Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nikon 1 J2 - o něco lepší, o něco levnější

Proti J1 má mít o jednu polohu na kruhovém voliči navíc, je dost možné, že se pod ní skrývají nějaké dosud neimplementované softwarové funkce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"portrétování f/1.2 - f/1.4" - k tomu snad jen - zkouseli jste to nekdy? S touhle clonou kolikrat neni ostry ani cely oko z profilu, na portret se to zas tak moc nehodi. Zepredu mozna, ale nos je rozmazanej. tyhle svetelnosti maj jednu nespornou vyhodu - pokud se zacloni o 2-3 stupne, tedy na nejakych 2,2-2,8, tak uz je obraz na vetsine skel perfektne ostry i v krajich. Zatimco kdyz mate sklo se svetelnosti 2,8, tak aby bylo ostre, musite zas trosku priclonit a to uz pak neni uplne ono.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se nedá zobecňovat. Třeba u takového Zeiss Planar 85/1.4 roste cloněním ostrost velice rychle, naopak Samyang 85/1.4 se cloněním příliš nelepší. Mnohá světelná skla zacloněná na f/2.8 pak dávají slabší výsledky, než třeba Zeiss Sonnar 85/2.8 na plnou díru, přičemž ten je výrazně levnější, než všechna f/1.4 a f/1.2 skla. Setkal jsem se s nemalým počtem fotografů, kteří světelnou optiku používají pouze odcloněnou a razí názor, který by se dal formulovat slovy: "nedal jsem 40 tisíc za světelný objektiv, abych jej používal na f/2.8-4". Ono to svůj smysl má. Když porovnám například 50/1.4 nebo 85/1.4 od Sigmy (které patří ve své kategorii k tomu nejlepšímu), pak je skutečně nemá smysl používat jinak než na plnou díru, protože alternativy z makro řady (50/2.8 a 70/2.8) dávají v celém svém rozsahu lepší výsledky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.