Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nové BIOSy pro B450 / X470 podporují Smart Access Memory

AMD, typickej bordel, ikdyz je v tom samotne AMD trochu nevinne.
Staci se podivat treba na MSI, na prvnim miste BIOS s AGESA 1.1.8.0 a pod nim BIOS s AGESA 1.0.0.6 a pod tim dalsi a dalsi starsi BIOSy.
Logicky uzivatel stahne ten nejnovejsi BIOS a nevsimne si malinkych pismenek, ze je urcen pouze pro Ryzen 5000. To bude "rozbitych" desek.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tan kto upgradeduje AGESA-u vie, že 1.1.x.y je pre 19h family a teda dnes len Zen3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vie či nevie, koukám ke Gigabyte a hele, tři zlepšení v Biosu Agesa 1.1.něco, přičemž 3) Improve connection stability for USB 2.0 ports of USB hub (for Matisse CPU)

Ale sorry, to je k B550. SAM je v tom taky, pro 5000 řadu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kde je tá doba, kedy do PC babrali len geekovia a nie kadejaké decko, ktoré si myslí, že si to môže rozdať s Billom Gatesom? Síce mohli to pomenovať ako AGESA Zen3only 1.1.8.0, ale kto mení firmware, by mal niečo vedieť, nie len „klik, klik, next...“.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

„Staci se podivat treba na MSI, na prvnim miste BIOS s AGESA 1.1.8.0 a pod nim BIOS s AGESA 1.0.0.6 a pod tim dalsi a dalsi starsi BIOSy.“

Zkusil jsem na MSI projít různé základní desky se staršími čipsety a u žádné z nich to tak nebylo.

Nicméně, když vezmu mojí desku (což je tedy ASRock), tam je na stránkce ke stažení BIOSu červené upozornění jednak že by uživatel vůbec neměl BIOS aktualizovat pokud počítač normálně funguje a jednak že má číst varování u toho BIOSu.
A u konkrétní verze BIOSu pak různá varování žlutě (u některých verzí že z téhle verze se nejde vrátit na starší, nebo že se nemá používat s určitými procesory, a podobně).

Pokud je někdo takový blbec, že neví přesně co dělá, veškerá varování ignoruje, stáhne si BIOS s označením „BETA“ a znefunkční si počítač, skoro bych řekl, že to je přínosná výchovná lekce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

OT: tak ts bohemia uz zavadi "vylepsene" ceny, reference rx 6800xt za 21k
https://www.tsbohemia.cz/sapphire-amd-radeon-rx-6800-xt-16g_d366430.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za tuhle cenu tam vysí už několik dní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak Overclockers UK hlásí, že nebude ani zalistovávat nereferenční radeony, že jich je tak málo, že je bude prodávat pouze přes okénko osobně

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tentokrát AMD vyhrálo v paper launch nereferencí na celé čáře a to bylo řečí jak to nepodcení.. :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nedostatek grafik grafik u NV je prý tím že samsung má špatnou výtěžnost, to se u TSMC nemohlo stát, takže to zřejmě nebude výtěžností samsungu ale prostě tím velkým zájmem.Když i výnosný proces TSMC nepokrývá poptávku, nebo taky bude problém i jinde, třeba výrobní kapacity partnerů a logistika.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

problém je, že tsmc na těch samejch linkách bouchaj úplně všechno cpu, apu, gpu, starý generace, nový generace a nic se pořádně nestíhá, značí to jediné, ještě pár měsíců ty ceny budou šílený
jediný co by mohlo trochu věci uklidnit je velmi dobrá dostupnost RTX 3060 a 3050ti pak se trochu uvidí jestli je problém v kapacitách nebo výtěžnosti (u samsungu), u RX 6700 bych počítal se stejným scénářem jako s 6800

jinak mi přijde, že tyhle první nereference nitro, xfx, powercolor se moc od sebe neliší ani od reference

EDIT: prej se u nas budou nereference prodavat az zitra, podle czc

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je teda překvapení, kdo by to čekal, žer nedostatkové zboží prodejce řádně osolí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Včera vyšel pro Prime X470, ale komentář nula, Asus k tomu nenapsal ani čárku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už doplnili info.

PRIME X470-PRO BIOS 5806
1. Update AMD AM4 AGESA V2 PI 1.1.8.0 for new CPU support
2. It’s highly recommended not to update this beta BIOS when using AMD AM4 Socket for AMD Ryzen™ 3000 Series/ 2000 Series/ 1000 Series/ A-Series Desktop Processors.
3. This beta BIOS can’t be reversed.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu pozdě, ale 3800X jede bez problémů...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu tuhle demenci s tím, že "nemůže být" napálena zpátky starší verze. Proč, té flashce je to jedno a výrobce tím taky o nic nepřijde?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Neviem este existuje Bios Flashback bez procaku? Teraz tliacham nekamenovat. Mozno flash proces potrebuje overit obsah flash a po resete uz "neuvidi procak". Alebo len carovna poistka pre vyrobcu aby sa mu nezaplnilo reklamacne oddelenie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To samé se ale děje i u starších desek při upgradu na novější verzi, kdy se zase ztratí podpora staršího CPU, se kterým se ten upgrade ale právě provádí. Ničemu to nevadí, neboť znát a zkonfigurovat CPU potřebuje BIOS jen při bootu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak kde, upozornění tam je, ale vše běží jak má - v uefi se objevily nové detailnější položky a ve výsledku se snížila i agresitiva otáček chladiče procesoru při stejném nastavení. To že je deska připravena na nové cpu je jen vedlejší příjemný bonus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky se mě podařilo omylem udělat flash a to díky firmě SAPPHIRE. Mám grafiku SAPPHIRE RX5700TX a každou chvilku černá obrazovka nebo zamrznutí obrazu, tak jsem to řešil přímo s nimi. Chtěli vědět jakou mám desku atd. Poslali soubor s tím že tento flash problém vyřeší, bohužel v souboru není info soubor a já nevěděl že je jen pro řadu 5000. Viděl jsem BETA Bios tak ho hned flashnul a není pravda že vše funguje normálně M.2 disk který měl čtecí rychlost 3500 Mb/s má 2260 Mb/s což by šlo ale... zápis je 260Mb/s místo 2800 Mb/s a to je sakra rozdíl. Teď koupit nový procesor což se mě nechce, mám Ryzen 9 9300X, koupit jinou desku nebo počkat jestli Bios upraví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak oprava. Asi mě odchází M.2 disk nebo za to mohou ovladače ve win že se výrazně zpomalil. Co jsem hlavně chtěl napsat je že jsem flashnul zpět původní BIOS i když výrobce uvádí že je proces nevratný. Jedná se o desku ASUS PRIME X470-PRO. Podařilo se mě to tak, že jsem naformátoval flash disk na FAT32, pomoci BIOSRenamer.exe přejmenoval starý BIOS, ten nahrál na flash disk. Každá deska, nebo aspoň většina má jeden zadní USB port na opravu BIOSu. Několik restartů než jsem zjistil který to je, do něj dal flash, spustil BIOS na desce. Ve složce na flashování Biosu najel na disk v USB, vybral soubor a ono to přehrálo ten nový který byl podle Asusu nevratný. Pak už jen nastavil parametry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde to flashnout zpět, viz můj příspěvek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Off topic: Už někde někdo zahlédl nereferneci 6800?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prý zítra budou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v kolik?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak to som zvedavý. Dnes som od 15:00 refreshoval na Alza a nič. Dokonca mi to neukázalo ako iným, že tam tie nereferencie pridali.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte, že má zmysel skúšať osadiť R9 5900X do MSI B450 Tomahawk? Teda v prípade ak bude BIOS. Keby si dala kúpiť RX 6800XT šla by na tú dosku tiež.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja vam nevim, tahle zpetna kompatibilita je dost osemetna ... zvlaste kdyz je tam nejaka vetsi zmena ... a je treba lepsi chipset, ten mit nebudete, zato bude kupa problemu.

Tohle uz jsme zazil, dokonce i Intel mel redukci do toho sveho slotu ... nakonec bylo vzdy lepsi koupit novou desku s novycm chipsetem, urecenym pro danou rodinu CPU a nebyly problemy ... a jako bonus to bezelo rychleji ... a o to jde

Smysl ma upgradovat na vyssi takt CPU, ci kompatibilni vice jadro, osobne jsem to nikdy nedelal ... max do serveru dalsi CPU ... a nebo u neceho mega stareho, kde se CPU valely vsude a byly na vyhozeni.

Doma i servery jsme vzdy kupoval nove, doma preskladavam do case, zustane grafika, disky, zdroj etc. nekdy RAM, jindy ne .... vetsinou novy MB+CPU+RAM ... ja totiz menim HW v dost dlouhych intervalech ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preco globalizujes? Ja mam X370 Crosshair a 3950X funguje naprosto paradne a to povodne podpora ani nemala byt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.