Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Co pomůže mobilu, aby fotil líp? Podle Nokie 41 megapixelů

Nejvice by pomohlo koupit si pořádný foťák. Je těžké narvat kdeco do tak malé krabičky jako je mobil. Pak musí jít stranou i ergonomie a často i důležitější věci. Šetří se na bateriích, které vydrží zoufale málo. Ještě mi v mobilech chybí měřič krevního tlaku či hladiny cukru a je tam snad všecko.
Pravda, civilizace se mění a my s ní, takže asi potřebujeme all-in-1.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim, ze toto je myslena ako alternativa k poriadnemu fotaku. Moja fotovybava ma zatial asi 12kg a nosim ju iba vtedy, ak idem cielene fotit, inak musi stacit kompakt pripadne mobil. Takze ja som za, aby sa snazili zlepsovat aj fotak v mobile, aj ked mi pixel binning (a teda hlavne maly dynamicky rozsah) velmi vadi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měřič krevního tlaku pro iPhone už existuje :-)
- Já se celkem divím, že doposud neexistuje Švýcarský nožík s telefonem. Nebo naopak? :-D

Můj názor je udělat telefon jen jako komunikační zařízení, aby měl všechny možné i nemožné přijímače a vysílače, porty a konektory.
- Periferie jako foťák, tiskárnu, projektor, kávovar, tlakoměr, baterku, alkoholmetr nebo vibrátor připojit přes BlueTooth, Wifi, USB, atd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě otvírák na pivo a konzervy, polní lopatka a sekyrka. Ale to asi bude až v outdoorové variantě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Staré Nokie splňují 3 ze 4 požadavků, i když na sekeru byly trochu tupé, ale při troše snahy by přerazily asi co by jim přišlo do cesty

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jojo, staré nokie jsou nedoceněné přístroje. ;-)))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Matne si pamatuji diskuzi nekdy pred rokem ci dvema, kdy se lidi rozcilovali nad prilis velkym rozlisenim nejakeho mobilu (cca 6 MPix), ze to je na ho... houby na tak male optice.
A nekdo rekl ... jsem zvedavy za kolik let zacnou vyrobci cpat do mobilu 50 MPix snimace .... Moc lidi mu neverilo.
A hele, uz je to tady :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Současně se ale ukazuje, že více než 6MPix je na mobilu použitelné. Sám autor článku to považuje za smysluplnou 8-12MPix fotku. A stejně tak jde vidět přínos v lepším způsobu zoomu, než je digitální přepočítání (takže těch 40MPix přináší kvalitativní zlepšení v tomto ohledu).
Samozřejmě dynamický rozsah asi utrpí (ale je třeba porovnávat s mobily, ne se zrcadlovkami).

Pár let nazpět by ti nikdo neuvěřil, že takové fotky je možné udělat s mobilem. Dnes pro velké množství lidí díky relativně kvalitním fotkám už ztratily kompakty smysl. A věřím, že toto ještě zdaleka není konečná z pohledu kvality.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Záleží, jak k tomu člověk přistupuje. Pokud očekává, že foťák v mobilu bude jen tím doplňkem, který tam každý výrobce dává, aby mohl odškrtnout fajfku ve specifikacích, tak se slušné kvality dosáhnout nedá. Druhá cesta je použít větší snímač a kvalitnější optiku, ale to už stojí peníze navíc a těmi zmíněnými pár lety to vypadalo jako slepá cesta - koncept, který se neuchytí (protože kdo chce fotit a je ochotný si připlatit, koupí si alespoň kompakt).

Vybavuju si nějaký mobil (snad LG nebo Samsung?) s výsuvným objetivem, zoomem a procesorem od ATI. Jenže tehdy o podobná řešení nebyl zájem a tak to vypadalo, že foťák v mobilu zůstane stále omezený. Pokud by se tehdy zdálo jako schůdné použití 1" snímačů, pak bych popravdě čekal i vyšší kvalitu výstupu. Z principu by z toho měly lézt fotky jen nepatrně horší než z Nikonů řady 1, reálně jsou o dost slabší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Našel jsem to - bylo to někdy v roce 2005 a vyráběl ho Samsung: http://craig.theeislers.com/uploads/SPH-V7800_lg.jpg

Pokud by šel vývoj tímhle směrem, pak mohla jít kvalita výstupů z mobilu nahoru mnohem rychleji - ale bylo to výrobně moc drahé a neuchytilo se to.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale mohlo to fungovat pěkně, škoda, že to tenkrát bylo tak předražené.
Lidi skousnou všechno, z 41 Mpx se budou rozplývat, i když víme, že je to blbina a výsledek stěží bude odpovídat nejlacinějšímu kompaktu s 5 Mpx. Stačí se podívat na sportovní přenos třeba z amerického basketu, jak tam trotlové mávají iPady a fotí si zápas. Když se to vhodně podá reklamou, většina lidí bude klidně nosit na čele jitrnici, pokud to bude in.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tamto snad nebyl ani mobil, ale kompakt se zabudovaným mobilem a tloušťka byla ještě podstatně větší než má Nokia 808. Není divu, že se to neujalo.
Jinak i ty foťáky v mobilech, které považujete za "fajfkové" podstatným způsobem zvýšily svou kvalitu za pár let. Dnešní obyčejné foťáky v mobilech překonávají ty nejlepší mobily třeba z roku 2007(5 let zpátky) a když se podívám na svůj kdysi highendový mobil (HTC Himalaya), tak se fotkám můžu leda smát. Počkejme si dalších 5 let a výstup dnešních top fotomobilů bude přinejlepším šedým průměrem.

Např. zmíněný dynamický rozsah je řešitelný rychlým stahováním obrázků a jejich akumulací v paměti - dnes příliš náročné, ale zítra?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"tloušťka byla ještě podstatně větší než má Nokia 808. Není divu, že se to neujalo." - ehm, to je mobil starý 7 let. Všechny mobily před 7 lety byly výrazně tlustší než současné a během těch sedmi let prošly výraznou miniaturizací. Když to trochu přeženu, je to jako kdybys srovnával sálový počítač s netbookem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

26mm šířka byla nejen tehdy pořádná cihla, která překonávala všechno, co se prodávalo o pořádný kus. Klidně pojďme o dalších 5 let nazpět, kdy například klasická nokia 3310 měla 22mm - a to rozhodně nebyl žádný extra malý mobil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

I dnes jsou fotomobily silnější - 808 je toho příkladem. Podstatné je, že kdyby se původní koncept rozvíjel dál, logicky by byl miniaturizovaný. I kdyby to stahli na 20mm, pořád by to bylo ergonomičtější než současné ploché, ale široké a hranaté smartphones. Sám za sebe můžu říct, že mi do ruky nejlíp padnul starý Alcatel One Touch Club db, který byl ještě silnější než zmíněný Samsung. U současných tenkých si musím pomalu vykloubit palec, abych se dotknul pravého spodního rohu :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

I váš alcatel byl tenčí (i když pouze o 1mm) a to se jednalo o dva roky starší lowend.
Jinak neříkám, že miniaturizací by se to nedalo stáhnout. Říkám, že se musí začít od něčeho už akceptovatelného, aby vůbec vývoj mohl začít.
Souhlasím, že může být pohodlnější pracovat s tlustším mobilem (i když argument mi přišel spíš jako volající po zmenšení druhých dvou rozměrů dnešních placek). Na druhou stranu v kapse je vždy tenčí mobil pohodlnější - a ruku na srdce, to je místo kde stráví i dnešní smartphony většinu času.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Není, schválně jsem ho vyhrabal a změřil posuvkou. V nejsilnějším místě je plast-plast 29mm, včetně gumových výstupků klávesnice 30mm a vzhledem k tomu, že je konstrukce jakoby prohnutá, tak se vejde pouze mezi roviny vzdálené 32mm (mimochodem, tykání mi nevadí :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ok, zapamatuji si.
Jinak u tloušťky jsem vycházel ze specifikací, co jsem našel. Je možné, že jsem vyhledal něco špatně, nebo si taky výrobce hrál s čísly.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Možná to měřili v nějakém slabším místě (nebo u kraje). Mám dojem, že se tehdy prodávala i verze s větší baterií, která byla ještě silnější. Tu jsem v ruce neměl, ale klasická se i přes těch cca 30 mm držela velice dobře. Ale to už je asi jedno, koncept fotomobilu s lepším objektivem to stejně neoživí :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, ja bych si radsi mobil na srdce nedaval, prece jenom to zareni ... jo ruku. Tak to jo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To zlepšení nepřináší nějaké megarozlišení, ale výrazně větší plocha snímacího čipu než v běžných mobilech s foťákem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ale k čemu ti to je. Zásadní roli hraje velikost buňky a tedy energie na ní dopadající. Velké čipy jsou prima, protože mohou mít větší buňky, ale když má 4x více stejných pidibuněk, přinos není žádný, kromě toho neskutečného rozlišení, což stejně mobilní plastová minioptika nedá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Půjčím si hned otázku z nadpisu: Co pomůže mobilu, aby fotil líp?
Pomůže určitě větší velikost snímače při dosavadním rozlišení 5 MPx a 8 MPx. Ono hlavně nejvíc udělá optika. Přes malé čočky moc detailů a světla nelze propasírovat. Mohly by být o něco větší. I tak ale ten mobil bude takový spíše pohotový kompakt pro vyfocení momentky než nějaké té profi fotky. S plakáty u mobilu vůbec nepočítejme.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sa doslova čudujem prečo idú takouto krkolomnou cestou, pribúdajú MPix keby sa radšej zamysleli nad vymeniteľným objektívom bežný čo by bol stale na mobile a kto sa berie niekam že by si vymenil objektív a už by to mohlo aj fotiť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me prijde, ze vsichni u tohohle mobilu zapominaji, ze je to mobil:-) To srovnavani se zrcadlovkami vubec nechapu. Je mi uplne jedno, kolik ma MP a jak strasne cool je rikat, ze cim min pixelu tim lepsi snimac. Zajima me kvalita fotek a ta je ve srovnani s jinymi mobily moc pekna. Spis bych kritizoval, ze se to do toho mobilu moc nevejde.

Jinak jsem celkove po letech zjistil, ze kvalita fotek je uplne irelevantni. I me stare, tezce rozmazane, prepalene, 1MP fotky z nejakeho noname digifotaku s fixni optikou se daji prohlizet, kdyz tam je obsah. Mluvim o takovem tom osobnim fotografovani, ne nejakem umeni ci profi reportazi. Dnesni mobily jsou bez vyjimky o svetelne roky dal, takze pohoda.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo nezapomíná, že je to mobil. Ale bez ohledu na to, jestli je to mobil, zrcadlovka nebo kompakt je(!) nutné daný produkt hodnotit globálně. Tenhle mobil nestaví na kvalitě výstupu, ale na marketingu (kdyby stavěl na kvalitě výstupu, měl by třetinové nebo poloviční rozlišení a s tím výrazně širší dynamický rozsah a menší šum). To evidentně cílem nebylo, cílem bylo dosáhnout maximálního papírového rozlišení, které má technicky neznalé uživatele přesvědčit o tom, že mobil Nokie má co nabídnout a především že nabízí víc než kompakty nebo zrcadlovky. To samořejmě není reálné a je proto třeba na to upozornit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

myslíš jako třeba Bulldozer první "osmijádro" ? :o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak v tom pripade byste to musel psat na Blesk a ne sem;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

O tomto už jsem četl... a přijde mi to jako obvyklá hra na "Kdo ho má většího". Ale vítězem je přitom uplně něco jiné.
- Po roce nošení v kapse(pokud se ten krám vejde do kapsy) bude to sklíčko fotáku vypadat jako podrápanej a pozvracenej kámen. Fotit s tím bude lahůdka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krycí sklíčko je tvrzené, ani klíčema v kapse nejde moc poškrábat. Myslím že už Nokia N8 to tak měla.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Velmi záleží na postprocesingu, k čemuž je tady docela dobrý prostor, takže výsledek nakonec může docela překvapit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No je to hezké - krok kupředu - od VGA rozlišení před lety. Ale tak vysoké rozlišení na maličkém snímači je totální kravina - už z optických principů vyplývá, že rozlišení je (při ideální super optice) omezeno difrakcí. Při cloně 2.8 je průměr Airyho kroužku 4.8 mikronu pro červenou, takže optické rozlišení není větší než 8-10 Mpx (i při relativně velkém 1/1.2" čidle) - to je teoretická optická hranice.
A do toho se ještě promítají problémy s Bayer maskou. Možná to udělali, protože nemusí mít žádný AA filtr, o rozmytí obrazu nad Niquystovou frekvencí se postará difrakce. Výsledek, se započítáním Bayer masky bude těžko nad 4-5 Mpx reálného rozlišení, přesně stejně jako u menších kompaktů s ohromujícími 14-18 Mpx.
Jenže fotomobil s 41 Mpx si koupí jenom reklamou zasažitelný polodementní trotl, což je obávám se většina uživatelů těchto bazmeků (no taky s tím cvaknu, když nic jiného nemám). Doufám, že se časem dostane i na normální lidi - pokud by v tom bylo třeba 5 Mpx čidlo, tak s 1/1.2" snímačem by to mohlo i pěkně fotit, s lepším šumem a solidním dynamickým rozsahem. Ještě objektiv s ekvivalentní ohniskovou vzdáleností kolem 28 mm a byl by z toho docela prima street foťáček v mobilu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ohromně mě pobavila doprovodná akční fotka - fotit digitálem s malým dynamickým rozsahem negra je fakt adrenalin. Vyjde totiž úplně černej a na fotce není nic vidět, nebo (když uděláte expoziční kompenzaci notně do plusu) jsou alespoň vidět rysy, ale pak negr vypadá jako vybělený Majkl a zbytek fotky je úplně bílý. Divím se, že tyhle foťáky v USA nezakázali jako hnusně rasistické. S tím fakt United Colors of Beneton neuděláte (to pak vypadá srandovně - v rasově smíšené skupině jsou místo platinových bělošek bílé fleky, místo černých holek černé fleky a mezi tím jsou k poznání žluté a hnědé holky).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono možná když se použije takto přehnané rozlišení snímače dojde k tomu, že při sw úpravách máte podstatně více informací o vadách optiky a lze je sw kompenzovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je fór století....41Mpix v mobilu - že by Nokia útočila na nějaký studiový fullframe? :-D:-D:-D

Pamatuju se když na produktovém semináři Nikonu poslali kolovat čočku (Kchárl-Rumcajs) se slovy "Pozor, ať ji nevdechnete".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moje první reakce byla taky skeptická, ale když jsem se podíval na ukázky... Je to lepší než kterýkoli kompakt s výjimkou možná těch nových s "45mpix" foveonů a jiných větších rozměrů snímačů.
A nepřipadá mi, že by dynamický rozsah byl špatný. Fotka je v protisvětle a přestože obloha není celá vypálená, černochovi je vidět do obličeje.
Podle mě tohle není marketingový blábol, ale to nejlepší, co si může člověk pro účely focení dát do kapsy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokiaľ mobil nebude mať poriadnu optiku nikdy to nebude úplne ono ani s 500mpix.
http://www.miniinthebox.com/long-focal-lens-for-fixed-focus-iphone-4-cam...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na margo ostrosti obrazu, snad niekomu pomoze tento text v anglictine:
www.falklumo.com/lumolabs/articles/sharpness/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Autor citovaného článku už má Nokii 808 předobjednanou. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.