Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Niceboy SOUNDair je luxusně vyhlížející Bluetooth reproduktor za lidovou cenu

Značka Niceboy, která se specializuje hlavně na akční kamery a přenosné Bluetooth reproduktory a sluchátka, si pro nás připravila novinku v podobě kompaktního Bluetooth reproduktoru s 360° zvukem, za přijatelnou cenu a navíc ve stylovém kabátu.

Soundair nám dorazil pečlivě zabalen do molitanu a ochranného obalu. Dodán byl se standartním příslušenstvím v podobě napájecího USB kabelu a propojovacího 3,5mm kabelu pro připojení reproduktoru k mobilu nebo počítači tradičním způsobem.

Po vybalení příjemně překvapí váha, která činí 480g (i když ne 300g, jak je uvedeno na webu) a opravdu povedená šedá tkanina, která obaluje skoro celé tělo reproduktoru a působí luxusním dojmem. Naopak trošku dojem kazí umístění zapínacího tlačítka, které se nachází naspod reproduktoru.

Toto umístění se zdá být nešťastné, především kvůli tomu, že podle manuálu slouží tlačítko (krom zapínání) i například k pauzování skladeb nebo přijímaní hovorů. Rozhodně by tedy mělo být lépe přístupné. 

Soundair se může pochlubit dotykovým displejem, který umožňuje tažením prstu doleva nebo doprava přepínat pořadí skladeb. Ve stejné části najdeme také indikační diodu, která informuje o stavu připojení, stavu nabíjení baterie a podobně, dále NFC čip a již zmíněné otočné kolečko na ovládání hlasitosti.

Ve spodní části pak najdeme konektor MicroUSB pro nabíjení a 3,5mm Jack pro připojení jiných zařízení kabelem. Uprostřed zařízení najdeme ukryté pod tkaninou dva 5W reproduktory s průměrem 4,5cm, které jsou umístěné “zády” k sobě, a pokrývají tak celých 360° prostoru.

Soundair v akci

Po kompletním nabití baterie nastal konečně čas na to, aby Soundair ukázal, kolik muziky se v něm za přijatelnou prodejní cenu 1499,- Kč ukrývá.

Připojení přes bluetooth proběhlo bez problémů, a po pár vteřinách už se tak zvukem šířily první tóny Wágnerovi – Ride of Valkyries a dalších námi zvolených testovacích skladeb. Soundair překvapil jak hlasitostí, která bez problému ozvučí celý pokoj už na 70 % výkonu, tak velmi slušnou kvalitou zvuku v poměru k ceně.

Spektrum zvuku je dimenzované trošku ve stylu “BUCH – CINK“, tedy mírné přebuzení basů a výšek. V maximální hlasitosti díky tomu reproduktor lehce tahá za uši, ale takové volume asi málokdo zvolí. V normálním stavu se reproduktor dá poslouchat tak na 70 % hlasitosti, víc už stahuje sousedy k vašemu zvonku. S nastavením na 100 % už pravděpodobně budete ve větší rauši než španělský námořník po výplatě a bude vám to jedno.

Při telefonování byla kvalita přenosu z neznámého důvodu už horší, a to na různých místech signálového pokrytí. Naopak velmi překvapil dosah Bluetooth. Soundair zvládl hrát i na vzdálenost 12m od telefonu a se třemi zdmi v cestě, což je vskutku chvályhodný výkon.

Varovné pípnutí nízké baterie se ozvalo až po 7 hodinách, po kterých vydržel reproduktor hrát ještě hodinu, načež se vypnul již úplně. O nabíjení baterie se tak při každodenním používání doma po práci budete muset starat tak 1-2x týdně, což určitě neobtěžuje. Soundair nedisponuje funkcí samovypínání při neaktivitě, což může být nevýhoda ve smyslu drobného snížení výdrže baterky. Na druhou stranu je reproduktor pořád k dispozici a nemusíte ho pokaždé zapínat, což je uživatelsky přívětivější.

Čímž se dostáváme k ovládání, které je asi jedinou věcí, která by se dala designu reproduktoru vytknnout. Ovládací prvky se skládají z otočného kolečka v horní části reproduktoru, kterým se ovládá hlasitost pomocí dotykového displeje, a tlačítka ON/OFF, které se nachází na dně celého zařízení. 

Tlačítko ON/OFF navíc slouží i jako Play/Pause a také se jím přijímají hovory. Pro jakoukoliv ze zmíněných akcí je tedy nutné reproduktor nadzdvihnout a tlačítko nahmatat, což je velmi nepraktické. Přitom by funkci mohlo přirozenou cestou obstarat kolečko na vrchu zařízení, které je pro Play/Pause jako stvořené. Tak snad se na toto drobné vylepšení jinak parádního reproduktoru budeme moci těšit v nějaké druhé verzi.

Celkové hodnocení reproduktoru ve své cenové kategorii je 8/10. Body dolů jsou akorát za zmíněné nešťastně umístěné ovládání vespod a za mírně zhoršenou kvalitu zvuku při telefonování. Jinak maximální spokojenost a doporučujeme jak na cestování, tak na domácí užití.

+ Vzdálenost, na kterou fungovalo přehrávání Tlačítko play/pause, přijímání hovorů a vypínání je velmi špatně přístupné zespodu
+ Hlasitost reproduktorů– Horší citlivost dotykového ovládání na přepínání skladeb
+ Kvalita zvuku v poměru k ceně– Kvalita telefonních hovorů
+ Slušná výdrž na jedno nabití– Chybí ukazatel stavu baterie (jen zvukové upozornění při nízkém stavu)
+ Design a skladnost 

Reproduktory Niceboy SOUNDair aktuálně naleznete za zlevněnou akční cenu 1499 Kč na oficiálních stránkách značky Niceboy. 

Tagy: 

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Niceboy SOUNDair je luxusně vyhlížející Bluetooth reproduktor za lidovou cenu

Žádné komentáře.