Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Notebook se Zen 4 poznáte podle oranžové nálepky

A budou asi hodně vzácné vzhledem k tomu ,co je teda spíš není k mání na trhu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V Německu jsou s ryzeny 7000 k dostání notebooky od Asusu, který je nejaktivnějším a tedy asi i hlavním partnerem AMD. Nabízí se 7 modelů Phoenix a 8 modelů Dragon Range. Jsou to samozřejmě dražší stroje se samostatnými grafikami.

Zaujal mne nejlevnější z nich TUF Gaming Advantage A16 FA617XS, který má RDNA3 grafiku Radeon 7600s. Stojí 1699 eur, což je o 300 eur méně, než podobný model s 4060. A v nabídce je i o dalších 100 eur levnější, stejně vybavený model s Ryzenem 7735HS, což je novější verze Rembrandt 6800HS..

Pokud si někdo stěžuje, že nejsou se zenem 4 levné slabší stroje, tak je to buď prudič, nebo si nevidí na špičku nosu. Kdyby se nový, drahý proces s omezenými kapacitami zaplácal výrobou slabých procesorů, tak by si stejní stěžovali, že jsou ty počítače drahé. A přitom výkon starších zenů je na ty slabé počítače víc, než dostatečné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by byl prudič? iGPU je v těch AMD APU dobrá a ne každý potřebuje dedikovanou, která hodně ty stroje prodraží. Bez ní - a se stejnou marží pro AMD - by to byl podle tvých měřítek lowend.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomze o tom, jake modely pujdou na trh nerozhoduje amd, ale vyrobci pocitacu. A ti maji dlouhodobe smlouvy s intelem a plne sklady jeho procesoru, kterych se potrebuji zbavit. Zvlast ted, kdy jim je intel natlacil, abysi vylepsil hospodarske vysledky.
A tak zrejme nemaji zajem si zhorsovat odbyt intelu vyrobou kvalitnejsich a zajimavejsich stroju s amd procesory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To snad nemyslíte vážně, je na trhu jeden high end model za raketu, jeden v hrozném šasi zvaném TUF a jeden další model dokonce se starým zenem, a zbytek je těžce nedostupný a ani není většinou zalistovaný, a vy jako říkáte že si stěžuju na nedostatek? Modelů má být na trhu desítky až stovky a máme počet spočítatelný na prstech jedné ruky. Sháním 7740-45 či 7845 s nvidií kvůli podpoře Reflexu, co mi tak asi nabídnete...
Lenova budou v červenci. V červenci... Intely jdou na trh nyní. A jinde jsem to raději ani nezjišťoval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to si stezujte i intelu, ktery, aby nebyly jeho rocni hospodarske vysledky jeste zoufalejsi, nez byly, tak natlacil pred koncem roku vyrobcum hromady procesoru a ti se jich ted, v dobe poklesu trhu, museji nejak zbavit. Tak vali na trh hlavne notebooky s intelem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel mezi notebooky s Ryzenem nepatří ASUS ROG Flow X16 (2023) GV601, což je noťas se kterým jsem počítal, že si jej koupím
Model roku 2022 je vybavený Ryzenem, ale modely 2023 jsou z nějakého mě neznámého důvodu dostupné pouze s Intelama 13th, což je naprosto o ničem. :(
Nechápu proč se ASUS rozhodl takhle absurdně. O přímotop zájem nemám, takže nic.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přitom pro ZEN je typická černá barva:

" V současné době se u jednotlivých buddhistických škol barva rouch liší. Pro jižní buddhismus (théraváda) jsou typická oranžová roucha, pro tibetský buddhismus (vadžrajána) šafránová, pro japonský zen černá a pro korejské mnichy šedivá. "
Zdroj:
https://www.hks.re/wiki/buddhismus_-_pravidla

Možná tím chtěla AMD vyjádřit změnu filozofie či směru.
Oranžová už vlastně není zen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to súvisí so zmenami (keby tam neboli tie prechodné obdobia, tak to vyzerá na personálne zemetrasenia v AMD)

April 04, 2023 4:34pm EDT

SANTA CLARA, Calif., April 04, 2023 (GLOBE NEWSWIRE) -- AMD (NASDAQ: AMD) today announced that Jack Huynh has been named senior vice president and general manager of Computing and Graphics following the retirement from AMD of Rick Bergman, currently the executive vice president of Computing and Graphics. Bergman will remain at AMD through the second quarter to ensure a smooth transition. Huynh has been at AMD for more than 24 years and was most recently responsible for leading all aspects of the company’s semi-custom business. He will report to AMD Chair and CEO Dr. Lisa Su.
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1121/amdnames-jack-...

January 11, 2023 4:07pm EST
— AMD Chief Financial Officer Devinder Kumar retiring and former Marvell CFO Jean Hu to join AMD as executive vice president and CFO —

SANTA CLARA, Calif., Jan. 11, 2023 (GLOBE NEWSWIRE) -- AMD (NASDAQ: AMD) today announced that chief financial officer and treasurer Devinder Kumar will be retiring from the company and that Jean Hu will join on January 23 as executive vice president and chief financial officer. Kumar will remain at AMD through April 2023 to ensure a smooth transition.
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1112/amd-announces-...

January 16, 2023 8:00am EST

SANTA CLARA, Calif., Jan. 16, 2023 (GLOBE NEWSWIRE) -- AMD (NASDAQ: AMD) today announced that Forrest Norrod has been promoted to executive vice president and general manager of the Data Center Solutions business group at AMD.
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1113/amd-promotes-f...

March 13, 2023 9:00am EDT
Five industry innovators recognized for outstanding technical contributions

SANTA CLARA, Calif., March 13, 2023 (GLOBE NEWSWIRE) -- AMD (NASDAQ: AMD) today announced the appointment of five technical leaders to the role of AMD Corporate Fellow. These appointments recognize each leader’s significant impact on semiconductor innovation across various areas, from graphics architecture to advanced packaging.
Currently, only 13 engineers at AMD hold the title of Corporate Fellow.
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1118/amd-announces-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oranžová barva v buddhismu značí
ticho, moudrost a blaženost.

V našem světě se považuje za slavnostní, vyvolává pocit radosti, je spojena s představou slunce, bohatství a zlata.

Mně se nové nálepky líbí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím v jakém světě žijete vy, já jí mám spojenou zejména s popeláři. Pocit radosti ve mě ale vyvolává, protože když je vidím tak vím, že kontejnery jsou vyvezené, a můžu jít vyhodit odpadky / tříděný odpad.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Psychologové se z asociací snaží nahlédnout do lidské mysli....
Já vycházel z toho co mi vyplyvnul Google.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nalepky z ntbk stejne hned sundavam :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Protože po roce jsou tam už na věky...nehledě na to zda je pak sundáte či ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, ale když se mi do rukou dostane notebook, který nejde zapnout, tak samolepky jsou to jediné co mi o ntb něco řeknou.
A mohu usoudit jestli má cenu s ním ztrácet čas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Radsej by malo byt dobre portfolio ako poondiate nalepky.

Kde je notebook na baze Zen4 APU (uuuuuplne staci 4C8T, resp. 2P+2E), 8 GB RAM a 256 GB SSD, nejaky 14 palec za nejakych 350 €. Taka low-end socka internetova, offisovska, multimedialna nudzovka ze mat nieco x86 po ruke.

Proste tu ma byt bohate portfolio NTB na baze Zen4 v cenovych relaciach od 300 € po 3000 €, pricom zvlast bohata ponuka by mala byt medzi 500 a 1000 €.

A kde tu tie NTB?

Oprava nadpisu clanku: NTB so Zen4, ktory splna moja poziadavky (HW, vybava, cena ...) pozname podla toho, ze som sa este NEZUBUDIL ZO SPANKU A STALE SNIVAM !

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle nepotřebuješ Zen4, tam ti úplně v klidu postačí i Zen2, protože to bude neustále pospávat a idlit. A takových strojků najdeš přehršel.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pjetro chce prostě moderní lowend. Chápu...jenže ten momentálně AMD nezajímá, protože má na trhu co dělat výrobně nasytit mnohem lukrativnější odvětví.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vážne plačeš nad tým, že si nemôžeš kúpiť notebook s procesorom, ktorý ešte reálne nie je na trhu? (>ლ) ... A najlacnejší notebook s low-end Zen 3, 8GB RAM a 256GB SSD stojí cca 450€, takže nerozumiem, na základe akej ekonomickej logiky je realistické očakávať podobný notebook s novou generáciou CPU za 350€. Takže áno, snívaš. Asi tak, ako niekto, kto čaká na pivo za 0.50€.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Proč nejsou (a tak brzy nebudou) ntb s Zen4 a RDNA-3 iGPU?

https://www.cnews.cz/asus-na-aprila-odhalil-herni-handheld-rog-ally-neby...

PS: 8GB v novém stroji (kor s iGPU) je .. poněkud nehumánní.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro levné amd notebooky je tu Mendocino. To jsou procesory 7320U a 7520U. Očekávat levné notebooky na nejnovější architektuře, když ani není pořádně saturovaný high end, je poměrně naivní.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To značení roku je poměrně pitomé proč 2023 = 7, to jako že součet cifer? Co se bude dít po roce 25? A proč vůbec značit rok? Kapku mi to přijde, že tady vyhrál Marketing, kde bylo potřeba mít na začátku přiměřeně vysoké číslo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože to tak vyšlo. V roce 2023 přijde produktová řada s číslem 7 na začátku. Začalo to původně kupodivu s jedničkou, takže bych v tom nic jiného nehledal.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A co byla ta jednicka? AMD 486, Athlon, Athlon XP nebo prvni APU Llano? Ale nikde mi 7 moc nesedi. Sedi mi tam ten soucet jak z nejaky konspiracni teorie

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je překvapivé, jak daleko(*) sahá paměť některých jedinců(**).

(*) - Únor 2017 - Ryzen 1xxx
(**) - Obávám se, že množství jedinců se selektivní pamětí je více než malé :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jednotka bol Zen 1.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>A proč vůbec značit rok?

lebo každý rok môže dôjsť k zmenám vo "výbave! SoC, nejakým optimalizáciám a pod.

série
7020 sú Zen2 so zmenami pre rok 2023
7030 sú Zen3 so zmenami pre rok 2023
7040 sú Zen4 so zmenami pre rok 2023 (teda nové)
a
8040 budú Zen4 so zmenami pre rok 2024
8050 budú Zen4 so zmenami pre rok 2024(teda nové)
a možno bude aj
8020 Zen2 so zmenami pre rok 2024

>Co se bude dít po roce 25

napr. 16-ková sústava (dá sa použiť v angličtine 34-ková)
10=A
11=B
12=C

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Topovať, alebo hádzať pod každý nechápavý príspevok. BTW, IMHO by bolo lepšie, keby po čísle 9 prišlo číslo 10 než A.
34ková sústava je v EN aká? EN toľko písmen nemá. Alebo si myslel na 24kovú?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

24 písmen + 10 číslic = 34 znaků

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Po 9xxx môže ísť 24 písmen, čiže A až Z. Kde dáš číslice? Za Z nemôže ísť 1, lebo by šlo o Zen [1].

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono ani tak nejde asi ani tak o rok, jako spíš o modelovou řadu. Ten rok tam dali proto, že chtějí každý rok vydat novou řadu a rok je pro lidi snadněji pochopitelný.

Ostatně takhle to dělá už léta Intel, tak není nic divného, že to začalo dělat i AMD. Tím spíš, že pro obsazení trhu potřebuje výrobní kapacity a tak musí vyrábět i na starších procesech, pro které má navržené a odladěné stavební bloky starší architektury. Mohli by držet pro jednu architekturu pořád stejnou číselnou řadu a lidem, které verze architektury zajímá, by měli její rozpoznání snadnější. Ale těch je málo.

Naprostou většinu lidí architektura procesoru, nebo výrobní proces nezajímá. Když se člověk podívá na americké prodejní servery, tak se tam pro AMD většinou nedá filtrovat podle ničeho jiného, než podle podle "síly" - Ryzen 3, 5, 7 ,9. A pro Intel i podle modelové řady. Tak se AMD jen přizpůsobilo požadavkům hlavního trhu. A asi taky, nebo možná hlavně požadavkům výrobců, kteří jsou na přístup Intelu zvyklí a chtějí prodávat hlavně novinky. A protože spousty zákazníků chtějí "to nejnovější" a technické vlastnosti je nezajímají, má používání nové modelové řady každý rok obchodně velmi dobrý smyl.

Kdyby marketing AMD měl víc odvahy a agresivity, tak mohl v číslování poskočit tak, aby měli stejnou modelovou řadu jako Intel. Pro lidi s uvažováním typu "čím víc proužků, tím víc adidas" totiž mohou procesory 13xxx vypadat lépe, než procesory 7xxx ;-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Touhle logikou by bylo nejlepsi 23xxx, ktere by bylo naprosto transparentnia vetsi nez ma Intel, ale myslim ze 23 je prvni cislovka 2 to je naopak zas dost trapny z pohledu marketingu. Takze upravim dotaz proc zrovna 7?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protoze je to 7. rada Zen. Ctyri generace a 3 mezigenerace. Proste 7 by to bylo kazdopadne a AMD to jen priradila nejakemu roku. Take mi to pripada trochu zvlastni, ale nakonec proc ne. Asi maji naplanovano vydat kazdy rok neco noveho. Bud novou generaci, nebo refresh te predchozi.

Mozna to tak chteli vyrobci pocitacu, aby byl kazdy rok "novy" model. A vydavani i prastarych jader pod novym cislem generace je take dobry marketingovy trik. Koho by napadlo, ze kdyz si koupi "nejnovejsi" Zen, tak to muze byt v realu nekolikalety starik v novem kabate...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem je ze letos ma vyjit pod tou sedmickou jak lonskej Zen 3, tak letosni Zen 4 a poznas to az podle cisla na tretim miste... Proste bordel je to, to uz je letos snazsi se vyznat v modelech Intelu a to je co rict...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V rámce řady 7000 budou i věci založené na Zen2.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechápem kto dnes ešte nevie, že Zen 3 = 5xxx, Zen 3+ = 6xxx, tak je logické, že nové CPU začínajú číslom 7, ale ako som písal, AMD nechcelo predávať NB s Ryzenom 3xxx, lebo by to pôsobilo ako ležiak. Tak AMD Zen 2 vyrobený v tomto roku značí ako 7x2x. Možno by bolo bývalo zrozumiteľnejšie, keby AMD u Zenu začalo s číslovkou 17 ako rok 2017. Ale nezačalo, dokonca poplietlo Zen bez IGP a IGP (2xxx = Zen+, 2xxxG/U/H = Zen), ale všetko nejde plánovať roky dopredu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dôvod je IMHO jednoduchý. Lepšie sa predáva R5 7620 než R7 3620. Zákazník by mal pocit, že 3620 je stará verzia. Teraz u 7620 bude mať pocit, že je to niečo ako 7640, len o chlp pomalšie. A plus ak AMD vyrobí Zen 2 v tomto roku, pomenovať ho ako Ryzen 7 3620 by nebolo optimálne. Proste tak či tak značenie nie je ideálne keďže AMD chce aj v tomto roku používať aj Zen 2 CPU, aj Zen 3 a aj Zen 4. Stačí si len pamätať, že 1. číslo 7 je rok 2023 (v roku 2025 to bude 9) a tretie je na akom jadre je CPU postavený, čiže ak bude existovať R7 9620, tak to bude CPU vyrobený v roku 2025 s jadrom Zen 2. 1. číslo nemôže byť rovné roku, lebo R5 3640 by evokoval Zen 2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těšil jsem se, že si koupím nový ASUS ROG Flow X16 (2023) GV601.
Model roku 2022 je s Ryzenama, ale modely 2023 jsou z nějakého mě neznámého důvodu dostupné pouze s Intelama 13th, což je naprosto o ničem. :(
Nechápu proč se ASUS rozhodl takhle absurdně, ale tento noťas si nekoupím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vol peněženkou a nekupuj, co nechceš. To je jediná možnost (někdo to pak vzdá a koupí Apple, než aby cpal peníze těmhle parchantům).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.