Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nokia s Microsoft Windows Phone? Už je ruka v rukávě

Tak jsem už přišel o PalmOS a když jsem se loni konečně odhodlal ke koupi mobilu se Symbianem, zase skončí. Ach jo. Zmizí jedna konkurence, což je škoda. U Symbianu šel ukuchtit vlastní firmware, což pochybuju, že jde u win. Jeden mobil s ním jsem měl několik týdnů doma a vůbec se mi nelíbil pro minimální možnost customizace.
Nejspíš si koupím "CPU hallo" na něm aspoň přečtu všechno;) protože trefovat se stylusem do mikroskopických políček bez brejlí na windows mobile je šílenost.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Prosím tě, hlavně si nekupuj Škodovku, její konec by měl nepříznivý vliv na bilanci zahraničního obchodu. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"jsem se loni konečně odhodlal ke koupi mobilu se Symbianem, zase skončí. Ach jo"
To ach jo sis měl hlavně říct (nebo si nechat od někoho poradit), než ses do takové nezodpovědné koupě pustil ;)

"U Symbianu šel ukuchtit vlastní firmware, což pochybuju, že jde u win. "
Na PPC a WM se vlastní ROMky dělají odpradávna, ještě na MDA I blahé paměti (s PPC 2002 a pak WM 2003) jsem jich vystřídal několik (nadšenci z fóra XDA i hotové prográmky na vlastní konfiguraci). Totéž v dnešní době frčí pro Android (kde je to ještě mnohem jednodušší a ROMku si může poskládat i běžný uživatel). O WP7 jsem se zatím blíž nezajímal (protože mě k tomu nic nenutí, nemá cenu se tím zabývat, než vyjdou lepší verze se zatím chybějícími vlastnostmi), ale na fóru XDA opět vidím i pro tenhle systém custom ROMky.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A nemohl by sis koupit iPhone a WM7? Hned by bylo na svete lepe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli je to šťastné rozhodnutí. Zvláště když je WP dost omezená platforma plus další omezení HW a SW.
Chtějí vytvářet další diktatůru ala Iphone což se mi nelíbí. Celkově je to zastaralá platforma s pomalým HW
a určitě by šlo udělat něco víc pokrokové než stále dokola recyklovat pomalý HW, nepřehledný SW , licenčí a autorskoprávní teror.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zastaralá platforma - WP jsou tady pár týdnů
Pomalý HW - proboha, všechen?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mrkvosoft tvrdě prosazuje HW konfigurace a třeba velikost paměti mají současné stroje na hranici 4/8GB a to nemají výměnou PK takže velmi významné omezení, to samé Procesory.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo to máš pravdu, to šéfa taky dožralo - že tam je nějaká vestavěná karta, na kterou se nedostane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak která verze. Windows Mobile je tu od verze 5.0, což je už asi tak 3 - 4 roky. Tato platforma hodně navazovala na Windows for PocketPC 2003 a dost SW z 2003 na "nových" WM 5.0/6.x fungovalo. Pak MS přišel s WM 7, což je úplně nová platforma, úplně nedodělaná, postavená čistě na dotNet frameworku a žádný "starý" SW na ní nefunguje.
Šéf ztratil mobil s WM 6.5 a koupil si nový s WM 7. Pak zjistil, že koupený SW musel zahodit, WM 7 nesynchronizují proti Outlooku, ale prý jen proti MS Exchange. No nepovedlo se synchronizovat ani na Exchange a po týdnu pokusů na tom něco smysluplného dělat to zahodil a koupil Androida. Na novém mobilu s Androidem šlo vše na 1. pokus (jeho zkušenost).
WM 7 prostě potřebují dodělat ještě tak o 2 Mikrosoftí verze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máš v tom trochu hokej, Windows Mobile byla i verze 2003 (a vyšla právě v tomto roce) ne až 5.0. Ta vyšla 2005 a podstatnou změnou u ní byl přechod ze zálohované RAMky na flashku. Nevýhodou bylo docela výrazné zpomalení startu systému a aplikací, výhodou naopak delší výdrž na baterii bez obavy o ztrátu dat, protože původní systém při poklesu kapacity baterky pod 20-25 % PDA úplně vypnul a dovolil ho zapnout až po nabití (projektované to bylo tak, aby "vybité" zařízení přežilo celý víkend, než se dá zase v pondělí v práci do nabíječky).

Naopak nová verze 7 už není WM, ale WP (Windows Phone), právě aby i názvem odlišili, že už je to úplně jiný systém. A ano, WP 7 rozhodně potřebují dodělat a zatím bych je pro firemní nasazení nedoporučil. Ale ani Android není nějaká výhra, pokud člověk nemá vše u Googlu (kalendář, mail, ...) a potřebuje syncovat právě s Outlookem, musí použít sw třetí strany, jako je šílený bloatware HTC Sync, nebo univerzálnejší freeware MyPhoneExplorer, ani jedno se ale neblíží jedoduchosti a spolehlivosti MS ActiveSync

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nokia jde prostě do kopru. Poslední hřebíček do rakve je, že pohřbili MeeGO stejně jako Maemo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně fandím Andoidu. Tento tah Nokie mi nepřijde příliš ideální.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nokia jde z bláta (symbian) do louže (WindowsPhone7). Dávám Nokii rok maximálně dva. Pak tu zbude jen Android a iOS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+ WebOS

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Určitě mluvím za všechny, když řeknu, že nejlepší je Series 40. Všechny ty smartphony mi připomínají lidské génie - umí ohromující věci, ale dost často se zaseknou na absolutní triviálnosti, kterou dumphone zvládne levou zadní. Jen jednou by mě můj mobil ráno nevzbudil a šel by z domu. Jen párkrát by se sám vypnul nebo zamrznul a také bychom se rozloučili. To samé problémy s přijímáním a odesíláním sms (jeden smartphone od HP nepřijímal sms z určitého čísla).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za mě určitě nemluvíš, pro mě Series 40 není nejlepší. A myslím, že nejsem sám, takže s takovými prohlášeními opatrně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No za mě určitě nemluvíte. Já jsem naprosto spokojený se svou 7 let starou Nokií 6610. Baterku jsem vyměnil teprve loni, protože už nevydržela týden bez nabíjení. Jinak naprostá spokojenost - velikost tak akorát, telefonuje to, zprávy pošle i odešle, navíc mohu ovládat telefon poslepu, budík funguje, co víc si od telefonu přát?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No me by jen zajimalo, kde prisel autor na to, ze MeeGo potopi ? .... to se rozhodlo vcera?

Pretoze pred 14 dny mi prisel email z nokie, ze hledaji linuxove geeky co umi programovat a zajimaji se o mobilni technologie, pak nejaky popis: c++, QT, bluetoth, multimedia etc. etc. ... myslim, ze tahle pozice asi nebude pro vyvojare win divize ;-))

... a tak by me udivilo, ze by delali nabor lidi, vypisovali inzeraty, posilali je spratelenym firmam ... a zaroven MeeGO zavrhli ;-))

Co se tyce tabletu s MeeGO tak nevidim duvod je mit, boom tabletu nastane, az bude brevny e-ink a jaky tam bude OS? ... tezko rict, ale uzivatele by mozna vic uvitali plnohodnotny linux ... uzivatelum to bude jedno, ale budou tam mit svoje aplikace, jako FF, Acrobat R ... a geekove si tam budou moct dohrat svoje ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

O tom, že budou spolupracovat s MS se rozhodli ve čtvrtek (samozřejmě předtím jednali, ale finální rozhodnutí padlo až ve čtvrtek). Podle jejich oficiálních informací vydají tento rok jeden telefon s MeeGo a pak si další čas pauzu a budou to analyzovat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.