Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nokia 215: drahý low-end, nebo použitelný telefon na internet?

To je stejné jako s vodotěsností u hodinek. Ready je a že je to uživatelský masochismus je jedno. CPU asi jako z kalkulačky, 8 MB RAM a pro sms-telefonování je to svižnější a použitelnější než drahá pádla co málem ani neudržíte v ruce - to člověk musí obdivovat. Designově proti němu nemám sebemenší výtku a rozhodně bych se s ním při telefonování cítil lépe než s polotabletem co svým půdorysem připomíná mobily z pravěku tzv. cihly. BTW i na tabletu je prohlížení netu nekomfortní. V kapse ho necítíte, nemusíte řešit pouzdro, které i z pěkného mobilu udělá hnus na pohled i na dotyk a když Vám spadne, tak máte asi tak 5,98x menší šanci na zničení.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vodotěsné hodinky jsou uživatelský masochismus?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Je to opravdu o použití, pokud chce uživatel telefon jen na telefonování a nechce si zvykat na počítač v kapse, nemá smysl kupovat dotykový telefon. spíše je smutné, že ostatní výrobci tento segment opouští. Je v něm pořád co vylepšovat a třeba sehnat tlačítkový telefon, co má i podporu 3G sítí bývá docela oříšek. TM má v nabídce jen dva. Samsung 5610 (5611) a Nokii 515.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby 515 uměl wifinu, tak si to snad i koupím rovnou. Ale dobrý že eště aspoň trochu s tím pořád dělaj. Třeba se časem dočkáme…

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

515 jsem koupil ženě v bílém provedení... jako oděvní doplněk vyhovuje, ale firmware mi přijde trochu "bloated", okrajově vykazuje "bugy z přecpání eye-candy fičurami". Jedna nectnost je dost zásadní: plechový kryt se štěrbinovou anténou má při reálném použití zřejmě dost mizerné vlastnosti v roli antény, což se projeví v místech se slabým signálem. Superlevné plastové nokie (112, 2323) se bez problému chytají, ne tak 515. Přitom ta 515 nemá zas tolik fičur navíc oproti nějaké 112/113 - vlastně jenom vyšší rozlišení displeje...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak, není to úplně blbý. V mnoha ohledech je lepší jak můj aktuální W810i, kterému už opravdu došel dech i s Operou mini a spousta webů (nových aby byly nové, všude možně to přestane fungovat, ale jinak je to ÚPLNĚ STEJNÝ) tam nejde.

Maj v nabídce něco takovýho, s lepším HW (displej, foťák, výpočetní výkon a úložný prostor, konektivita), pořád s klávesnicí a proprietárním OS, nebo zbývá jen Blackberry?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý deň,
dovolím si nesúhlasiť a myslím, že mladá generácia by s vami takisto nesúhlasila. Mám doma OnePlus One, podľa vás pádlo a som s ním mimoriadne spokojný.

5,5 displej, svižný procesor, 3 GB RAM, odomknutý telefón fungujúci na Cyanogen mode Androidu. Výborný fotoaparát a kamera (plus software na úpravu fotiek priamo v telefóne), navigácia, žiarovka, kompas, libela, malý meter, Wi-Fi hotspot, dobrá výdrž batére - jednoducho mám všetko v jednom prístroji vrátane navigácie, ktorý budem používať ešte ďalších 5 rokov (predchádzajúci HTC Wildfire som dal synovi a ten ho bude mat ďalších pár rokov, pokým ho posunie ďalej niekomu inému.

Jednoducho povedané, smartfóny sú výborná vec, a k tomuto názoru som dospel používaním. Mama mala tiež averziu voči smartfónom, až kým jej pod stromček jeden neprišiel. Teraz si ho nevie vynachváliť. Väčšia obrazovka v kombinácii s nastaviteľnou veľkosťou písma je pre staršieho človeka požehnaním.

Netvrdím, že tlačítkové telefóny nemali zmysel, ale smartfóny beriem ako ďalší stupeň vo vývoji.

Krátke video so špecifikáciami smartfónu OnePlus One v popiske nájdete tu:
https://www.youtube.com/watch?v=LThcZuoLzFo

Prajem pekný deň,

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Docela by me zajimalo zda existuje nejaky levny "hloupy" telefon co ma 3G, wi-fi a umi fungovat jako AP (wifi i USB) atd. Snad starsi Nokie z rady Asha?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

napríklad Nokia E52 ? v bazároch sa dajú zohnať ešte kusy v dobrom stave. Jeden z naj mobilov od Nokie. Neviem či má wifi AP, ale cez USB by to malo fungovať v Nokia PC Suite

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tak E52 je smartphone, ale ano ma tlacitka atd. Jde mi primarne o novy mobil a balasty jako Nokia PC suite atd. jsou neprekonatelne prekazky. ;-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

nic ti nebrani pouzivat nokia pc suite.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ale brani, kromě toho že vzpomínky jsou na ně negativní tak hlavně je to nepodpora - Android/Linux a take to ze je clovek musi instalovat.

Wifi AP je logicky vpohode a davno me prekvapilo ze i sdileni po usb kabelu na Windows 7 a Linuxu fungovalo plug&play bez instalace/nastavovani - jen clovek zvolil jakym adapterem se ma pripojit na internet.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Az do cervna jsem dlouha leta pouzival E51ku. E52 ma navic GPS, ale provedeni je podle me horsi. U E51 pouze casem uhnily gumove tlacitka po stranach, jinak bez vyhrad. WiFi AP slo po instalaci JoikuSpot. Free verze mela limit na zabezpeceni hotspotu. Hlavni limit je ale pouze podpora Ad-Hoc - takze treba Android devices se v defaultu k Ad-Hoc nepripoji (umi jen Infrastructure). To pro me byl finalni duvod zmeny telefonu.

PS: pokud by do takovehoto telefonu nekdo sel - silne doporucuji doinstalovat cClock. A samozrejme S40 verzi obou (Mini i Mobile) Oper (Java verze startuji dloooouho).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Promiň, mělo být nepožívat :-( jsem psal a nemyslel :-D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Mně v tom například brání fakt, že Nokia PC Suite nemá verzi pro Linux.

Krom toho to je dost šílený kus softwaru. Pravda, naposledy jsem to zkoušel někdy před dvěma-třemi lety, ale vzhledem k vývoji Nokie od té doby neočekávám velký posun.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

E52 je naštěstí poslední z řady E, protože po geniálním, leč pomalém E50 vyrobili designovou hrůzu E51 a nakonec i konstrukční hrůzu E52. Je to sice nejnabušenější tlačítkový telefon, pokud nepočítáme C5, ale ten zase nemá wifi. Konstrukční zvrhlost spočívala v použití tak tenkého krycího plechu, že v kombinaci s neexistencí rámu přístroje šel telefon ohnutím zničit už při prvním sednutí si a věřte, že pokud vám iPhone6 připadá ohýbatelný, tak to je jen proto, že jste v ruce nedrželi skvost E52. Z 5ks, co jsem bral na firmu, jsem je dával do servisu během záruky cca 10x. Pokud jste měli štěstí na kus jako já, tak vám odcházelo 1x za měsíc sluchátko (asi špatně spočítaný obvod zasilovače). Na konci jsem to řešil nákupem cca 10ks sluchátek do zásoby a měněním v mojí dílně. Rozborku a sborku té hrůzy umím i po letech nazpaměť. Aby nevypadalo, že Nokii křivdím, E50 byl skvost, pomalý, ale fakt skvost.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Tak to já zase nosím E52 v kapse už čtyři a půl roku bez jediné chybičky krom výměny unavené baterky a začínám se trochu děsit dne, kdy nakonec odejde do věčných lovišť a já budu muset vybírat něco jiného, protože není z čeho. S dotykem bych se už smířil, ale ukažte mi nějaký takový, co má wifi, gps, mapy s navigací, displej max 4" aby se zase vešel do kapsy a hlavně vydrží deset dní bez nabíječky ... Možná byly vaše kusy nějaký fake, ale můj kousek je i po těch letech dokonale rovný :-)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

evolveo strong wifi?
http://www.evolveo.eu/cz/strongphone-wifi
Nevím, jak je to s usb, ale hotspot umí. Ale kdo by to nosil v kapse u kalhot do práce, že...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

No ale zase oproti tomu levnému androidu vydrží podstatně déle bez nabíječky :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě ideální telefon pro lidi, kteří nechtějí smartphone, ale rádi by používali aplikace messanger, twitter a fb (to je taky internet). na prohlížení webu si to asi nikdo nepořídí, ale právě na tyhle komunikátory to může spoustě lidem vyhovovat. Cena mi rozhodně i na úplný low end nepřijde vysoká.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Když je řeč o blbých Nokiích, jednu teď shodou okolností používám. Říkají tomu teda blbý high-end a je to Nokia 515 (po downgradu z odumřelého Samsungu Galaxy Note II je to fakt těžkej šok, ještě jsem se z té změny úplně nevzpamatoval).

Internet na tom používám tak, že si prohlížím zprávy z několika vybraných zdrojů, přočežm musím často i v mobilních verzích jezdit do stran, protože některé verze mobilních webů se pro tenhle telefon generují i tak blbě. Ale jako nouzovka to fakt stačí. Dá se v tom s určitou dávkou trpělivosti prohlížet i diit/cdr ;).

Druhá věc, kterou s tím dělám, jsou jpegy. Zdráhám se to nazývat fotkami, přestože do určité míry použitelné jsou, ostatně posuďte sami: http://abload.de/img/fotografie00855aucd.jpg (nedopatřením se přitom rozsvítila bleskoLEDka, proto je to takové modré) - je to takový 5Mnoiselový hnus, který když se srazí na 640×480, svým způsobem použitelný je ;). Ale s láskou přitom vzpomínám na Galaxy Note II ;). Video se s tím dělat nedá, i když vám to někdo bude tvrdit (výstup není hoden označení video).

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

S30 rozhodně nikomu NEdoporučuju. On totiž nepodporuje "proklínaný" Nokia PC Suite, který ale od verze 3 funguje dobře a spolehlivě a u "hloupých" telefonů je jedinou cestou, jak se dají zálohovat a pohodlně editovat kontakty a SMS.

Bída Androidu, WP a iOS tkví mj. v tom, že se pro (rozumnou) editaci a zálohu kontaktů musíte o ně podělit s velkým bratrem a odevzdat je do cloudu. Světlá výjimka je např. Samsung s Kies, který Nokia PC suite dost fukčně kopíruje..

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Android: pokud používáš Outlook, můžeš kontakty (+ kalendář, úkoly, poznámky) editovat v něm a synchronizovat přes freeware Local Sync, http://www.psencik.cz/local-sync-1.
WP: pokud používáš Outlook, čekal bych, že synchronizace půjde také i bez cloudu, ne? Ale jenom odhaduji, nevím.
iOS: nevím, jde mimo mě.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

to je ale takové trochu přesskrčku řešení - netvrdím že nefunguje, ale ta zmínka o IP adresách není zrovna něco, co bych byl ochoten dát všanc všem uživatelům, kteří leckdy ani netuší, že něco jako IP adresa existuje, nebo dokonce ani tušit nechtějí. Ale díky za tip!

Co se WP týká, tak tam to je za nula bodov, hledal jsem a řešení nenašel. V tomto ohledu je MS těžký Mrakomor.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Protože jsem často mimo dosah svých uložených WiFi a občas je pro mne zbytečné, připojovat se k dalším sítím oběma přístroji (případně jsem zcela mimo WiFi), zvykl jsem si na synchronizaci Local Sync prostřednictvím USB kabelu. Připojíš kabel, spustíš Outlook, spustíš (na PC) Local Sync, zaškrtneš zatržítko "USB" a už to jede (a poslední krok by dokonce neměl být nutný, ale mě to bez něj nefunguje). IP adresy není v takovém případě nutno řešit. Doporučuji.

přesskrčku, Mrakomor :-)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

U Androidu lze pouzit MyPhoneExplorer a editovat a zalohovat v nem kontakty offline. iOS ma v iTunes moznost synchronizace s Outlookem, ale vyzkouseno to nemam.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to zalohovanie a uz len vobec dostanie kontaktov z teamoveho adresara do WP je problem. Od mobilneho operatora sme nafasovali low-endove Lumie (520 atd). Okrem toho ze su nepouzitelne na telefonovanie lebo co kazdych 10-15 minut zhadzuju hovory (velmi prijemne pri telekonferenciach) je tu aj problem prenosu dat na ne. Odpoved cloveka na otazku v predajni ze ako to preniest? "Sak si to prekopirujete cez SkyDrive ..." iste, najme ked korporatne IT blokuje pristup na vsetky mozne *drive a *docs a podobne uloziska. Na "starych" nokiach sa to dalo cez Outlook.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

s prenosom akych konkretnych udajov mate problem? JA pouzivam na Lumii 930 dokonca lotus/domino a nemam problem. Ak zhadzuje hovory, treba to reklamovat, nie plakat v diskusiach nad vlastnou nechopnostou/neschopnostou IT oddelenia.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak ve Windows, ale v Ubuntu (kde PC Suite není) mi kontakty z „hloupé“ Nokie šly vytáhnout normálně ve Wammu. Mám pocit, že i SMS, ale teď si nevzpomínám.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Pro úplnost: zatím jsem dokázal dostat kontakty na každou tlačítkovou Nokii, co měla aspoň sériák, nebo USB virtual sériák, nebo BlueTooth virtual sériák (tzn. AT příkazy ) nebo vstup/výstup VCF do souborů na SD kartu. Pokud má telefon BT, není potřeba ani specifický ovladač od Nokie pro Windows (ať už PC Suite, nebo stažený automaticky skrz Microsoft). Bída Nokie spočívá v tom, že formát VCF je naschvál na každé generaci telefonů jiný a navzájem nekompatibilní. Jednak co do skladby atributů, druhak třeba co do kódování češtiny, taky tuším některé podporují více záznamů v jednom souboru a jiné nikoli. (možná do toho ještě pletu VCF exportovaný gnokii.) Navíc ne všechny Nokie co mají SD kartu, umí VCF export i import. Takže to pokaždé byla detektivní práce + ruční práce v Perlu + přemlouvání gnokii + případně ruční práce v Cčku, pokud jsem chtěl pod Windows posílat surové AT příkazy (bylo to míň práce než v Perlu, už jsem měl něco hotového). Ne že by to bylo použitelné pro BFU, uvádím to spíš pro umělecký dojem.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Se slzou v oku vzpomínám na staré odolné Siemense. S dodávaným softvérem se dokonce mohly posílat SMS! :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

S65 mam dodnes. Velke diky Pavlu Cibulkovi za SiMoCo se kterym ten telefon ziskal absolutne novy rozmer moznosti! A vubec cela ta moderska komunita kolem... Pamatuji si jak jsem si dodelaval ceskou diakritiku do klavesnice, podporu prehravani mp3 apod. :)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Asi tři roky jsem měl služební "outdoorový" Siemens ME45 (vlastně dva kusy, asi po roce a půl jsem seskládal jeden funkční ze dvou rozbitých) - přešel jsem na něj z Nokie a se slzou v oku vzpomínám na okamžik, kdy ME45 vypadlo jedno tlačítko z membránové klávesnice, takže jsem se mohl konečně vrátit k Nokii. Pravda je, že mě s*alo hlavně rozložení kláves, které bylo "naschvál jinak než u Nokie". Dobré bylo třeba protiskluzové gumové "céčko" na břiše. Jinak ale hrozná gumová klávesnice a objektivně nijak extra odolný nebyl. O nic odolnější, než normální plastová tlačítková Nokia.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna ME45 jsem měl :) Potom i ME75 tuším. Je pravda, že klávesnice a celý systém ovládání byl jiný, ale Nokii jsem před tím neměl a tak mi obsluha nedělala problém.

K odolnosti. Jednou jsem volal při koupeli ve vaně a co čert nechtěl, spadnul mi mobil do vody. Po nalezení a vytáhnutí byl jedna koule pěny. Tak jsem ho osprchoval a volal dál :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

„Na internet je tento mobil takřka nepoužitelný, (…) hlavně kvůli absenci 3G či LTE. Rychlost je zoufale nízká.“

Tohle bych rozporoval.
Vzhledem k výbavě se tam počítá tak s prohlížením webu a jako prohlížeč tam je Opera Mini. Těžko na tom bude někdo koukat na HD video na YouTube (taky k čemu by to bylo na displeji 320x200 :-) ) Pro takové použití budou ty rychlosti bohatě stačit.

Operu Mini jsem zkoušel dokonce s tím připojením od Mobil.cz po FUPu, na úchvatné rychlosti 32 kbit down / 16 kbit up.
K mému vlastnímu překvapení to i na takových rychlostech je normálně použitelné.

Opera Mini totiž komprimuje stránky a zmenšuje obrázky, takže datový tok je daleko menší, než by se mohlo zdát.

Pro zajímavost jsem zkusil experiment:
Otevřít (už přihlášený) seznam příspěvků v mobilní verzi Facebooku. Otevřít titulku mobilního iDnesu a tam otevřít první článek.
Tohle vygenerovalo celkem datové přenosy 67 kB down, 8 kB up.

Další otázka je, kolik jsou tak lidi, kteří si kupují telefon za ~700 Kč, ochotní platit na paušálu za připojení. Asi moc ne. Takže by si nějaké závratné rychlosti stejně neužili (nebo užili, ale jenom pár dní v měsíci).

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Pseudo odborné objektívne články pána Ježka treba radiť do kategórie BLOG, nie označovať NEPREHLIADNITE.
Už dlho som nečítal od tohto autora niečo rozumné, s nezaujatým pohľadom, z čoho by nebola cítiť osobná averzia.
Ak je dôvodom publikovania jeho výplodov len počet príspevkov v diskusiách pod jeho výlevmi, je to vizitka celého diit/cdr. A je to škoda, že to ide takto "do kytek".

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě je zásadní asi hlavně informace, že Microsoft možná blahosklonně ponechal tlačítkáčům od Nokie právo na další existenci. Dokonce s firmwarem Nokia (otravný ale úsporný). Asi se jich neprodává úplně málo a asi se na nich taky dá něco vydělat. To by byla dobrá zpráva po předchozích zvěstech, že tlačítkové Nokie definitivně končí. Nepotřebuju v telefonu internety ani e-maily, snad jenom modemové rozhraní pro počítač. Dobrá věc je modrý zub a smysl dává cca 2Mpix foťák s MicroSD kartou - pokud by k tomu byl editor SMS s minimalizovaným počtem kliků pro odeslání zprávy (cca na úrovni Nokie 6250), byl bych na vrcholu blaha. A možná by neškodil transflexivní displej, aby to bylo čitelné i na sluníčku. On by stačil klasický černobílý, ten je na slunci čitelný dobře - jenom focení by pak bylo poněkud "poslepu". Ale asi by mě to neuráželo - takový telefon by měl u mě plný počet bodů za steampunkovou uměleckou hodnotu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě k tomu legacy Nokia firmwaru (S30, S40) - na levných telefonech mi vadí, jak jsou "naschvál zkriplené". Firmwarový základ by zjevně umožňoval mnohem lepší komfort obsluhy a customizace, ale telefony mají naschvál omezenou konfigurovatelnost menu, naschvál zaseklé zástupce pro zbytečné aplikace na displeji, naschvál dementní barevná provedení (výrazné barvy -> pro děti), naschvál jenom jenom trialware hry... (aby děti nutily rodiče sosat ostré verze). Mohla by Nokia vyrobit aspoň jeden tlačítkový telefon pro normálního dospělého konzervativního freetarda s averzí ke zbytečným hračičkám... (= pro mě)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

s30 FW je fak na ..... da se to nějak předělat? to je fakt opruz

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.