Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Notebooky s Meteor Lake nebudou levné, ceny začnou kolem 42-43 tisíc Kč

Treba vziať do úvahy, že notebooky s Meteor Lake budú mať aj lepšiu výbavu ako notebooky s AMD. Je to smutné, ale fakt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Ty s AMD výrobci dlouhodobě zabíjí nekvalitními displeji, jednokanálovými pamětmi, malou baterkou a navíc třeba MediaTek wifinou/BT nebo jiným rozložením klávesnice

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pekne poporadku, nekvalitni displej? Pod hranici 900€ je to vsechno TN provedeni, 60Hz a jedes, jak intel tak AMD. Jednokanalove pameti? Netreba kupovat ASUS, Acer a zakladni Lenovo. Mala baterka? Prece se poohlidnu ve specifikacich stroje... Jo ten idiotskej Mediatek muze byt implementovan i ve strojich nad 900€, tam by naopak nic jineho nez intel(wi-fi + bt) bejt nemelo, jenze vyrobci vojebavaj, jeste bych rad pripomel webkamery, na mobilech za 250€ mate spickove cidla a je jich vic ktere zvladnou 4k se 60Hz s prehledem, naopak na notebooku za 1000€ dostanete jednu zvladajici 720p a kdyz koupite model za 1500€ a vys, tak maximalne 1080p, stale se vsak jedna o malinkate prditka a dual microphone-s maji jiz i ty zakladni modely, ja proste nepochopim proc s prominutim kurva neseberou tu optiku z jiz davno zajetych mobilu a nedaji ji na notebooky, ta optika/cidla na mobilech a to opakuju jiz na zakladnich cinancich zvladne neskutecne lepsi obraz a rychlost pohybu/nahravani nez ty sracky co dnes davaj lidem na notebooky, za mne bych rovnou privital dual optics zvladajici 240Hz ve FullHD a nebo 4K/60Hz, Phoenix APU by to sezralo s prehledem, naco sou pak ty dech berouci featury akcelerace(code/decode) jiz u letitych mobilu? Vzdyt H.265 nam zvladaji procesory jiz leta kdyz se samozrejme nebavime o srackach atom ktere maji problem rozjet i rozliseni 480p.

Rozlozeni klavesnice? Zas a znova se na to podivam...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

TN provedeni? Vzdyt i notebooky pod 10 tisic Kc maji casto IPS displeje. Jasne s 250 cd/m2 a 45% NTSC, ale porad je to IPS, kde se pri koukani na nejake video neposunes v zidli trochu niz a prestanes videt polovinu displeje.

Ja sobe nebo rodine kupuji jen notebooky, kde se da doplnit/vymenit RAM a SSD, takze v klidu koupim notebook s jednim 8GB modulem a ihned pri koupi doplnim druhy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jo. U (většiny) Inteláckých verzí bývá IPS s 300-350 cd/m2 a u AMD ve stejné ceně 250 cd/m2. U Inteláckých verzí 3-článková baterka za stejnou cenu jako 2-článková u AMD. Tak jsem to myslel. Jako že když vezmete notebook a mrknete, co dostanete za danou cenu, tak ty Intelácké mají většinou nevýhodu jen v tom, že je tam Intel. AMD mají nevýhody za stejnou cenu ve všem ostatním. A pochybuju že Intel má ty SoC levnější, než AMD. Něco v tom smrdí jiného...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono asi zalezi jak kdy, kdyz kouknu treba na 15" Probooky 45x G10, tak v cene okolo 17 tisic je model s sestijadrovym Ryzenem i sestijadrovou i3. Model s Ryzenem je o tisicovku drazsi, ale ma o 8GB RAM vic. To bych rekl, ze je "obvykly" priplatek. Displej je podle parametru stejny (250 nits (cd/m2), 45% NTSC), oba maji 3 clankovou baterii. Rozdil vidim ve Wifi Realtek/Mediatek a v udavane vydrzi baterie, kde ma Ryzen o skoro 4h vyssi vydrz.

https://www.hpmarket.cz/productCmpr.asp?cm=817T1EA,85B89EA

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak probooky jsou levne smeti. Elitebooky uz mohou mit displej, ale taky za dvojnasobnou cenu pri stejnych hw parametrech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Webkamery v notebookoch su bez vynimky pripojene interne cez USB 2. Tam musi byt kodek priamo na cipe kamery, pretoze nekomprimovane FullHD, alebo 4K clovek cez USB 2 nema sancu preniest.

Co je ale smutne, je to ze aj externe webkamery su casto strasny shit. Logitech bez hanby predava(l) za tazke peniaze 480p webkameru, "HD" webkamera je 720p a sice si clovek moze kupit nejakeho cinskeho NiceBoya, a tam to rozlisenie sice je, ale kvalita obrazu stoji za hovno, pretoze to je skor rychla sekvencia fotiek, nez nejake video.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

USB 3 ve vice generacich, rychlostech a oznaceni tu mame jiz vice nez 10 let, jestli je to s tim propojenim kamer ke zakladni desce skutecne tak, necht dou pote skutečne do piči.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to tak být nemusí, ale bývá. Touchpady bývají zase připojené na PS/2. Nebo aspoň bývaly, teď těžko říct

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak TouchPad prece jen nepotrebuje na pripojeni vyssi rychlost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Klavesnice su tragicke dnesnou dobou prakticky vsade a zhorsuje sa to. Najnovsie vystrelky davat power button do klavesnice spolocnost HP posunula este dalej a taky HP Elitebook 650 G9 ma Power button medzi Delete a PrintScreen. PgUp/Dn uz casto na klavesnici nie je, iba cez Fn, podobne Fka. Clovek co pracuje napr vo Visual Studiu si musi nosit externu klavesnicu.

Zlate casy starych Lenovo kde bola jedina zhovadilost Fn/Ctrl alebo dokonale klavesnice typu HP 8440p

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se musi udrzet tepla umela mista, zacnou se vymyslet chobotiny..., jednoduše se nudí!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dnes máš moznost koupit oled v kategorii kolem 500 dolaru.

Dnes běžná stredni trida kolem 30 tisic má vyšší ppi - hodně často qhd nebo 2.8k displeje s alespoň 100% sRGB a 300-400 nity jasu. Případně oledy, 10bit, 100% DCIP3, 400 nit sdružení, 550 nit hdr. Dolby vision/hdr10 certifikace. Mívají thunderbolty/usb4. Rozumnou konstrukci, byt často nejdou bez pridrzeni otevřít prstem jedné ruky, často mají flexibilní klavesnice, mají jen plastové touchpady.
Ve vyšší třídě občas najdeš skleneny touchpad s haptikou, některé otevres prstem a některé mají i snesitelny zvuk. Par modelů má mini led.

Prostě kvalitnější stroje se běžně prodávají v kategorii 2-3 tisic dolaru. Vykon procesoru pamet nebo velikost disku cenu neurcuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V pohodě, stejně než se objeví notebook se slušným herním APU s DDR5/LPDDR5 od AMD, co nebude zmršen dedikovanou nvidií, tak už se bude rok pařit na použitelném iGPU v Meteoru...

Napadla mě kacířská myšlenka, že u nově vydávaných notebooků bylo AMD (celkově) více nebo stejně zastoupeno i v době stavebních strojů, než dnes se 4/5 nm produkty. Jsem zvědavý na výsledky na konci roku, protože 5 nm musí hrnout jedině do serverů.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Přestaň se vymlouvat a kup si ho.
A neříkej že nejsou.
I ten zelený uřvanec to nabízí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No jo, teď na to koukám, ty 660M a 680M se dají koupit a to i za snesitelnou cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Drahsi nez provedeni s mobilni Ryzen 7 Zen IV generace, necht si to strci kam slunce nesviti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

5 clanku v rade o intel cpu. Bude i 6.? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cenám se nedivme, v tom procesoru bude tolik křemíku, že by z toho šel udělat solární panel. A jestli jsem dobře četl, bude se využívat tak nějak na střídačku. V Idle jenom SoC, při potřebě menšího výkonu dlaždice s malými jádry, ta se při potřebě velkého výkonu vypne a přehodí se to na dlaždici s velkými jádry, já jen čekám, že v příští generaci Intel přijde s ještě většími maxijádry a přidá ji tam jako další stupeň. Každý ten stupeň bude mít jinou instrukční výbavu a jako další se tam přidá dlaždice s ARM třicetijádrem... :-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Upravim vas, pokud budou vyuzita jenom ty posrana 1/2 atom jadra v SoC a nebo ta 1/1 atom jadra v dalsi dlazdici, ta velika obsahujici P-Core(u AMD normalni jadra/u mna jadra plnohodnotna) aktivni nebude.

Predpokladam po tenhle dalsi stupen Intel Thread Director uz cikani pisou jeste vic dojebanej Windows 12 kde jiz roli ovladani plne prevezme AI, na 90% veci jiz clovek nebude mit pevny nastaveni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V krabici bude kromě CPU i šaltpáka:
1 - SoC jádra,
2 - malá,
3 - větší,
4 - maxi,
Tím dostane člověk na výběr, jak rychle chce "jet". To mi přijde docela rozumné a inovativní, ne? :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Znovu přijdou do módy bedny s tlačítky a displeyem na přední straně, aby byl přehlad, jaká "rychlost" je zařazena.

To tenkrát byla velká móda - zobraozvat frekvence CPU
Kdepak ty časy jsou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD C-50/60 (dávná konkurence Atomů v netbookách) měl GUI utilitu pro ruční přepínání:
1. CPU jádra 1,3 + 1,0 GHz*, podtaktované iGPU.
2. CPU jádra 1,0 + 1,0 GHz, vytaktované iGPU.

*) Ha, už tehdy byla výkonově nesymetrická jádra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ony i ty Phoenixy též nejsou levné, protože většina modelů tam má "přibalenou" nějakou RTX 4050/4060, což cenu mírně navýší :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja si idealni/normalni notebook predstavuju nasledovne:

-6 jaderny Phoenix Ryzen 5 7640U
-16GB DDR5 RAM(2x8) -> (64GB max)
-1TB NVMe SSD plus misto na dalsi NVMe a plus 2x misto na 3.5" SSD(RAID 0/1) ->
-6x USB-A(3 vlevo a 3 vpravo)
-IPS 15,6" 1080p LED monitor + 120Hz WebCam(fyzicka zaslepka ve stylu Lenovo) + dual mics
-6 clankova baterie
-Wi-Fi ax + BT 5 extended intel
-klavesnice velky Enter, normalne funkcni F1-12 klavesy a nahore externe specialni + multimedia
-led indikatory Power On, stav nabijeni, prace disku, Num+Caps+Scroll, Wireless
-Main + Backup UEFI(prevence v roli Gigabyte)
-celokovove horcikovo-manganove-hlinikove telo
-ctecka SmartCard(Obcansky prukaz) a velkych SDXC karet
-bez externi GPU a RGB sraček
-90W napajeci adapter se 2m 230V kabelem s LED indikaci zakoncen velkym kulatym konektorem
-v baleni laserova mys a vode odolna taska s prehradkami pro velke mnozstvi A4 dokumentů

Cena 799€, lidi by za to utrhali ruce!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladam, ze ses s temi 3,5" SSD upsal a myslis 2,5". Existuje vubec nejaky 15" notebook, kam jde dat 2x M.2 SSD a k tomu jeste 2x 2,5" disk?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neviděl jsem. Bývají 2xM.2 z toho jeden je v "kastli" pod místem na 2,5" disk

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo 2.5", překlep.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tohle za €799 nikdy nebude, kdyby jo, hned koupím 3-4ks. A ani nebude nikdy 15" co bude mít 6x USB-A. A v 15" taky nebude nikdy místo na dva 2,5" disky, leda by to bylo "tlusté jak prase"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

6x USB-A se na dnesni notebooky vejdou zcela v pohode, ctecka optickych disku jiz neni a tak jak na levem tak na pravem boku je hromada nevyuziteho mista, rovnez jde dat 2x 2.5" disk a nemusi to byt tluste jak prase, ci s jednim 2,5" ty notebooky jsou? Nevsim sem si.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte trochu nadsazené požadavky.
K čemu 6 slotů USB?
Klábosnice, myš, čtečka na cypovu kartu.
Redukce na RJ45 poku ji ntb nemá.
Externí USB zvukovka, pokud ji ntb nemá, nebo je majitel netopýr HiFista.
Občas foťák, telefon, skener.

Co lze reálně pořídit.
734€ - Zen3 - https://www.hp-shop.sk/produkty/hp-15-fc0005nc-natural-silver-8e563ea
1438€ - Zen4 - https://www.hp-shop.sk/produkty/hp-elitebook-845-g10-8a422ea

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

6 USB slotů? Není to zase tak přehnané.
Jako DJ:
1. DJ kontrolér
2. Mixpult
3. Bezdrátová myš - adaptér
4. Běžně mám připojený mobil
OK 5 a 6 aktuálně nepotřebuji, ale proč nemít něco pro jistotu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Brácha má k macbooku připojeno i jednotky kamer a desítky mikrofonů. Co dělá špatně? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to řeší přes HUBy, taky možnost. Ale proč tahat další krabičku, když to můžu mít přímo v NTB?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tolik bys nemoh v žádném nb.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

6xusb-a na co? Jako ze zapojim 6 kabelu do acek, napajeni, audio, nejaky ten monitor, treba lan a budu mit na stole mraky kabelu? Vsak to vse zastane jeden kabel, idealne s L shape konektorem aby netrcel od tela. Pripojovat takove mnozstvi kabelu treba 10x za den, kdyz chci jit do zasedacky nebo chill zony, pripadne doma od stolu treba na gauc. Ne diky. Jedno cecko, idealne z kazde strany at si muzu vybrat kde mi to vyhovuje pripojit a hotovo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"tlusté jak prase" je fajn baroko a dobre chladi, pokud teda naky ynteligent nedojebe navrh....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Katování kostů

To spolehlivě zabije cokoliv.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Amen to that :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se vcelku běžně prodává, akorát to musíte hledat v kategorii desktop.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zatím, protože nejsou zařízení s U-čkama...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Má Meteor EMIB můstky nebo interposer?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obojí.

Je to Intel.
Přece Vám nebude dodávat polovičaté řešení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ak sa bavíme o kategórii 40-45k, tak po rýchlom filtri u mimozemšťana som našiel toto: AMD Ryzen 7 7840HS, 14.5" OLED lesklý 2880 × 1800 120Hz, RAM 32GB LPDDR5x, NVIDIA GeForce RTX 4060. A to celé za 45k CZK. Použiteľné NTB postavené na Zen3, Zen3+ sa pohybujú na 25-30k CZK. Takže je jasné, že nové Core Ultra budú zjavne drahé na výrobu a zároveň ich bude tak málo, že intel nadsadil cenu, aby stíhali vyrábať aspoň tých pár kusov, čo nakúpia firmy pre managerov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pak že je Apple drahej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

By mě zajímalo jak v září může někdo přesně vědět cenu produktu který má být vydán snad až v lednu.
Téměř zaručená kachna, náhodně střelené číslo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V „blbém“ segmentu OEM desktopů se komponenty na předvánoční sezónu objednávají už v září, často i dříve. Na notebooky, které se komplet pájí, musejí být objednávky zadané s ještě větším předstihem a nějak si neumím představit, že by si výrobce notebooku objednával procesory, aniž by znal cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.