Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nová MFT stylovka Olympus PEN E-P7

Výhodou je právě ten menší snímač a z něho plynoucí menší objektivy, případně menší, přesto ergonomicky slušné tělo. Canon je zbytečně moc megapixelovej, 32Mpix potřebují možná tak krajinkáři, jinak je těch 12Mpix navíc oproti 20Mpix spíše na obtíž. A Fujifilm? Nepřenášel bych na ultralevnou řadu dojmy z řad dražších. Tenhle PEN si své zájemce najde, právě díky stylu. Moc jich nebude, ten trh se obecně zmenšuje, ale stroj je to i na dnešní dobu slušný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne jako velmi VELMI obyčejného cvakače momentek mrzí, že dost vystagnoval trh s ultrazoomy. Mám doma Panasonic FZ-72, a jsem naprosto spokojený. Jak kvalitou, která mi naprosto stačí (+ tam mám polarizační filtr pro trochu hračičkování) i ten velký zoom, který je skvělý třeba pro focení zvířat. Bohužel začíná po letech odcházet spínač a nevím, jestli to půjde samodomo spravit, kdyby selhal úplně. A Panasonic nabízí pouze FZ-82, což je nástupce, ale už taky někde šest let na trhu a oproti 72 má navíc prakticky jen Wi-Fi (o což vůbec nestojím). Měl bych za osmičku to samé co teď, bez žádného zlepšení. To už bych pak musel utéct od značky, tam by se mi líbil takový Canon SX70 HS, ale to už jsem na dvojnásobné ceně. A při mém využití fotoaparátu nevím, jestli to není overkill za takovou cenu. Většinu momentek dám mobilem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celý modul se zapínáním kde je i spoušť se dá koupit asi za 32USD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sám fotím na APSC bezzrcadlo s menšími objektivy právě kvůli rozměrům a hmotnosti a rozhodně to za výhodu považuji - nicméně to subjektivní, resp. u každého to má jinou váhu. Honbu za megapixely taky považuji za zbytečnou, koneckonců u krajinářů s tím může pomoci pixelshift. Nicméně, objektivně u tohoto PENu jsem nenašel nic, v čem by by vyčníval nad konkurencí - celkově je fajn, ale cena je dost vysoká. To že si zájemce najde, určitě ano, já taky zvažoval nějaký PEN do rodiny - pěkné, malé, lehké a umí toho více než dost :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle tělo je primárně určené pro asijský trh a do ženské ručky. Jinak je to chytrý tah, jak prodat staré komponenty v novém balení. Což firmě OM Digital Solutions pomůže vyčistit staré zásoby materiálu/kompoment a přinese nějaké kačky navíc, aby mohla pokračovat v tradici započatou původním Olympusem. Snad se udrží v lepší kondici než dožívající Pentax.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celá řada E-P je podle mě primárně designovaná k tomu, aby si to koupilo co nejméně lidí a ti dostanou tím pádem foťák, který je velmi ojedinělý. Napomáhá k tomu i ta cena, která je nastavená přesně tak, aby to odradilo různé hledače nejlepšího poměru cena / výkon, ale na druhou stranu aby nebyla moc mimo. Z pohledu ekonomiky je to vrchol divnosti, ale takoví jsou holt Japonci. :-)

(E-P5 jsem kvůli její ojedinělosti skoro měl, ale skončil jsem u "masové" E-M10. Vycukali mě slevou.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejvyšší řada PENů byla vždycky taková předražená snobárna. Naopak desítkové OM-D jsou celkově hodně povedená mašinky (škoda že nemají fázové ostření). Třeba za dva roky vyjde nějaká kombinace pětkové a desítkové řady. Uvidíme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Olympus E-P7 prezentuju ako vlastnosti E-M10 Mark IV v tele E-PL. Podla specifikacii to je pravda. Takze na vyber mame E-P7 a E-M10 Mark IV, tie su na rovnakej urovni (m10 ma evf). Kto chce nieco lepsie (odolnost voci prachu/vode, phase detect), tak E-M5 Mark III a vyssie, to uz komentovat netreba, to je ina liga.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pekný vzhľad. Trochu mi pripomína klasiku foťák Leica 72

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pozn. BMPCC4K je také MFT "přístrojem", vyráběným společností BlackMagicDesign.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono toho bylo víc, něco vyrobili u Xiaomi (to se sem snad dokonce začalo dovážet), pak tuším Yougnuo (nebo jak se to píše) a i majitelé loga Kodak dali něco do placu. Ale všechno to rychle vymřelo pod tlakem mobilní konkurence.
Na druhou stranu - systém MFT je už 13 let na trhu a pořád se prodává.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ano, ale cenovka není lidová. I když ten PEN se tomu ani zdaleka nevyrovná.
Já mám na solidní focení FF a APS-C a v autě stále vozím E-PL8, kterou jsem koupil v akci za 199€ i s pancake objektivem. Ale je pravda, že to není žádný zázrak a co mi výrazně chybí, je dynamický rozsah (v porovnání např. s 6D).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako "palačinkový" foťáček by to bylo pěkné...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.