Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nikon 1 žije dál

Nikon 1 V1 s objektivy
Zástupci Nikonu před pár dny odpovídali na všemožné otázky a došlo i na budoucnost systému 1, jeho vztah ke kompaktům řady DL a co tedy Nikon vlastně v rámci svých bezzrcadlovek chystá.

Velice stručně řečeno Nikon nadále se systémem 1 počítá, nepohřbil je. Nepadla ale žádná konkrétní slova o tom, kdy případně budou nové modely, zejména toužebně očekávaný 1 V4 s 20Mpix BSI CMOSem a 4k videem. Nepadla stejně tak žádná konkrétní slova (a vlastně ani otázky) ohledně objektivů, kterých je pro tuto řadu velmi málo.

Co se týče vztahu ke kompaktům DL, tak složitými a méně věrohodnými slovy Nikon popírá to, co bych já označil za nadále poměrně pravděpodobné, a sice, že řada hi-end kompaktů DL nahradí bezzrcadlovky řady 1. Jenže se to aktuálně těžko soudí, Nikon se stále potýká s následky zemětřesení u Kumamoto, které odstavilo jak CMOS továrnu Sony, tak částečně i výrobu Nikonu, konkrétně právě kompakty řady DL byly odsunuty, prozatím víceméně na neurčito.

Nikon o řadě 1 V stále hovoří jako o dobrém doplňku pro profesionály, kteří si cení maličkých rozměrů, vysoké rychlosti snímání a rychlosti a přesnosti AF. To vše je pravda, nicméně poslední model 1 V3 je na trhu už více než dva roky, jeho 18Mpix snímač je zoufale zastaralý a stále nemá nástupce (a 1 J5 jím opravdu není).

Můj osobní názor je spíše skeptický. Zatím mi to vyznívá jako prosté mlžení a snaha vyhnout se sdělení nepříjemné informace, že řada 1 de facto skončila. Vždyť pro ni vznikly pouze tři slušné objektivy (10/2.8, 18,5/1.8 a 32/1.1), všechny hodně drahé v porovnání s objektivy Micro43, APS-C či i full-frame světa. Zoomy nepočítám, dva běžné seťáky díru do světa neudělaly a stejně tak ani jeden z ultrazoomů 10-100, které zvětšují každé tělo řady 1 do rozměrů běžné zrcadlovky, čímž stírají výhody této třídy bezzrcadlovek.

Pentax to pochopil jako první a se svými bezzrcadlovkami řady Q s 1/2,33" snímačem (později 1/1,7") to už zabalil. Nikon si to dle mého názoru zatím jen nepřipouští. Ale budu hodně rád, pokud mě vyvede z omylu, jsa ostatně sám uživatelem Nikonu 1 S2.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nikon 1 žije dál

Pátek, 4 Listopad 2016 - 21:59 | Profic | Ten objektiv nemá světelnost 1,1 ale 1,2. :)
Pondělí, 31 Říjen 2016 - 18:57 | DRK | Mno JV1 jsem pořídil v nějaké akci před nástupem...
Pondělí, 31 Říjen 2016 - 07:20 | Pety | V únoru 2017 se čeká J6, se 4K videem. Víceméně...

Zobrazit diskusi