Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Podzimní IDF 2005: Nová architektura procesorů Intel

Intel Developer FORUM logo
Dnes si z Intel Developer Fora, které má za sebou už dva dny, povíme něco o nové architektuře pro připravované Intel procesory. Mezi několika obrázky, které přímo na místě pořídili japonští reportéři, se také podíváme na nějaký ten hardware. Prohlédneme si procesor Conroe včetně běžícího systému s ním, chybět nebude ani funkční notebook s Meromem či ilustrační pohled na jádra procesorů s novou architekturou, která sice ještě nemá oficiální jméno, ale půjde prý o kombinaci toho nejlepšího z Netburstu a architektury Pentia M (původně jádra Banias).

To nejlepší z NetBurstu a Pentia M

Asi takto nějak stručně by se dala popsat nová architektura, se kterou v druhé polovině příštího roku započne novou éru procesorů Intel jádro Merom, mobilní procesor, který ještě stihne zasáhnout i do třetí generace Centrina, kódově označované jako Napa (pro připomenutí: Druhá generace se nazývala Sonoma a již nějaký ten pátek je na trhu, první generaci se říkalo Carmel a z trhu už téměř zmizela). Čtvrtá generace Centrina se nyní jmenuje Santa Rosa a hlavní roli v ní bude hrát taktéž procesor Merom, ovšem s novým čipsetem (a zřejmě nejen s ním).

Nová mikroarchitektura To nejlepší z Netburstu a Pentia M

A takto nová mikroarchitektura vznikne. Intel prý hodlá vzít to nejlepší z NetBurstu (neptejte se mě, co to bude) a architektury Pentia M, jejíž prvním představitelem bylo 130nm jádro Banias. Z něj pak vzejdou tři základní procesory, každý pro jedno odvětví.

Procesory nové mikroarchitektury To nejlepší z Netburstu a Penti

Základním stavebním kamenem bude již zmíněný dvoujádrový mobilní procesor Merom se 2 MB L2 cache. Na něm postavená desktopová varianta Conroe bude ve dvou variantách, jedna se 2 MB a jedna se 4 MB L2 cache, která se bude podobat serverovému čipu Woodcrest. Čtyřjádrový Whitefield, postavený na stejné architektuře, která již bude s rozšířením na více jader počítat, pak bude určen do víceprocesorových systémů (zřejmě jako Xeon MP).

Migrace starých platforem do jedné nové

Zde vidíte (ilustračně, samozřejmě) předchůdce procesorů s novou architekturou. Mobilní Yonah bude ještě architektura Pentia M, i když už s mnohými vylepšeními (a to nepočítáme dvoujádrovost), Presler a Dempsey budou ještě založeny na NetBurstu, i když se to taktéž bude od dnešních Pentií D (Smithfield) trochu lišit, minimálně tím, že půjde v obou případech o dva kousky křemíku na jedné procesorové destičce. Dempsey však půjde jako dvoujádrový procesor do DP (dvouprocesorových) serverů až v příštím roce, ještě letos půjde jako předvoj jádro Paxville, určené původně do víceprocesorových systémů (MP).

Plány Intelu s vícejádrovými procesory

Nová architektura zahrne taktéž „OOO engine“ (out of order, tedy efektivní způsob zpracovávání instrukcí), oproti NetBurstu však bude umět zpracovat 4 instrukce během jednoho cyklu (NetBurst zvládá 3 za cyklus). Dalším vylepšením je snížení počtu stavů v pipeline z více jak 30 u dnešního Prescottu na 14 (Athlon 64 jich má 12). Výsledkem bude zřejmě výrazně lepší poměr „performance/watt“, o kterém si trochu povíme v závěru.

Popis vlastností nové architektury Intel procesorů

Na následujících obrázcích můžete vidět, že procesor Conroe a mobilní Merom se mají čile k světu.

Conroe
Funkční systém s procesorem Conroe

Jedna z prezentací dokonce běžela právě na tomto notebooku s procesorem Merom.

Funkční notebook s procesorem Merom

Hodnocení „Performance/watt“

„Performace/watt“ by se dalo volně přeložit jako množství odvedené práce za jednotku energie. Jinými slovy: Procesory s novou architekturou udělají při stejné spotřebě energie více práce, případně stejné množství při spotřebě nižší. Výsledkem použití tohoto nového způsobu poměřování sil, zejména s vlastními staršími procesory, jsou krásné grafy, ze kterých musí laik zákonitě nabýt dojmu typu „týjo, ten Conroe bude ale dělo!“.

Vývoj Performance/watt - mobilní procesory
Vývoj Performance/watt - desktopové procesory
Vývoj Performance/watt - serverové procesory

Není to tak úplně pravda, že Conroe bude dělo. Bude se však velmi blížit konkurenceschopnosti dnešních Athlonů 64. Poběží na nižší frekvenci, zvládne toho více a spotřeba se konečně dostane na rozumnou úroveň (otázka je, s čím v té době přijde AMD, zatím se však nezdá, že by měli v rukávu nějaký skutečný trumf).

Na závěr se dnes podívejme, jakou předpokládá Intel spotřebu u různých platforem.

Předpokládaná spotřeba různých Intel platforem

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Podzimní IDF 2005: Nová architektura procesorů Intel

Pátek, 26 Srpen 2005 - 21:29 | Anonym | Mám na mysli schopnost sběrnice FSB přenášet data...
Pátek, 26 Srpen 2005 - 21:28 | Anonym | P5 od P4 zdědí FSB (Conroe má mít 1066 MHz FSB,...
Pátek, 26 Srpen 2005 - 13:01 | Anonym | odpoved je jednoducha: ponaucenie...
Pátek, 26 Srpen 2005 - 10:23 | Glassman | otazka zustava: co ze si to tedy z NetBurstu ma...
Pátek, 26 Srpen 2005 - 09:04 | Peter Fodreknickfotob | >Neomen11 prestan prosim ta blbnut -...
Pátek, 26 Srpen 2005 - 07:24 | Anonym | Hneď mi to bolo podozrivé. Myslel som, že druhá...
Čtvrtek, 25 Srpen 2005 - 18:54 | WIFT | >> zoki: Jaj, to byl omyl, jsem to...
Čtvrtek, 25 Srpen 2005 - 17:50 | Anonym | "Výsledkem bude zřejmě výrazně lepší...
Čtvrtek, 25 Srpen 2005 - 17:49 | Anonym | "Výsledkem bude zřejmě výrazně lepší...
Čtvrtek, 25 Srpen 2005 - 17:46 | Anonym | Ja vim co by si teoreticky mohl vzit z...

Zobrazit diskusi