Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nové progresivní baterie od Toshiby

Proboha i tady! Copak takový kravině můžete věřit? Zkuste si jen spočítat nabíjecí proud.. To se bude nabíjet lešenářskou trubkou nebo čím jako?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemusi to byt kravina.

Ja spise nepochopim, proc se zacal pouzivat termin baterie pro akumulator, pripadne nekdo pouziva uplnou silenost "dobijeci baterie".

To je slovo akumulator takove spatne, divne, nebo co? Ma jen o tri pismena vice - to vadi?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2bigboban: Proc kravina ? Kondenzator se nabije jeste daleko rychlejs a kdyby mel dostatecnou kapacitu, tak je to naprosto idealni akumulator.

Napr pokud budes mit kapacitu 1Ah, tak to tu 1s musis nabijet proudem 3,6kA, ale pokud ti bude stacit 10s, tak uz je to "jen 360A" a pokud snizime pozadavky na 100s tak 36A, coz uz je naprosto vpohode (pro jednoduchost pocitam s nabitim na 100%).

Pokud vemes ze bezny akumulator bude mit 12V, tak tech 360A pri 12V = cca 19A v zasuvce 230V a to neni zase tak moc (na dobu pouhych 10s!).

Kdyz si vemes ze bezna autobaterka ma dejme tomu 60Ah, tak ji uplne vymlacenou dobijes za 10minut.

BTW: Pocitam, ze tech 20% energije se bude dobijet 80% casu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 J:
Výpočet:
lionka do notebooku 5000 mAh, nabíjecí proud 5A po dobu 1h, 5*60 tedy 300A po dobu 1m.
lionka do mobila 1000 mAh, proud 60A po dobu 1m

Jakože 300A normálním drátem neprotáhneš ani kdyby si se pokrájel, tak těch 60A potřebuje aspoň kábl jako máš v autě od baterky.. Dokážeš si představit, že takový kabely povedou do mobila?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> bigboban:
To si, milý velký bobane, vyřiď s Toshibou. Ta vyplodila tiskovku, podle které je ta zpráva ušita. Máš-li pocit, že melou nesmysle, dej jim vědět. Třeba ji stáhnou... ÷)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 BigBolan:
Mno pokud já vím tak jedním mm2(plocha v průřezu mědi) může bez problému tect až 10A a kabelem co je v autě u baterky bez problému 500A...si vem jaký je proud startéru to jsou 100-ky A.

A nikde se nepíše jak velkou kapacitu chtějí nabíjet do 1min.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ale netvrdím, že toshiba kecá. Oni tu baterku možná opravdu mají a asi jí opravdu nabíjejí tou lešenářskou trubkou. Druhá věc je ale reálné využití. Každou chvíli se objeví senzační zpráva o nějaké nové technologii, která je sice úžasná ale v praxi nepoužitelná.

A pokud jde o CDR.CZ - od schopného žurnalisty bych čekal, že tuto pochybnost na konci článku vznese, aby si neznalí nemysleli, že se jim za rok bude mobil nabíjet 1 minutu. Myslím, že zde to ještě skoro každému dojde, ale pokud se toto bez vysvětlení dostane někam na N@VU nebo do Beslku tak to je potom teoprve poprask..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2 TomRocek: Vem si měděnej drát s průřezem 1mm^2 a pusť zkrz něj 10A po dobu jedné minuty. Myslím že to bude minimálně pěkně žhavit, nebo se to spíš upeče úplně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2bigboban
pokud je pri takovych proudech pozadovan co nejmensi rozmer, tak se to resi paskovymi vodici - kvuli lepsimu chlazeni. Ale i tak to bude huste topeni :-). To ze je u nas doporucovana max. proudova hustota cca 2,5 A/mm2 moc kluky sikmooky nezajima. Proc asi ty jejich levna traficka tak topej? Pouzivaji klidne i vic jak 10 A/mm2 :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je pravada, ze ty dobijeci proudy asi budou hrozne, ale kdys si clovek veme jake proudy tecou v zakladnich deskach tak to asi pujde nejak rozume realizovat...

... jinak velmi zajimava je problemetika super-kondenzatoru, temi se treba zabyvame u nas na FEKTu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim proc ale v te zprave o mobilech nevidim ani jedno slovo...
v aute si to docela predstavit dokazu...coz v tom clanku vlastne napsane je;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad nabijeci proudy: Vypocty co tu jsou souhlasi (alespon myslim), ale co se tyce prurezu kabelu, tak to jste asi trochu vedle, ne? Do nabijecky pujde kabel a v nem 230V a pokud si dobre pamatuju tak v trafu se umerne dle snizeni napeti generuje tim vetsi proud (tj., pokud potrebuju dejme tomu 60A pri nabijeni 5V baterie, tak na primarnim vedeni trafa potece 60 * (5/230), tj. 1,3A...tj. cely problem je v sekundarnim obvodu nabijecky....a nikdo netvrdi, ze pro nabiti nebudes muset tu baterku vyndat a dat do nejakeho specialniho pouzdra, ktere bude mit sakra dobre udelany prechod nabijecka/baterka (= velke, presne sedici plochy kontaktu).
P.S.: Ted jsem si uvedomil, ze se jeste bude prevadet ze stridaveho na stejnosmerny proud, takze tech 5/230 neni presne....ale tak jako tak bude cely problem az v nabijecce. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bigboban: 1 metr měděneho drátu s průřezem 1mm^2 ma odpor 0,017 Ohmu
Pri proudu 10Amper to tedy znamena ubytek napeti 0,17 voltu.
Coz je 0,1Wattu ztratoveho vykonu.
Cili POHODA
(jen doufam, ze jsem pocital spravne) ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

!!!
pokud budu brat za spravnou tu hodnotu 0.017 ohm, tak pri 10A bude ztrata 1.7W (10A*0.017ohm*10A)

ale i tak se to urcite nespece :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda do elektriky moc nevidim ale ono je pro soucasne akumulatory doporuceny nabijeci proud a rychlo  super nabijecky ty akumulatory tak trochu nici nebo rekneme ze jim to neprospiva. Plno lidi co tomu nerozumi si opravdu muze prelozit aaa pristi rok mam mobil za 1 minutu zase ready. Notebooky - naprosto super. Kdyz vidim co pousti TV Nova a i CT kdyz se to mihne okolo neceho do ceho trochu vice vidim tak me museji omyvat co rikaji za bludy. Opravdu je to obev zasadni a zlom u akumulatoru?  a co vodikove a podobne akumulatory o kterych se mluvilo uz nevim jak dlouho. Navic v aute si dovedu predstavit baterku ruznych velikosti tvaru a vahy ale u mobilu a notebooku je to ve zasadni.
PS: nekamenujte me za uvodni vetu naopak rad se neco priucim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Videl bych to tak, ze tyto akumulatory se sice daji za jednu minutu nabit az na 80% kapacity, ale o nabijecce prece clanek nic nerika! Takze v dusledku to asi bude vypadat tak, ze s hodne dobrou nabijeckou bude dobitej clanek pri trose dobre vule za ctvrt hodiny...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty proudy vypadaji strasne, ale jak uz se tu psalo, uvedomte si, jake proudy tecou v MB. Do takoveho P4 se 130W ztratoveho vykonu tece pri napajecim napeti 1.3V neuveritelnych 100A!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Měděné lanko o průřezu 1,5 mm2 je děláno na zatížení 16 A, potvrdí vám to každý elektrikář nebo taky v elektře, kde prodávají kabely (pokud tam teda mají trošku schopný prodavače).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PavelK: to sice ano, ale nejde jenom o lanko. Si vem soucasnou nabijecku, podivej se na jeji kablik, a hlavne se podivej na kontakty, kterymi to leze do mobilu. A ted si predstav, ze by pres tohle vsechno az do baterky (tam jsou taky kontakty male) melo tect 36A. Jak by to dopadlo ? Asi stejne jako kdybych mobil nechal pect v mikrovlnce.

Arccos: pres asi 800 stycnych bodu na delce neprevysujici centimetr-dva. Ne pres dva kontakty jako baterka v mobilu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Předchozí příspěvek byl reakcí na "lešenářskou trubku" a podobně. Je jasné, že dopravit řekněme 36 A do mobilu káblem přes nějaké konektory, je trošku úsměvná představa. Ale nikdo nevíme, jak to Toshiba přesně vymyslela, a navíc (jak už někdo konstatoval), ve zprávě není o použití v mobilech žádná zmínka, píše se tam o průmyslovém použití a autech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

doporucoval bych znova sa pozret na obrazek toho akum. ja tam vidim 2 dosti velke a ploche kontakty takze nechapem o jakych "kablikoch" tu tocite!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Umíte číst ? Píšou o průmyslu, třeba elektromobilům by to dost pomohlo.
A z noteb. nebo mobilu by se musela baterka přendat do nabíječky, nebo je konstruovat tak aby to šlo nabít, ty dráty by o moc tlustší nebyly, pro noteb. jako k pokojovýmu topítku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Není nad to, přečíst si zdroj. Na konci odkazu uvidíte skutečné parametry akumulátoru http://www.palminfocenter.com/view_story.asp?ID=7708
 
Takže pouhých 600mAh a široké přívodní pásky umožňují dobíjení proudem 36A po dobu 1 minuty, jak ukazuje vzorec pro náboj Q = I . t, z toho I = Q / t = 0.6 / 0.01666 = 36 A. 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyce tech proudu nevidel bych to jako kriticky. Vyvody k baterii maji podle obrazku zhruba centimetr na sirku, tim se uz nejaky proud procpat da :). Prinos teto baterie je pravdepodobne hlavne v rychlem dobijecim case za minutu dobit 480mAh je celkem rychly.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.