Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Noctua NH-D9L podruhé v testu

K testu jako takovému nemám připomínku, ale napadá mě, jak vlastně orientovat chladič a ventilátor (průtok vzduchu), když si představím (při pohledu normálně shora na desku), že pod CPU je grafická karta s pasivním chlazením a nad CPU je zdroj , který nasává vzduch ze skříně a tlačí ho potom ven.
Pokud by vent.CPU vzduch nasával ze zadní čísti skříně, mohl by strhávat teplý vzduch ze zdroje a ten by tak vlastně cirkuloval což asi nechceme, pokud bych ho otočil o 180 stupňů, bylo by to asi lepší (chladil bych i RAM) a třetí možnost, otočit ho tak aby ventilátor CPU tlačil vzduch do zdroje (jeho ventilátor nasává) co by mohlo průtoku pomoct, zlepšilo by se asi i chlazení gr.karty, zhoršilo chlazení RAM. V mém případě mm ještě jeden ventilátor v přední čísti skříně, který nasává chladný vzduch ze předu skříně a tlačí ho do vnitř, takže v pro třetí variantu by proudil vzduch zepŕedu zdola dozadu do hora. A uvedeneou Noktuu se právě chystám nasadit na i7 4970K. Hry moc nehraju, ale 70% času věnuju práci s fotografiemi a trochu střihu videa, zbytek jiné "blbosti". Jaký na to máte názor ostatní ?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Někde na webu jsem viděl testy, které byly prováděné v normální skříni a ne na testovací stolici a zkoušeli tam i orientaci. Rozdíly tam byly, ale moc velké ne (několik stupňů). Ale která orientace vycházela nejllíp si už nevzpomenu.
Osobně bych to otočil výfukem nahoru, ale jen proto, že mám zdroj dole a nahoře ve skříni velký pomalootáčkový větrák, kterému bych tímto ještě pomohl.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

mřížováním nahoru, pomáhá to komínovému efektu odtahu. Studený vzduch nasávat zepředu zezdola a nahoře dozadu (do místnosti) vyfukovat teplý vzduch.

provozuji desku s konektory nahoru a nemůžu si stěžovat, grafika tak odvádí teplo taky vzhůru a ramky, northbridge si to nemůžou vynachválit.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"otočit ho tak aby ventilátor CPU tlačil vzduch do zdroje"
"zhoršilo chlazení RAM"

Zhorsilo by se hlavne chlazeni zdroje. RAM ma odber par jednotek wattu, ale dobry zdroj s 90% ucinnosti ti z 200W odberu udela 180W uzitecne elektriny a 20wattu tepla... zdroj s 80% ucinnosti 40w tepla. Chladit tohle mnozstvi tepla uz zahratym vzduchem... IMO spatny napad - zvlast s levnymi zdroji (a uprimne, kolik lidi i z tech co si kupuji herni sestavy, koupi dobry zdroj...)

Nejlepsi je mit skrin se zdrojem dolu, pak tenhle problem nemate.. jinak bych tipoval ze CPU chladic smerem dozadu je lepsi. Ale chtelo by to zmerit..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mínuska bez komentáře ? Proč ? Umíš jen kritizovat, nebo máš i vlastní názor ?

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

A proč teda bylo potřeba udělat nový test? Kde se stala chyba? Teda kromě toho, že se výsledky dodavateli nelíbily...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Take jsem to nepochopil. Samotne mereni jsem necetl, jen jsem se snazil najit tu informaci, proc se re-testovalo a bud tam ten duvod neni nebo jsem ho nenasel.
Byl puvodni chladic vadny a dostali jste novy kus?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to jasně vyplývá z testovací tabulky.
Kde je Gelid Solution Transquilo? Kde je Fera2 ? kde je scythe? Jako srovnání noctuy s noctuou fajn.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Fera 2 je u mě pod stolem na I7-870 a při nonstop zátěži 6-ti jader mi zrovna teď ukazuje 56 stupňů při 1380 otáčkách - pohoda ;) Přitom teploměr v kanclu ukazuje nějakých cca 26.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

u mě na i5 na gelidu Transquilio rev.3 při střídavé zátěži: teplota místnosti: 23°C, teplota CPU 26°C, otáčky originálního větráku 516RPM, druhý pomocný větrák 290RPM - není slyšet, protože, zpívající ptáci přes zavřené plastové okno dělají větší "bordel".

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Testovací tabulka? Kde ji najdu? V recenzi vidím akorát nějaké texty, grafy a obrázky. Jako tabulka vypadá pouze sekce Hodnocení, ale to asi nemáte na mysli.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pane právníku aby to bylo korektní i pro vaše chápání světa tak "testovací tabulkou" byly myšleny uvedené grafy s hodnotami, které připomínají tabulku se závislostí na měřených parametrech.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Z grafu ale vidím akorát to, že se změřené hodnoty změnily, nějak z ní už nedokážu vyčíst příčinu změny, jestli to bylo kvůli tomu, že původní chladič byl vadný (ucpaná heatpipe?) nebo recenzent blbě napatlal pastu na procesor... ? Nebo opravdu byl důvod nové recenze pouze to, že se firmě Noctua nelíbily výsledky, proto poslala k recenzi speciální verzi chladiče, která bude dosáhne v testech lepších výsledků?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

původní chladič byl vadný (ucpaná heatpipe?) ... NE
recenzent blbě napatlal pastu na procesor ... NE
se firmě Noctua nelíbily výsledky, proto poslala k recenzi speciální verzi chladiče, která bude dosáhne v testech lepších výsledků? ... NE

fakt NE, fakt v tom NEHLEDEJ konspirační teorii.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A co tedy bylo špatně?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Stále jsem nepochopil , proč tak rozdílné výsledky . Přece jen čtenář nebude řešit referenční chladiče a Noctuu za zády také mít nebude .
HW problém testované sestavy ? .... Tedy chybná metodika na straně redakce/recenzenta . Přece jen by to asi chtělo měřit víckrát a v různých sestavách než se pronese ortel a zveřejní recenze , obzvlášť pokud tu je podezření na zavádějící výsledky .
Za mne to už bude tak trochu podivný kousek hliníku a hliníkového plechu s ventilátorem od Noctui .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak to jste se moc nesnažil, v textu to je. ale dobrá: retest je proto, že napoprvé ten chladič dával výsledky, které neodpovídaly očekáváním. proč napoprvé dal výsledky divné a napodruhé dobré, nevím. nepřišel jsem na to, za viníka považuji desku, která už vykazuje i další jiné problémy, takže tohle je pro ni konečná. testoval se ten stejný chladič, stejný kus. a k tomu pár dalších pro referenci. výsledky nyní konečně sedí, a to včetně těch kontrolních retestů jiných chladičů (jako třeba nh-u12s, původně testovaného v roce 2013.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

hmm... a jak by mohla "vadná" deska ovlivnit testy chladiče a to, co dokáže uchladit?

nějak mě nic nenapadá, snad kromě případů, že by deska nedokázala dodat do ventilátoru dostatečné proud/napětí, ale to by měl senzor v základní desce ukázat, že se ventilátor otáčí nějak podezřele pomalu (ať už v BIOSu a nebo přes 3rd party software ve Windows)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Deska by to mohla ovlivnit, pokud by dodávala procesoru vyšší napětí, než které si procesor "objednal".

Zdejší způsob recenzování chladičů není zcela ideální, v grafech jsou hodnoty pocházející z různych systémů s různými CPU, takže není vůbec zřejmé, jestli nižší hodnota znamená, že chladič podává lepší výsledky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

mal som Noctuu D9L na Phenom 2 910 momentalne tam je Scythe Shuriken rev.B je este tichsi a nizky.
Jedine co sa mu da vytknut je obsadenie 1 slotu na RAM

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.