AAC jsem nezkoušel, ale brousím si na něj zuby a jak budu mít chvilku, tak si zaenkóduju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já používám AAC enkodér v iTunes a 128kbit (stereo) AAC mi zní dramaticky lépe než MP3 na stejném bitrate (Lame encoder, VBR) na všech možných stylech hudby. Ale jsem dost náročnej, takže si CDčka ripuju na 192kbit AAC a to nemá chybu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>vzniknuvších
A co třeba "vytvořených"? Nešlo by to tam líp?
>>mpc
To by asi nechtělo. Audiofilové bývají zaujatí a vymýšlí si určitě víc než kodeky. Pomůžou jedině ukázky stejné skladby zakódované různě, ať si to každý zkusí.
Jinak ze svého miniprůzkumu musím říct, že WMA podvádí. Ořízne totiž výšky na poměrně nízké hodnotě. S lacinými chrastítky to stejně nikdo nepozná a hodně lidí má stejně horší sluch (výšky přestáváme slyšet jako první). WMA 64kbps úplně končí na 12 kHz, může se lišit u různých souborů. Prohlédněte si spektrogram v nějakém editoru hudebních souborů. Ogg mi osobně připomíná zkreslení jako u FM rádia. Takže kvůli široké kompatibilitě se držím MP3 192kbps.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to xvasek:
no ono to bude asi takto: v faac-18102004.tar.gz najdes v souboru AUTHORS (ktery mimochodem obsahuje lidi co na tom delaj uz od roku 99) jmeno Ivan Dimkovic, coz je jisty jugoslavec, ktery se na FAAC take podili/podilel. a svete div se, prave jeho pred ctyrmi roky zamestnala spolecnost Nero, kde pracuje jako Product Manager, Audio and Mobile Solutions.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

onehda jsem narazil na stranku s poslechovymi testy , je to teda 128kbps (a nekde tam maji 64 kbps) ,ale vsak se podivejte http://www.rjamorim.com/test/128extension/results.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja používam už dva roky MP4 (NeroDigital). Je to jednoznačne najlepšia (stratová) kompresia. Pozrite si test na tejto adrese: http://www.telefonica.net/web2/audioformats/index.htm a môžete si tento test urobiť aj sami (ja som tak spravil a potvrdil som si pravdivosť testu). Potrebujete na to napríklad Adobe Audition, alebo niečo podobného typu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci rejpat, ale, cituji:
Společnost Nero zdarma uvolnila k běžnému použití
 
Od kdy existuje spolecnost s nazvem Nero? :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kaiser Soze: Existuje od 1.1.2005, kdy se oficialne zmenil nazev Ahead Software na Nero.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kaiser Soze: od té doby, co si Ahead loni změnil jméno :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mnozi se tady ptaji po srovnavacich testech. Za jedny z mala serioznich a hlavne profesionalnich povazuju ty, ktere jsou ulozeny na konci teto stranky:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ogg_vorbis
(sekce Listening tests)

Snad daji odpoved na vase otazky. Martin

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otazka trosku z jineho soudku: jenom by me zajimalo proc autor pouzil uvozovky kdyz psal "stary dobry" winamp na konci clanku....winamp proste je stary dobry, tak proc to davat do uvozovek :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VELI> Protoze je to takovy familierni a to je bohuzel neco, za co je zvykem tady v diskuzich redaktory cdr popotahovat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MP4 audio neexistuje. Je to AAC. MP4 je kontainer, podobne ako avi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.