Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nové Ubuntu umožní instalaci OS bez doprovodných aplikací

> LibreOffice, Rythmbox, Thunderbird, Transmission

.. tak zrovna z techto pouzivam Transmission, jednou za rok kdyz potrebuji stahnout nejaky torrent :)

I kdyz teda nejsem typicky uzivatel; LibreOffice je docela uzitecnej ale treba takovej Rhythmbox...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale na torrenty je Deluge rozhodne lepsi.

Ubuntu 18.04 nepredpokladam, ze bych nekde instaloval, tudiz to potrebovat nebudu, ale kdyby ano, tak bych toho vyuzil. Taky zalezi, kde to bude v instalatoru nahozene, protoze pouzivam vlastni instalaci kvuli vlastnimu rozdeleni partitionu na disku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hledal jsem alternativu k uTorrentu na windows a nejprve používal Deluge, později přešel na qBittorrent.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já tuhle narazil na www.tribler.org ale ještě nevyzkoušel.
Mě se změna líbí, jen bych ocenil možnosti si při instalaci vybrat co ano a co ne (i u Windows :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, v instalátoru (alespoň v minimal) je možnost naprosto manuální volby balíků. Tuhle věc Ubuntu umožňuje už dlouho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

18.04 bude LTS, ne? To tu s námi bude dlouho.

Už se těším, Ubuntu Server nemá smysl v jiné než LTS verzi, a 16.04 už je poněkud dědeček.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na starem hardwaru nemam duvod menit Ubuntu 16.04 za 18.04 ani to nemam zajem upgradovat. Staci mi to jak to je. Pokud bych nekde mel provadet novou instalaci, tak jasne, ze nahodim 18.04. Ale bezne desktopy mam ja i znami na Windows (7, 10), tudiz asi se k instalaci Ubuntu jen tak nedostanu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za půl roku (respektive 8 měsíců) skončí plná podpora 16.04LTS. Zhruba po tom půl roce budu upgradovat všechny 16.04.

O hardware přeci vůbec nejde. Pokud se bavíme o tak starém HW, že 18.04 by pro něj byl problém, nejspíš tam není ani 16.04. Provozuji jeden takový stroj na dvou PIII, a stejně je tam i386 Debian v aktuální verzi. Linux není Windows, aby člověk na každé nové vydání musel kupovat nový HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam tam i7-950, takze pohoda, ale pozor s tou podporou:

https://www.ubuntu.com/info/release-end-of-life

Maitenence updates je az do 2021 a na starsim hardwareu uz nepotrebuju Hardware updates. Takze fakt nemam duvod updatovat na novejsi LTS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem že skončí úplná podpora, ne úplně.
Důvod najdete, jakmile třeba nebudete chtít novější verze programů nebo aktuální návod či support. Všechno je hned složitější.

Pokud je to server plnící dobře svůj účel, netřeba na to hrabat. Ale u desktopu nebo notebooku? Proč? Jsme na IT serveru, to nemáte rád nové věci?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, je to v podstate server.

Jedinne co mozna zkusim, jestli si teda koupim novej notebook, tak bych zkusil na starej, na kterym jsou ted Visty, dat Ubuntu 18.04 a najit pro nej vyuziti. Ale to jeste uvidim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Taky zalezi, kde to bude v instalatoru nahozene, protoze pouzivam vlastni instalaci kvuli vlastnimu rozdeleni partitionu na disku."

tak pokud to nedelas nejakou prasarnou, ale pouzivas preseed file, tak logicky minimal instalace bude jedna volba kterou tam pridas ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No konečně :D s Mate jsem se docela navztekal při prvotní odinstalaci "všeho" ;) A bylo by úžasný to mít i na win - spouštěč na chrome a hry, NIC VÍC!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně proto si člověk koupí Windows za pár tisíc, se spotřebou 30GB místa na disku a 2GB RAM, EULA co člověk nepřečte a se všemi souvislostmi nevyhodnotí ani za 5 životů, šmíráckými technologiemi...
aby mohl spustit Chrome a hry?!

Přesně tuhle roli mi plni *buntu se Steamem v PlayOnLinux. Potřebuje to 2GB místa na disku, 1GB RAM, a ještě je v tom "linuxový toolbox".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

W10 zaberou na disku cca 15GB, ne 30.

Ono jakákoli mašina s 2GB paměti bude na spuštění chromu dost utopie nehledě na OS. I Mint 17.03 mi na 2GB paměti tak tak stihne pustit ten chrome aniž by swapoval, když se začne používat, už je to jiné kafe a 2GB jsou jednoduše málo.

A na hry mašina s 1GB? No, pokud to nejsou staré dosovské hry, tak nevím nevím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Minulý týden jsem čistil počítač s Win 7 se 60GB SSD, kde nebylo nainstalované nic kromě Chromu, a disk plný. Těch 60GB sežrala složka Windows.

U Windows 10 nevím, měsíc zpátky přinesla kolegyně notebook s Windows 10 a 32GB eMMC, moc jsem jí nepomohl, má volných 8GB místa (a má tam teda kromě Chromu ještě MS Office).

Ta spotřeba paměti byla na systém samotný. Ano, dá se to ořezat, u toho Ubuntu někam k 200MB, 60MB v extrému, na Windows zdaleka tolik nedokážu. Pokud mám 4GB RAM, ten rozdíl je vidět. Zkrátka Windows jsou na takové primitní věci strašný overkill.

Pokud mám stolní počítač, je mi to vcelku jedno, ale u těhle "chromebooků" s eMMC je Windows vyloženě na obtíž :( čekal jsem s Windows 10 změnu, jakože bude třeba edice, co si vystačí s 10GB, no nic. Přitom jsou to moc pěkná zařízení, mít notebook za pár tisíc není k zahození (respektive tolik nebolí, když to "zahodíte", ideál skutečně mobilního zařízení).
Pak se dostáváme k tomu, že potřebovat 2GB+ na prohlížení webu je poněkud příšerné. A to je na Linuxu stejné, Chrome jako Chrome...

A pak jsou tu Androidy, které si nevystačí s 8GB na vlastní provoz, a zařízení je tak po čase na vyhození. Tam, kam člověk narve Ubuntu se všemi běžými programy a pořád mu 4GB zbydou, se nevejde Android sám o sobe. Prostě se mi ta zbytečná rozežranost vůbec nelíbí. A Ubuntu je mimochodem taky docela rozežrané při srovnání s ostatními distry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me by zajimalo, fakt bych chtel konecne vedet, proc instalace ubuntu zabere cca 10 GB, a je v tom vsechno, od prehravace vseho mozneho po psani prezentaci, a windowsy po isntalaci vezmou 20+ GB, a mam jen polofunkcni OS?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows jsou větší kvůli zpětné kompatibilitě. Lidé vyžadovali, aby zakoupené programy fungovaly i pod novou verzí Windows. Takto rozsáhlá zpětná kompatibilita v Linuxu není, proto je menší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, na kolik rozsáhlá je v Linuxu, ale Wine má zpětnou kompatibilitu leckdy lepší než Windows. Teď jsem si z nostalgie koupil Caesar III, na Windows problikává při spuštění obraz, pod Wine ne. I s HD patchem to funguje perfektně.

Očekával jsem nějakou takovou reakci, ale zrovna zpětná kompatibilita není silnou stránkou Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ono jakákoli mašina s 2GB paměti bude na spuštění chromu dost utopie nehledě na OS"

mam netbook s 1GHz ARM a 512MB RAM, na tom Xubuntu 16.04 a Chrome, jeho spusteni neni utopie, zvlada to kolem 10 (nactenych) listu nez to zacne swapovat ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S takovými nároky by snad stála za zvážení konzole, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně se k takovému zařízení nejvíce blíží tablet. I hrát se na tom dá.
Ale psát, to je horší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myšlenka dobrá, mají pochvalu. Sice to nevyužiju, protože na moje serverové instalace je i toto moc, ale snaha se cení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba tím chtějí smazat ten absurdní rozdíl, že zatímco Microsoft musí v EU prodávat i variantu Windows bez aplikací, ostatní nic takového dělat nemusí. To není totiž fér. Ještě chápu Apple, který OS vlastně neprodává, ale třeba SuSe nebo Red Hat workstation by snad měly být ve stejné situaci jako Windows.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

RHEL, SLES a SLED jsou prodávány v rámci služby, kterou si bfu asi nezaplatí, tento předpoklad je určující pro to, proč je na widlích situace jiná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi asi o Open Source a o tom, co znamená Linuxová distribuce nikdy neslyšel, co? Žádná z firem, která stojí za nějakou distribucí si nenechává zaplatit za software / aplikace, které zdarma se svým distrem dodává. Platí se za služby a podporu, což MS běžným kupcům jejich OS standardně nenabízí. Výše zmíněný software je vlastností té které distribuce, bez toho by byly rozdíly mezi distribucemi minimální. To nelze srovnávat s případem, když si MS distribuoval Windows kupříkladu s IE.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Povaha prodeje linuxových distribucí je mi známa, děkuji.

Windows Media player není "vlastností té distribuce" Windows? Však je taky zdarma (i když jen pro Windows...). Nebo Internet Explorer. Nechápu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jendou - zdůvodnění EK(nehodlám tento gang nějak obhajovat) k předinstalovanému prohližeči ve widlích se opírá o to, že většina lidí kupujících PC s widlemi je BFU a neumí se orientovat na poli prohližečů a nejsou schopni si žádný jiný nainstalovat. Nicméně mnohem závažnější je pro starší verze widlí to, že IE byl nepostradatelnou součástí, velice mě pobavilo, že quick launcher v sedmičkách byl lokalizovan v adresáři %AppData%\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch . M$ má velice zvláštní smysl pro humor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodnutí soudu vycházelo z toho, že MS má dominantní postavení na trhu desktopových operačních systémů pro PC. Takové postavení nemá ani RedHat ani SUSE. Proto o nějaké neférovosti nemá smysl mluvit.

Samotné opatření nic v EU nevyřešilo, ale tak už to na světě chodí. Potenciálně funkční řešení navrhl soudce Jackson, ale toho pro podjatost z procesu odvolali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To asi narazite na soudni spor "US" vs Microsoft z prelomu tisicileti. Pokud si dobre vzpominam, on je tenkrat prirovnal k drogovym dealerum :)) Skoda, ze jeho rozhodnuti, kdy rozdelit MS na 2 spolecnosti, jedna pro OS a druha SW reseni, ze vzala za sve. Dneska, jsme tu mohli mit uplne jine windows. Jinak ono jeho rozhodnuti potopila administrativa noveho prezidenta Bushe, kteremu myslim MS imo jine platil take volebni kampan. Takze ona byla ta zaujatost spis zaminka...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dominantní postavení na trhu. Dominatní hráč dokáže kontrolovat (i zničit) trh a proto se mu více klepe přes prsty. Suse, Red Hat ani macOS nejsou ani vzdáleně dominantní, to znamená že nemají sílu něco svého prosadit navzdory všem, takže se jich podobné regulace nedotýkají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ubuntu tudle nedávno jsem koukal na jejích web stránky a co nevidím 21. 04. 2016 Ubuntu 16.04 že by už ani to ubuntu nefičelo hmm a heleme se oni chystají novou verzi

sice používám z 90% win10 ale v práci jedu na LinuxMintu a nemužu si to vynachválit alespoň pro tu práci a občas aktivita v práci pro vlastní potřebu Kid3 otagovat musicu :-D na ubuntu se mě vůbec nelibí grafika škoda že to tak zprasily dříve to bylo o dost lepší přemýšlím že bych šel do čistého debianu ale nemám čas na instalaci hlavně kdybych alespoň měl volný HDD pro pokusy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.