Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nikon zavře továrnu v Číně, mohou za to smartphony

proc za to mohou smartphony ?
nejsou ty kompakty zbytecne drahe na to jakou nabizeji kvalitu fotek a ty lepsi kompakty jsou zase zbytecne drahe takze si je kupuji jen profici nebo nadsenci do foceni ...kdyby uz davno reagovali na vyvoj trhu tak se to nestane a prodeje by frceli tak nejak dal jenze to by si kanibalizovali zisky takhle si vymysli nejakou vymluvu a uzavrou tovarnu :) a tim ze budou pridavat milion nepotrebnych funkci aniz by se zvedla kvalita toho nejpodstatnejsiho k cemu je ten pristroj urceny to opravdu nezachrani ....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, že se na tom částečně podepisují smartphony. Na vlastní oči jsem viděl porovnání fotek z HTC One M8 a superzoomu od Fujifilmu a Fujifilm se mohl jít koupat. Dříve se kompakty kupovali jako housky a dneska se na to každý běžný člověk vykadí a už je ani nezajímají ty blbosti "kolik to má mega a zoom" je to fuk. Vtipné bylo, když jsme byli na školení produktů Nikon a byl tam jeden zajímavý kousek.Nikon s810c, který fungoval na Android OS, docela zajímavý......zárověň jsem čekal na první hovado, které se příhlásí......"mám dotaz!...ano?....Dá se z toho telefonovat :D . Ne nedá! a bylo po revoluci. Podobně dopadnul Samsung Galaxy K Zoom, v životě jsem neviděl, že by to měl někdo v ruce a telefonoval, protože se to v kapse moc nosit nedá. Kompakní Foťáky, Kamery, MP3 přehrávače, navigace, ale i budíky se díky smartphonům zkrátka stali věcmi do počtu. Proč tahat 5 věcí s sebou, když nám stačí jedna,že? :D Už jen z pohodlnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vsak rikam jestli chteji konkurovat/prezit s timhle konceptem musi prines vyssi kvalitu fotek/videa ... videli kam smeruje vyvoj a nezareagovali .....at se nedivi >> prodavat neco za 5-8 tisic co foti/nataci skoro stejne jako mobil za 5-8 tisic ktery toho umi mnohem vice a dokonce vic vydrzi na jedno nabiti to je trochu padle na hlavu ....a to ani nepocitam ty hruzy v nizsich cenovych relacich co foti opravdu katastrofalne a ani to moc dlouho nevdrzi ...
podobna analogie je treba u TV zatimco vyrobci nabizeji 4k 8/10bit IPS/VA panely s velkymi uhloprickami za smesne ceny(i ty OLED uz zacinaji pekne padat) tak PC monitory jsou porad masivne vyrabeny s 6bit+(hi)FRC a povetsinou TN a vetsi kvalitnejsi panely jsou stale predrazene a kdyz umi 100% sRGB a vyssi tak je to pomalu rarita ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě, jenže u TV je to zejména dané konkurenčním bojem mezi obchodními řetězci.TV, která v kamenné nebo internetové prodejně stojí 10000,-Kč a to jenom proto, aby to bylo konkurenceschopné, ovšem výrobci doporučují to prodávat za 24000,-Kč, klasická nemoc každého elektra, marže na TV: 12Kč, marže na kabelech, bateriích a prodloužené záruce o 3 roky: 2500Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

marze se dnes bezne pohybuje (akce/neakce) kolem 20-40% u nekterych novinek i vys ...tech 12 korun je uplne mimo :) mozna u nekolik let stareho modelu na ktery se prasi zabira misto a nikdo ho nechce .... vsak i fotoaparaty maji konkurenci a ti sami prodejci co prodavaji TV prodavaji i ostatni elektro ...ze na to vyrobci a vyvojari nijak nereagovali je jejich problem a svadet to na telefony je jen hloupa vymluva bylo to ciste manazerske strategicke rozhodnuti a cas ukaze jestli se to vyplatilo nebo ne ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikon praveze reagoval na vyvoj trhu - zacal masivnejsie propagovat zrkadlovky a celkom mu to aj zafungovalo.
Komapktmi nemas sancu konkurovat smartfonom. Aj keby neviem, co ponukali, tak pre BFU to bude stale nezaujimave. Nikon a ani iny vyrobca kompaktov nema ako konkurovat smartfonom.
Pre BFU maju smarfony dostatocnu kvalitu a nic by ich nedonutilo kupovat kompakt aj keby bol za par eur.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ver mi ze kdyby byli kvalitni kompakty z vyssi cenove hladiny za rozumnou cenu tak lidi by si to kupovali uz jen kvuli "narozeninovym" fotkam a na vylety ;) znam plno lidi kteri si koupili vybehove zrcadlovky jen aby to vytahli na nejakou oslavu a pak to zase zabalili do skrine a pritom mensi kvalitni kompakt by jim poslouzil uplne stejne ale proc kdyz je za takovou raketu a ty pod 10k jsou na urovni mobilnich fotoaparatu s vyssi uzitnou hodnotou :)
osobne bych se pri nejakem vyletu do prirody asi zblaznil fotit to jen patlafounem bez zoomu ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja som takym ludom radsej radil ten drahsi komakt, ktory bol stale lacnejsi ako zrkadlovka a hlavne praktickejsi.
V globale ale tych ludi je malo, aby sa pre nich oplatilo vyrabat taketo fotoaparaty.
Co je ta tvoja rozumna cena?
Kompakty zabila vecsina, ktorej staci smartfon (ciastocne pixel war a ciastocne aj samy vyrobcovia, ktory sa snazili/snazia bojovat so smartfonmi zlymi zbranami-ultrazoom a podobne). To je normalny vyvoj a bol nastupom smartfonov bol ocakavany.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tome, Já nevim jak ty, ale já v elektru dělal pár let a na čistým novým modelu je 20% , ale to už ho mají někde i levněji a začne to klesat. Na velké bílé technice je normálně 40% a to je taky jediný segment, který drží kamenné krámy nad vodou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak jsem si namatkove vybral jednu pana TV na heurece je ted standardne za +- 30 tisic jeste nedavno stala koukam cca 33 ...takze marze se pohybuje plus minus par procent kolem 40-45% az po 10-15% (to byl nejaky exces nejakeho neznameho eshopu) standardne je tam ted u vsech marze cca 30% a to nemusim jit ani do kamenne prodejny .... a takhle se to v prumeru pohybuje celym spektrem produktu (takze tech 12 korun je uplne mimo misu .. )
mimo jine muj bratr delal kdysi nakupciho ve velkoobchodu s elektronikou (ale je fakt ze to je davno a ty marze byli mnohem vyssi)

otazne je jestli vas nejaky "prekupnik" zbytecne nenatahoval a proto tak male marze ...ale dle ofiko ceniku aktualne neni jedina nabidka u letosnik rocniku pod 20% a stale se to pohybuje ve vetsine pripadu 30% a vys ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JIstě 12Kč je extrém, tomu jsme říkali ležáci, ale velkoobchod není maloobchod, samozřejmě záleží i na odběru od VO

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snáď mi nechceš tvrdiť, že HTC One M8 má lepšie fotky ako ultrazoom Fuji, napríklad FinePix HS50EXR, o S1 už ani nehovoriac. Ono sa to skôr nazýva bridge a predpokladám, že 42x, 50x optický zoom spadá do tvojej definície ultrazoom. aj keď nechápem, prečo sa to porovnáva s HTC One M8, ktorý žiadny zoom nemá.
A doplním info. Ľudia prešli na fotenie mobilmi aj preto, že im akosi subjektívne začala vyhovovať kvalita fotiek. Kto ale skutočne trvá na technickej kvalite fotiek, ten vie, že profikompaktom, alebo bezzrkadlovkou získa podstatne viacej. Je to napríklad aj o ergonómii fotenia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už jen z pohodlnosti bych si vzal mp3 přehrávač než mobil :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Súhlasím. Malý prehrávač na pláž je vždy lepšia voľba (často aj kvalitou zvuku).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MP3 přehávač ssebou tahám všude, je malý a vydrží hrát několik desítek hodin. Mobil netahám nikde, ještě by mi mohl nějaký blb zavolat a přerušit poslouchání hudby.

Kompakt ssebou tahám všude, je rychlý, má perfektní výstupy a nenápadný (Ricoh GR II). Mobil netahám nikde, ještě by mi mohl nějaký blb zavolat a přerušit kreativní odpoledne s focením.

Budík mám na hodinách a perfektně plní svojí funkci, mobil je přes noc vypnutý a zavřený v kovové krabičce aby nemohl vysílat a přijímat signál, ještě by mi mohl nějaký blb v noci zavolat nebo operátor poslat SMS o výhodné akci.

Asi záleží na úhlu pohledu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Drive bylo foceni konicek. Postupne se z toho stala masovka, ktera prerostla do digitalni masovky a z digitalu ted do patlafounu. Podle mne se to vraci trochu zpet s tim, ze masovka si necha mobily a lidi, co to maji jako hobby, tak jdou do kvality = do vyssi ceny.
Posledni dobou jsem zkousel fotit patlafonem a jako proc ne. Na doma, nebo na neco rychleho venku je to fakt dobry. Samozrejme clovek zapomene na zoom a podobne veci. Ale v momente, kdy si clovek da hledacek k oku, tak je to proste o necem jinem...je to o vztahu k foceni a o tom to mit rad. Tohle zadny patlafon nenahradi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.