Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nová Sigma 35 mm F1.4 DG DN | Art stojí za pozornost

Když tohle kdysi uvedli, tak jsem si říkal, že to docela velké a těžké. No, a spoustu let později je to vlastně drobek, oproti behemotům typu Sigma 40mm F1.4.
+ utěsnění
- stále nic moc AF motor

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle nemá s před devíti lety uvedenou 35/1.4 nic společného (tedy krom ohniska a clonového čísla).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, nechal jsem se zmást komentáři na DPR, že bokeh je stejný jako u původní verze. Následně jen pohlížel galerii snímků. Sigma tedy předělala optickou formuli. Tak kup :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

15 čoček místo 13 a přesto je nepatrně lehčí. Podle MTF křivek by měl být mimo střed snímače mnohem(!) ostřejší:

starý pro DSLR:
https://www.sigmaphoto.com/sites/default/files/340-mtf-chart.jpg

nový pro bezzrcadla:
https://smhttp-ssl-84677.nexcesscdn.net/media/wysiwyg/MTF_35_1.4_dg_dn_a...

Když vezmu v potaz, jak vysoko byl původní hodnocený, tak optická kvalita nového bude opravdu hodně dobrá. Průšvih to může být z dlouhodobého hlediska, protože si neumím představit, čím by ho za další dekádu měli nahradit, prostor pro zlepšení je velmi malý a rozdíl tudíž nepřesvědčí moc fotografů k upgradu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím. Proto nechápu komentáře na DPR, že to není tak dobré jako nejnovější Sigma 35mm F1.2 nebo Sony 35mm F1.2, příp. ten šílený Nikkor 50mm F1.2. Někdy si říkám, kolik ostrosti a optické excelence člověk opravdu potřebuje. Spousta toho skončí na sociálních sítích či jiné on-line prezentaci, příp. to zabijí efekty typu zkapalnění apod. Viz produktové katalogy k oblečení, kde retušují už i chlapy :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to, že Sigma F1.2 DG DN má lépe zvládnutý focus breathing, takže fandové Sigma lens pro videoprodukci asi sáhnou po něm. Jeho hmotnost 1,1kg je prakticky shodná s cine-lens Meike 35/T2.1.
https://www.youtube.com/watch?v=QyPp_jOBHkg&t=17s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, 35mm je "reportážní" ohnisko. Jinde bych takové monstrum asi prominul, ale zrovna 35 mm - ts ts...

Ale tak asi ví, že je o něco takového zájem, takže se to nejspíš prodávat bude. Co já vím. Pokud se někdo mrcká s F1.4 na MFT, tak asi OK, tam to má význam, ale tady ty FF jsou podle mého jak stvořené pro nějaké maličké lehoučké levné cca F1.7 - 2.0 objektivy, něco jako můj Pentax-M 50 / 1.7 - 185 gramů, vždyť jaká by to byla paráda...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sigma má i f/2 verzi s poloviční hmotností. V Ačkové řadě nikdy palačinky nebudou, ta cílí na maximální optickou kvalitu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tabulce se píše o DG HSM, ale to je ten starý model, nový je DG DN (Digital Native).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když už je řeč o Sigmě. Co ten jejich Foveon? Prodává se ještě vůbec?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Foťáky s Foveony se stále prodávají, jen full-frame Foveon se hodně zdržel. Sigma několikrát přepracovala návrh a nakonec tuším zjistila, že nejmenovaný partner, který měl zajistit výrobu, nedosahoval výsledků, které sliboval. Takže se pracuje na dalším návrhu a výroba bude asi zadaná jiné firmě. Výsledek je ale přinejmenším rok a půl daleko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.