Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nová GeForce RTX 3070 Ti bude vlastně tím, čím měla být původní GeForce RTX 3080

NVidia je uzasna firma, jeji reakce jsou doslova famozni. Predstavte si napriklad, ze RX 6800XT jeste nikdo nevidel, vydana bude zitra, ale NVidia uz proti ni vytahla konkurencni kartu.
Vskutku neuveritelne, jak to ta NVidia dela!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia byla vždy schopna reagovat řádově pružněji než Intel. Pro Jen-Hsun Huanga je to jeho firma, není to jen jeden z řady někým dosazených „profesionálních manažerů“.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Říká se tomu průmyslová špionáž. Pokud NV ví +- jaký bude mít 6800XT výkon tak v jejím zájmu je připravit konkurenci a ne leakovat informace (pokud by něco leaknulo tak v AMD vědí, že mají krysu a naopak :) )

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Potenciál RDNA2 si mohou už měsíc ověřit na novém Xboxu. Asi nejsou úplně v klidu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně NV zaměstnává stejné inženýry, myslím vědomostmi, jako AMD, bylo by hodně divné kdyby inženýr AMD netušil co může uděla inženýr v NV a obráceně. Limity jsou dané výrobními technologiemi, i tu cenu dokáží odhadnout, pak je to jen o tom zda si je jedna či druhá strana ochotná cutnout marži nebo ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U prvních Ryzenů použití dvou CCX modulů a infinity fabric nikdo nepředvídal a AMD to umožnilo do té doby netušenou optimalizaci nákladů a v podstatě i výkonu, i když přes vícejádrový výkon. Pořád nevíme, jak Radeony dosahují výkonu s úzkou sběrnicí. Proto si myslím, že je rozdíl mezi hrubou silou velkých jader u NV a způsobem implementace u RDNA2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"použití dvou CCX modulů a infinity fabric nikdo nepředvídal a AMD"

Kdo to nepředvídal? Inženýři? Nebo uživatelé entuziasté? nebo uživatelé BFU?

My ten výkon nevíme, ale tušíme. A inženýr ví co jde a co nejde vytřískat z dostupného křemíku. Ti lidi právě přichází s nápady jak posouvat výkon a moc možností nemají. To je když v rusku udělali vlastního Concorda, tehdy se to mělo za průmyslovou špionáž a že to obšlehli, ale odborníci, konstruktéři letadel se shodnou na tom že když chce člověk dopravák s nějakou kapacitou, nějakou rychlostí a doletem, tak ať ty údaje zadá do evropského, amerického nebo ruského počítače, výsledek bude +- stejný protože to prostě jinak možné není.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

NVIDIA představila nějakou novou kartu kromě již představených 3090, 3080, 3070? Proč vsouváš nějaké firmě nějaký produkt který je výtvor jen spekulací a žádný takový model nikdy neohlásila?

Pak se tady dočteš že NV ruší nějaké karty, které ani nikdy nepředstavila, teď si z toho dedukuješ že nepředstavený karta má být reakcí na konkurenci....

Až bude něco nového představeného, pak to začne být relevantní, do té doby je to infromace zajíímavá jen pro "pár" lidí, kteří si přesně takto zaspekulují.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"což je překvapující - 320W TDP"

-NVIDIA se pekne zasere protoze si ukazkove nasere do svych kalhot, inu:

>RTX 3090 ma nesmyslne osazenych 24GB GDDR6X, dale jenom o 9% vyssi vykon jako 3080 a je silene nacenena

>RTX3080 ma pak nedostatecnych 10GB VRAM, neakceptovatelne TDP a je pak silene nedostupna

>RTX 3070 Ti ma zase vychazet z puvodniho navrhu 3080, nove ze zmetku GA102 ale pripojit k tomu silenych 320W TDP, tipuju vykonovej rozdil oproti 3080 (-)10-11%

Ve vysledku bude mit NVIDIA 3 karty lisici se vykonem od dola hore maximalne 20% coz neni vubec moc, jednoduse neakceptovatelne, dale maji nehoraznou spotrebu, cenu, vysokou nedostupnost a jeste se vyzaduje mit jak to v recenzi napsal Karáš Svorka cituji: "volné čtyři sloty v počítači, jelikož samotná karta zabere tři".

Ampere je tedy jasny fail tohohle roka, ukazkovy, ja to psal jiz pred tejdny, NVIDIA mela v tomhle roce vydat jenom RTX 3080 se 12GB VRAM na GA102(384-bit), pak cuset a az kdy by presla na vyladenych 7nm od TSMC mohla kompletne obmenit celou radu pridanim Super a skutecne Ti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

-RTX3090 si svoje zákazníky najde. Pro ty, co tu paměť využijí, je to ještě levná karta.
-10GB je dnes naprosto dostačujících. Těžko říct, jak to bude za pár let, ale ani nové konzole nemají víc jak 8GB vram, takže to nemusí nutně znamenat konec světa. TDP je naprosto v pohodě pro kartu takového výkonu.
-u 3070 Ti bych nepředbíhal, bůhví jak to ve finále bude
-důležité je, jak se budou lišit cenou. Nevim proč by měl být fail, že se výkonově budou karty lišit o 10%, když cenově to bude třeba o víc? Nebo alespoň mezi 3080 a 3090 je rozdíl v ceně větší, než těch 10%.
-Ampere rozhodně není fail tohoto roka, fail je jeho nedostupnost a celé to zavání uspěchaností a vypočítavostí nvidie, která chtěla prodat alespoň něco, dokud je na trhu hlad po tomto výkonu. Ale karty jsou dobré i v poměru výkon/cena, kde normálně exceluje Radeon.
Chce to sundat rudé brýle a dívat se na věci objektivně. Rozčiluješ se úplně nesmyslně nad věcmi, které by jsi AMD prominul.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"levná karta" - jo jiste...

"ale ani nové konzole nemají víc jak 8GB vram" - 16GB u PS5 a Xbox Series X

"TDP je naprosto v pohodě" - jo jasne pane inteligente, pres 300W je to v pohode

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

... z čehož je pro vram využito max. 10GB. Spotřebu nových Radeonů ještě neznáme, ale zatím to vypadá na těch cca 300W taky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano 3090 je levná karta, třeba ve srovnání s 2080Ti má daleko lepší poměr cena/výkon. Někdo tu paměť potřebuje, někdo chce absolutní top na trhu a je mu jedno že to stojí jen 15 set dolarů. Spotřeba je také ok vzhledem k výkonu.

Teď vyšly recenze RTX3070, krom toho že je to nejvýhodnější poměr cena/výkon tak je to také nejlepší poměr výkon/spotřeba na trhu. Pro zajímavost je to výkonově 2080Ti.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Ano 3090 je levná karta, "
.. ty jsi cim dal vetsi magor :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co se ti nelíbí, soused si milulý měsíc koupil novou káru za 700 klacků, doteď jezdil starou jedničkovou oktávkou a byl spokojený dokud mu ji nezbořili, mohl si koupit něco mírně novějšího, ale chtěl si udělat radost. 700 tisíc je podstatně víc než nějakých 40 tisíc za 3090, někdo si udělá radost tím autem, někdo grafikou a v obou případech ani jedno nutně nepotřebuje. Samozřejmě že člověk co bere 50 měsíčně se bude na kartu za 40 tisíc dívat jinak než člověk co bere 100 mešíčně.

2080Ti byla šok a pro mnohé s naprosto přestřelenou cenou, stejně se prodávala a to poměrně dobře. NV moc dobře ví že je tady dostatečný trh těch kteří si bez problémů připlatí za to top na trhu, takže proč jim to nenabídnout. 3090 navíc nabízí poměrně zajímavou alternativu k profi kartám, byť samozřejmě záleží na konkrétním use case.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty opravdu nemas kousek zdraveho rozumu v hlave. Zrovna vcera jsem videl nabidky bytu v praze za 30-72milionu...ano milionu korun. Tvoje demagogickou logikou je pak byt ktery bude stat 10milionu levny, protoze existuje skupina lidi, kteri nemaji evidentne problem vysolit i tech 72mega za byt.
Karta, ktera stoji 1500+,- Euro, tak neni "levna". To ze si ji urcita skupina lidi koupi a muze koupit, neznamena, ze je neco levne, demagogicky jiricku.
Zkus se naucit aspon zakladni rozlisovani, jinak te bude vetsina lidi povazovat za demagogickeho hnupa, coz te stejne uz delsi dobu povazuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

(Reaguju hlavně na příspěvek nad vámi.) Nový PS5 má 16 GB RAM, ale je to dohromady CPU+GPU. Doteď to bylo v PS zhruba půl na půl, předpokládám tak i teď (tj. 8 GB pro GPU).

Nicméně PS5 má aktuálně nejvýkonnější podobu technologie, co se v DirectX nazývá DirectStorage. Tahle technologie snižuje režii načítání dat z úložiště NVMe do VRAM (část RAM vyhrazené pro GPU). Už desítky let hry streamují data z disku do VRAM, protože najednou se tam nevejdou. Díky obdobě DirectStorage bude VRAM potřeba jen pro kratší vzdálenost, kam se v mapě stihnete dostat. Lze si to zjednodušeně představit, že má jakoby - řeknu od boku - dvojnásobek RAMky, než GPU na PC (podobně jako když přišla komprese textur, tak se do 8 MB karty S3 Savage vešlo textur jako do 32 MB karty bez podpory komprese). Proto bych do 10 GB VRAM na PC dnes nešel - buď ji stihnete včas prodat, nebo se budete trápit se "špatně udělanými porty" her z konzolí.

Ještě ke konzolím, proč tam se nemusíte bát, že by se nové technologie nevyužívaly. Optimalizace na konzole, díky čemuž slabší HW odpovídá PC s výkonnějším HW, je známá věc. Tím, že 100 % konzolí bude mít DirectStorage (PS5 a nový Xbox), tak se vyplatí tvůrcům her jej využít (přinejmenším jim v tom nic nebrání). Oproti PC nejsou problémy s různě kvalitními drivery různých výrobců GPU pro různé operační systémy. Obvykle je to tak, že ze začátku většina her (kromě launch exkluzivek) využívá v počátku výkonného HW (PC v dané dotované ceně má o dost slabší HW), během let se naučí vývojáři nové technologie využívat a hry na konci životnosti vypadaj o dost líp než na začátku života konzole. K tomu se přidá, že na lowend PC nikdo hry neoptimalizuje (vždyť si přece můžete jít koupit dražší).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, nevím, už to jde nějak mimo mě. Svou RX570 jsem kupoval za nějakých 5500Kč, to jsem si tehdy myslel, že se dá označit za mainstrem. Dnes mi podle nVidie přijde, že lowend bude končit někde okolo 3060 za nějakou plus mínus desítku a pak už ať má človek klidně iGPU, protože to stejně nemá význam. (Pokrčení ramen) - OK, asi už moc nespadám do jejich cílové skupiny...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, mainstream je uz dneska bohuzel jinde. Je to kolem 10 000 za RX5700

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak něco podobného si říkám od začátku nahánění výkonu aby to jakžtakž běželo na 4K. Osobně si myslím že mít na stole před sebou cokoliv většího než 24" je nesmysl a na to je optimální 2K (ono ani 4K na 22-24" víceméně nejsou), a proto tak nějak čekám jak dopadne RX6700 a doufám že se vleze do rozmezí 6-8k Kč :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

2k jako FHD nebo 2k jako QHD, což daleko od 2k.

A ne každý hraje na prcku monitoru. Nevidím problém mít na stole 40" nebo mít to třeba připojené k 65" TV.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

zdá se to jen mě, že NV se kvůli big navi potí až na prdeli?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zdá, fakt jen zdá... ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Linus - "I'm DONE covering for NVIDIA - RTX 3070 Review"
https://www.youtube.com/watch?v=3XaOeLPztN4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak recenze 3070 jsou venku a výkon je skutečně v průměru o chlup nad 2080Ti. Problém je jen s hrami, kde nestačí paměť (asi jen Doom v Ultra nastavení ale do budoucna jich může být víc).

Netvrdilo se tady čirou náááhodou ze strany redakce i v komentářích, že tohle ani nááááhodou nebude pravda? Hmm? Hmm?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten problém je v jedné hře v jediném presetu textur na 4k rozlišení a pro 4k si 3070 zas tolik lidí kupovat nebude, neb ve spoustě náročných titulů to nedává ani 60 FPS. Je to ideální karta na QHD možná UWQHD na víc už je 3080 jasná volba.

Pochybovačů o výkonu bylo spousta, spousta lidí nevěří, ale recenze jasně ukazují na to co ukázala NV už dřív kdy ji dala na úroveň 2080Ti, při psrávné množině testů tu 2080Ti překoná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"při psrávné množině testů tu 2080Ti překoná."
.. :D
Ty by jsi mohl z fleku jit delat pro marketing Intelu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No man's Sky len pri texturach na ultra na 2K odporuca viac nez 8GB RAM GPU.

Monster Hunter s HD texturami na 2K neumoznuje zapnut vsetko pre nedostatok volneho miesta u 8GB GPU

To som uviedol len tie starsie. Tych hier je daleko viac. Uz niektore nove hry maju taky problem u obycajneho FHD.

Dalej uz skoro vsetky herne aplikacie a drivery obsahuju overlay. Dizajn overlayu sa stale vylepsuje a stale sa ma kde hybat, ten tiez obsadi cast RAM v GPU.

Jirko zasa len kecas hluposti. 8GB v GPU uz zacal byt obmedzujucim pre FHD a drahe mainstreem karty si nekupujeme LEN na vcerajsie hry, ale aj na hry, ktore sa priebezne aktualizuju, na hry co vyjdu zajtra a urcite by si s takou kartou chceli zahrat aspon po dobu zaruky karty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to karta za 500€ , 2080 Ti byla od 1200€ na QHD ma solidni vykon. Ted jen at uz ty karty jsou skladem jak ty od nV tak od AMD - vim bude se cekat.
Dulezeite je jak budou padat ceny 20xx radu 10xx rady a redeonu.. myslim si ,ze pro mid-low lvl hrace uzasna doba koupit HW ktery prekonava jejich naroky.
Zatim se jako bazarovka nejlepe jevo 2080 Super a ceny pujdou dolu, jasne pouze budeli neco z novejch karet skladem.
Chtel jsem 3080 jelikoz na me hrani je to overkill ,ale nejsou a tak si ji ted kdyz je lockdown nemuze vychutnat. Snad po novem roce budou dostupne.
Se Zenem 3 to bude asi to same v blede zelenem.. letos uz ten upgrade vazne horko tezko udelam, ale po letech cekani na nic za hodne to uz jseou 2-3 mesice a to se da ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pád cen nehrozí. Nikdy k němu s vydáním nové řady nedocházelo, aspoň ne nějakým masovým, drobný pokles ano, ale... Nedostatek karet tu ještě nějakou dobu bude, a do té doby se vesměs všechny turingy a radeony rozprodají za současné ceny, a to né nutně samostatně ale třeba v prebuild sestavách.

Bazar samozřejmě s roustoucím výkonem a dostupností na trhu nových karet samozřejmě půjde dolů. Ale šance koupit si třeba 2070 Super za 7,5 tisíce tu docela nedávno byla.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.