Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nokia získala soudní příkaz, podle kterého nesmí HTC používat její mikrofony

A to je co za nezmysel? Ved HTC len nakupuje nieco co mu STMicroelectronics ponuka na predaj. Nokia by sa predsa mala sudit so STMicroelectronics a nie s HTC...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nezlob se, ale uz z toho ze HTC se touhle technologii samo chlubi je jasne, ze vi co do sveho telefonu montuje!

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To že ví, co do telefonů montuje, ještě neznamená, že ví o exkluzivitě, jakou má dodavatel domluvenou s jiným odběratelem...
Pochopitelně neznám detaily, takže nemohu soudit. A chápu, že Nokia se čertí, taky na tom není nijak růžově...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

omyl, to není exkluzivita. To je výroba vlastního čipu Nokie, kterou zadala STM k výrobě, pro jiného odběratele. Stejně tak jako kdybych já požadoval po TSMC, aby mi vyrobili pár Keplerů, které si u nich nechává vyrábět nVidia.

Exkluzivita je, že svůj výrobek na který mám autorská práva/průmyslový vzor/patent atd. (jímž ale tento mikrofon pro STM není, ona ho "jen" vyrábí) budu prodávat mnou výhradně určenému zákazníkovi.

HTC prostě nechalo Nokii vyvinout čip (který evidentně nebyl jen tak jednoduše navržený za pár hodin) a pak si za pár šupů nechalo vyrábět duplikáty (protože samotná výroba stojí už nepoměrně méně). Je to kromě porušení autorského práva jednoznačně nekalosutěžní jednání, a to jak od HTC, tak od STM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si skoro jistý, že Nokia ten mikrofon nevyvíjela. Spíš finančně přispěla ST na vývoj výměnou za exkluzivitu odběru. Je však možné, že prvotní nápad vzešel od Nokie, protože má patent.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vážně? Tak si přečti originál, mluví se tam o NDA.

http://www.wpcentral.com/nokia-awarded-injunction-against-htc-court-neth...

Cituji:
"We've reached out to Nokia to confirm that "TD V1.4" refers to Nokia's own code for the component, while 302 and 307 both refer to the manufacturing dates. It's also noted that this isn't a patent issue with HTC, but a breach of an NDA between Nokia and ST Electronics."

Čím jsem si já téměř jistý, je to, že Nokia je jedním z významných HW vývojářů (narozdíl od lepičů komponent typu HTC).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy pochybilo STM na úkor Nokie a odsírá to HTC (jestli o tom HTC vědělo předem už posoudit nedovedu, pokud ano, risk jim nevyšel).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby každý spor o patenty byl takto jasný a průhledný, neřeknu ani popel!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdybyste si ten článek přečetl, možná byste si všiml, že přesně tak to je - soud zakázal STM prodávat tyto mikrofony komukoli kromě Nokie.

To, že i DIIT se rozhodlo běžně používat bulvarizaci titulků, svědčí jen o jeho klesající úrovni, o ničem jiném.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Praveze som si ho precital az velmi dobre niekolkokrat. Ano ja viem ze je tam uvedene to o sude v Nizozemsku, ale je tam uvedeny aj sudny prikaz o zakaze kupovat od nejakeho dodavatela nejake suciastky. Ked niekto nieco ponuka ja si to jednoducho kupim. Ak to nemoze predavat tak nech to nepredava. HTC je v tomto spore tretia strana a ju predsa nezaujimaju nejake dohody medzi prvymi dvoma stranami ktore nema ako poznat...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

zase pozdě....to už dávno neplatí pro HTC, už se všichni dohodli

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mne na těchto sporech vadí jedno. Jak něco, co stojí dolar, může zablokovat obchod za miliardy. Mne to připadá jako když si někdo vezmě půjčku na 10000 a za ní mu obstaví dům v hodnotě dvou milionů.
Přece soud by měl rozhodnout s ohledem na obě strany.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu si myslíš, že vývoj mikrofonu stál nokii dolar? Co tady tradičně polovina lidí nechápe, že u hardwaru (a u softwaru dvojnásob) nejde o prodejní cenu za kus, ale o náklady na vývoj, které i u jednoduché součástky jsou v milionech.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, opravdu nevím kolik je to stálo a opravdu nevím kolik jich prodali, takže skutečné náklady možná nebudou dolar, ale nevěřím, že výsledná čáska bude tak veliká, aby to mělo ovlivnit prodej celého mobilu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Myslím dolar/kus...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že se nejspíš jedná o průběžný výsledek mnohaletého vývoje a vylepšování, je celkem slušná šance, že v nokii dali do vývoje vedoucího k tomuto mikrofonu více, než htc za zbytek mobilu (což je vesměs jen složení existujících součástek jiných výrobců).
Ale i kdyby - na částce vůbec nezáleží. Buď vědomě užívali kradenou technologii a potom to leží čistě na nich, nebo jim o tom v stm neřekli a v důsledku to zaplatí stm.
Někdy může být právo duševního vlastnictví složité, ale tady nic takového není. Někdo z HTC nebo STM nutně musel vědět co se děje a stejně tak je jasné, jaké jsou důsledky pokud se na to příjde. Přesto to udělali, tak je to zaslouženě jejich problém.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak. Je to klasická bezostyšná zlodějna. A taky vyjádření HTC v tomto ohledu je jasně defenzivní, vědí, že mají velký průser.

Mě spíše zaráží chování STM, tohle přece manufacture firmy nemají zapotřebí, leda by tam byly nějaké skryté vazby.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tvá naivita je nebetyčná. Je to přesně obráceně, dnes není problém vyrobit z generických součástek levnou plečku (viz levné čínské mobily, tablety atd.), problém je do nich vyvinout unikátní technologie (a jak nemám rád Apple a MS, tak musím uznat, že spolu s Nokií jsou v tomto špička). A tyto technologie nevyvíjejí levní čínští námezdní dělňasové a ještě stylem kus za hodinu, tohle vyvíjejí velmi dobře placení vývojáři a ten vývoj, zkoušky, slepé cesty, hledání chyb trvá někdy roky. A tohle je BTW dnes (a byl i v minulosti) největší kapitál Nokie.

Tvůj názor je naprosto naivní a krásně ukazuje, žes v životě nic nevyvíjel, nic nevytvořil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kus za hodinu? Telefony za 80 dolarů (cena pro operátora) se v Čechách vyráběly cca v 400ks za hodinu. Ty lepší (SendoX) norma 300ks/hod. Linka kolem 8-12 lidí a to to mělo mnohem víc součástek než ty dnešní zalisovaný pádla kde je plošňák, baterka, kamera a displej...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro techniky alespoň popis jak ten zázračný mikrofon funguje:
http://blog.htc.com/2013/03/htc-one-distortion-free-recording/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co se tady ještě člověk nedozví, nestačím se divit.
Řekněme to asi takto, jsem si takřka jist, že Nokia na tomto mikrofonu nevyvíjela vůbec nic. Jde 100% o MEMS technologii ST. V mikrofonu není žádná voodo technologie, jde o bezne mikrofony,kterych ST vyrabi celou radu jen se zřejmě na základě požadavku zákazníka (zde Nokia) udělal model v kterém je jedna velká membrána která má velkou citlivost tedy zaznamená i tichý hovor a druhá mala pro hlasité zvuky. Pokud bych měl odhadnout náročnost vývoje, jeden den a to většinu dne budou psát zprávy, ty dva pány, kteří to nejspíše navrhovali znám :-)
Vsadím se, že Nokia nelenila a někde si tuhle blbost nechala patentovat a to je celé kouzlo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

At je to jak chce, Nokia si nechala u firmy XY vyrobit nejakou soucastku. Firma XY ji proste vyrabela a jen tak myrnixtyrnix ji zacala prodavat i HTC .... coz je samozrejme zcela a uplne spatne i kdyby vyvoj stal ctyri padesat! Firma XY zaplati nemale odskodneni a HTC hold nebude mit tyhle mikrofony ......

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono je otázkou jak to bylo, vzhledem k tomu, že Nokia nepodala žalobu v USA ani v jiné zemi kde sídli STMicroelectronics (v EU to je, UK, ČR Francie, Německo), dokonce žalobu nepodala na STM a žalobním petitem není porušení čehokoliv ze strany STM domnívám se, že to ani zdaleka není tak jak píšete.
Nelenil jsem a kolegu z MEMS divize se zeptal zda o tom problému něco nevědí.
Po technické stránce vice méně potvrdili to co co jsem uvedl, mikrofon vychází z technologie STM MEMS a byl navržen komplet v STM a Nokia se na něm nijak nepodílela.
Dokonce ani není pravda, že si cituji "Nokia nechala vyrobit nějakou součástku", je to tak, že Nokia oslovila STM s tím, zda by neuměli dodat mikrofon s nějakým dynamickým rozsahem. Na základě tohoto STM, v reálu dva pánové z vývoje STM navrhli tento mikrofon no a vzhledem k tomu, že se spěchalo tak nějací právníci do smluv vpašovali 12 měsíční exklusivitu pro Nokii. Exklusivita není absolutní, což je jeden z důvodů proč Nokia nemůže žalovat STM a nežaluje HTC v USA.
Pokud vynecháme právní žvásty tak nejspíše STM přistoupila na 12měsíční "omezenou exklusivitu" výměnou za nemožnost reklamovat případný neodhalený problém (součástka nebyla dostatečně dlouho testována) a především výměnou za velkou objednávku, která měla vytížit výrobní kapacity po dobu "exklusivity". Objednávky Nokie, ale ani zdaleka nedosáhly předpokládané velikosti, tak STM prodal přebytky HTC. No a Nokia našla zemičku s natolik obskurním pojetím práva, že tam mohla s tím málem co měla uspět a znepříjemnit HTC život.
Tolik k tomu jak je Nokia leaderem trhu s vlastním vývojem za obrovské prachy. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.