Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Netbook s Atomem v testu: Windows 7 Starter vs Linux Lubuntu 15.04

Jaky smysl ma test kdyz je vse udelano tak aby byl vysledek predem jasny :-) .

+1
-63
-1
Je komentář přínosný?

To je zas minusu ... hlavne ze lidi podemnou pisou vicemene to same.

1. Windows 7 Starter jsou osekane vicemene jen umelejma omezenima. HW naroky jsou stejne. Na PC s mene jak 2 GB RAM to proste neni dobry napad ... viz i ten "test". Proste swapuje to porad. Tato verze OS byla absurdni v jakekoliv dobe, slo tam jen o snizeni ceny OS nic jineho. Plnohodnotne Win7 Home/Pro jde optimalizovat pro pomala PC lepe.
2. Windows 8/8.1 je mene narocny OS, tam pri vhodne volbe i ostatniho SW muze ten 1GB pro nektere ucely dostacovat.
3. Test prehravani videa ve VLC na pomalem netbooku, kdyz VLC na Windows patri mezi nejnarocnejsi prehravace na vykon. naproti tomu na Linuxu tu Jezek pokusuje s nastavovanim parametru prehravani aby mu to bezelo. Vhodnou volbou kodeku a jeho nastaveni by prehravani videa bylo mozne i pod Windows. Proste Jezek.
4. Web je narocny na jakemkoliv OS cca stejne. 1GB RAM na brouzdani po soucasnem internetu nestaci. Leda koukat na mobilni stranky a i tam uz to zacina byt desne.

Dal uz me to nebavi rozepisovat.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

"Plnohodnotne Win7 Home/Pro jde optimalizovat pro pomala PC lepe." - Jako doporučuješ koupit další licenci? :) A optimalizaci Win7 Starter měl udělat v první řadě Microsoft, když byly určený na podobné nízkorozpočtové netbooky.

"Web je narocny na jakemkoliv OS cca stejne. 1GB RAM na brouzdani po soucasnem internetu nestaci." - A proto by se měl sám operační systém co nejvíc uskromnit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic takoveho nedoporucuji. Jen konstatuji fakt. Mimochodem spis bych tam dal Win 8.1 (upgrade tehdy stal 800 Kc), ale kdyz to lidi ignorovali. Ostatne stejne jako ted budou ignorovat prechod na Win10 a za nekolik let brecet. (samozrejme ze to ma smysl jen na HW ktery je zvadne).
O tom zda mel nebo nemel Win7 Starter byt optimalizovany primo od MS se nebavime. Proste to tak neni a z toho je potreba vychazet.

1GB pro web nestaci, ani kdyby OS nezabiral 1MB. Zbytecne pak resit zda je k dispozici 400MB nebo 550MB.

+1
-46
-1
Je komentář přínosný?

Firefox mě aktuálně zabírá 612MB RAM, proto bych zjišťování kolik sní sámotný OS za zbytečné rozhodně nepokládal.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

612MB ... tedy na 1GB RAM celkove absurdni resit OS. Proste 1GB RAM na brouzdani nestaci. Mimochodem 612MB neni vse co Firefox vyuziva. Jeste se vyziva dalsi pamet, ktera je ale zapocitana na strane jinych soucasti a systemu :-) .

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

„612MB ... tedy na 1GB RAM celkove absurdni resit OS.“

Proč, systému zbývá skoro celých 400 MB ještě :-)
Článek je právě o tom, že existují systémy, které to dají.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

pokud si 612MB bere Firefox tak tezko muze zustat system skoro 400MB. Ale to je vcelku jedno, protoze pri skutecnem bruzdani si bere gigabajty.

+1
-48
-1
Je komentář přínosný?

Tím chceš říct, že moje brouzdání s patnácti otevřenými taby není skutečné? :)))

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Dohadovani o poctu tabu je nesmyslne. Kazdy web ma jine naroky. Jedna zalozka muze vzit 5 MB jina stovky mega.
Proste pro nenarocne pouziti ten pristoj muze stacit a to zda tam bude Linux nebo Win zalezi na preferencich uzivatele, pripadne schopnosti jeho nebo nekoho v okoli to zoptimalizovat.

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

Já si vybral "optimalizovaný" systém už od tvůrce. Na DoDo nemám čas a proto vždy radši doporučím nejaké Lubuntu/Xubuntu místo Win 7 Starter :)

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

3. Vždyť to není pravda, jste to snad ani nečetl: "Zkusil jsem jak standardní OS cestu tak jak ji nakonfiguroval Asustek (tj. Windows Media Player), tak i VLC a aktivovanou HW akcelerací na GPU, tak i MPC-HC."

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu bylo předem jasné, že Lubuntu na tom bude fungovat přijatelně?

Mně nebylo, byl jsem kvůli tomu na ten článek zvědavý a tu informaci jsem si odnesl.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nápodobně, já také čekal, že W7 dopadne lépe...

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Nu, já bych se s tebou ztotožnil, protože i Wikipedie uvádí, že "Lubuntu je od roku 2011 oficiální odnož linuxové distribuce Ubuntu. Jde o opensourceový operační systém, který jako desktopové prostředí používá rozhraní LXDE. Lubuntu je určeno pro uživatele s méně výkonným počítačem. LXDE používá správce oken Openbox kvůli co nejnižším nárokům na počítač. Výkonu je též uzpůsoben výběr výchozích programů." Což W7Starter jsou jenom osekané W7 o fíčury. Takže tady máme OS od začátku optimalizovaný na slabý HW a OS na plnohodnotný desktop ořezaný o pár věcí. Takže ano, jak to asi tak mohlo dopadnout. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

První strana recenze byla napsána ještě před započetím testů.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Výsledek je předem jasný. Ale může za to výrobce i MS, který za XP nedokázal dodat obstojnou náhradu, nikoliv tester. V té době byly stroje s 1-2GB běžné, s Vistou to byla tragédie a s Win7 to nebylo lepší. A kdo s těmi stroji vydržel doteď, je na tom stále hůř, protože po tom množství updatů jsou wokna ještě línější a ani upgrade na Win10 to nespasí.
Je škoda, že neproběhl ještě test s XP, docela by mě jejich porovnání s Lubuntu zajímalo.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ano to bych taky rad videl. Mam jeste polofunkcni (mrtvy battery pack, jen blokla elektronika (nikoliv 3 li-ion clanky, ty jsou funkcni)) Netbook Acer Aspire One ZG5 s tim tragickym SSD 16 GB diskem. Nicmene XP na tom jedou docela svizne.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

tak k tomuto mám síce takú len okrajovú informáciu, lebo som vlastne vyskúšal win XP/Lubuntu 15.04 na desktope Celeron D335 takt 2,98GHz, Ati Radeon X850 XT,hitachi hdd a ďalej by som musel pozrieť, čo tam všetko je, z hlavy si nepamätám...a rozdiel dosť výrazný...jednak miera nastaviteľnosti tam je úplne iná, ale to je mimo tému...ale načítanie systému tiež o niečo rýchlejšie, pri XP načítanie mozzily cez minútu, s Lubuntu to trvá tak 20 sekúnd, presne som to nemeral? v XP neustále čakanie na načítanie aj počas browsovania, v Lubuntu oveľa živšie...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

jaj, zabudol som....1,5GB RAM

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se ti spousti Firefox 1 minutu neni to chyba OS ani toho HW co mas. Me se spousti firefox i IE cca 2 sekundy na Core 2 Duo 1,3 Ghz a to tam je 1.8" 4200ot HDD !

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

takže chyba bola akože aj v programe Aimp! aj VLC?? Do použiteľnej podoby za 2 sekundy? to tak...a prosím, nenadávajte mi tu...že IE...dosť, čo sa na ten program musím pozerať v práci...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Obavam se ze problem je v chybne instalaci OS a jeho nastaveni/optimalizaci. Psal jsem IE i Firefox. Jinak IE ma tu vyhodu ze se nemusi nacitat dodatecne knihovny, takze kdyz je vse jak ma byt, nacte se a funguje na pomalych strojich lepe.

+1
-41
-1
Je komentář přínosný?

No, já mám o něco lepší netbook se 2 GB RAM a oproti tomu z článku funguje podstatně lépe.
Sice dlouho startuje, ale pak se s ním víceméně dá dělat.

Ale je pravda, že jsem ho nikdy nezkoušel používat jako hlavní počítač.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Test s XP neproběhl z řady různých důvodů: 1) je to mrtvý OS, 2) netbook se s ním neprodával, 3) nevlastním a ani už asi není kde koupit licenci.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ač mrtvý tak je výrazně použitelnější než ten nejnovější linux. Proč? Protože kompatibilita....

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

V kazdom pripade navrhujem test zopakovat s Win 10 alebo aspon Win 8. Podla vlastnych skusenosti su menej narocne na RAM, takze by to pre Win mohlo dopadnut lepsie.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Asi to bude rychleji bootovat, ale s 1GB to i tak rozumně nepojede.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

takový test by byl nesmyslný. u netbooku s minimální zbytkovou hodnotou testovat sw, který by (pokud tedy nechce člověk ty windows ukrást) zvýšil cenu zařízení několikanásobně, je z principu blbost. já osobně preferuju testování věcí, které reálně mohou nastat. 4 roky starý netbook s dodatečně zakoupenou licencí na w10 je varianta, do které by šel snad jedině hulán.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Preco nezmyselny? Legalna Sedmicka sa da legalne upgradovat na Desinu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no, přiznám se že to mě v danou chvíli nenapadlo (a stroj sám žádný upgrade nenabídl, zatímco na stroji kousek vedle s w7pro tu otravnou rezervaci/instalaci cpal snad už před pár měsíci). tak či onak už je pozdě. džin byl vypuštěn z lahve, lubuntu na našem netbooku sviští rychle a ani já, ani nikdo jiný už se v souvislost s ním žádnými windows zabývat nebude.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Sedmicka na pomalom HDD a 1GB RAM je utrpenie. Osmicka ci desina beru menej RAM, takze k swapovaniu na disk dochadza neskorsie. No a stale je tu moznost na nejakom bazosi kupit modul RAM 2GB, to urcite neublizi ani tomu lubuntu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ta možnost právě u těchto netbooků není.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ok. To som si nevsimol, mal som volakedy Eee 901, tam to islo vymenit

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Ok. To som si nevsimol, mal som volakedy Eee 901, tam to islo vymenit

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ten modul si následně můžeš strčit za klobouk. Asi jsi nečetl důkladně, že RAM je napevno na desce. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Davide, bezal mi na tom WinX asi 2 tyzdne, bez problemov pri pouzivani PaleMoon a Libre Office.
ako tester (nie insider) som mal ine verzie ako Insider preview. pisal som v diskusii pod Test: Asus Eee PC X101CH, netbook se 4 roky starým Atomem.
"Bezi na nom 32bitovy Win10 (problem s ovladacom VGA (Intel HD3600) ) a v dualboote 64bit Mint 17. Vsetko v pohode."
WinX obcas po aktualizacii detekovali gpu ako intel 3600 obcas ako gma500 (linux berie gma500)
momentalne uz mam iba s mint 17.2 32-bit

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

mě by zajímalo jestli se Bambilion Ježek stále stydí před voňavými, čistými araby za své špinavé smradlavé české spoluobčany a za nestydaté holky v minisukních

+1
-63
-1
Je komentář přínosný?

Urážlivý a lživý příspěvek, smazáno, pan BTJ zabanován ... 9.10.2015 6:28 (DJ)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Počkat, takže ty nejsi Hulán? Sakra, kdo nebo co teda jsi? Jinak co se týče pana redaktora s tebou vcelku souhlasím, stačí přečíst titulek a zbytek článku je zbytečný.

+1
-45
-1
Je komentář přínosný?

No konečně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale copak, BTJ se dotknul něčího ega? Sranda...

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

Ale copak, DJ se dotknul něčí modly? Sranda...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Modly? Neujely ti ráno na záchodě kšandy? Já se leda bavím.

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Máš divnou zábavu, rozčilovat se a urážet autora :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš mi ukázat, kde jsem urazil autora? Že se nerozčiluju, to vím nejlíp sám, ale to urážení mi vrtá hlavou.

I když, jednou mě fakt namíchl. Psal hrozné nesmysly o tom, jak Microsoft léta kašle na bezpečnost Windows.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

By mne fakt zajimalo co tam BTJ napsal ze je to na banana, kor kdyz tam ma tolik plusu :)

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

To vis, to ho asi strasne nahnevalo, kdyz pod jeho "vlajkovym" clankem plnym naprostych nesmyslu, sprostaren a demagogii a nakonec "nejvyssim ocenenim", zasvinenim i konkurencniho CDR a splachovanim nalepek windows, uz ho neberou ani jeho skalni priznivci vazne a pochopili, ze tenhle ultratrolling skodi uz tak maximalne leda linuxu a zacali plusovat dokonce u prispevku pod linuxem od BTJ, tak to musela byt velka potupa a duvod pro BAN:o) Pan Jezek by tohle mel brat jako posledni varovani pred ustavem v bohnicich, protoze uz je fakt zralej ...
Kdybys chtel videt to, proc jsem dostal ban, tak ..... http://postimg.org/image/h5wdml529/
Ale rychle, za repost si zaslouzim jiste dalsi BAN, protoze jsme na linuxovem serveru, kde je kazdy nesouhlas s panem Jezkem trestan:o)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Já si na + a - moc nepotrpím ale Vám ho dám. To co jste napsal sice nevhodně napadá autora ale v podstatě vystihuje myšlenku článku. To že pan Ježek je čípák (člověk který musí mít nutně to nejlevnější nebo v akci, odvozené ze slova cheap), ví už dnes každý fanoušek tohoto serveru ale vytáhnout kaleidoskop a napsat 5 stránkovou recenzi na to jak je to špatný VR headset mi také nedává moc logiku.
Zase na druhou stranu je to autor který se nebojí mít vlastní názor a snaží se ho dokázat v recenzi /článku a to je jedinečný přínos který já osobně oceňuji.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ale hovadina. Tady ten server by měl být (a vždycky byl) o vytažení všeho možného a nemožného, jít trochu do extrému a vyzkoušet něco, co nikdo nedělal - viz třeba usmažené SSD, rozřezané heatpipe, nebo dříve testování vypalovaček pomalu měřením šířky drážek pod mikroskopem (OK, to poslední tady nikdy nebylo, ale mohlo by...).

Tento článek tomu odpovídá - vezme největší šrot, co kdy kdo stvořil (tady v tom je ten extrém) a rozjedeme na tom moderní OS a podíváme se, jak to vypadá. Protože pokud bychom vzali i7, 16GB DDR4 a nějaké ultra über SSD, tak pojede rychle úplně všechno včetně Eclipse a Gimpu a byl by to test k ničemu. Pro lidi, co by ho přece jenom hledali, je tady třeba živě. :-)

Osobně mi není moc jasné, proč se pod článkem, který dle mého konečně trochu zapadá tady na ten server, najdou (tuším) tři jelita, které to musí celé vytapetovat hejtem na autora.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Milý BTJ z anonymous proxy s e-mailem ultra.kokotiny@gmail.com, dám ti dobrou radu do života: Když tě někdo někde nechce, neser se tam. Děláš ze sebe pak akorát ultra kokota.
Pro odpověď na tento příspěvek budeš muset provést další dočasnou registraci. O tu odpověď nicméně nestojím.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam ten pocit ze vetsina ctenaru by dala rada ban Jezkovi protoze ty jeho blbosti skodi vsem (vzdy se najde nekdo kdo se toho chyti), ale bohuzel neni k tomu nastroj.

Jo kdyby napsal objektivni srovnani a napsal tam i mozne optimalizace atd, bylo by to urcite uzitecne, ale toto ? Ja vim, Jezek o Windows poradne nic nevi, ale pak tedy nema takova srovnani delat. Ma napsat jen jak vyladit takovy stroj pro Linux, jak co nastavit a pripadne pomoc zajemcum z rad BFU. Bylo by to milionkrat uzitecnejsi.

+1
-41
-1
Je komentář přínosný?

Bacha, at te taky nezabanujou:o)
Jeste jsi nepochopil o cem jsou Jezkovy clanky? Bud o fotacich nebo hejty a flejmy na system, ktery nezna, nepouziva, nerozumi:o) Smyslem jeho clanku neni pomoct nebo informovat, smyslem je znechutit i CDR vsem az do doby nez panu BTJ rupnou nervy a napise verejny skript v greasemonkey, ktery bude na cdr/diit filtrovat vse od Jezka .... kdo by to uvital?:o))))
Ale je fakt, ze je smutne, ze se clanky nedaji hodnotit + a -, ikdyz zdejsi redakcni system je z roku raz dva a nedokazali ani poradne posilat notifikace na mail, ktere jeste pred 10ti lety fungovaly nebo banujou lidi pro nic, tak co se divit, ze? :)

+1
-57
-1
Je komentář přínosný?

Vy dva, možna i Pety a Petr22, jste taková hlučná menšina, která okamžitě nabourává jakoukoliv rozumnou diskuzi pod články, kde se napíše několik křivých slov na Windows a Microsoft (nebo i Android a Google, Linux). Obzvlásť ty, BTJ, bys ses měl držet při zemi, protože rozumu jsi mnoho nepobral a nijak nevynikáš ani odbornými znalostmi. Prostě jenom umíš křičet a schází ti intelekt na to jakého děláš machra :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Neber si mě laskavě do úst. Já budu bránit i Zemana, když se o něm bude lhát. Takže se na lži o Microsoftu nebo jeho výtvorech občas ozvu. Jo, že to linuxovým misionářům vadí, protože si v těch lžích většina z nich lebedí, to už není můj problém.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Budeš bránit i Linux, když se o něm bude lhát? Asi ne viď? :)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Většina uživatelů woken nečte články, kde se popisuje jejich optimalizace.
Většina uživatelů jakéhokoliv OS nerype do nastavení systému - prostě koupit/nainstalovat a používat.
Většina prodejců PC sestav a notebooků s wokny do toho rýpat nebude(případné maslo na hlavě není moc příjemné).

Setkávám se s tím, že takové starší kousky s oblibou berou starší lidé, co chtějí surfovat a koukat na videa poslouchat hudbu, vést videohovory se svými blízkými a navíc to stojí pár stovek až tisíců.
Aby to nějak jelo a v případě mobilního zařízení jako je notebook nebo netbook držela i slušně baterie, tak tam ty sedmičky prostě budou kulhat. A protoře XP ztrácejí podporu i u třetích stran, tak tučnák s LXDE(Qt) nebo Xfce je dobrá volba.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Proc mam takovy pocit, ze degenerace zdejsi (soucasne i minule) redakce dosahla opravdu gigantickych rozmeru? Proc clovek, ktery Jezka jeste pred par mesici/lety verejne v clancich a diskuzich kritizoval, ze je ultra militantni linuxar a nevidi si na spicku nosu, si s nim ted najednou notuje? Zeby za to mohla ta inklinace k linuxu? Nejaka zvlastni uchylka? Kuwa wifte! Dej si deset minut pohov, zamysli se a jako jeden z mala si precti ten clanek ... pripadne ti vzdalene normalni takovy blabol, co nepatri ani jako blog, cpat na oba servery a myslet to vazne??? RLY??? Co je ucelem takoveho clanku? Udelat ze serveru linuxovy flamewarovy odpad? A ani to se nepodarilo, i jezkovi militantni linuxari uz chapou, ze timhle skodi uplne vsem!

Proc clovek, ktery se tu bil za prava jezdit ozraly v aute, protoze do toho udajne nikomu nic neni, kdyz nikoho nezabije ... clovek, ktery byl proti veskeremu sledovani a cenzure, zabanuje cloveka jen na zaklade ..... hmmmm ..... ceho? Ze jsem tu dal screenshot, o ktery nekdo v diskuzi pozadal?:o) Pekne ......

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, porušil si vlastní a jedinou podmínku tohohle serveru:
"E-mailová adresa se nezveřejňuje a použije se jedině, pokud požádáte o zaslání zapomenutého hesla nebo o upozorňování na novinky."

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

"Pro odpověď na tento příspěvek budeš muset provést další dočasnou registraci."

Nepočítá se to jako upozornění na novinku? :D

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlas se dá vyjádřit slušně, nebo ne?

Osobně si myslím, že jak kvalitou, tak dikcí je článek slabota, ale to je pouze můj názor, který jsem svobodně a slušně prezentoval a jsem ochotný o tom věcně diskutovat.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc je, že nesouhlasit se dá konstruktivně a slušně. Mohl jsi sestavit vlastní srovnání obou OS na libovolném HW u kterého by jsi to viděl jako přínosné. Mohl si ukázat v čem je jaké OS výkonější, lepší nebo uživatelský přívětivější.
Další věc je, že jsi alergický na tučnáka, nicméně nikdy jsem se nedověděl proč, čím ti ublížil?
Znám mnoho lidí co si spálilo prsty v době první pětiletky tohoto tisíciletí - většinou sestavy s ATI grafikou.
Svět woken je totiž zprimitivněl a oni ztratili chuť se učit něco nového co trochu bolí, ale jak říká jedno anglické přísloví - No pain, no gain.
Ještě připojím svůj názor na svět woken: M$ měl a má plno zajímavých myšlenek, ale vždycky to podělá a pokřiví a např. nebyl schopen opustit některé relikty z DOS (písmenka diskových jednotek, zpětné lomítka v souborové cestě, not case sensitive) s "ohledem" na tzv. zpětnou kompatibilitu. Dokud nebude ve woknech takový pořádek jako v posix OS, bude můj postoj k nim rezervovaný.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Plusy nema za povodny text, ale za ten ban :)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Dejve, Dejve, ty to v diskuzi zase schytáš.
Ale já to beru jako takovou zajímavou osvětu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Věděl jsem to, jsou totiž lidé, kteří absolutně nepřipouštějí, že by linux možná mohl být i v něčem občas lepší než ten jediný správný OS ...

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

To zcela a naprosto připouštíme (alespoň mluvím za sebe), že je to možné. Co nám vadí je forma a neprofesionalita(formální i rétorická) jakou to předkládáte. Kdybyste něco takového podal v práci/škole, jako svůj produkt, tak byste měl docela problém.

Nezlobte se. Normálně lidi nehodnotím, ale když jste mi tak krásně nahrál...

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

Takže pro mě to snamená, že rozhodně stojí za to uvažovat o reinstalaci Eee 901 z původních XP na Lubuntu (či něco takového). Dcera občas z nouze používá "chrochlíka", ale ono se na tom skoro ani nedá browsdat. Tak by to potom třeba šlo aspoň trochu.
Tak zas úplně k ničemu ta recenze nebyla :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Mám EeePC901 a rozhodne nemente WinXP za Lubuntu!
WinXP je na tom najrýchlejší systém! Lubuntu by sa vám nezmestilo na interný 4GB disk, ktorý je najrýchlejší. Ten druhý 8GB je ultrabrzda (nezvláda viacero načítaní súčasne, pomalší ako USB disk). Lubuntu sa dá používať aj na SD či USB disku, ale to je obmedzené na cca 20MB/s.

Z toho moja rada, vyskúšajte najprv Lubundu nainštalované na rýchlej SD karte. Firefox je najrýchlejší. Na núdzovku sa to dá (používam občas miesto tabletu ak potrebujem nejaký text, potom na nonstop zapnuté irc - pod Lubuntu na rozdiel od WinXP sa dosť často sama odpája wifi karta, takže niekedy to beží 2-3 dni, inokedy vypne 2x denne, to pod WinXP nebolo). Určite 2GB RAM, nechápem prečo p. Ježek používal len 1GB a nie 2GB.

Ak máte svoju dcéru rád a chcete jej dať nejaký malý notebook, ak nie kvalitnejší tablet, tak určite nejaký z tých 11,6", najnovšie s N3050. Sú od cca 180 do 280 Eur. Výkon úplne inde, bezproblémové videá, aj nejaká hra sa dá. Odporúčam zvážiť 4GB variantu.

Čo totiž v článku nie je, za tých 5 rokov sa znáročnil aj web (aj prehliadače). Pred 5 rokmi som 901 používal na cestách, Opera 12.16, prehrávanie hudby (aj ako budík s AIMP), prezeranie fotiek. Teraz všetko chce GPU akceleráciu, ktorú tieto najstaršie Atomy nemajú. Najväčšia brzda aj tak sú aj na vtedajšiu dobu pomalé SSD od Asusu. Aj procesor, je to len jednojadro. V najlacnejších Intel tabletoch sú dvojadrá.

+1
-44
-1
Je komentář přínosný?

Mám bohaté zkušenosti s instalacemi systému na Netbook (starší atom, 2GB RAM) . Běžel mi tam dualboot W7 a *buntu.

Sedmičky jsem měl osekaný pomocí Se7en lite, a to vážně hodně, chyběla hromada pro netbook zbytečných věcí. Systém běhal podobně bleskově jako Lubuntu.

Co se týče prostředí na Linuxu tak je v podstatě jedno jestli se pustilo LXDE, XFCE, E17, nebo dokonce o efekty osekané KDE. Unity už nestíhalo,
Jakmile se totiž spustí prohlížeč, je všechno jedno, CPU zoufale nestíhá. Podobné je to například s NetBeans, tam to brzdí ještě disk.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, pokud bylo použito specializované Lubuntu, měl se podobně osekat i redmondský Otesánek.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak proč MS ty Win7 neupravil? Někdo ho snad omezoval?
Lubuntu je odlehčená verze Ubuntu, ale není třeba si ji pokoutně doma osekávat sám. Je tak připravený už z "výroby".

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Sedmičky jsou tělpaté nafouklé líné hovado, které na takový hardware nepatří. 8.1 32bit by na tom běhaly jako víno.

+1
-42
-1
Je komentář přínosný?

S 1 GB RAM? Na tom by se 8.1 možná spustily a to je tak všechno, co by to zvládlo. Ale pokud stačí počítač na koukání na dlaždice, tak dobrý. Já se raději kouknu z okna na dlaždice na náměstí :-P.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Hele, já jsem zkoušel 32-bit win7 i na dual Pentium 3 850Mhz s 1 GB RAM a šlo to ihmo možná líp než XP. Po bootu zabráno (systém nijak neosekáván) cca 400MB v paměti, nebyl problém provozovat browser (GPU byla geforce 6200AGP) dokonce twitch stream šel plynule (max 480p, 720p to nedalo ale stejně poklona). Win 8.1 se tam nehodlaly nainstalovat protože CPU neumí nx-disble bit, což nevim jestli je nebo neni problém i výše zmíněného Atomu, ty funkce přišly někdy mezi pozdnim pentium M a ranným mobilním Core1. Byl to jen pokus ale dopadl velice dobře.

Win se od NT6 chovaj tak že čím více RAM tím více se rovnou při bootu rozlezou, když je člověk nabootuje na 512MB, zaberou 300, na 1GB zaberou cca 400, na 2GB cca 800, na 4GB přes 1 GB, na 64GB je to cca 3,5GB více se už nerozlezou, prostě čím více ram tím víde DLL naloadujou rovnou do paměti aby na ně pak nemusel seekovat disk. Lubuntu je cool, ale normal ubuntu neni, to by byla vražda, stejně tak se na tomhle stroji můžou win2000 s jejich 80MB zabranejch v RAM zdát cool a fast. Je to stroj z jiné doby, tenhle in-order atom dstane v CPU výkon unaprdel od té P3 co jsem zmínil nahoře, dnes to neni ani na video či webbrowsing, jakmile to narazí na šložitější HTML prvky nebo skripty tak konec, tak k čemu ten "netbook" má bejt.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

On má ale pravdu, believe it or not. Už jsem to tu jednou psal, na netbooku jsem čisté 8 měl (prakticky bez updatů, bylo to v 2012 když to sotva vylezlo) a světe div se, ono se to dalo používat. Ve srovnání se 7 či XP, jakkoliv se to uživatelů těchto prasystémů dotkne, to bylo mnohem responzivnější. Žádný placebo, žádný "hmm, seems faster". A jo, fakt to mělo 1GB RAM. Promiň...

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Mínusují, protože to jsem já, nebo protože kritizuju sedmičky. Názor na to nemají ničím podložený, jen sebou nechávají cloumat emoce.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Na to mám znova stejnou otázku: "čistý" systém bez updatů je dobrý k čemu? Očekávám, že se počítač používá jako prostředek k vykonávání nějaké práce ne jako cíl, jak zabít čas koukáním na obrázek plochy a animace startnabídky...

Věřím, že to mohlo mít lepší odezvu než několik let nepřeinstalovávané XP nebo W7, ale vážně pochybuju, že by to bylo dlouhodobě použitelný. Stačí pár updatů, doinstalovat antivir a podobné nezbytnosti a je plný disk i RAM. Všechny verze Win, co znám, na tohle děsně trpí. U některých se to nabaluje pomaleji u některých rychleji, ale stejně to dojde do fáze (a poměrně brzo), kdy pomůže jen kompletní reinstal.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Zkrátka 8 nesou v instalačce už vše potřebné k tomu, aby ten netbook od první chvíle plnohodnotně běžel bez 3rd party nesmyslů. U XP a 7 tam musíš doinstalovat dalších deset věcí a tím se to samozřejmě zasírá už od prvopočátku. O chování Win není sporu, je to tak jak píšeš, a právě proto je instalace aktuálního systému na netbook IMHO lepší volbou, čeká mě míň záplat a mám toho v základu daleko víc.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

S vedomim, ze budu sezran za to, jak straaasne je to nebezpecny, tak "doinstalovat antivir a podobné nezbytnosti" na pomalej srot je jako strelit se pred bezeckym zavodem do nohy. ;) Naopak, pro pomaly sroty se smrtici kombinaci maly pameti a pomalyho disku a nakonec i pomalyho procesoru, je jedinou sanci pomlatit vsechno postradatelny (Defender, indexace) a potom je aspon nejaka sance, ze s tim pujde neco malo delat a uzivatel nebude mit neustale nutkani to prohodit oknem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Za mě naprostej souhlas.
Jen dodám, že antivir dokáže takhle pomalej stroj utemovat způsobem, kdy je opravdu lepší ho tam nemít. Ono se to pak v rychlosti moc neliší, jestli tam máš antivir, nebo malware. Rychlostně to je prakticky totéž (=PC je velmi těžko použitelný, až nepoužitelný).

Podle mýho pozorování sežere průměrný nenáročný antivir kolem 300 mega v RAMce. Připočtu-li k tomu systém a snahu něco spusit, pak na 512MB stroji je rotační disk odsouzen k uswapování xmrti. A to nepočítám náročnost na procesor.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

dotaz: kdo dnes používá takovou komickou velikost ramky? I DDR první verze se pořád v bazarech povaluje dost. Na XP s FF je optimum 1-1,5GB. Řešit problémy s ram v době levných pamětí mi přijde mimo.

+1
-46
-1
Je komentář přínosný?

Tak koukam mínusky rostou ale odpověď nula. To vážně někdo provozuje P4 s 512MB či horší stroj? Masochismus nebo sestava pro bezdomáče, jenže ti nemají elektriku....

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pokud očekáváš odpověď je to frustrující.
A teď k HW. Znám místa kde i deset let běží P4 1GB RAM XP a dokonce PIII 512MB RAM s XP dodnes.
Majitelé těchto krámů mají takové přesvědčení, že dokud to není pokažené tak neinvestují do nové sestavy. Ač se to může zdát na palici, pro tyto lidi je tento přístup vysoce racionální - např. špatná zkušenost s novým HW+OS vs. starý oblíbený SW, nebo třeba stav jejich peněženek.
Ještě jedna nejen moje zkušenost na závěr - pro wokna je swap na 1 GB nutnost, pro tučnáka pojistka.

PS: Jedu na OpenSUSE 13.2 - KDE prostředí. Z paměti je použitých 1.3GB z toho 0,7GB zabírá Chrome(pouze jedna záložka s DIIT :-) ), KDE 0.4GB a X 90MB.
Na banana pi mi jedou LXDE zabírají 25MB a X taky 25MB. Celkem je použitých z paměti asi 130MB
Snad si uděláš obrázek co stačí.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

tak na prohlížení zpráv a mailů stačí i horší plečka ale použitelnost je na dnešním webu diskutabilní (a samozřejmě řve a žere jak kyselina protože jede pořád na plno...).
A nadto jsme na IT webu tak bych čekal že lidé typu "Pepík z Lhoty" kterým sestava vydrží dokud doslova neshnije sem nechodí....

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, takoví lidé sem nechodí. Ale zato chodí za těmi, co tomu rozumí s požadavkem udělej s tím něco, ať to jede a nic mě to nestojí :-) Stroje typu P4/512MB RAM nebo netbooky jsou mezi nimi časté.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

to znám, s takovýma jednat je opravdu laskomina - nedovedou pochopit že zadarmo ani kuře nehrabe.
Jednu takovou osobu která tohle chtěla jsem alespoň umluvil na dokoupení 1GB modulu ke stávajícím 512MB - bylo to rozhodování na měsíc jestli dát ty tři stovky (a přitom to rozhodně chudák co musí obrátit každou korunu není)....
Když se mi takový starý stroj dostane do ruky tak se ho snažím upgradovat na maximum. Ve zmíněném byl původně Celer na 2,4Ghz, tak jsem do něj dal nejvyšší povolené P4 3Ghz s HT a pak se dokoupila ta ramka, ale zoufale to brzdí ten disk.
Lepší už jsou stroje se s.775 kde už jdou dát aspoň Pentia D na vyšší frekvenci, tam už je to o dost použitelnější.

P.S: přitom mnohdy stačí jen toto starším strojům aby použitelněji chodily a ne se sotva ploužily - narvat max cpu co deska pobere, ramku navýšit (mnohé starší desky stejně berou jen 2GB) a dát 60GB SSD kde už je alespoň první SATA. U P4 3Ghz+ s HT a Pentií D je to doslova živá voda.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

U desktopu to jde a upgrade paměti, někdy i CPU se nakonec většinou povede. Ideální jsou desky, které zvládnou C2D, to dneska pořád stačí na běžnou činnost. Ale u těch netbooků s tím moc dělat nejde, tam je opravdu nejlepší narvat jiný OS.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

tak u noťasů je málokterý upgradovatelný, já měl štěstí na dobrý kousek takže jsem nedávno vyměnil 2,5Ghz c2d za 3,06Ghz top model se kterým ntb ještě nějaký rok vydrží. Jenže tady je horší že ikdyž je ten starší celkem dobrý tak je prakticky neprodejný. Z desktopu jsem součástky vždycky udal ale trh se součástkama do ntb je mnohem menší....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě máte pravdu. Antivir sebere zpravidla nejznatelnější část výkonu ze všech aplikací a při zapnutém "rezidentním štítu" zbrzdí diskové operace testy na pozadí na nesnesitelnou úroveň i u výkonných strojů. Otázka zní, proč na takový stroj pak instalovat systém, který je z principu k infikování náchylný nejvíc ze všech.

Operační systém je nástroj a inteligentní člověk volí nástroj i podle vhodnosti k danému účelu. Nepředpokládám, že na pomalém stroji budete kreslit ve Photoshopu nebo stříhat video v Premiéře. Na činnosti provozovatelné na takovémto stroji existují plnohodnotné linuxové alternativy a není potřeba si svinit systém antivirem, pokud dostatečně často záplatujete. Bonusem je navíc mnohem širší podpora starého HW v linuxovém jádře oproti novým Windows. (Např. v 64bitových Win7 nerozjedete žádný starší skener od Canonu, mám konkrétní zkušenost s cca 10 let starým skenerem, který má stejné parametry jako současné a navíc i podavač na negativy, v linuxu jede, Win7 ne.)

Je to asi jako když si člověk, co umí sotva nakreslit čtvereček, koupí sadu barev a štětců pro profesionálního malíře a ještě preventivně odšroubuje víčka lahviček s jedovatýma barvičkama, místo aby si koupil pastelky a kreslil pastelkama.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě (a nejen podle mě) jsou Windows k infikování náchylné ze všech nejvíc především proto, že je používá nejvíc lidí. Úsilí napadnout alespoň jedno procento počítačů s Windows je velké, protože je v tom obrovský potenciál. Zatímco napadnout třeba i 50 % linuxových mašin nikdo nepotřebuje. K čemu?

Nedělám si iluze, že kdyby tomu bylo naopak, bude mít problém Linux. Stejný jako Windows, možná ještě větší. Krásným příkladem budiž Android. Jakkoli mám ten systém rád, protože se s tím dá dělat díky masivní aplikační základně spousta věcí, s bezpečností je na tom podle mě stejně, možná ještě o štipec hůře než Windows. To, že se můj androidí telefon zatím nikomu nepodařilo napadnout, přisuzuji tomu, že věnuju jeho zabezpečení stejnou péči jako Windows. A ne, fakt to není tím, že bych si nainstaloval nějaký antivir (jakože nenainstaloval).

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

ono se jen o tom nemluví, ale útoky na linuxové přístroje jsou docela časté. Routery jsou dost oblíbeným cílem. Taková neaktualizovaná elektronika na linuxu je čím dál vděčnějším cílem, už jen proto že napadení síťových komponent se odhaluje hůře. No a pak je tu Android, nejvděčnější cíl všemožných hackerů....

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

To je sice častý argument, ale více než zavádějící.

Jak už poznamenal DDR0, tak napadnout Linux se velice hodí díky např. DNS útokům na routery. Navíc Linux má majoritu na serverech, takže útoky na Linux jsou velmi žádoucí, protože získání kontroly nad i třeba jen webovým serverem je mnohem zajímavější než notebook nějakého joudy. Už jen proto, že napadený webserver je suprovým nástrojem pro šíření nákazy dál.

Rozdíl mezi Ubuntu serverem, Ubuntu desktopem nebo třeba Debianem je celkem zanedbatelný z hlediska útoku. Linuxové jádro používají velmi podobné a pokud by obsahovalo nezáplatovanou díru, dá se použít rovnocenně na routeru, serveru i desktopu.

Samotné rozšíření systému a tedy procento cílů je samozřejmě důležité, ale Linux díky serverům a síťovým prvkům rozhodně není zanedbatelné procento.

Jako mnohem důležitější vidím architekturu a filosofii systému a s tím související disciplínu uživatelů.

Microsoft od dob DOSu prezentuje své systémy jako něco, co dokáže používat opice po lobotomii a nemusí vůbec nic umět a vůbec nic se učit. Pak to tak vypadá. Nemluvě o tom, že teprve na přelomu tisíciletí začali pracovat na systému s podporou plně víceuživatelského prostředí a sítě. Windows NT byly spíš parodie na multiuser síťový systém. Oproti POSIXu v Linuxu a MacOS byl MS v (znečištěných :-)) plenkách. Systém aktualizací nastavili tak, že ho většina lidí raději obcházela (aktualizace=zdržuje mě to při vypínání, když chci jít z práce domů) a efektivní správa aktualizací aplikací neexistovala ještě ve Win7. Oproti tomu Linux rozlišuje uživatele a hlídá jejich práva a přístupy od prvopočátku, aktualizace probíhají za běhu a aktualizují se i aplikace (např. častá cesta wormíků: webový prohlížeč), nová verze jádra není podmíněna platbouza licenci/výměnou za výkonnější stroj, takže nikdo nebude nechávat něco jako WindowsXP volně v síti jen proto, že momentálně nemůže nakupovat nové licence natož celé počítače, aby to šlo vůbec spustit. No a v neposlední řadě, Linux nelže uživatelům o tom, že můžou být blbí, ale na rovinu vysvětluje, že počítač je nástroj stejně jako třeba nůž a ten malému dítěti bez dozoru a bez poučení také nedáte. A že je počítač jako nůž, když přes něj spravujete internetové bankovnictví, není potřeba vykládat.

Android má linuxové jádro v určité verzi a na většině zařízení se kvůli stupidní politice Googlu nedá bezpečně aktualizovat. Většina metod útoků na Android je vedena přes děravý Googlův Dalvik/ART, známé a kvůli Googlí politice neaktualizované byť dávno opravené díry jádra nebo ještě lépe přes špatně spravovaný Market (a nekvalitní software na něm), kde sice vyhodili a odmítli vrátit skvělé mobilní IDE pro Arduino, protože stahovalo a doinstalovávalo GCC, ale spoustu děravých a spywarových her tam prý nechávají.

Na závěr: každého, kdo má elementární znalosti počítačové bezpečnosti musí váš výrok "můj telefon není napadený" určitě pobavit. Je to jako tvrdit, že jste zcela zdráv, protože (zatím) nepociťujete žádné zjevné a vám známé symptomy. Ale to dlouho nemusí ani HIV pozitivní člověk. A to se váš telefon nejspíš denně pohybuje bez ochrany v infkečním prostředí internetu...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

"A to se váš telefon nejspíš denně pohybuje bez ochrany v infkečním prostředí internetu..."
Na druhu stranu zit v kompletne dezinfikovanej izolacii sa tiez uz neda nazvat "zivotom".

Sportovci extremnych sportov tiez riskuju, no pre nich to plni ucel uspokojenia.
Zakaznik by tiez mal mat pravo vlastneho uspokojenia. Niekto sa totiz boji vsetkeho a zije ukrutne zabezpeceny a nakoniec si ho poda infarkt. Je to dobre alebo zle?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz clovek vi co dela daji se naroky a potreby Win slusne sundat. Vetsina predinstalovanych OS je zaplnena plevelelm po okraj, nevhodne nastaveni jak system tak BIOSu ... proste kdyz se to zoptimalizuje chova se to diametralne jinak. Jenze kolik lidi to umi 1% uzivatelu Win ? Nejspis ani to ne.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Doby, kdy jsem si tunil systém, mám už nějakou chvíli za sebou. Člověka to totiž časem omrzí se hrabat ve střevech a s další majoritní verzí znova a znova. Nyní se mé "tunění" sestává z poházení ovládacích prvků tak, jak jsem si za několik let zvykl je mít, nastavení sdílených adresářů a pár nastavení v programech.

Systém by měl být úsporný ve výchozím stavu a nechat na uživateli čím vším si chce zaneřádit RAM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo rika ze je potreba nejak extra tunit. Ono to jde lehce, staci vedet kde jsou ta nejproblemovejsi mista a upravit nastaveni. To ze to neni default od MS se nedivim, ale divim se ze to neni standard na tech HW mizernych NB/tabletech. Tam je to zarazejici.

Naopak system ma vyuzit RAM na maximum a uvolnovat jen kdyz to uzivatel na neco potrebuje. Ostatne tak to dela kazdy moderni OS. Hodne to zrychluje reakce systemu.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Kde jsou nejproblémovější místa a kde se má co nastavit? Určitě disponuješ nějakým zajímavým (a jednoduchým) receptem :)

"vyuzit RAM na maximum" je taková až matoucí fráze a neznamená aby OS hned po startu rval do RAM všechny existující knihovny s předpokladem, co kdyby se náhodou mohly v budoucnu hodit. A už vůbec bych do "vyuzit RAM na maximum" nepočítal cache, která může být v případě potřeby okamžitě uvolněna.

Zaměř se na obsazenost RAM bez cache a bufferů. Zajímá nás velikost trvale obsazené RAM, která se nedá nijak jednoduše snížit a může se maximálně odswapovat na pomalý disk.

Spotřeba prostředků systémem (trvale obsazená RAM) můsí být co nejmenší aby "zbytečný" systém nespotřebovával prostředky aplikacím. A jenom opakuji, cache sem nepočítej.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

No ano, dá se to "slušně" sundat, ale vložené úsilí je neadekvátní výsledku ve srovnání s vloženým úsílí do instalace vhodné linuxové distribuce, jako třeba Lubuntu.

A tomu 1 % snaživců Microsoft rozhodně nepomáhá. Kvalita jejich nápovědy na webu a informací na diskusích v internetu je typická pro Windows komunitu. Polovičaté a neužitečné informace, nesystematické návody a rady typu: "Potřebuješ exportovat 300 souborů XLS do PDF? Tak si je označ, dvojklikni a když ti to nespadne, tak pak mačkej 300x Ctrl+P, Enter a Ctrl+F4. Aby to fungovalo, nastav si PDF tiskárnu jako výchozí." (To je realita z diskuse od jednoho "MS" odborníka asi před rokem.)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Rady k Windows ve forech jsou stejne (ne)uzitecne jako u Linuxu, jen je rozdil v mnozstvi.

K one rade nebyl to odbornik, ale blb. Jde napsat makro, skript, proste cokoliv. Kazdopadne exportovat Excel do PDF automaticky ze souboru k tomu neurcenych ... no nechtel bych videt ten vysledek.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

K oné radě: když to byl blb, tak mi napište prosím to makro/postup. Návod mi psal "blb" přímo na webu MS a doteď mi nikdo nedal lepší odpověď. Soubory samotné jsou naformátované tak, že odpovídají rozměrům A4 a připravené od autorů rovnou k tisku a kompletaci, kterou jsem měl centralizovat já. Takže se vytisknou správně, hledáte zbytečnou výmluvu, abyste se vyhnul funkční odpovědi.

Problém je v tom, že ty soubory mají obvykle 3 listy, Excel ve výchozím nastavení tiskne pouze 1. list a podle "rad" a dokumentace asi neexistuje žádný postup ani příkaz ve VisualBasicu, jak toto chování změnit, vyjma ručního klikání v dialogu k tisku.

K radám na webu: Ukažte mi "neužitečné" linuxové rady třeba na webu stackoverflow. Ukažte mi podobný zdroj kvalitních rad pro Windows. Srovnejte mi dokumentační portál Ubuntu a Microsoftu k nastavení systému. Zatímco Ubuntu má v dokumentaci kromě klikacího postupu pro lamy obvykle i univerzálně funkční postupy v konzoli, kde stačí opsat a spustit (a pochopit kvůli bezpečnosti) kód v shellu (včetně případného upozornění na potřebný software/balíčky), tak u MS je "nápověda" obvykle zúžena na popis/definici nějakého pojmu a návod je funkční jen výjimečně a jeho opakování obvykle brzdí ignorované rozdíly v UI a aktivních funkcích různých verzí (Home/Professional), pokud vůbec funguje nebo pokud je vůbec napsaný.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Som uzivatel windows protestant schopny okamzite sa zbavit windowsu :) K tlaceniu excelov existuje viacero ciest, no priznavam, ziadna z nich nie je BFU friendly.
1. Viacero moznosti VBA scriptu - tento je taky zakladny: http://stackoverflow.com/questions/5693189/excel-vb-script-to-print-all-...
Mozne je ho aj doplnit o zatvorenie dokumentu. Nasledne je potrebne si vyhladat, ako nastavit script do vychodzej template, ako povolit automaticke spustanie makier resp. povolit v bezpecnosti VBA makra a nadefinovat skratku. Z toho vyplynie otvorit 300 dokumentov a stlacat skratku do zblaznenia.
2. Naprogramovat si konzolovu aplikaciu na tlacenie, ukladanie, exportovanie office dokumentov (jednu taku som si davnejsie narychlo spravil)
3. Pouzit nejake verejne konvertory excelov do PDF a vytlacit PDF hromadne uz nie je problem.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

a nákupem jejich licence by se cena tohoto 4 roky starého stroje zvýšila cca 5x.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

nechci byt zastance W7, ale IMHO mel byt test provedeny taky s cistou instalaci Win7 Starter, bez balastu dodavaneho vyrobcem.
Sam na svem notebooku provozuju nekolik virtualnich stroju s W7 kterym jsem priradil 1GB RAM a (sice bez Aera) behaji hodne dobre. Po startu vyuziti ram cca 600MB, neni to jako u Lubuntu ale prece jenom je to rozdil.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

z čisté instalace jsem odtesal to nejhorší a jinak nechal systém tak, jak jej microsoft a asus zákazníkovi dodali. tedy tak, jak jej nechá - cojávím - 90% lidí.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Test s gimpem a myslim ze i firefoxem neni uplne fair, protoze LXDE bezi na gtk, a gimp (a imho i firefox) taky, takze tyhle graficke knihovny byly sdilene, narozdil od pripadu ve windowsech. Minimalne by se sluselo napsat, kolik ty knihovny zerou v pameti, coz osobne neumim zjistit.

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

ano, to je dobrá poznámka, ale víceméně jen potvrzuje jeden z faktorů, který je na lubuntu, resp. lxde právě dalším pozitivem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-D :-D :-D
Masochistické sklony pana Ježka neberou konce :-D

Celý problém je prostě v té RAM. Na 1GB jednoduše není stavěný žádný moderní x86 OS.
A ten Lubuntu těžil z toho, že "nepapá" tolik RAM. Takže ji potom zbylo víc na aplikace, takže běhaly rychleji (když se nesahalo tolik do SWAPu).

Asi by se hodilo připomenout pořekadlo o tom, že nikdo není tak bohatý, aby mohl kupovat levné věci.

Bohužel většina netechnických lidí slyší na směšné ceny a když v prodejně pohýbou kursorem v naběhlém OS, tak to nadšeně vezmou (klidně i na splátky s nevýhodným úrokem).

Asus jsem měl rád, ale ani on se nevyhnul pořádným failům či podpásovkám.

Měl jsem od něho desku, která byla proslavena náhlou smrtí (a mě to potkalo taky).
Pak jsem od něj kdysi koupil notebook, s "herní grafikou" za nemalou cenu.

Ale hry vydržely běžet i na elektriku 10 minut. Pak se začaly sekat a pomohl jen reset.
Opět jsem jej reklamoval, a po údajné výměně čidla se to chovalo po návratu z reklamace úplně stejně.

Nakonec jsem ho prodal a podle informací jej nový majitel několikrát reklamoval, až notebook odešel úplně.

Od té doby si od Asus už nic nepořizuji. Je mi líto, kam až klesl z příček kvalitou uznávaného výrobce.

Toto jsou ovšem mé zkušenosti staré několik let a možná se Asus trochu vzpamatoval.

Žádný slušný výrobce si nedovolí prodávat něco, co nejde normálně používat.
A Asustek se k této nekalé praktice snížil u mnohých "produktů".

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

" Na 1GB jednoduše není stavěný žádný moderní x86 OS."
V tom je ten problém, Když srovnám win2000 a win10, tak nechápu, proč win 10 žere 3x tolik, jediný, co přináší je horší UI, nastavení rozfrkaný všude možně a nefunkční nastavení IP protokolu VPN sítí, o kterým se ví od května a MS to není schopný opravit.
Abych novějším windowsům nekřivdil, tak pro mě opravdu užitečná nová funkce je powershell

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Jediné, co vidím, že novější OS přinášejí, je jiné GUI. O tom ostatním vím míň, než stará Blažková. :-)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

No, a takovým NT4 stačilo 12 MB ramky a 124 MB na disku. Bohužel neumějí zacházet s USB... Jinak XP jsme provozovali s 512MB ram (bez antiviru). Naše aplikace tam běhaly v pohodě a ani s prohlížečem nebyl problém, i když tuším, že tam ještě taby nebyly.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

I to je overkill. Když pricházely XP (2003), měl kancelářský stroj 64MB RAM, průměrný počítač 128MB a výkonné sestavy jsme montovali s 256 nebo 512MB, větší DIMMy :) pomalu ani nebyly.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Ne neni. WinXP a WinXP SP2/SP3 je jiny OS. zmenilo se toho strasne a hlavne HW naroky. WinXP s SP3 pro bezny provoz potrebuje 1GB RAM.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, co myslíš tím běžným provozem. Systém WinXP SP3 si bere kolem 150 MB paměti. V základu.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

To leda ve snu.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Nespím. XP-cka mely fungovat už s 64 MB ram a 128 MB bylo doporučeno, takže systém na to byl dimenzovaný a microsoft tvrdil, že SP3 na tom nic nezměnil. Něco jiného jsou ovšem aplikace, případně ovladače, ty postupem času nabobtnaly docela výrazně.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Jo, zas tak moc se nešetřilo, přeci jen to byly "Mission critical" systémy (pro nás). Jinak vím, že se dávalo i méně, švagrové jsem oživil počítač, když jsem ji dal místo 256 MB modulu 1G. Bohužel programy za tu dobu nabobtnaly - tam hlavně antivir. Jinak nevím, proč třeba Skype musí brát 150MB.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Off topic
Microsoft je tak vlezlý, že mi včera na obou PC odblokoval skrytou aktualizacu KB3035583, takže mi při dalším spuštění strašila na liště tray ikona W10. Musel jsem znovu odinstalovat a dát znovu skrýt, tak uvidím jak dlouho to zase takhle vydrží. Stalo se to taky už někomu?

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

To je velice zlé, doporučuji napsat svému europoslanci, že chcete kvóty na počet zobrazení této hlášky.

+1
-45
-1
Je komentář přínosný?

Tobě nepřijde takové chování nečestné?

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Ano, taky se mi to stalo a jsem z toho rozladěn

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ja krom KB3035583 odinstaloval a skryl jeste.
KB2952664
KB3021917
KB2990214
KB3022345
KB3068708
KB3075249
KB3080149
Plus zakazani "Program zlepšování softwaru a služeb na základě zkušeností uživatelů" (je potreba napsat do "prohledat programy a funkce"
http://www.pooh.cz/IT/a.asp?a=2016538
Plus odstranit vsechny telemetricky ulohy v "ovladaci panely/nastroje pro spravu/planovac uloh" a tam vyhledat vsechny ulohy zacinajici na "přihlásíte-li se do programu zlepšování softwaru a služeb na základě zkušeností uživatelů" vse zakazat nebo rovnou odstranit, je jich tam hodne aspon 6x tak poctive prohledat.

Od te doby mam klid, dostalo se me to tam jen jednou poprve.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo. Proč tolik dřiny? Není lepší strejda Google?

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Gwx]
"DisableGwx"=dword:00000001

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

„Dobrý den, v kufru mého auta se po vašem posledním servisním zásahu objevila mrtvola ve fázi rozkladu.“
„To nevadí, prostě ji ignorujte.“
„Ale ona smrdí!“
„Tak použijte sprej proti smradu“
„Aha, tak dík.“

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud už tam tu mrtvolu máš, hodí se i sprej. Ale nikdo ti ho nenutí. Ber nebo nechej být.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

doporučuju nejezdit s mrtvolami do servisu :)
No GWX byl nekvalitní od začátku a rozhašil mi systém. Ale co. Přece nevyhodím perfektně fungující auto, když stačí sprej. :)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

mne len chcel natiahnuť novú aktualizáciu, ktorá mi stiahne aktualizáciu "získať windows 10" :D preškepkulovaní sú tí hajzlíci :P

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jj proto je potreba zbavit se vseho a ne jak doporucuje petty jen schovat ikonu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, na nekolika strojich. Nevim, jak to definitivne vyhubit, je to asi nejvetsi vada W7.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Upravil bych větu: Dodávání netbooků s Atomem, 1GB RAM, pomalým HDD a s Windows 7 Starter bylo „nečestné“ a Microsoft neumí nabídnout úsporný OS pro x86 PC.

Na toto: Dodávání netbooků s Atomem, 1GB RAM, pomalým HDD a s Windows 7 Starter bylo „nečestné“ a výrobci notebooků v čele s Intelem neumí nabídnout rozumný PC hardware.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Jenže výrobci notebooků i Intel umí nabídnout rozumný hardware, proto by opravený výrok byl nepravdivý :)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

V případě šunka s Atomem to ale neplatí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tedy: Dodávání netbooků s Atomem, 1GB RAM, pomalým HDD a s Windows 7 Starter bylo „nečestné“ a výrobci notebooků v čele s Intelem neumí nabídnout VÝKONEJŠÍ PC hardware ZA PŮVODNÍ CENU.

... a Microsoft neumí nabídnout úsporný OS pro x86 PC :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Od dob sedmiček ale šly HW nároky Windows dolů.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ne tak razantně aby se na "Microsoft neumí nabídnout úsporný OS pro x86 PC" něco změnilo :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Copak Atom - ale takové Pentium M - tam to bude zajímací ;). Zrovinka nedávno jsem do jednoho takového prastroje instaloval Windows 7. Je tam samozřejmě problém s driverem grafiky, protože ten integrovanej Intel nic novějšího než XPčka nepodporuje (takže ano, nainstaloval jsem XPčkový driver do sedmiček, nefunguje tomu Aero, ale aspoň to akceleruje 2D, takže se to tak nepotí jak když to jede přes MS Basic Display Driver). Paměť jsem rozšířil na maximum, tj. 2 giga. A vrazil tam 32GB SSDčko. Funguje to, nabíhá to rychle, nedusí se to ani v prohlížeči (i když žádná sláva to samozřejmě není)... ale stejně mě tenhle článek nahlodal a zkusim na tom cvičně to Lubuntu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja rozjel Win7 na AMD Athlonu-XP, 1GB RAM, rychly IDE disk- mam to jako testovaci stanici a beha to docela dobre! Web je jina vec plna flashovych baneru a skriptu, tam pomuze jedine grafika v AGP slotu s nejakou akceleraci pro dekodovani takovych ptakovin, tusim ze vetsina DirectX 10 nema dnes problem, nektere DirectX9 grafiky take akceleruji v ramci moznosti ovladacu...

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Dával jsem kdysi sedmičky na jedno Pentium M, kde byla grafika Mobility Radeon 9600 - Aero běhalo v pohodě, hry taky, ale bylo to trošku těžkopádné, tak tam šly XPčka. Momentálně je ve fázi příprav nějaký ten Linux, přičemž článek mi napověděl, že první vyzkouším to Lubuntu.

Jinak na Athlonu XP jsou sedmičky z Windows to poslední, co tam jde rozchodit, kvůli CPU instrukcím (to poslední, co jsem tam rozchodil, byly Windows 8 Developer preview, protože to mělo ještě stejné požadavky jako sedmičky, novější vydání už pak potřebovaly ty nové instrukce).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SSE2 instrukce, trochu jsem v te dobe nepochopil, k cemu je OS potrebuje- domnivam se ze jenom kvuli grafickym srandickam jako prave to Aero :-(
Ve WinXP naopak tezko rozbehnout nejakou akceleraci GPU pro intenret prohlizece, v tom ma Win7 se slusnou grafikou navrch.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Win 8.1 32bit na Pentium M chodi.Meli by i na Athlon XP, ale to uz nemam jak vyzkouset.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na novějších ano, na starších Baniasech ne.

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Nj. NX bit je podminka.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Jaký smysl má na takový stroj cpát Win7 (kromě chuti to vyzkoušet)? Pentium M jsem měl v NTB a chodilo to docela v pohodě (XP / 1GB RAM). Rozhodně líp než co jsem musel nedávno čistit netbook s kombinací Atom-Ion (Win7-64 / 2GB RAM). Samozřejmě kromě HD videa, které Ion díky HW podpoře umí.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

ma to 1GB RAM, zabudli ste na USB ReadyBoost???

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To by bylo zajimavy to otestovat, ale obavam se ze RAM to nenahradi, pouze rychlejsi start OS a aplikaci.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Suhlasim, ze vysledok bol jasny popredu. Ale urcite to malo zmysel vyskusat a vrealnych podmienkach porovnat.
Pamatam si tu dobu, ked sa tieto tzv. Netbooky hojne predavali aj s XP SP3 aj S Windows 7.
Tie s Vistami mi nejak utiekli, alebo ich moc nebolo?
Kazdopadne hlavny problem vidim v tom, ze mainboard nemal klasicky slot pre SO-DIMM pamate.
Ak by ho tam vyrobcovia dali a RAM by sa zvysila uz len na 2GB(idealne 4GB+64bit OS), tak by to bolo ovela pouzitelnejsie...

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě hodnotný test i když jsem výsledek tak trochu předpokládal, ale chtěl jsem definitivní potvrzení v číslech. BTJ jste banovat nemuseli. Doufám, že je to jen dočasný ban, protože některé jeho příspěvky jsou přínosné a občasné smazání příspěvku bohatě stačí.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Chcem podakovata Panovi Davidovi Jezkovi za vyborny clanok.

Mam jednu otazku, je daka porovnatelne usporna distribucia pouzivajuca Wayland namiesto X11? Planuje LXDE prejst na Wayland v blizkej buducnosti?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji. Wayland neplánuji dokud nebude stabilní a hotový (což u mě neznamená hned první verzi Fedory, co jej nasadí jako primární). Ale ano, předběžně si od toho slibuji určitou ještě větší úspornost (jestli oproti molochu X.Org nepřijde, bude to chyba Waylandu). LXDE asi na Wayland už spíš nepřejde, resp. vývoj směřuje k vydání LXQt, tam se tyhle next-gen záležitosti asi odehrají.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, bude i test 64-bit Lubuntu? Moje zkušeností zatím říkají, že 64-bit umí být v některých ohledech výrazně svižnější jak 32-bit a využití RAM není taková katastrofa jak se říká.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Záleží zda máte Intel Atom(sračka koš parodie na CPU) co 64-bit vůbec podporuje.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych zkusil optimalizaci W7 vypnutím všech nepotřebných služeb, kterých jsou desítky a zabírají spoustu RAM. Pak by to možná za Lubuntu tolik nezaostávalo. No a ten ReadyBoost by možná taky byl zajímavý, s nějakou rychlejší flashkou.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Mám k tomu drobný dovětek. Intel N2600 obsahuje GPU GMA 3600, což byl v době pár let zpět v Linuxu poměrně velký problém (na rozdíl od všech ostatních grafik od Intelu, tato není vyvinuta přímo Intelem, je to rebrandovaný cizí výrobek). Pakliže by výrobce nedodával binárními ovladače přímo pro danou distribuci, mohl být netbook na hraně použitelnosti. (Podporovaných distrubucí bylo pár, takže třeba v tehdejší Fedoře to bylo peklo.)

Přítelkyně tehdy kupovala netbook Acer D270 na identické platformě. Naštěstí existovaly binární ovladače pro tehdeší Ubuntu a chod byl bezproblémový. Vtip nastal, když po roce upgradovala na novou verzi Ubuntu (z LTS na nové LTS). Grafika si přestala rozumět s Unity (do té doby šlapalo bez záseků), naštěstí Xfce to řešilo. Jako doplňující stroj ho používá dodnes.

Jinak já před lety pořizoval Lenovo IdeaPad S100 (bez OS), hned dokoupil RAM na 2 GB a slouží mi doteď. Je tam ještě Intel Atom N570 (tzn. generace před N2600), ale grafika je GMA 3150; ta sice HD video ani vzdáleně nedává, ale ovladače jsou už roky přímo v jádře. Asi největší překvapení pro mě je, že baterie i po letech může být na (odhaduji, nemám ntb při sobě) nějakých 80 % původní kapacity.

Kombinace Fedora 22 64 bit + Xfce, při používání Firefoxu, Thunderbirdu a LibreOffice není zlá ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad gma3600 ... to jsem okomentoval v pasáží o 1080p videu.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

jj, četl jsem to celé :-) Já jsem možná ve svém příspěvku nevypíchl, že bez "korektních" ovladačů bylo i GUI takřka nepoužitelné, když už se spustilo, o to mi šlo hlavně. (HD video jsem tam snad ani nezkoušel.)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To sem napíšu znovu. Mám na netbooku Windows XP, běží to obstojně a vyhovuje mi to, protože na tom můžu v klidu hrát staré hry pro Windows (samozřejmě nemyslím nějaké 3D akce).

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Koukam, ze se tu zase banuje jak na bezicim pasu :-))
Predpokladam, ze jako obvykle za ostreji projeveny nesouhlas...
To, ze tu někdo jiny pise o kokotech a podobne, to je v pohode, protože ten někdo jiny kope s nama :-D
Ach jo....a takovej to tu bylo před tema 10 lety fajn

a ano ano, vim, kde se mi nelibi, nemam tam lezt...však uz sem moc nelezu...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

2 lidé během 11 let práce = "jak na běžícím pásu". no, asi máme o běžícím pásu různé představy.

PS: někdo někde píše o "kokotech"? mám tu vydaných téměř 7000 článků a opravdu nemám sil ni času sledovat 7000 diskusí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Koukam, ze se tu zase banuje jak na bezicim pasu :-))
Predpokladam, ze jako obvykle za ostreji projeveny nesouhlas...
To, ze tu někdo jiny pise o kokotech a podobne, to je v pohode, protože ten někdo jiny kope s nama :-D
Ach jo....a takovej to tu bylo před tema 10 lety fajn

a ano ano, vim, kde se mi nelibi, nemam tam lezt...však uz sem moc nelezu...

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Lojzo, ty bys měl přeci dobře vědět, jak to tu chodí.

Já mám zkrátka a dobře právo banovat a nebojím se ho použít. Beru na sebe tu roli největšího hajzla, co prostě smaže cokoliv, co se mu nelíbí, prostě jen proto, že to právo má. Nejsem za to placený, dělám to ze své dobrovolné iniciativy a s vědomím redakce. Říkejte mi najatý vyhazovač, Dr. Mengele nebo jak chcete. Je mi to fakt putna.

To, že David zabanoval BTJ až teď, je dáno tím, že byl hodně benevolentní. Já navrhoval jeho zabanování už dávno, ale dohodli jsme se na tom, že to je místní šašek, kterého nikdo nebere vážně, v diskuzích je jen pro pobavení a i když nejde pro vulgaritu daleko, aspoň neuráží konkrétní lidi (uráží jen nebohé produkty). Tentokrát ale mez přetekla - a tak bylo dílo dokonáno.

Jsem toho názoru, že diskuze se dá vést ve slušném stylu, věcně a bez urážek. Sám vím, že jsem kolikrát přešlápl, i na tebe jsem svého času vylétl způsobem, který mě zpětně mrzí (jestli jsem to ještě neřekl, tak se za to omlouvám), prostě jsem už starší, leccos se od té doby stalo a mám to teď trošku jinak (nemyslím si, že myšlenková konzistence je něco ctnostného, člověk se prostě vyvíjí a jeho myšlení taky). Je však těžké vést diskuzi v mezích slušnosti, když ti prostistrana nadává do debilů, kokotů a podobně. To pak holt člověk občas ujede. I jako prevence, aby se to nestávalo, zabanování BTJ vítám.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ja to chápu, no neprislo me osobne, ze by ten clovek (ci ja) se tu projevoval nejak extra sproste ci tak (znam diskuze, kde je to vylozene extra sproste a i tak se to ještě da).
Btw osobne třebas "debil" nepovazuju vůbec za nejake zasadne sproste slovo - mozna to mame každý jinak, ale "ty jsi debil" bezne reknu třebas i brachovi, když s nim nejak zasadne nesouhlasim.

On problém je, ze pan Jezek se mnohdy fakt chova jako trotl, respektive ma takove názory, které povazuju za uplne debilni, ze to tak musim rict. No a pak se lidi holt deli na ty, kteří to reknou na plnou hubu (ja, asi i BTJ atd) a na ty, kteří si to mysli, ale nereknou to. Ja osobne jsem radsi, když se to rekne, alespoň se to pak da vyříkat.
Jenze to je další věc, pan Jezek si nic nevyrika s nikym - bud s nim clovek souhlasi a je to ok, a nebo s nim nesouhlasi a posle ho do haje.
Ja mam takovy zlozvyk, ze s lidma mam tendenci diskutovat o jejich názorech a presvedcovat je, ze ten muj je lepsi, ci se nechat presvedcit, ze ten jejich je lepsi. K tomu je ale potřeba, aby lide skutecne měli nejake pevne postoje, názory a nebali se s nima jit na svetlo, ze to tak reknu.

Btw nez zabanovani by bylo 100x lepsi něco, co fungovalo na D-F, totiž "chlivek". Komentar byl odstranen, no clovek mohl kliknout a precist si, o co vlastne slo.
Viz to, co se stalo tady dnes - vidim smazany komentar, který ještě nez byl smazany, mel 12+ No to by me docela zajímalo, co se v nem psalo :-) Priznam se...
Jinak obecne - ja jsem proti banovani kohokoliv za cokoliv. Ostatne, když někdo bude chtit delat bordel, tak se sem dostane, i když ho 100x za sebou zabanujes. Problém nevyresen....Clovek, co rekneme jen něco prehnal, a priste by si nechal domluvit a uz by to neprehanel, se tu ale na to vykasle, protože ho to nasere a bude to citit jako krivdu. (to je castecne muj pripad, ja pravda neodolam, ale uz sem fakt zdaleka nekoukam tak, jako drive a nekomentuju tak, jako drive). A imho to je skoda, protože web prisel o nekoho, kdo dokaze taky něco jiného, nez jen souhlasne kyvat. Problém sice vyresen, ale s vanickou vylito i dite :-((

Btw - ja byl zabanovan za JEDNO slovo "debil". (plus nesouhlasny komentar, asi). To mi neprijde moc fajn. Ok, pochopil bych, kdyby tam někdo napsal "hele, slova jako "debil" se tu netrpi, priste to napis jinak, nebo dostanes BAN". Ok, to bych bral a nejak bych se zaridil. Ale zabanovat bez jakéhokoliv upozorneni za 1 slovo? To mi fakt prijde ulitly a jak rikam - jen to pak ve me o to vice prohloubi averzi a nasranost...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně bych to banování pro srandu ještě vylepšil. Aby se to pro něj tvářilo, že poslal komentář, normálně by se mu zobrazoval, ale ostatní by o něm vůbec nevěděli. Popřípadě bych taková individua dal do jednoho pytle, aby si navzájem své komentáře viděli a mohli na sebe reagovat. :-)

Jinak ten komentář získal plusy AFAIK až po zabanování.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

No bylo by to zajímavé mít dvourychlostní diskuzi. V jedné lidi co se dokážou bavit přijatelně a v druhé lidi, kteří jsou schopní akorát DH0. Docela sociologický experiment :)

Taky by to chtělo vyměnit +- systém, který nikoho nezajímá za flag, aby WIFT mohl střílet lidi od boku :) ( s menším úsilím). Nj, ale redakční systém tu má jiné nedostatky a stejně málo redaktorů, tak se to holt nevyplatí...

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Co se v něm psalo, se dá dohledat. BTJ to tady v další reinkarnaci nalinkoval jako obrázek. A podle mě to, že to udělal, mně jasně přesvědčuje o tom, že sám věděl, že je za hranou a že za to může dostat banána.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl si zabanován za jedno slovo, to bylo pouze poslední kapkou. A jak už jsem psal na více místech dříve: urážet se nenechám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skutecne? A Co tedy PRESNE a KONKRETNE jsem udelal kdy tak hrozneho?
Ooo, dovoluji si často kritizovat tve texty.
Pokud to beres jako urážku, tak chápu. Ovšem prijde mi, ze redaktor by si mel uvědomovat, ze jeho práce muze byt kritizovana.
Ti lepsi potom jsou schopni si z kritiky vzit nejake ponauceni.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

sice to za tenhle post asi schytám, ale zeptal ses: nepamatuji se , co vše se "do tvého džbánku" nasbíralo. chápu že to asi vidíš jinak, ale podívej se na to mojí optikou: jsi jeden z mnoha a mnoha čtenářů, kteří přispívají do diskusí narozdíl od 99,9%+ jiných. a opravdu si nepamatuji co vše se kdy a jak diskutovalo pod mými 7 tisíci články. nevedu si složku na každého "z vás rebelů v diskusích". takže odpovědět ti prostě nemohu. mohl bych ti ale oponovat tím, že s řadou lidí jsem v diskusích vedl debatu nad opačnými postoji a nemám problém dát člověku za pravdu, pokud mě přesvědčí. prostým napsáním že jsem debil mě o svých argumentech nepřesvědčíš.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

PS: pokud je mi známo, tak tvůj původní účet, je odbanován.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chcelo by to doplnit test este o XP a ako sa vsetky 3 systemy chovaju na SSD v porovnani s HDD.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Jako mam s tim docela zkusenost, pokud si tam clovek necha jenom origos windows antivir defendra, tak na core 2 duo taktnutem na 3GHz s 1GB ram s 60GB OCZ Agility v3 ssdckem (+/- 200MB/s read/write bez AHCI, chipset G31) jsou sedmicky opravdu svizne, byl jsem fakt prekvapeny jak svin, ze jsem nepoznal rozdil v realnem pouzivani oproti vice GB ram. I Dota 2 se loadovala velice rychle a bezela bez lagu. Dale pak to same SSD + nvidia ion v1 netbook s atomem n270 taktnutym na 2GHz, 2GB ram, AHCI, windows 7 o hodne pomalejsi ale pouzitelny (mamka na tom ma skype, internet, mail, youtube...). Dale pak bay trail s 1GB ram a slusnym eMMC (150MB read / 60MB write) s windows 8.1/10... svizne, prijemne pouzitelne, chrome se spusti za cca 1.5 sekundy, stranky to nacita rychleji nez chrome na note 2 androidu s 2GB ram. Celkove mam jasno, rychly procak (rozumej core 2 duo na 2GHz a lepsi) + rychle ssd + 1GB ram + Windows 7 = pohodova svizna masina, ale stejna kombinace s atomy pred baytrail generaci = da se ale x nasobne pomalejsi nez s core 2 duo+ procakem.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Úsměvná debata, fakt jsem se na ten článek těšil už jen kvůli ní. Řešil jsem přesně tuto věc už v době, kdy byla aktuální - tj. někdy v letech 2011/2012. Tenkrát jsem si koupil 10" Atomové Lenovo, doplnil druhý gigabajt RAM a W7 Starter stejně swapovaly při každé nepatrné blbosti. Nechal jsem je tam tenkrát kvůli potřebě práce v MS software poměrně dlouho, nicméně když jsem místo nich nakonec nainstaloval Xubuntu, nestačil jsem se divit. Ten počítač doslova ožil. Nakonec jsem netbook nechal dalšímu členu rodiny, který tam vrátil W7 Starter a vesele trpí dodnes.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Na CDR chodim uz dobrych 15 let, donedavna, nez to zacalo byt opravdu nesnesitelne, jsem nemel ani adblock. Myslim, ze jsem spravedlivym dilem, klikanim na clanky a reklamy, prispel na chod serveru i platy jeho redaktoru a "redaktoru". Mam tudiz prinejmensim pravo vyjadrit sve absolutni zklamani a frustraci nad tim, co tu z toho v poslednich par mesicich pan Jezek udelal. Uplna zumpa tendencnich clanku a "recenzi" o linuxu a windows, kterym rozumi snad jeste mene nez tomu linuxu (navic to bere snad jako ctnost). To nemluvim o jeho alteregu "Anicce" pred par lety, to bylo takove vtipne, ikdyz uz to mohlo leccos naznacit ....
Pak normalniho a verneho citatele tohoto platku jiste musi opravdu frustrovat, kdyz jsou tydny, kdy jedine prispevky ma tenhle clovek. A pak prijde takovyto clanek, kde absolutni IT antitalent a linuxovy troll srovnava linux a windows a nevyhne se ani tem nejhrubsim vulgaritam. A vubec se nestydi tomu dat uplne nejvyssi zlate trojhvezdickove oceneni tohoto serveru, cimz ho defacto devalvoval na to oceneni "deep in shit" a nejake DIIT oceneni uz nic neznamena ... a kdyz clanek na mem oblibenem serveru, na ktery verne chodim, napise vetu "Závěrem snad jen zbývá dodat, že dvě naprosto zbytečné věci pomalu, ale jistě míří tam, kam patří. Do záchodové mísy…" s obrazkem licencniho stitku windows, nemuzu se ubranit dojmu, ze jsem na nejakem antihulanove zapadlem blogu v propadlisti internetu a ne na serveru, ktery jsem povazoval za odborny! A kdyz se pod takto extremne trapnym a diletantskym clankem pozastavim nad dusevnim zdravi jeho autora, tak jsem zabanovan ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, BTJ, on tento článek ale opravdu je přínosný. Na stejnou věc jsem přišel nezávisle na Davidovi a stálo mě to půl dne. Rozdíl je v tom, že to byla P4, na kterou jsem se snažil napřed dostat Widle, pak jsem ji chtěl vyhodit, ale ještě před tím jsem tam ze srandy strčil ještě live CD od Debianu Jessie (aktuální stable) s LXDE a byl jsem zcela šokován, že to běží na rozdíl od těch Widlí zcela plynule a dobře. Potřeboval jsem to strčit do výroby, aby na tom mohli odhlašovat, takže je mi jedno, co je tam za OS.

Dříve, v dobách XP, mám tu zkušenost, že Windows a různé distribuce běžely asi tak srovnatelně - z toho jsem vycházel. Dnes je ale situace opravdu diametrálně jiná (na slabém hardware) a přestože konec je i na mě trochu moc teatrální, určitě není nepravdivý. (Tzn. žádné aktuální Windows na tom šrotu nepoběží použitelně, kdežto to LXDE ano).

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Double post, sry.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Tak je pravda, že ať mám články od vás Davide hodně rád, tak jsem nepochopil proč testovat čtyři let starou šunku, která představuje vývojový omyl v podobě pomalého procesoru a disku, málo RAM a náročného systému a k tomu to porovnávat s Linuxem (Linux mám rád, mám ho i na jednom počítači a k tomu několik instalací ve Virtual Boxu, na kterých si zkouším a učím se). Nejen XPčka jsou mrtvá, ale i tento kus hardware je out, Davide. Nebyl by to spíš dobrý blog, než článek?
Pokud je někdo sprostý a uráží redaktory anebo ostatní diskutující, tak souhlasím s banováním. Nicméně nezdá se vám, že se obsah CDR a DIIT poněkud změnil. Já vlastně ani nechápu rozdíl mezi těmito weby. A i když fotografie je i můj koníček, tak tento web vždy míval trošku jiné zaměření a za mě poslední článek co měl pověstné koule (doufám, že nedostanu ban :-) ) byl WIFTův počin s názvem "Pitva odvařeného 40GB SSD Intel 320" (bude pokračování?).

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že pokračování nebude, tedy určitě ne takové, na které bych měl i ten nejmenší vliv :).

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

teď mě napadlo - těm přístrojům s naletovanou 1GB RAM ale volným USB konektorem by pomohla rychlejší USB fleška (kvalitnější,trojková) k využití jako swapu.. To by disku značně odlehčilo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavé, jak se to tu pěkně rozhořelo. Víceméně jsem to přečetl celé (diskuzi článek jen zběžně) a musím říct že to tu konečně pořádně žije. To že autor článku vyhrabal počítač který už ani v Giga"Pocitac" bazaru nekoupí protože to je a konec konců byl krám už v době uvedení na trh a opět nám dokázal známý fakt.
Za sebe musím říct, že znám pouze jeden jediný moderní OS který fičí na 1GB ram jak z praku a to je iOS.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

LOL, ta cena me dostala. Chtit za to vic jak 1500 Kc je zlodejna.

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Já teď dostal Aspire One zadarmo (ten s tím brutálně líným SSDčkem) a i zadarmo je to drahý, protože aby se to dalo rozpohybovat, musí se do toho pár peněz vrazit :). Ale mám ho na specifické pokusy, takže jsem za něj vlastně rád.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Píšu si lihovým fixem na čelo JITRNICE. Vlezl jsem do kategorie notebooky srovnal podle ceny a nalezl x61. Nenapadlo mě, že za to někdo bude chtít 5 tisíc 8-)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Neotevření správce úloh ve Win7 považuji za nedostatek tohoto
jinak docela zábavného článku. Analýza jaký proces (procesy) vlastně vyžere
paměť, by mohla zajímavá. Když diit, tak proč se v tom trochu nepovrtat?
Nevěřím že by Win7 byť starter měly tak mizernou správu paměti.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Jezek takove veci ve Windows neumi a pravdepodobne i kdyby umel tak prece by to nedelal. On potrebuje aby to vyslo podle jeho presvedceni.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Dá se to nějak jednoduše udělat? svchost.exe (netsvcs) mi moc neřekne o tom, která služba si bere ty prostředky.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Klepnout pravým tlačítkem myši na proces, vybrat z následného menu
položku "přejít ke službě", automaticky se přesunu na danou službu,
která svchost spustila (Win7).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ne tak docela. S jednou takto běžící svchost je často spojeno těch služeb několik, takže se zas tak moc nedozvím.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pravda, ale jak bylo řečeno, ne u všeho. Já měl před
nedávnem problém s Windows update, který mi po náběhu systému
zatěžoval procesor na 50% (jedno jádro naplno) a sebral cca 200MB paměti,
což u mě tak podstatné není, ale právě tato služba běží samostatně.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

windows update bylo v testu vypnuté.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Teda já nevím, kdysi jsem měl N2600 a ve windows jsem v 1080p v pohodě přehrál i ve flashi. Spíš bych to viděl na starý zašpiněný (např. 2 antiviráky) windows (132s je dlouhá doba pro boot) a také na problém mezi židlí a klávesnicí.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Uz jsem to tu psal. Chybne zvoleny prehravac a kodek. Jezek na Linuxu optimalizuje pres ruzne zmeny v nastaveni, ale ve Windows vybere to nejhorsi co muze. Popravde se ani nedivim (to uz jsem tu psal taky), protoze o Windows nic nevi a zije jen v Linuxu.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Ve Windows zkusil 3 možnosti - WMP, VLC a MPC-HC. Každý používá jiný kodek. Co chcete víc?

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Zabanovat BTJ je ta nejlepsi vec, co se mohla DIIT stat.

Jinak clanek se mi libi a necekal jsem, ze je na tom windows tak spatne.
Jednoduse s linuxem si clovek muze vybrat, s windows muze jen nadavat.

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Podobnou plačku taky vlastním, na ovládání tiskárny je to ok. Nicméně od začítku tam bylo ubuntu 11.04 a teď po letech jsem tam dal lubuntu 14.04. Nikdy by mne ani nenapadlo dát tam windows. Běhá to v pohodě, jen nechápu jak na tom (1024*600) dříve mohl někdo i pracovat v kancelářském sw....

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Ještě pamatuju, když se v kanclu pracovalo na Windows 3.11 v závratném rozlišení 640*480. Uměly i 320*200 :-)

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

Ale ty programy byly na to přizpůsobené a monitor měl 14" ne 9-10.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10 Home je pro majitele Windows 7 Starter nyní zdarma. Porovnání aktuální verze Lubuntu by tak bylo férovější s aktuální verzí Windows.

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Nějak se mi nezdá to, co z testu vychází. Tedy ne to, že tato konkrétní linuxová distribuce je úspornější a běží rychleji (tomu věřím), ale nezdá se mi to, že by tam ty Windows 7 Starter běžely tak šíleně.
Dále nějak nerozumím takto postavenému testu a ještě hodnocením operačního sytému Diit***. To jako když se mi podaří ty Win7 ořezat a optimalizovat tak, aby běžely lépe než třeba ostré Ubuntu, tak taky dostanou takovéto vysoké hodnocení? A když pan Ježek píše, že to testoval právě na instalaci z výroby, ale proti tomu postaví naprosto na nenažranost zaměřený linux, tak také nechápu ten smysl, kromě toho, že jak správně už na začátku předpokládal, že to poběží lépe. Jaký je tedy rozdíl mezi tím tam nacpat a určitě také trochu "ladit" ten linux a tím tam nacpat čisté Win7 a také je poladit? Stejně s tím bude mít uživatel práci. Nikde není popsáno, jak probíhala ta instalace obou systémů, kolik s tím strávil času, jestli se pochytaly všechny ovladače, na základě čeho byl vybrán software na kterém byla testována rychlost spouštění (Gimp je tragédie i na rychlém stroji - samo s Win) atd. Za mě je to článek na pobavení a hlavně vyvolání výborné a vtipné diskuze, na kterou jsem se těšil, ale jinak dle mého názoru nedobře odvedená práce.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Z kontextu vyplývá, že na tom stroji s Windows 7 byl David nucen nějakou dobu pracovat, takže kdyby uměl ten systém poladit, tak to určitě udělal. David určitě není odborník na Windows, nicméně kdyby dokázal ten systém vyladit, tak by ho bylo pro diit škoda. Zde přítomní odborníci se schodli jen na jednom - takovýhle počítač patří do šrotu. Nikdo tu nenapsal, že je třeba vypnout službu Windows Update, která na takovémto počítači dokáže na dlouhou dobu sebrat podstatnou část prostředků a podobně.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ale Win7 Starter byla snaha MS o očesaný systém. Pravda, nakonec ho očesali spíš co do možností než rozežranosti :-) Nemyslím si, že by se vám ten systém povedlo nějak moc optimalizovat pro 1GB RAM. Navíc takovou možnost na rozdíl od Linuxu pro běžného uživatele ani nenabízí.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Není to tak dávno, co jsem rozjel w7 se 128MB tuším že to byl nějakej starej celeron. Ten systém se pouštěl zhruba 3 minuty, co si pamatuju, takže ty téměř 3 minuty na tomto prostě odpovídá tomu, že se ten dotyčný o systém naprosto nestaral a nechal ho tam 7 let.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

A firefox se otvíral kolik hodin?

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Já se bavím o tom, že mu to bootovalo s cca 4x silnějším strojem skoro 3 minuty. Samozřejmě, že takový firefox bys tam ani nepustil.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Kedar Míša:
minimalne naroky na w7 su 1GB ram pre 32bit , na 128MB ti to nedovoli ani len nainstalovat
http://windows.microsoft.com/sk-sk/windows7/products/system-requirements

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Jsou win7 lite, které jsou upraveny na 128MB. jinak existuje bypass, který ti nainstaluje windows 7 i přes to, že nesplňuje minimalní požadavky ;) jsou lidi, kteří to rozjeli i s 96MB ram. Ale furt nechápeš, že mi jde jen o to, že i mašina mnohonásobně slabší než tento netbook dokázal systém naboovat rychleji. Takže je problém i někde mezi notebookem a židlí :-)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Problém mezi notebookem a židlí není. Je prostě použita standardní instalace, tak jak ji MS doprasil, se všemi zbytečnými službami. Na rozdíl od Linuxu si při normální instalaci uživatel moc vybírat nemůže, kterou část nainstalovat a kterou ne.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak jseš tady snad na IT, ne? Po instalaci máš možnost win7 docela radikálně upravit. Neupraví si to možná tak nějaký BFU. Takže pro mě jakožto ajťáka je zde problém mezi židlí a klávesnici, že si to prostě neumí upravit.

Stejně tak bych mohl nadávat na linux, že jsou v něm GPU drivery na nic a půlka lidí mi bude oponovat, že to není pravda, že to jen neumím nastavit, i když ať momentálně s amd 280x dělám co dělám a snažím se nastavit vše správně (když to spočítám, tak mi to zabralo tak půl dne mého času), tak na víc jak 70% výkonu co ve windows nedosáhnu. Těch 70% považuji za obrovský úspěch :-) tady ta situace je úplně stejná. No a to je problém linuxu - windows mám rozchozený včetně 100% výkonu gpu během 3 hodinek, ale na linuxu ani po 10h nejsem ani na 80%.

A zkoušel jsem v poslední době linux mint, kubuntu, opensuse,... Všude s mým pc stejný problém :-) teď jsem na linux mint a zatím to vypadá na spokojenost (až na tu grafiku).

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Takže zaprvé: test sledoval jistý cíl, jak psal tvůj předřečník. Je v tomto ohledu irelevantní, že je publikován na IT webu (to je důsledek toho, že pro IT web píšu).

Zadruhé, pokud si za 10 hodin zprovoznil Linux na 80%, zatímco Win umíš na 100% za 3 hodiny, pak to není chyba linuxu, ale jen tvoje neznalost světa Linuxu v kontrastu vůči dobré znalosti světa Windows. Já umím svůj Linux zprovoznit na 100% do 1 hodiny, a to z ní významnou část zabere instalace. U Windows už bych to teď po letech do hodiny nedal, protože bych v té nové verzi musel hledat kde co je, googlit postupy atd. Ale to by byla moje chyba, nikoli chyba Windows.

Za třetí: jestli je tvůj problém opravdu hlavně v tom, že 280X na Linuxu neumíš zprovoznit k obrazu svému, pak se jménem linuxového světa omlouvám, ale měl sis koupit GeForce. Tohle (doporučování GeForce pro Linux, místo Radeonů) je téma, které se v linuxovém světě omílá stále a stále dokola. A žes měl Radeon před Linuxem? No, za to přece Linux nemůže, to byla tvoje volba a ty si neseš její důsledky.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Prostě jsi porovnával 7 let starý windows, na který si ani nešáhnul, s čerstvým linuxem. Ty 3 hodiny jsem bral včetně instalace her a všech programů :-)

Tu radeonku jsem koupil před rokem a půl za 3500 se zárukou 32 měsíců (měl ho 4 měsíce), borec ho koupil na gpu mining a ani ji nerozbalil, byla zafoliovaná a linux nepoužívám jako hlavní systém. Za takovouto cenu bych nesehnal nvidii (no a asi ani dneska bych ji nesehnal za tyto prachy).

To, že ti ten systém bootoval 3 minuty samo o sobě nění v pořádku.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

pekny test, s autorom suhlasim...bohuzial naprosto neaplikovatelny v beznej praxi...99% ludi nevie narabat s Linuxom, potrebuju windows, office a podobne...takze pre takychto geekov je to to prave orechové, ale pre ostatných bohuzial nie...lepsi by bol navod ako win 7/8/10 skresať tak, aby aj taketo stroje boli ako-tak použitelné...btw toto nieje stroj ale totálne núdzový odpad mimochodom...mam s tymi malymi netbookmi svoje skusenosti...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

promiň, ale tady se hodí tohle: ale prdlajz, 99% uživatelů potřebuje browser, ve kterém se automaticky načítá seznam.cz. tenhle argument o windows/office/apod poslouchám furt a zatím každý, komu jsem ukázal linux(třeba kubuntu)/libreoffice, tak při pohledu na screenshoty windows8.x/10 dospěl k závěru, že by raději tedy ten linux, zejména když mu to poběží rychleji. s obsluhou to němá nic společného, běžný uživatel neví nic o "Documents and Settings" stejně jako neví nic o "/home/...".

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl naopak 99% lidí ani nepozná že to není windows ale linux. Stačí to nastavit tak aby to vypadalo jako 95ky a na plochu jim dát jejich "oblíbené aplikace" (poštovní klient, word/writer, excel/calc). Už jsem to takhle udělal několikrát...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

dokonca pod WINE bezi aj klasicky Word, Excel a PowerPoint (od 2007 po 2013) chrome a firefox nativne.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládal jsem dobře, jak ten test dopadne. Jelikož jsem nedávno dal Lubuntu 14.04 (přesněji Lubuntu W7 14.04 Professional) na jeden starý notebook Acer Aspire 1650 (HDD připojené ještě přes IDE) s 1GB RAM místo XP SP3 používaných asi 5 let. S XP to běželo pomalu, zvlášť v poslední době, do stavu kdy se dalo už něco spustit nabíhal 5-10 minut. Kromě moc dlouho používané instalace XP byl prostě při startu harddisk příliš vytěžován antivirem. Vzhledem k tomu, že jsem neměl instalačku XP+kód ani ovladače, tak nebylo co řešit. Lubuntu na něm naběhne za 45s a celkově běží dost svižněji, jako prohlížeč Opera 12.16, která prohlížení webu zvládá dostatečně - notebook používá důchodce, víceméně jen na e-mail, objednávání z e-shopu(ů) a Skype. I se spuštěnou Operou a Skypem ještě zbývá nějaké to volné místo v RAM. Hru, na kterou byl zvyklý z XP (Spider Solitaire), jsem zkopíroval z XP a přes Wine běží v pohodě. Jediný co jsem musel řešit bylo, aby se na net připojil OS automaticky - používá se "tyčka" do USB od Huawei od O2, což vyřešil jeden skript zkopírovaný z netu (jinak se muselo kliknout na panelu na jednu ikonu a dát připojit). Před instalací Lubuntu jsem uvažoval o koupi mSata SSD+redukce do IDE, ale tak jak ten notebook běží teď s Lubuntu majiteli dostačuje.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Tak mám podobnou plečku s Atomem a 1GB RAM, ano, novější a s "SSD" (ty úvozovky proto, protože je to pomalé jak kráva) a je to taky jen pro nouzové použití na poli při flashování RC vysílaček, ale start systému (Windows 10 32bit) je myslím snesitelný, to brouzdání taky (nejrychlejší je Edge), přehrávání videí na Youtube 720p (všechny prohlížeče v pohodě), 1080p (Firefox a Chrome s přivřeným okem, Edge zcela bez problémů), 1440p a 2160p (Firefox a Chrome nepoužitelné slideshow, Edge bez problémů).
FulHD video z disku (MPC-HC s přivřeným okem, WIndows Media Player bez problémů), testovací 4K video (MPC-HC těžká cukatůra, WIndows Media Player bez problémů (!)).

Takže Atom a 1GB použitelné na nějaké to brouzdání a koukání jsou, jen to chce netlačit za každou cenu ty cool underground řešení, když ta systémová fungují (aspoň u mě) nejlépe a jako jediná funkčně.
Tady jsem to natočil aby mě někdo nepodezříval z nějakých smyšlenek:
http://1url.cz/Tn7O
Ten tablet jsem dostal jako bonus (jinak bych si ho nekoupil) k Acer ultrabooku kde je taky Atom, ale už 2GB RAM a normální SSD a tam už "to" jede úplně normálně, nema problema.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

nemáte podobnou plečku, máte atom z3735. a to je sakra rozdíl.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Dá se do toho EE strčit SSD? Dá se předpokládat, jak se to pak změní?

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

da sa a ssd mi o o dost zrychlilo. na Crucial m500 som mal W7 profesional. ale ta 1GB ram...

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ja len doplnm (pisuc v hoteli zrovna na tomto notase)
1.) WinXP SP3 bezia uplne v pohode
2.) Windows 8 32bit sa sekli po instalacii VGA (windows update)
3 Win X s mi nepodarilo nainstalovat

Osobne tento netbook pouzivam pri cestovani a s nainstalovanym Linux Mint 17.2 s Mate 1.10.0 na 32GB SSD Adata SP600. oboje som dostal ked sa to vo firme vyradovalo.
je podstatne sviznejsi ako kolegove Lenovo B50-30 s Celeronom N2840 Bay Trail-M 4GB ram a Windows 8.1 na 500GB hdd.

screeenshoty
http://postimg.org/image/cptsadqz3/
http://postimg.org/image/75i82hpzj/
http://postimg.org/image/i6dd7ii8f/

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.