Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Netbooky se vracejí, novou vlnu chystá HP, Toshiba i Lenovo

Tablety už nikdo nechce, každej už má pět šméček z Datartu, tak zas budou recyklovat jiné smetí? Proboha živýho, já už myslel, že ta věc po těch pěti letech zemřela a nebude ku*vit statistiky rozlišení, podle kterých furt blbouni budou držet nějaká zoufalá rozlišení wevobých stránek (typicky 800×600 nebo 1024×768). A vono zas né…

Snad už se poučili, naposled to byla katastrofa co nestačila pomalu ani na flash a navíc to i přes malý spotřeby vydrželo celkem houno.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Nechce,nechce,ale rozborku eurocrapu chceme,chceme :))

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ta rozlišení webových stránek nemají být zoufalá, ale kdyby se laskavě grafici a za grafiku odpovědní vývojáři neflákali a netvořili namachrované pseudo-umělecké rádoby futuristické grafické zblitky s pevným rozlišením (jehož tvorba je výrazně časově úspornější) a naučili se, že v CSS existují pro rozměrové jednotky i procenta a jak se liší position static/relative od absolute/fixed (a když se to naučí a přejdou jim k tomu odpovídající techniky a triky do krve, tak i s tou rychlostí tvorby to bude tolerovatelné), pak s drobnou podporou JavaScriptu tam, kde CSS už nestačí, by nebylo co řešit a weby by fungovaly na čemkoliv a to i bez ohledu na orientaci (webu, ne jeho vývojářů).

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Nezemrela, spousta lidi pouziva ty netbooky dodnes, nebo kde chces za tuhle cenu koupit maly a lehky notebook na noseni? Me osobne neco podobneho, ovsem s pouzitelnym vykonem stalo skoro 20 000 Kc. A ty nove navic budou mi asi standardne debilnich 1366x768 jako vetsina 15,6". Jen ty procesory, co tam budou asi zase opet a tudiz opakovane nebudou zvladat bezny provoz Windows - instalace zaplat, k SW pribalovane listy a "uzitecne" programy, atd.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To pak není netbook, ale subnotebook a existovalo to dávno před zase další inteláckou blbostí, ultrabook.

Netbooky byly ty křápy s max. 10'' obrazovkou o rozlišení tak zhruba 1024×600, atomem a tak 1-2 GB RAM. S malinkým diskem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze subnotebook je podstatne drazsi, takze si ho moc lidi nekoupi. Jako z toho vykonu bych taky vyrostl, ale stalo to tusim cca 6000 Kc s DPH a Windows.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte jako zdejší web? ;-)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

No nechtěl jsem být tak adresný. A uznávám, že je to dost těžké takový web nadesignovat, zvlášť s ohledem na velikost písmen, ale zase je otázka, jak moc jsme ochotní kompromisům - já osobně zastávám názor, že web, který na menší obrazovce / specifickém poměru stran nemusím scrollovat ale prostě "ujede" (třeba dvouřádková jedno-slovné popisky) je mi milejší, než sice 100% vypadající kousek, který si ovšem stejně neprohlédnu v nějakém celistvém provedení, protože ho budu mít roztahaný přes tři obrazovky jenom na šířku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V pohodě, to byla reakce na Behemotův klasický výlev, pouze se reakce zařadila až dolů. Jasně, "jeho" web je optimalizovaný, to už se tu někde taky probíralo, ale pokud to takto napíše do diskuze na webu, kde je sám redaktorem a při změně designu se to na tu taky dost nadávalo, tak je to ehm trochu podivné.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ááá, pardon, já si špatně odměřil odsazení :-) já to bral jako reakci na moji reakci :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tablet je myslím úplná hovadina. Na co je placka co se nevleze do kapsy, když je plně nahraditelná chytrým telefonem? Zrovna tak, na co je netbook co se nevleze do kapsy, když je plně nahraditelný klasickým notebookem? Prostě, kraviny pro rozmazlence. Roupama neví co by...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ehm a jak Váš komentář reflektuje existenci dámských (či dokonce i pánských) kabelek?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Příležitostně používám i netBook z prvního obrázku, tedy ten "pravý a jediný" skutečný netBook. Je pravda, že od chvíle kdy WEP přestal být použitelný na zabezpečení domácí WiFi sítě je to už horší, ale občas ho stále zapínám.
--
A kromě toho mám Efika MX SmartBook, což je vlastně taky netbook, s 800MHz ARMem. Moc příjemný stroj, když člověk potřebuje neustále nosit něco malého, lehkého na čem se dá pohodlně psát.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám toshiba portege R600, core2duo SU9400, 3GB ram, 128GB SSD, dvd-rw, 3g modul, výdrž baterie přes 5 hodin a váží 1kg, to je teprv příjemný :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No proč ne? Když to k něčemu potřebujete?
Já tenkrát trval na tom, aby to příliš nestálo, nemělo ventilátor, nebylo o moc větší než tehdejší tablety, ani dramaticky těžší (930g s baterií), vydrželo s tříčlánkovou baterií 6 hodin, mělo 3G modem a dalo se na tom pohodlně psát. To jsem dostal za ani ne pět tisíc. Dát 40k bez DPH za stroj pro nějž nemám pražádné využití by bylo prostě jen víceproužkistické machrování s čísly, které neprovozuju.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No ja k nemu prisek jak slepec k holi. Jsem ho koupil za 3000 pred nejakymi 3 lety, ze spodu je nakraplej, ale to vem cert... Osobne bych ho za 50k take nekoupil. Ale vyuziti ma mnohem vetsi jak netbook, predevsim kvuli velke vydrzi a 3g modulu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Výdrž i 3G nabídne lecjaký netbook taky, ten můj navíc i s polovičním počtem článků v baterii. Ale zas nemá výkon, což nicméně u mě nehrá roli, ostatně předtím jsem měl výkonnější s Atomem a kromě Efiky mám ještě 12" Core2 notebook, 12" PowerBook a stejně nejradši a nejvíc používám Efiku. Holt to zrovna byl přesně ten stroj, který jsem sháněl - dá se do něj psát (text, skripty, C) a neruší nic okolního.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sice máš poloviční počet článků, ale váha je prakticky stejná (kdybych vytáhnul mechaniku, tak ho mám lehčí :-D). Krom toho, když bych zeslabil kontrast a zapl spořící funkce, tak se dostanu k nějakým 10h výdrže (baterie má nějakých 60W, takže klidně i přes 10h). Co ale nemá každý netbook nebo 12palec je mechanika, firewire (který kupodivu občas používám), esata (který jsem nikdy nepoužil a asi nepoužiju :D). Je to v podstatě takový předchůdce ultrabooků.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? Když byl ten stroj nový a Jiří Zima to na notebook.cz recenzoval, tak psal že 6článková baterie dá při úsporné práci 6 hodin, protože minimální odběr je 11W. To je o 1W méně než dám já při maximálním loadu. Nehádám se, že ten notebook je rozhodně univerzálnější, ale na 10h výdrže bych byl zvědav.
Jinak všechny moje 12" notebooky mají firewire i mechaniku a vždycky měly.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Když snížíš kontrast, tak se docela dost sníží i spotřeba a když zapneš spořící funkce (např. vypnutí dvd, wifi,...), tak i tím jde dolů spotřeba. Každý ušteřený W je docela hodně znát :) jestli si doma vzpomenu, tak se mrknu a dám vědět :-) možná si to jen blbě pamatuju.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem doma měřil, než se automaticky začli instalovat aktualizace, tak to se spuštěným prohlížečem (comodo dragon) ukazovalo 8hodin 14 minut

printscreen, baterie je na 57% a čas ukazuje 4:44, takze realne dosahne 8-9 hodin, ale castecne to bude urcite i tim, ze ta baterka je stará nějaký 4 roky :) http://www.uschovna.cz/zasilka/AIACK3DT48NBKRKD-AWF/

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jo a maličkost, na notebook.cz to bylo testováno s win vista, já mám win7 :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zvladne Efika vykonem soucasne webove stranky? Je tam predinstalovany OS a programy pro bezne pouziti, nebo si to clovek musi dodelat sam?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stručně: ne. Od začátku chodím na mobilní verze webů, pokud vůbec grafický browser pouštím. Pro mě je to stroj na kterém mám 9x konzoli (textový editor, hudební přehrávač, textový browser na web, jabber, atd.).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Diky za uprimnou odpoved. ro me by tedy nebyl, ale jinak pekny kus HW.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ja jsem dlouhou dobu pouzival EEE 900A, a nebyt toho ze postupne umira na opotrebovani bych ho mozna pouzival i doted... 9 palcu se vlezlo do vetsi kapsy, jako opravdu prenosny PC mi to bohate stacilo, nosil jsem to vsude, vlezl se do jedne ruky a druhou mohl clovek v pohode psat :) Kvalita zpracovani super, a to jsem ho koupil v roce 2009 v USA se SSD a Linuxem za krasnych 200 USD uplne novy.
Kdybych tusil kam to s netbooky pujde za tu dobu, tak si koupim jeste jeden do zalohy, takovy skvely kousek aby dneska clovek pohledal :(

kazdopadne jsem porad optimista, takze doufam ze nekdo zase vyrobi takovy uzasny stroj, jakym tehdy EEE 900A byl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já ještě používám EEE 1000H. Šest let ho tahám v batohu a pořát to funguje. Rychlost nic moc, ale když XP 1x za rok přeinstaluji, tak to jde. Na internet používám Linux, abych nemusel XP zatěžovat antivirem.
Netbook není špatné řešení, ale je jen pro někoho. Kdo chce malý, levný notebook s výdrží a nemá velké nároky na výkon. Také se prodávalo hodně šuntů, kde výrobce opravdu šetřil. Můj Atom má výkon 283 bodů dle www.cpubenchmark.net. Dneska koupíte A4-1200, který má 674 bodů. To na dnešní dobu je opravdu málo. Například Pentium N3530 dosahuje 1950 bodů. Těším se, až se ukáží notebooky (netbooky) s procesorem AMD Beema, například A8-6410, které dosahují 2449 bodů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sousedce nedávno odešel netbook Acer a kudy chodí, tudy nadává, že ultrabooky stojí dvacku a víc a na to nemá. Ta bude spokojená. Když uvážím, že nové Atomy jsou cca 4x-8x výkonnější, než tehdejší, a že osmičky jsou na slabém HW svižnější, než XP, tak tady IMHO šance na prodej pár netbooků je. A zvlášť, když uvážím, že se prodávají i chromebooky s ARMem...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jů, zrovna plánuju koupit něco okolo 10 palců, co vydrží na baterku a nebude to mít metrák. Samozřejmě ultrabooky jsou cenově mimo a největší výběr netbooků je v bazarech.

Určitě se tedy těším až přijdou na trh nové kousky s moderním úsporným a výkonným procesorem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moje matka s radosti pouzivala prvni netbook, ktery jsem ji prenechal, docela dlouho, Lenovo s10.. Na skype a nejake serfovani ji to bohate stacilo. Ted jsem ji prenechal dalsi netbook Compaq mini 311c s Nvidia ION (11.6 palcu oproti 10.1 u lenova) a pochvaluje si ho jeste vice, hlavne proto, ze ma vetsi klavesnici, ale i proto, ze je s 60GB OCZ Agility 3 SSDckem urcite sviznejsi. Podle me netbooky maji smysl. Sam pouzivam krome nadupaneho stolniho PC i 'skoro netbook' - levnoucky Acer V5 122p s AMD A6 ctyrjadrem APU, 11.6 IPS touchscreen, 4GB ram a 120GB ssdcko. Pouzivam ho hlavne v loznici.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, ale na svou dobu muj S205 s E-350 Zacate a 12GB RAM behal zatracene dobre. A i dnes, kdyby se tam dalo SSD, tak je to vcelku slusna masina, az teda na priserny TN displej s 0° pozorovacima uhlama.
Netbook nebyl rozhodne jen na internet a hlavne, mel vzdy klavesnici, cili dnesni smartphony nebo dokonce smesnoucke tabletky (pripadne i tabletPC) pro to nejsou vubec konkurence.
Lidi to proste budou vnimat jako klasicky maly notebook ... osobne teda moc netusim, jak se to bude lisit od notebooku a ultrabooku, ale budiz.
Jinak konkurence chromebookum? To ma byt vtip? Chromebooky jsou jenom mytus, stejne jako prodeje Samsung tabletu, takze jim rozhodne nemuze nic konkurovat:)
Podle me chcou jen prodavat male notebooky, ale jde jen o salamovou metodu, protoze kazdy uz dneska vi, ze budoucnost je v hybridech tabletPC/ultrabook.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam este doma ASUS N10 :) ked isiel na Intel grafiku tak vydrzal cca 5 hodin. Vykon (graficky) nahanala zas GK nvidia. Kupil som ho na nosenie dos skoly, lebo moj NB 21,5 palcov nebol dobry do tasky :) Na N10 bol pôvodne XP a slapal celkom fajn, W7 bola tragedia, ale najlepsie bezal na Xubuntu. Asi najviac casu bezak na nom. Dokonca som na nom napisal vacsiu cast diplomovky - textovej casti, predsa ma maly display na riesenie obrazkov grafou a pod. Dnes je uz odlozeny, len sa mi zda, ze je pomalsi. Mozno by mu pomohlo rozobrat, precistit a prepastovat co len ide. Ja to uz robit nebudem. Dnes by som uz tketo nieco nekupil, to uz skor tablet s dokovacou klávesnicou a pravdepodobne s win 8. Mam aj android tablet a casto mi chyba klavesnica. Netbook je dobry do skoly, malo miesta zabere, na baterky vydrzi dost a deturence aspon nebudu pocas vyucka hrat hry :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím. Netbook - coby malý laciný notebook byl fajn na nějaké to domácí psaní a browsení. Bohužel jsem tenkrát pořídil EEE 901, který má tragicky malý 4GB primární disk a druhý pomalý 12 GB. Předinstalované XP na tom chodily dost zoufale... Měl jsem si počkat a koupit raději Toshibu s velkým 160 GB HDD a parametrově malinko lepší. Ale s jako nouzovka dobrý. Ženě vyhovovla svojí malostí a pohotovostí a vozila ho i na služebky, aby mohla tu a tam mrknout do nějakého dokumentu.
Dneska bych to viděl jedině na nějaký tablet + klávesnicový stojan či kryt. Něco ve stylu ASUS transformer, MS surface a pod. Tablet je pohodlný na různé drodné blbnutí, browsení apod, ale občas je potřeba klávesnice. S klávesnicí se pak dá regulérně psát a notebook to (určitých případech) zcela nahradí. A že se k tabletům dají připojit i velké monitory, tak takový konvertible poslouží v mnoha situacích.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

dej si transformer ci ms surface na klín :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Neexistuje klávesnice k tabletu či přímo s ním spojitelná, která by ergonomicky umožnila to co kvalitní subnotebook. Hodně se zapomíná na to, co znamená Blackberry s plnou klávesnicí pro mobily a co i ten snížený superstandard Lenova pro psaní na noteboocích. Jsem zvědav na článkem uváděné konkrétní produkty, doufejme, že jde o návrat k ergonomickému (při těch rozměrech) psaní bez zdravotních následků.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na éru netbooků nevzpomínám zrovna rád, nejhorší peklo byly netbooky, co rozdával Mountfield k sekačkám nebo čemu. Dostalo se jich ke mne hned nekolik. Ani tak nevadil pomalejší CPU atom, jako příšerně pomalý systémový flash disk (ne to nebylo SSD, ale opravdu flash disk) jak tohle mohlo projít závěrečnými testy (které snad výrobce dělá než začne masovou výrobu) opravdu nechápu. Dokonce nějaký asiat napsal utilitu, která využívala část RAM jako cache a až pak se ukládalo na flash disk, ale při instalaci aktualizací win xp se to nejak podělalo, a já mohl začít instalovat znovu...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že už nikdo nedělá klasické handheldy. Míval jsem HP jornadu 720 a byl to dobrý stroj, z docela vynikající klávesnicí. Ekvivalent dneska neexistuje.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Co ja bych zase dal za klasicky Palm. Proste klasicky organizer casu, co se genialne jednoduse synchronizuje s pocitacem pres USB nebo Bluetooth, vydrzi dluho na baterku, atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak. Chybí varianta v podobě skládačky vhodně se doplňujících zařízení schopných v rámci své funkčnosti plně uspokojit požadavky a ve spojení povýšit produktivitu o dva řády. Nicméně tato nová koncepce malých notebooků dává rozhodně smysl zejména při použití s linuxovými distribucemi nabízejícími odpovídající aplikace a utility.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Palm Treo 680 ještě mám, ale už se mi rozpadá. Používám ho už jen na SMS, kalendář a jako budík a nechce se mi ho poslat do důchodu, protože se mi na něm píše lépe, než na Androidu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mezi netbookem a notebookem bych neviděl až tak zásadní rozdíl co se týká mobility. Kámoš si koupil nějaký ten netbook od Asusu s vertikálními 600 pixely. Mám ale za to že můj plnohodnotný notebook koupený z třetí ruky za trojku s pořádným displejem a nyní i s SSD je luxusnější (Asus X50N). Tak nebo tak se to pronese a v pořádné hospodě 220v zásuvky mají. Teď mi kámoš nabízí za trojku Samsung Galaxy Note 2 a to bude myslím TO opravdové řešení jak opravdu zmobilnit když potřebuji čas od času na wifi a nechci sebou "nic" tahat.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Předně je mi líto úmrtí Psionů (viz titulní ilustrační foto), které zabila elitářská nenasytnost páně Porterova. Dále, podporuji 10"-12" notebookový formát s kvalitní klávesnicí a dobře čitelným displejem na běžné činnosti včetně 3D jednodušší grafiky. Prostě skladné, úsporné, lehké a solidně výkonné univerzální strojky pro každého linuxáka. Za cenu do 5000 Kč je tohle rozhodně o řád funkčnější než tablety obdobných rozměrů s v mnoha ohledech omezeným Androidem na ARM podvozku. Pro občasné weby, hračičkárny, cyberlife na FF&spol a vůbec poněkud pasivní pseudozábavné užití vedoucí k postupné dekadenci uživatele a blízkého světa stačí kdejaká tabletí placka. Všude samé hry a pseudosociální komunikace a produktivní práce žádná.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.