Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nové sockety pro Nehalem

Architektury procesorů Intel do roku 2010

Mikroarchitekturu Intel Core, na níž jsou dnes postavené procesory Core 2 Duo/Extreme a Xeony řady 5100 (a chystají se další a další), nahradí zhruba někdy v roce 2008 mikroarchitektura, které se dnes říká „Nehalem“. O té se toho ví poměrně málo, proto si dnes dáme do pomyslné skládačky několik „puzzlíků“. Začneme sockety. S těmito novými procesory můžete zatím zapomenout na současný LGA775. Důvod je prostý, tradičnímu FSB (Front Side Bus) odzvoní a nastoupí CSI alias Common Serial Interconnect. Ta má ambice stát se zdařilou konkurencí k HyperTransportu, jenž je používán zejména jako komunikační rozhraní mezi procesory AMD a čipsetem (a někdy také mezi severními a jižními můstky některých čipsetů, a to i na platformě Intel). Nový socket pro „Nehalem“ však nebude jeden, ale nakonec dva. V tuto chvíli se jim říká „Socket B“ a „Socket H“.

Oba sockety budou typu LGA, tedy budou vybaveny nožičkami a procesor bude mít jen plošky, jak je tomu ostatně u Intelu už nějaký čas. Socket B dostane celkem 1 366 nožiček, socket H jen 715 (můžeme se tedy setkat též se značením LGA1366 a LGA715). Pokud se ptáte, nač bude těch 1 366 nožiček, pak odpověď je jednoduchá: součástí procesorů „Nehalem“ má být integrovaný paměťový řadič (ten mají procesory AMD z rodiny K8 už od svého počátku). Vzhledem ke dvěma socketům se pak můžeme domnívat, že ten druhý (socket H) bude určen další variantě „Nehalemů“, které onen paměťový řadič mít nebudou. Rozhodně se tedy máme nač těšit.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nové sockety pro Nehalem

Pondělí, 23 Říjen 2006 - 11:29 | Anonym | Este aj Dunnington bude CSI (mozno skor ako...
Pondělí, 23 Říjen 2006 - 11:21 | Anonym | Take se klonim k tomu, ze IMC bude nejprve u...
Pondělí, 23 Říjen 2006 - 10:00 | Anonym | Pokial viem, tak architektura Nehalem este stale...

Zobrazit diskusi