Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Základní modely notebooků s Ryzen 3000 APU nabídnou SSD namísto HDD

Docela by mě zajímalo, co je nové na těch Acerech Nitro 5, ty už se totiž prodávají nějaký ten pátek: https://www.czc.cz/acer-nitro-5-an515-42-r6p2-cerna/237180/produkt

Nicméně jsem zvědavý hlavně na 35W kousky :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

možná udělají nějaké se SSHD, přecijen vyšší kapacity jsou pořád dost drahé.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

SSHD je naprostej nesmysl, jinak nesmyslne je to cele, protoze je sice super, ze prosadili SSD, ale kdyz vidim, ze se v nabidce ukazuji modely se 120GB SSD, tak se mi zacina chtit zvracet.

Ve vysledku to bude stejna tragedie jako doted, nic se nezmeni.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to zase tak nepřeháněl.
Fejsařům, přeposílačům konspiračních mailů a klasickým internautům těch 120GB bohatě stačí. A upřímně, takových lidí je většina, pro ně je notebook (nebo PC) jen způsob, jak pohodlně klofat texty v prohlížeči.

Navíc kdokoli s vyššími ambicemi může to 120GB SSD okamžitě vyměnit za větší model.

Já to naopak vítám, protože i nejpomalejší a nejlevnější 120GB SSD je stále lepší, než 1TB HDD 5400RPM nebo jakékoli "SSHD" pokusy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

120GB priestoru je dnes málo. W10+Office+aplikácie+dokumenty a je to na doraz. Potom stačí jedna veľká aktualizácia W10 a systém už nemusí ani nabehnúť lebo MS sa nestará koľko máš volného miesta na disku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ať koukám, jak koukám, tak W10 + Office + ostatní aplikace + dokumenty mi pořád ne a ne zabrat víc, než 46 GB.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

+7 GB rezervovaných pro aktualizace (novinka ve W10), nějaký volný prostor pro správné fungování OS a volných je vlastně jen 40-60 GB. Pár blbin na steamu, nějaký film a už je to na koupi nového nebo dalšího disku. 128 GB rozhodně může stačit, ale s W10 už je se to nebezpečně blíží k hranici použitelnosti. Když už kupuji nový stroj, nebudu kupovat disk, který je jeden cca před hranicí použitelnosti. Ta pětistovka navíc za 250 GB je dobrá investice.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No mně třeba jan ty "ostatní aplikace" zaberou 200gb běžně. Bohužel po čase mi zaberou 75GB i wokna..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. A nejde je o dalsi aplikace, ale hlavne o system, Windowsy proste casem bobtnaj a prave lidi, kteri setri na porizovaci cene a nechaji si dat levne 120GB SSD, tak zaroven notas za 2 roky nevyhodi, ale chteji ho pouzivat minimalne 5 let a teda rezerva je nutna a 120GB rozhodne nestaci, 250GB je tak akorat, mene NE.

Zaroven ty lidi netvori jen wordovske dokumenty, ale ukladaji si na ty notasy fotky a co je horsi mnohdy silena skenovana pdfka a ty zaberou ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chapeme, ze tebe nie, no nerozpravaj to ako ze je to tak a musi to byt tak ako povieš, manzelka ma v notebooku Intel SSD 40GB ja mam v pracovnom stroji 80GB inel 320series z roku 2011 /momentalne power on hours 20.017 hodin, power on 14.868x, total write 14,9TB, pracujem na tom roky, mam tam toho dost a nikdy som nemal problem s miestom, chapem, ze tebe je to malo ale 120GB su super pre velmi velku masu ludi, vsetko je online, v cloudu... , hned 2ks zoberiem detom ked budu dostupne....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně a vy i manželka máte na té 40 respektive 80 Windows 10 Pro x64 a další skvělé produkty indické společnosti Microsoft, to vyprávějte někomu jinému, s 40 byste nepřežil první úžasný a nechtěný velký update.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Manzelka ma W7, ja mam W10 a zijeme si sťastne, fotky su na gugle v cloudu primo z mobilu, nic nemusi zalohovat ani tahat, samo sa to zalohuje....., fejsbuk, gmail aj net jej ide vyborne, nejaky sem tam word a pod.... neviem, asi je jednina na svete čo takto používa notebook, skúsim jej dohovoriť nech s tým niečo robí... Ked jej budem kupvat nový noťas, istotne si nekúpim 40GB ale 120GB jej bude stačiť s prehľadom....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lzes!
Win7 se nevejde na 40GB.
Win10 se vejde na 80GB, ale nezbyde tam misto na nic jineho. Nikdo normalni si neinstaluje OS bez dodatecnych programu, ktere pak v tom OS pouziva.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opatrně s těmi silnými slovy. Třeba jen neznáš všechny fígle.

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/manufacture/desktop/co...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, urazil si ma, tu klames ty, strati si u mna kredit, klesol na uplne dno, je mi ta luto..., ja neklamem, chces screenshot, video? napis mail, poslem ti viac, tu mas aspon foto ty odbornik, ma tam aj hudbu, 14GB videa, nosime ho na dovolenky, mame tam aj nejake serialy/rozpravky pre deti a pod, nainstaloveny hry, napriklad Trackamina nation .... notebbok som necistil ani nepametam, treba aspon temporary premazat, nikdy si manzelka nestazovala na miesto.... si chudák, je mi ťa ľúto...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo ale studentská rezerva 2GB je opravdu malá.
Jo a doporučuji Vám aktualizovat si Total Commander, Vámi používaná verze může mít problém s rozbalováním některých zip archivů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten TC je tam iba pre mna, manzelka pouziva prieskumik... rezervu to ma, su tam zbytočnosti nainštalovane, 14GB nepotrebneho videa, hry, hudba, treba to pocistit... a hned bude 15+ GB... len som chcel ukazat ze neklamem, ze na 40GB sa da nainstalovat W7, notebook uz ma roky nejake, asi jej kupim nieco nove ked si zasluzi... :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ono by hlavně lidi co jim stačí 40GB (jen veb video a psaní textu) vyžili většinou daleko lépe s nějakou vezí linuxu než s okny.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Běžná instance Win10 má bez jakýchkoli optimalizací cca 20GB, Office přidají cca 5GB. Když vypnu hiberfile a swap, tak mám stále cca 10GB na svou práci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože to zvládne to samé zabere to ještě míň, když je třeba má to menší nároky na HW a je to zadarmo jo a necpe mi to do kompu co nechci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Komu nestačí 120GB na systém, tak je s prominutím bordelář. Po posledním updatu mám na 120GB disku zabraný prostor 31,6GB a volné místo 79,5GB. To je včetně Office a dalších programů nutných k práci i zábavě! Třeba vůbec nechápu proč tam někdo cpe steam a nebo filmy.
Když má někdo málo místa, tak ať si k noťasu připne externí HDD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„120GB priestoru je dnes málo. W10+Office+aplikácie+dokumenty a je to na doraz.“

Ale kdepak. Můj pracovní počítač (s Windows 10) je starý rok a půl a za tu dobu má celkem obsazeno 110 GB, včetně věcí jako VisualStudio (přičemž jenom projekty ve VS zabírají skoro 20 GB).

Čili se 128GB SSD bych byl pořád v pohodě, se 120GB bych asi pomalu začínal přemýšlet o tom, že někdy projdu staré věci a nepotřebné promažu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

120GB nestačí ani mým rodičům důchodcům ( hned ho zas...ou fotkama. Ani bráchovi BFU ( zase potrebuje hudbu), takže ne 120 je tragédie. Stejně jako 8GB a později 16GB ROM v mobilech, kde za chvíli tihle lidé zjistí, že jen FB ma s odkladem 1GB atd. Takže 120SSD moc výhra není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a co jako? Datoví zasírači jsou datoví zasírači, těm nebude stačit ani 10TB, protože svá data _nikdy_ neudržují.

Znova opakuji: 120GB je naprosto v pohodě použitelné pro drtivou většinu lidí, uživatel má k dispozici typicky 70-90GB místa. Komu to nestačí, může používat NAS, cloud, další HDD, apod.

Sám takových lidí znám spoustu, kteří si se 120GB SSD v notebooku v pohodě vystačí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dost záleží. Můj winserver včetně VM nesežere víc jak 30GB a to jsem neprovedl žádnou "optimalizaci". Kdybych ale v defaultu chtěl nahodit W7 na mém desktopu na 40GB disk, nevim jak by si s tím wokna poradily, vzhledem k tomu že je standardně zapnutej swap a hiberfile, který jsou v případě W7 ekvivalentem RAM - 32GB. Čili jen tyhle dva soubory by po instalaci alokovali 64GB (pokud bych je posléze sám nevypnul).

Druhá věc je obslužný SW pro HW, na stroji, který je celkem očesaný, ten SW nesežere skoro nic, protože většina obslužného SW a driverů je už v samotných windows. Jak ale roste složitost HW, roste i potřeba onoho obslužného HW a jen samotný OS po bootu skoro sežere 3GB včetně těchto pomocníků. Na ntb, kde je celkem prd prd nic, tak se po bootu vejdu skoro na 1GB.

Nelze to tedy zobecňovat, ale je celkem logické, že do HEDT stroje člověk nenacpe 40GB disk, stejně jako někdo nebude cpát (pravděpodobně) 2TB 970 Pro šamšunta do nějakého starého stroje. Cílem je to, že lze jen s čistou instalací OS a pár programy zacpat jak 120GB, tak vedle i řekněme ten 40GB disk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, přijde na to. Mým rodičům důchodcům 120GB stačí, a to je mamka ředitelka školky, která si v MS Office docela fičí. Řekněme si to otevřeně - zaplnit těmi Excely pár gigabyte trvá docela dlouho.

Počítač jsem jí koupil před cca deseti lety, teď jsem jí měnil HDD za SSD a měla tam cca 80GB dat. Pravda, koupil jsem jí 256GB s ohledem na budoucnost, ale přes těch 120GB se stejně dostane až za pár let.

Z aplikací používá Office, Firefox, má tam nějaké hry od Špidly, taková normálka. Fotky a videa používá v cloudu, to si myslím je u tady těch malých disků nejdůležitější. Kdo to tak má, ten podle mého se 120GB nemá žádný velký problém.

Každopádně 120GB není až takový extrém. Tchán dostal k nějakému ADSLku nebo k čemu "zdarma" notebook se 32GB (!) úložištěm, to je teprve masakr. Je tam slot na MicroSD kartu, tak existuje víceméně na ní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Počítač jsem jí koupil před cca deseti lety, teď jsem jí měnil HDD za SSD a měla tam cca 80GB dat.

Taky mam tu zkusenost s firemnimi pocitaci - casto i min nez 80G dat. Takze 120G by melo stacit (pokud MS ty wokna nedokurvi uplne).

A ano, teoreticky by jste mohli rict, staci par filmu nebo blbin na Steamu, jenomze na to bych rekl, ze tyhle veci na firemnim kompu nemaji co delat... a pokud nekdo opravdu pracuje s filmy / hrami, tak asi bude potrebovat stroj trochu jineho charakteru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne jsem debatu odpalil tim co je dnes, ne pre 10 lety.
Znam spoustu beznych uzivatelu a 300MB pdfko je pro ne uplne normalni. Tyhle lajci zaberou 10GB i na pracovnim notase raz dva.

Dnes je rozumne minimum opravdu tech 250GB SSD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě mi tu "chybí" Ježek, ten by si tu obhajoval 32GB SSD

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem byl mlád, tak jsem taky nechápal, proč se do firemních počítačů dávají na tehdejší poměry malé 20 nebo 40MB disky. :-)

Mě zase pobavily ty řeči o velké steam knihovně na notebooku s 15W APU, ačkoli teda řeč byla o běžných BFU a jejich potřebách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Znam spoustu beznych uzivatelu a 300MB pdfko je pro ne uplne normalni."

S tím je lábuž pracovat na 5krmp plotnách :-)
Jelikož služebního booka mám pod W10P s 256GB SSD a 1TB plotnou, nechal jsem přímo na železe právě jen ty wokna a pro mlaďase asi tři hry. Služební mašinu mám už léta ve virtuálu, takže mám na SSDčku dynamicky rostoucí 96GB VHD na systém (aktuální velikost 63GB), druhý dynamický VHD na datový úložiště aplikací (16GB strop, aktuální 3GB), a velký data na tom 1TB plotnáči zpřístupněným do virtuála přes SMB interním linkem RDPčka. Je to sice pomalejší než to připojit jako passthrough, ale takhle k tomu můžu zároveň z tý fyzický mašiny a latence mě v tom virtuálu netrápí. Zálohování spočívá v tom, že se mi každý 2 hodiny spouští naplánovaná úloha na snapshot VHDček a ve 3 odpoledne celej virtuál z HyperVčka vyexportuje na externí disk a do složky na NASu, takže pokud by SSDčko náhle lehlo, stačí koupit nový, nainstalovat čistý wokna s aktivním HyperV, naimportovat virtuála, a do hodiny funguju přesně tam, kde jsem skončil. Dtto když mi noťas upadne pod tramvaj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, pro jediný počítač v domácnosti 120GB úložiště není zrovna mnoho.
Ale uvědomte si, že to není jediná možná varianta.

Třeba pracovní počítač; Dneska už je ve firmách celkem standard nějaké síťové úložiště, někde je dokonce povinnost ukládat pracovní dokumenty na síťový disk a ne na svůj lokální.
Takže pak na lokálním disku moc místa nepotřebujete.

Podobně v domácnosti může být hlavní úložiště desktop nebo NAS a pak v notebooku moc místa nepotřebujete.
Další možnost je cloudové úložiště.

Ostatně, třeba smartphone dnes už taky není nic jiného než mini-počítač, přitom tam většině uživatelů stačí mnohem méně než 120 GB.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teda nekoukal jsem, ale radeji bych uvital x2 RAM ktery stale velmi casto osazovany nejsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna pro většinu nenáročných aplikací bude prospesnejsi SSD

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Konecne som sa dockal. AMD konecne zacne robit ovladace na svoje APU a nebudeme sa musiet spoliehat na lenivych vyrobcov!
Dalsi krok vpred AMD, len tak dalej!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.