Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Některé notebooky se neproberou po instalaci Creators Update

To je zase aféra. Notebook usne. Nejde probudit. Resetuji jej. Stahuji nové ovladače. Notebook usíná i probouzí se. Konec aféry.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A co vám bude platné, že si je stáhnete, když vám je chytré Windows10 zase přeinstalují na ty původní :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Novější staršími nepřepíšou.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl bych si tak jistý. Hned při uvedení Win10 se stalo, že nově stažené ovladače od Nvidie byly přepsány těmi staršími, ale "prověřenými" z WU. Trvalo to asi měsíc.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Windows Update je jiz jako sluzba nepouzitelna, zprasena podobne jako Windows Store.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ve windows dokonce existuje nastaveni kde lze zakazat update ovladacu hardweru pomoci automaticke aktualizace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Existuje.. ale v 10 moc nefunguje. Kdyz mi winupdate poprvy prepsalo novejsi ovladac starsim tak sem to zakazal... a kdyz se znovu probudilo winupdate tak ovladac prepsalo znova.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ve Win10 home dost špatně. Na to zakázat update pro konkrétní driver existuje utilita, ale je napsána tak blbě, že je skoro nepoužitelná. Ona totiž neumí zakázat update toho driveru/zařízení, ale zakazuje stažení konkrétního updatu z WU. Takže jakmile se objeví nová verze, je potřeba vyhledat a zakazovat znova, což je skutečně "praktické", protože mezitím to Windows na pozadí stihnou updatovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Workaround pro vynucené přepnutí systémových aktualizací do manuálního režimu:

1) Změna Vlastníka služby řídící stahování aktualizací:

http://www.windowscentral.com/how-set-ethernet-connection-metered-window...

převzetí vlastnictví / úprava nastavení registrů, která zajistí, že bezpečnostní aktualizace, i aktualizace ovladačů, budou stále dostupné, ale nebudou se provádět automaticky, pže převezmete kontrolu nad registrem, potažmo nad síťovými rozhraními, které zprostředkovávájí připojení k internetu.

plus spustit konsoli Services.msc jako Admin a přepnout službu Windows Update do režimu Manual.

F.Y.I. Negativní vliv to může mít pouze na aplikace jako MS Outlook, klient Facebooku, Skype, OneDrive, které používají Push/Pull metodu komunikace. V daném případě značně převyšuje pozitivum z možnosti kontroly systému nad komfortem/pohodlností ohledně aplikací.

+====================================================================+

2) Vypnutí automatického restartu Windows Update:

https://www.dasm.cz/clanek/jak-z-windows-10-udelat-desktopovy-system#vyp...

+====================================================================+

3) Nástroj na správu aktualizací ve stylu WIN7:

https://www.slunecnice.cz/sw/windows-update-minitool/

P.S. nastaveno na cca 10 NB & PC po celé ČR po přechodu na WIN10 a je klid. Nic se nepřepisuje, nic se neaktualizuje, pokud to správce zařízení nepovolí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chválím Váš příspěvek, je velice konkrétní, zajímavý a přináší hodnoty. Mě osobně tyhle hackWinToš řešení moc nesedí protože přijde nové sestavení a každé druhé přestane fungovat :-(

Také mam zakázáno restartovat počítač, automaticky instalovat aktualizace ale když jsou nějaké nachystané i tak se mi probouzí počítač z režimu spánku a já to jako uživatel už víc co, já to jako uživatel už víc kurva nechci řešit. Když nepomůže nastavení a dokonce ani nastavení v lokálních politikách, tak už je to prostě na mě moc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Novější staršími nepřepíšou."

Ale áno kľudne prepíšu. Len tomu nehovoria starší, ale vhodnejší ovládač.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"případně s aktualizací Creators Update počkat, dokud se nové ovladače do zařízení nedostanou prostřednictvím Windows Update"

To je ovsem velmi zajimava informace. Slo by vysvetlit, jakym zpusobem to ovlivnim, kdyz si Microsoft instaluje aktualizace dle libosti?

Mimochodem uz se vam pocitace aktualizovaly? Me to pise, ze Creators update je na ceste, doufam jen, ze to je dlouha cesta a ze nez dorazi, tak MS chyby vychyta. :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel ano. A to zdůvodu že:
a)mkrvosoft si opět přenastavil asociace souborů dle svého (např. pdf na edge)
b)přestalo mi korektně fungovat připojení Xperie Z3 Compact přes MTP protokol. Když jsem dala zálohovat data v xperia companion, začalo blbnout vykreslování oken, okna téměř zamrzly, tento počítač zamrzl úplně a záloha se stejně nepovedla. Po restartu to samé.
c)V předchozím sestavení mi taky windows přímo nabídly konverzi M4B na MP3 při přetažení do mobilu, nyní se už nic takového neděje.
d)update mi odinstaloval Win7 solitaire pro win 10 :D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

koukám, že to je furt beta ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To uz se dostaly z alfy?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

lol měli to dát na steam jako early access :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

..fascinujici..clovek by myslel, ze s dalsim Upgradem, aspon vychytaji ty predchozi mouchy upgradu..a ono ne..proste takovy nekonecny serial :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Což je výsledek naprosto dementního přístupu Windows 10 forewer. Dříve se vydala verze (XP, 7, 8 atd), postupně se ladila a vychytávaly se chyby, zatímco někde v Redmondu kutili novou verzi a zabudovávali do ní nové chyby (ty se ale k uživatelům nedostaly).

Teď se nová verze vyrábí průběžně, takže se nějaké chyby odchytí, nějaké přidají a uživatel nemá naději, že by používal OS konzervativně (chci to pustit, udělat co je potřeba udělat a nic neřešit, na hraní si jsou jiné věci a jiné časy - to platí zejména v práci). Ten cyklus je moc krátký, vývoj příliš překotný a uživatel nemá možnost zůstat na verzi "co mu prostě funguje" po delší čas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

b) neni to tim, ze ta aplikace pouziva nestandardni funkce systemu ? Kdyz vidim tu ochodu v praci pouzivat dokumentovane funkce misto vsemoznych klicek jak co obejit, tak se docela divim, ze vetsina veci funguje bez problemu.
c) totez co b)
d) neodinstaloval, update je nova instalace OS a ty veci co jsou zapsane prinejmensim na mistech kam se nema sahat se proste prepisou. Solitaire z Win7 je do Win10 davan pomoci hacku, takze neni vubec prekvapive, ze po update je fuc.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pouze M$ a nikdo jiny může za to, že programy pro widle jsou proháčkované skrz na skrz, protože se tím kompenzujou háky a chyby systému samého s tím, že na MSDN není pravdivá či úplná dokumentace, takže často se programy musí debugovat, aby vývojáři zjistili skutečnou funkcionalitu kde kterého volání api. Tento stav platí dodnes, bohužel.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To je samozrejme nesmysl. Nerikam ze je vse dokonale, ale spousta aplikaci obsahuje naprosto stupidni kod. Neosetreni vyjimek atd. Spousta (rozhodne ne vsechny) tech obchazeni je zpusobena spis neznalosti a lenosti nez ze to nejde udelat normalne.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nějaký driver chodí od Visty do Win10 a s nějakým novým buildem chodit přestane, tak mi přijde divné to omlouvat tím, že byl blbě napsán. A i to se stává.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ke všem třem bodům:
A není to z pohledu uživatele jedno?
Aplikace předtím fungovala správně a teď nefunguje. Že existuje i možnost, že ta aplikace byla prasácky napsaná, je sice fajn, ale i kdyby to tak bylo, uživateli to moc nepomůže.

Pokud neexistuje novější verze aplikace, asi nejsnazší způsob, jak se dostat do fungujícího stavu, je zabránit v instalaci té aktualizace.

Akorát že u Windows 10 zablokovat nějakou aktualizaci je dost problém.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je fakt vyborny komentar... takze pokud si nainstalujete aplikaci, ktera Vam chodi, uzivatel ji pouziva a pristi upgrade Vam ji 'vymaze', tak je to chyba uzivatele? Neco takoveho treba, ze by Mrkvosoft konecne zacal updatovat ten system misto neustalych nesmyslnych upgradu..to jako by nebylo reseni? Vam nevadi, ze Vam Mrkev de-facto kazdeho pul roku diky vlastni neschopnosti kompletne preinstaluje pocitac?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1. Amd fx8370 s 990fx chipsetom Radeonom 480 uz ano, par tyzdnov mozno mesiac dozadu.
2. Podobny pocitac len s Radeon 290x minuly tyzden.
3. Stary phenom II na starej doske mi to ponuklo akorat dnes.
4. Firemna pracovna stanica (nejaky Dell Precision tusim), firemny Latitude, ani HP a Dell notebooky rodicov, pribuznych a znamych este nie
5. Lumia 650 minuly tyzden

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A je to v prdeli, ja to zakrik a uz to rve, ze chce restart. Tak ja se s vami timto loucim, po restartu uz mozna nenabehnu. :-/

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

RIP ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chudak Redmarx, kdyz uz prezije nase komentare, tak jej dorazi Vidle :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to dobryyyy. Byla to jina aktualizace vyzadujici restart PC, Creators update je stale na ceste. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To je ovsem velmi zajimava informace. Slo by vysvetlit, jakym zpusobem to ovlivnim, kdyz si Microsoft instaluje aktualizace dle libosti?"

defer updates, v creatoru to pak dostalo jeste vic moznosti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne zase přestal fungovat usb modem od UFONA Celot K-300 pořád mi blikalo připojuji se ale nic se nedělo ani na podpoře mi neporadily naštěstí se šlo vrátit na předchozí verzi W10 a tam modem opět fungoval a to okamžitě takže bych řekl že to moc netestovaly ale co čekat od Mrkvosoftu že.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Normální člověk by čekal, že výrobce modemu (pokud jej ještě podporuje) včas upraví ovladače. Má na to cca 4 měsíce v mezidobí, kdy MS skončí s úpravami jádra a začne vymýšlet nové kravinky pro efekt do dalšího "Redstounu". Když už tedy nedokáže správně napsat ty předchozí.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Mel by sis nainstalovat insider a poctive ho updatovat. Na vlastni oci uvidis, jak moc si se s tema 4 mesicema splet.. protoze v microsoftu se v tom hrabou az do posledni chvile. Navic jak ma vyrobce neceho vedet, ze v ramci minoritniho update systemu microsoft neco okolo ovladacu rozbije? ...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ono totiž, když program pracuje navenek správně, tak se chyba hledá špatně.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nevím proč by měl USB modem přestávat fungovat kvůli nějakému updatu. USB protokol je jasně definován a je to právě proto aby se tohle nestávalo.
Jen tak mimochodem na USB přestala chodit všemožná zařízení jako TV tunery, starší tiskárny a dokonce vím i o jedné flashce. Vždy zatím pomohl backup takže z mého pohledu je vina jednoznačně na straně MS.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono USB je ve Windows historicky imlementováno dost humpolácky. Ví asi všichni kdo omylem připojili nějaké zařízení dříve než nainstalovali driver z CD (protože pak to Windows rozmluvit a doinstalovat ten správný driver je často mašli/obnovení systému ze zálohy), že se instalují drivery pro každý USB port zvlášť také vyvolává zvrácení panenek vzhůru (ozvláště u flashek je to pikantní).

Třeba u toho modemu vůbec nejde o USB protokol (na nízké úrovni), ale o správnou identifikaci skupiny zařízení ("class" v tomto případě -02h- "síťová karta/modem") a správné proháčkování drivery v systému, aby to jako modem fungovalo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jsem řešil u před lety na Win7, bez ohledu na aktualizace, nastavení vypínání displeje a uspávání čehokoli to zlobí. Uspím notebook, zavřu víko, otevřu víko, probudím....a někdy je černo, jindy všechno jede jak má. Někdy pomůže zavřít a otevřít víko, jindy je to bez šance a pomůže jedině restart.

DVD mechanika je taky vtipná, když po uspání nadobro zmizí ze systému a pomůže až restart.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuji updatovat driver grafiky a hlavně BIOS pokud je, občas může tyhle trable dělat čtečka otisků prstů, konkrétně jsem narazil na trable s driverem od Autenthec čteček u některých Dell Latitude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem je v tom, ze na spoustu grafik zadny jiny ovladac neni, a jelikoz je upraveny vyrobcem ntb, po instalaci ovladace od vyrobce grafiky uz nenabehnou Windows.

Krasny priklad je Zbook 14, na Windows 7 nefunguji 2 monitory pres DP korektne, notebook se neprpobudi v dokine, nefunguji USB zarizeni, pri vyndani a zandani do dokiny se musi restartovat. Na Windows 8 tenhle problem uz neni.

HP nedokazalo vyresit na W7 (podporovany OS) vratilo penize za vsechny kusy. A takovy to byl pekny notebook.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ja som mal tiez problemy s prebudzanim zo spanku na win 10 (Creators update, ale ja predosla verzia). PC sa po prebudeni za par sekund zaseklo a za dalsich par sekund islo do BSOD.

Nakoniec bol problem v pridavnom Asmedia SATA radici na doske (resp. mozno v driveroch). Ked bol v stave disabled, tak sa to zasekavalo. Musel som ho nechat v stave enabled aby prebudzanie fungovalo.

Zvlastne - cakal by som pravy opak, ze po zakazani zariadenia nebude robit systemu problemy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A měl jste to zařízení vypnuté v BIOSu nebo jen zakázané ve win?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radic bol vypnuty v BIOSe.
Tento problem som mal nejaky cas a vyriesil sa po update biosu na novsiu verziu, cim sa resetli nastavenia biosu na defaultne. Tak som zacal patrat/skusat v nastavaniach a prisiel som na tento radic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mne zase prestal fungovať ovladač pre webku Microsoft LifeCam V-1000, rovno mi napísal, že táto verzia ho nepodporuje, a pritom predtym nebol žiadny problem, dokonca som stiahol posledne z MS a to isté. A k tomu prestal ísť scangear na CanonScan 8400f - twain rozhranie. síce webku som rozbehal, ale skener musím používať cez VueScan, inak ani náhodou

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že ani tento problém nestačí k nasrání dostatečného počtu zákazníků, aby nastaly změny k lepšímu. Ono je vůbec vtipné, jak se Microsoft vnutí uživatelům verze Home cokoliv a dokáže to hodit na výrobce, ačkoliv moc dobře ví, že zkrocení generického a aktualizačního pekla prakticky neumožňuje (v Home edici) a stále si nikdo nestěžuje (práva na hromadnou žalobu se vzdal kliknutím na "souhlasím") dostatečně hlasitě k tomu, aby mohly nastat změny.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To vsechno proto nebot se nevydavaji klasicke, poradne otestovane Service Pack-y ale jenom urychlena hovna s elegantnim pojmenovanim ktere system ktery je sam o sobe zprasen jeste vic zprasi.

"Microsoft ale tvrdí, že to není jeho problém" - vzdyt nasrat uzivateli do huby, klasika od uvedeni debilnich Windows 10

/

"dokud se nové ovladače do zařízení nedostanou prostřednictvím Windows Update" - ne nic takoveho, ja sam si urcim jake ovladace pouziju, nebude to za mne suplovat/delat ze mne idiota sam idiot Microsoft.

Jiz kazdy pocitac, kazdy notebook na kterem ci uz se nachazeji legalni nebo nelegalni Windows 10 kompletne mazu a nasazuju overene Windows 7 a vyladene 8.1, techto stroju sem udelal desitky kusu od uvedeni Windows 10 a s uzivateli/zakazniky sem se jiz nesetkal, naopak ti ktery tvrdosijne chteli Windows 10 ponechat se jiz sami pridou plazit o provedeni kompletni vymeny operacniho systemu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No, vidím, že uživatelé Windows se dostávají do podobného stavu, jako když jsem ještě používal Fedoru. Tam bylo taky docela úspěchem, když se člověk po update dostal aspoň do konzole a update nerozflákal grub. Že by jela grafika se v podstatě ani nepočítalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smutné je, že na Linuxu si uživatel mohl vybrat něco konzervativnějšího, do update obvykle není tlačen, problémy se čekaly a situace se s časem zlepšuje, zatímco na Woknech si vybrat nelze, uživatelé na takové problémy zvyklí nejsou (zejména v profinasazení) a trend je, ehmm, nechci být sprostý. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel, systemd :-(

Zrejme se RedHatum po te dobe, kdy update Fedory obcas udelal z pocitace cihlu styska ... jeste ze jsou porad distribuce bez systemd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře vám tak. Nemáte do všeho strkat pracky, všude se nasrat být první, a v klidu si počkat až se i pro váš hardware uvolní otestovaná aktualizace. Tady ti waffři a podobní, chytří jak rádia všechno musí rozkopat po jejich a výsledek prd...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Starší NTB - po upgrade na Creators totálně rozhozená grafika. Nižší rozlišení a špatný poměr stran. Po najetí na ovladač přes nové rozhraní zjištěn Microsoft basic grafic driver. Po najetí na ovladač přes správce zjištěn původní Radeon 3650 mobile. Ani jeden nejde opravit, smazat, zakázat, vrátit změny. Ani po první kumulativní aktualizaci se to nespravilo. Vrátil jsem se k původnímu sestavení a pokud to neopraví a po 60-ti dnech nedostanu bezpečnostní aktualizace, má Windows smůlu. Přeinstaluji ho Mintem který už mám na jiném NTB a jsem s ním spokojen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a k tomu všemu se Intel rozhodně, že např. SandyBridge procesory jsou už do muzea a nový driver pro Intel HD 3000 pod Win10 prostě nedodá. A tisíce lidí jsou namydlení. Hlavně že MS při upgradu na Win10 stále pyšně hlásí, že HW je kompatibilní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mam mobo Z170 PRO GAMING a k vůli creators update jsem se vrátil k win7. Vypnulo mi to ventilátor na mobo od cpu a hru kterou hraji spadla a fungovala zase po vytáhnutí baterie z mobo. A creators update má herní režim hned se to pozná kleslo mi fps

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.