Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nokia vypustila rozhraní Qt 4.6

k multitouchu asi len tolko, pokial ma niekto bude platit ze smacrem rukami po screene tak je to super a budem mat pri tom este viac zabavy, ale pokial ma niekto plati za pracu, napriklad napisany text, naprogramovanu aplikaicu, napisany kod a podobne tak je to len zasa dalsia marketingovo reklamna volovina iduca na aktualnej modnej vlne.Inak povedane prakticky prinos multitouch nula.cela.nula.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Největší přínos multitouch, teda kromě reklamy, je rychlejší umatlání displeje. Doslova půjde o multimatlání.
Ale to že to předváděli na KDE 4.x docela potěšilo, bude z toho užitek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo,
zas další věc k ničemu. Tím nemyslím QT gui, ale multitouch obecně. Pro normálního člověka na práci v kancelářských aplikacích se i myš využívá minoritně (alespoň ti, kteří v tom opravdu umějí, myš zdržuje při práci). Web browsing možná využití obyč. touche je dostatečné. K čemu jsou rotace aplikací, zoomování okna do nesmyslných zvětšení ? Pro krácení dlouhé chvíle před obědem ? Sám se navíc řadím mezi skupinu uživatelů, kteří nemají rádi jakékoli otisky na monitoru. Klasický touch vidím úspěšně např. v oblasti veřejného informačního systému, pokud to přežije fyzicky. Zajímalo by mě, která automobilka přijde jako první s vozem obsahujícím dva funkční volanty.

H.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Maemo ne Mameo :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pánové, když nevíte k čemu je multitouch určený, tak ho nekritizujte ;-). Nikdo nikdy netvrdil, že by se měl hned a všude začít používat ;-).
Multitouch je určen hlavně pro zařízení, které se ovládají pomocí dotykové obrazovky, jako např. veřejné informační boxy, ale hlavně mobilní telefony / PDA. Tam se najde teprve pořádné uplatnění a umožné se tak zase o krůček vylepšit ovládání.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

btw multitouch jako prostredek pro zabavu nebo pro usnadneni prezentace take neni k zahozeni - kombinace projektor + prsty + pero je docela bezva (otisky uz tak bezva nejsou ale v celkove bilanci to jen zvedne pocet pouzitych cisticich hadriku - beztak je to jejich lobby :-D) + vyssi podpora v aplikacich neni k zahozeni :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Časem jistě nebude nutné fyzicky na obrazovku šmátrat, ale vznášet se prsty třeba 5 mm nad ní - pak žádné znečištění nehrozí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>honza_s > k té myši: nekritizuj, když nepoužíváš. Chtěl bych tě vidět jak v Cadu budu kreslit bez myši :D. Mutlitouch je sice pro mě zatím věc neznámá, ale netvrdím, že do budoucna nevyužitelná. Jen to chce představit aplikace, kde to ušetří čas a zvýší pohodlí. Pro některé obory je třeba jen klávesnice, jiné naopak vyžadují hlavně myš (grafika,cad), jiné trackball (modeláře), nově se asi počítá s využitím zoomování a přetahování za použití více prstů. Chce to čas, uvidíme v čem to přinese výhody.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už mám řešení:
Když si nechcete zapatlat displej, použijete stylus nebo třeba párátko.
Když si nechcete zapatlat multitouch displej, použijete čínský hůlky!!!

A JE TO !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obavam sa, ze ten clovek, co na tom videu predvadzal ten multitouch, po chvili musel mat v ruke celkom slusne krce. Takze ku karpalnemu tunelu od klavesnice a mysi nam pribudnu krce v celej dlani a prstoch od multitouchu :) Uz sa tesim na novu diagnozu. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím to vypadá, že multitouch je supr akorát na otáčení a zvětšování fotek a to, ač se někdo možná bude divit :D, nemám tak nějak potřebu vůbec kdy dělat..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pani, len klud. Nikto nehovori, ze multitouch je nahradou za mys alebo ine zariadenia. Kazda praca vyzaduje specificke nastroje. Ak hovorime o praci...

Multitouch je, si myslim primarne vyvijany pre mobilne zariadenia: notebooky, netbooky, MID, mobily a pod. .... predsa je len praktickejsie hned ovladat zariadenie dotykom ako vytahovat mys alebo pouzivat klavesove skratky a pod. ked si chcem len pozriet fotky, video, mail , web a pod. Samozrejme ak pisem denne niekolko desiatok stran textu, tak si asi zvolim klavesnicu. Ale ked si chcem prezriet najnovsie spravy, citat clanky na nete, tak tam mi staci par "prikazov"..... a nemusim tahat klavesnicu alebo mys.

Myslim si, ze aj preto iPhone znamenal urcity prielom v tomto sposobe ovladania: jednoduche, rychle a efektivne. Mozeme mu vycitat nevyspelost v inych vlastnostich (ktore sa klasicke fony ucili 10 rokov), ale ergonomia ovladania je prelomova.

PS: iPhone som mal, myslim si, ze je to super masina, no zostal som pri svojej E71-cke, este zvyk na tvrde klavesy :)

Na multitouch mam Latitude XT a v tablet mode je to super na citanie a pozeranie foto...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

multitouch ma do buducna urcite vyuzitie
http://www.youtube.com/watch?v=ntyXvLnxyXk

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> BlueNomad : Multitouch je použitelný pouze u zařízení bez, nebo s minimem dalších ovládacích prvků, jako je právě například iPhone. Nebo u zařízení, kde nebude multitouch založen na displeji, ale na trackpadu. Všude jinde jsou ostatní metody ovládání rychlejší, praktičtější, pohodlnější. Neumím si představit že bych se natahoval k displeji notebooku, když už mám obě ruce na klávesnici / trackpadu, jen proto, abych... co abych vlastně udělal? Otočil fotkou? Ne, tuhle potřebu vážně většinou nemám. Přesunul se na další? Na to mám klávesu.

Mimochodem, jeden mininotebook, konvertibilní na tablet se mi tu válí a je to takřka k ničemu. Nakonec to člověk stejně přetočí do polohy s klávesnicí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tomek61: Nejak nevim, cos tim odkazem chtel rict. Multitouch se tam pouziva ve dvou pripadech a to jeden je tam udelan asi jen kvuli tomu, aby se ukazal multitouch(prehozeni dvou polozek v tabulce - da se snadno udelat i jednim prstem) a druhy je bez multitouche snad lepsi(zoom pomoci slideru mi prijde lepsi). A uz vubec nechapu, proc tady vsichni rikaji, jak bude multitouch pouzivany v mobilech budoucnosti. Ja teda mobil obvykle ovladam palcem ruky, ve ktere ho drzim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Multitouch je naprosta nutnost !!!

ja uz se tak tesim, az budu mit tablet a mys jako samostatne zarizeni ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.