Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Noctua vydává nízké 37mm chladiče pro 65W Ryzen 7000

Pořídil jsem tento chladič ve verzi pro AM4 pro 5700G v domnění že na 65W bude stačit. Procák ale v zátěži frčí na cca 88W a chladič dimenzovaný na 95W to v tichosti neuchladil, což mi mělo dojít. Je to na hranici výkonnosti toho chladiče a tudíž musí vytáčet větrák do vysokých otáček.
Co tím chci řict - kdo čeká tiché chlazení musí šáhnout pro mnohem větším chladiči, ne tomto tintínku. Mě se do skříně bohužel větší nevejde, tak jsem aspoň lehce monidifikoval což trochu pomohlo. V létě ale plánuju další krok - zvětšení objemu skříně a pak tam pude něco jako Be quiet! Shadow Rock TF2.
------------------
Pro redakci: dnes se mi nepodařilo přihlásit, což je divné - heslo si pamatuju. Dal jsem teda obnovit a když jsem na profilu zadával nové heslo, nedovolilo mi to uložit, protože prý přezdívka už existuje, takže jsem si ji musel změnit. WTF? Chlapi, nemáte to nějaké rozbité?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty máš desku na které nejdou snížit frekvence-spotřeba-napětí? Frekvence nad cca 3,5 GHz jsou z hlediska poměru výkon/spotřeba do očí bijící prasečina.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, trochu jsem upravil napájení a maxima včetně poriflu větráčku, takže se vrtí pomaleji a nechává procák teplejším do cca 75 stupňů. Ale pořád to není tak tiché jak jsem si představoval. Prostě to chce víc železa na chlazení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co by měli říkat lidi s notebookama. AMD 5700G si nekupují lidé co je CPU výkon nějak moc ovlivňuje, tak se neboj jít níž. Při hraní to nepoznáš, protože tě limituje iGPU. Některé desky mají ovšem problém, že mají pro ladění omezený rozsah např. napětí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel ne - Fractal Design Node 202. Chybí cca. centimetr. V létě si najdu čas a vymyslím jak zvednout výšku aby to nevypadalo blbě a dám tam něco takového.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Větší chladič bude fajn, ale není taky problém v odvodu horkého vzduchu z té bedny? Na jejich stránkách nemají obrázky s plným osazením.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi takhle - chtěl jsem malou bednu na ležato, aby mi na stole zabrala co nejmíň místa a dala se na ni postavit tiskárna. Cenou za to je mizerný airflow. Dnes bych už asi vybíral jinak. Nadruhou stranu, ono v tom segmentu moc na výběr není ;(
Té bedně dost pomohl ten tunel a přidal jsem dva pomaloběžné větráčky do prostoru GPU. Věřím že zvýšení profilu a výměna za větší CPU chladič tomu pomůže ještě víc a skříň bude konečně tichá. Ale je to za cenu domácího bastlení, což ne každý chce doma dělat nebo má ty možnosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud tam nemáš GPU, tak tam rovnou můžeš dát 120/240mm AiO, s trochou snahy to půjde, místo tam na to je. Pokud vzduch tak pro Node je momentálně nejvýkonnější chladič ID-cooling IS-55X. Bohužel je v Evropě dostupný pouze přes Aliexpress.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem s tim chladicem spokojeny. Vetsinu casu je super tichy. Ano, kdyz clovek pusti test a vytizi delsi dobu vsechna jadra na max, tak se roztoci a slyset je dost. Jenze to neni bezny usecase. Kazdopadne oproti notebooku je to zmena k lepsimu. Do male skrine se nic vetsiho nevejde, takze asi stejne lepsi reseni neni. Jeste by tam v mem pripade sla dat o fous vetsi vrtule.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"chladič dimenzovaný na 95W to v tichosti neuchladil"

A určite je v špecifikácii toho chladiča napísané, že tých 95W uchladí v quiet mode ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mejlo,

Tento nový model zvládne 130W.

Mam 92mm noctuu a čekal jsem že bude slyšet. Není. Fakt tichý ventilátor se slušným průtokem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako fajn, Noctua umí, ale přijde mi to jako trochu zbytečný produkt. Kupoval jsem 7700 s přibalenými Prism Wright a nemůžu si vynachválit účinnost. O větráku při běžné činnosti vůbec nevím a při zátěži (hraní) ho přehluší grafika.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem třeba stock chladič na desku nedostal - GIGABYTE B550I AORUS PRO AX. Musel bych řezat. Docela mě to překvapilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MSI PRO B650M-A WIFI. Jednodušší montáž jsem nezažil. Přiložit, zacvaknout, hotovo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MSI byla v plánu, ale stála by ještě o cca 1000,- víc. Už ta GB stála víc než by se mi líbilo, ale moc na výběr nebylo ;(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MSI mi dlouhodobě přijde jako asi nejlepší výrobce desek, co nabízí dobrou výbavu, chlazení, funkce, cenu. Pro Ryzeny řady 7xxx máš možnost využít i jiné PBO limity než od výrobce, příp. omezit přes thermal point, což je supr u PC, co slouží na nenáročné tasky a většinu času se flákají.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A sundal jste ten plastový kruh co je kolem ventilátoru? Ten s nápisem AMD? Drží buď na dvou šroubcích pod nápisem, nebo je jenom nacvaklý. Pak se to tam muselo vejít, neboť standard.
Ten výstupek s nápisem AMD koliduje na hodně ITX deskách. Stačí větší pasiv na VRM.
Ëdit: Beru zpět. PRISM je jiný. Myslel jsem Spire/Stealth.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Matně si vzpomínám že jsem s tím laboroval. Ale s Noctuou se počítalo od začátku, tak jsem to moc neřešil. Z dnešního pohledu to nebyla dobrá koupě - do FD Node 2 je ta Noctua nízká a aby nenasávala horký vzduch ze skříně je potřeba vytvořit vzduchový tunel až ke krytu skříně. Pak se do dost zlepší, ale pořád to není ono - ten chladič je prostě titěrný, podle mě ideální tak na 45W CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však toto je chladič tam, kde sa už stock nevojde. A tváriť sa, že som nasraný, že to nechladí poriadne, keď to je v nejakej malej skrinke, je divné. Vôbec mi je divné, prečo by som pchal niekam do mikro ITX skrinky 65 W procesor, ktorý v záťaži môže mať 88 W. A ešte to chcete mať tiché. Ak chcete výkon, načo potom malú skrinku a malý chladič? Do malej skrinky a k tomuto chladiču fakt niečo, čo by nemalo mať viacej ako 45 W v plnej záťaži. Potom ale daný Ryzen je hlúpa investícia, keď mu potom umelo znížite spotrebu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

když chceš i jakýsi výkon iGPU, tak k 5600G/5700G zatím neexistuje alternativa. Čili pořád lepší omezit takový procesor na 45W (btw ECO mode, jeden switch v BIOSu, zvládne i naprostý idiot), než si pořizovat nějakou 45W alternativu out of the box. Ani nevím co by to mělo být, zasvěť nás. Nemyslíš snad 35W T Intel co žere až 100W že ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se dost divím.
Skládal jsem Aorus Pro a Aorus Elite na obě ten větrák přibalený u 3700X namontova šel.

V čem byl problém?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli si dobře pamatuju, kolidovalo to s krytem/chladičem konektorů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je sice cool, ze tebe sa vlezie, zle mne by z bedne asi o nejake 3 cm vytrcal ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moja bedna ma rucku a je principialne prenosna. Tudiz toto riesenie nie je.

Navyse, pustil som kompilaciu kernelu a nechal ju nejakych tych par minut bezat. Procesor sa dostal na 72 stupnov a vetrak mi subjektivne neprijemne hlucny neprisiel. RX6600XT robi pod zatazou podstatne vacsi randal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jaké jsou teploty v idle, střední zátěž, vysoká zátěž?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám zapnutý silent mode, takže ve Woknech je někde kolem 45° Při hraní toho taky moc na práci nemá, vše tahá grafika, takže procesor někde na 25% výkonu kolem 55°. Nemám ho zas tak dlouho, takže jsem ho ještě úplně neodzkoušel, jak se bude tvářit při plné zátěži zatím nemohu říct.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U 5700G byl mezi pribalenym chladicem a Noctuou znatelny rozdil. Ja jsem s Noctuou velmi spokojeny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

trochu OT ... no jak to tedy je? .. dá se chladič z am4 tak jak je na am5 socket ? tzn
rozteč der je stejný ? ... a s tím logick, souvisí i dotaz dá se am5 chladič použít na am4 ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AM4 na AM5 jde, pokud nekoliduje uchycení chladiče vymyšlené výrobcem (viděl jsem to u některých Noctuí). Já mám cca 7let starou Noctuu z éry Haswell, dokupovaná AM4 redukce a teď jede bez problémů na AM5.
Obráceně, AM5 na AM4 jít nemusí, pokud to vyloženě nepíše výrobce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konkretne presne tento chladic je asi jeden z dvoch, alebo troch modelov Noctuy, ktory bez AM5 kitu z AM4 na AM5 prehodit *nejde*. Ostatne by mali v pohode ist tak, ako su. Opacna otazka mi pride podivna, ale tipujem, ze dokupenim AM4 kit-u to poriesit pojde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.. no uplne podivna byt nemusi ... brzy budou dostupne jen AM5 chladice .... nastava cas ze bych treba presel na AM5 a stavajici AM4 cpu chtel dat napr. do ITX desky jako sekundarni stroj .... tak pro AM4 desku a CPU jestli by sel AM5 chladic .... ale jak tu bylo psano .... je to asi loterie ... teoreticky by jit melo, ale v praxi uplne 100% jistota neni .... ...ale poku sedi apon diry/roztece, tak by se to nejakou bastl prasarnou dalo doresit ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to je jedno pravidlo. Ak AM4 chladic nevyzaduje na instalaciu vlastny backplate, tak pasuje na AM5. Lebo standardny backplate z AM5 dosky sa neda odmontovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

urcite se mi nelibi cena, je sice LP, ale cena by mela byt cca polovicni ( max 2/3 ) holt priplatek za znacku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

njn LP chladice do ITX potazmo do rack, bylo vzdy s vysokohorskou prirazkou .... pamatuji se, jak jsem
kdysi nahanel chladic pro AM2 patici u MINIX itx desky .. a stal 3x tolik co standartni lepsi chladic pro AM2 ... poslal jsem vejlupky do haje a poresil/vyrobil si chladic vlastni ...ale ten cpu (Athlon II X2 270u v zakladu 25W desktop cpu ... po poladenem biosu a napajeni jsem se dostal pod 20W !!) bych asi uchladil i prilozenou petikorunou

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

HardwareUnboxed spravili porovnanie 22 roznych X670 + otestovali teploty VRM https://www.youtube.com/watch?v=ibNjPksgaOA
Planuju porovnat aj takmer vsetky B650.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.